Företag som erbjuder produkter mot marknadsföring: Tandblekning

Ganska regelbundet får jag frågor från diverse olika företag som säljer olika blekmedel för tänderna. De frågar om jag inte vill testa produkterna gratis, som marknadsföring för dem, alltså.

Jag säger alltid nej, och det hoppas jag egentligen att andra gör också.


När jag talat med kompisar som studerar till att bli eller bekantskaper som är tandläkare så är åsikten alltid densamma. Man ska aldrig, aldrig genomgå någon form av tandblekningsprocess utan att kolla upp sina tänder först. De här företagen erbjuder ingen tandläkarkoll innan du får testa deras produkt. Om du har dålig emalj eller lider av något annat som kan göra processen rent av skadlig för dina tänder eller tandkött så får du alltså inte reda på detta innan.

Andra frågor som inget av dessa företag informerar om är bland annat det faktum att man absolut inte får röka om man gjort en tandblekning heller. Tandblekningar fungerar som så att man tar bort en bit av emaljen för att det vitare, oförgade lagret under ska synas. Varje gång man avlägsnar emalj så blir dock tänderna känsligare och drar åt sig missfärgningar lättare.

Det här har inte ett enda företag informerat om.

En annan sak är det faktum att man absolut inte ska använda dessa produkter om man någon gång lidit av ätstörningar. Ätstörningar, speciellt då de som innebär att man kräks, sliter på tänderna något ofantligt. En tandläkarkoll är alltså fullkomligt nödvändig innan man överväger att testa några sådanna här preparat.

Alltså: Jag blir lite, lite förbannad varje gång jag får det här erbjudandet, och jag upplever företagen som hemskt oseriösa. Jag hoppas, för guds skull, att ingen annan nappar heller.


Kommentarer
Postat av: MaDeLiÑo

jag har ett litet stick... det funkar bra. men gaddarna kanske trillar av snart =( fräckt bloggande by the way, me like!:D

Postat av: anna

Hej Hanna!

Jag blev riktigt förvånad över det här inlägget. Mest förvånad blev jag över att du säger att det är tandläkarstuderande vänner till dig som berättat för dig hur tandblekning påverkar dina tänder? Självklart är tandblekning inte nyttigt för tänderna, det kan jämföras med blekning av håret, men att det fungerar på det sättet som du beskrev är fel.

Tandblekning "skalar" inte av ett lager av emaljen.Det gör däremot whiteningtandkrämer som du kan köpa i vanliga livsmedelsaffärer. De jobbar som ett sandpapper på tänderna. Detta kan då ta bort missfärgningar som fastnat så du får tillbaka din naturliga färg du hade innan missfärgningarna dök upp, de bleker alltså inte tänderna så som namnet antyder.

Det som händer när du däremot bleker tänderna är att väteperoxid tränger in i emaljen och dentin och "klipper sönder" färgmolekylens bindningar -pigmenten så ljuset reflekteras annorlunda. Ytan blir mattare/torrare och ser då vitare ut. Det sker en liten dehydrering av tanden. Men tanden "återfuktas" igen efter en tid och den gula färgen man blekt bort återkommer igen, därför är det vanligt att man bleker tänderna 1-2ggr/år för att bibehålla det vita resultatet. Inget skalas av tanden.

Det finns självklart människor som skall undvika tandblekning. Bland annat de personer som har tunn transparent emalj, exempelvis de med ätstörningar som fått erosion/frätskador på tänderna. Det som händer när man bleker erosionskadade tänder som har ett tunnt emaljskikt är att de tänderna då kan bli som genomskinliga och då se blå/grå ut eftersom det är mörkt i munhålan. Inte särskilt vackert.

Om man skall bleka sina tänder är det som du säger viktigt att man kolla upp med en tandläkare/tandhygienist om man är en lämplig patient. Om du är lamplig skall du ALDRIG under några omständigheter köpa tandblekning från typ TV-shop. Deras produkter innehåller mkt liten mängd vatten eller inget vatten alls vilket torkar ut tänderna!!! Ska man bleka själv hemma ska man välja den produkt som innehåller större mängd vatten (helst 20%) för att minimera uttorkningen. Resultatet blir detsamma i frågan om vitare tänder men det är en mkt skonsammare process.

Jag studerar själv till tandhygienist på KI Huddinge och vi läser mängder med forskande artiklar hela tiden. Vi får inte undervisning på skolan om tandblekning, skolan är emot tandblekning helt enkelt för att vi fokuserar på Vård och inte på enbart estetiska behandlingar så som tandblekning är. Däremot läser vi forskande artiklar för att kunna besvara ev frågor från patienter. Jag själv känner nog som du gör, man skall inte bleka tänderna om man inte känner att man verkligen måste pga sociala skäl eller psykiska. Blekning försvagar tänderna till viss del, ytan blir mer porös efter en blekning, tanden blir en aning torrare och tandköttet mår inte bra av väteperoxid, det är viktigt att blekmedlet i så stor mån som möjligt undviker att få kontakt med väteperoxiden. Men för många människor ger det mycket att ha det där fina vita stomatol-leendet. Utseendet spelar en stor och viktig roll i dagens samhälle och så länge denna pressen finns att alltid vara snygg och framgångsrik för att vara en bra människa så kommer det att finnas mer eller mindre seriösa metoder och produkter för att tillfredsställa behovet. Ska någon bleka tänderna så var medveten om hur det påverkar dina tänder och gör sedan ett medvetet val, precis som när du solar solarium, bleker håret eller bantar!

2007-12-15 @ 11:44:29
Postat av: Janne

åh fan. en blåst jävel - glad och med vita, fina tänder - går ut från tandläkarexpeditionen och tänder en cigg. tre veckor senare är tänderna bruna och helt körda. uuuuh

2007-12-15 @ 13:04:14
Postat av: My

Jag har kollat mina tänder hos tandis & det är luuugnt. Tandblekning FTW!

2007-12-15 @ 17:12:50
URL: http://lilija.com
Postat av: fia

Och om jag får den som är den; finns det något fulare än ett kritvitt bländande leende ala Ajaxreklamer? Tycker det slår cameltoe, unibrow och underbett helt seriöst.

2007-12-16 @ 09:13:03
URL: http://fiastankar.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback