ICA-färsen

Okej. Jag har inte skrivit om ICA och köttfärsgrejen. Jag har känt mig lat.

Men ja, hela historien chockar mig. Inte för att det händer. Herregud, jag har ju flera kompisar som jobbat i charken på matbutiker. På alla möjliga. Mariahallen, ICA osv. Alla har sagt att den här typen av ompackettering förekommer. Alla. Jag trodde att det var allmänt känt. Jag trodde att jag inte var den enda i Sverige som kände folk som jobbat i matbutik, men där ser man. Angående att man använder sämre kött för att mala ner till köttfärs trodde jag också var allmänt känt. När det inte går att sälja som köttbit, gör färs av det.


Självfallet är det fel att detta görs. Det är förjävligt. Men det är också förjävligt att slänga saker som fortfarande går att äta. Hur många av oss tillagar verkligen köttfärsen samma dag som man köper den? Och blir man verkligen sjuk? Jag är skeptisk till om hållbarhetsdatumet är helt vettigt. Kanske bör det undersökas på nytt, kanske har vi för stränga regler. Regler som innebär att man slänger fullkomligt ätbar mat.

Och sånt har vi inte råd med om vi ska börja spara resurser för världsekologins skull.

Sedan anser jag inte heller att det enbart är butiksägarna som gjort fel. Även de anställda som gått med på det hela har utfört en olaglig handling. Fullt tänkande individer som vet om att det är fel. Och även om det står i kontraktet att man inte får lämna ut information så får man lämna ut info om lagbrott. Det är grundlagsskyddat, det kan inte en jävel gå emot någon för. Därför bör även de anställda ha polisanmält, om ICA då skulle ha gett den anställda sparken så skulle det se jävligt illa ut.


Precis som man inte håller en pistol mot någons skalle och avfyrar på grund av att någon sagt att man ska göra det så ska man heller inte begå mindre lagbrott på uppmaning. Vi är alla tänkande individer med ansvar. Tänkande individer som vet att ommärkning är olagligt.

Så, jag skulle vilja se att folk vågade polisnmäla mer, och en debatt om huruvida det är vettigt eller ej att ha så korta hållbarhetstider. Det är fanimej vidrigt hur mycket mat det är som slängs här i västvärlden när det finns så många som svälter i andra delar av världen.


Kommentarer
Postat av: Janne

jo det är ju uppenbarligen så att köttfärsen tål att ligga mycket längre än vad reglerna tillåter... men still oacceptabelt att bryta mot dom utan att sätta upp en fet skylt som säger "THIS IS SOME GAMMAL, GRÅ FÄRS"

2007-12-10 @ 16:13:35
Postat av: Cati

Ja! Jag har tänkt exakt samma tankar. Tack, Hanna.

2007-12-10 @ 16:17:59
Postat av: amy

Precis va!
Sveriges största låtsaschock.

Postat av: Evis

Man har väl malt ner en del gårdagens grytbitar ja, När jag jobbade på Konsum på 90-talet. Däremot märkte vi _aldrig_ om färs, det är alldeles för känsligt.

har du förresten outfit-tävling fortfarande? Tänkte försöka få vara med med dagens klädsel. Inte för att den är jättextrem, men rätt cool och annorlunda tycker jag, och man man får ju betänka att jag hade det till jobbet som lärare, inte till någon klubb. Och att jag är 39 :)

2007-12-10 @ 16:23:41
URL: http://omstil.blogg.se
Postat av: Sofia

Tack! Äntligen någon med vettig inställning till det hela!

2007-12-10 @ 16:42:41
Postat av: Hanna Fridén

Janne: Ja, precis. Ommärkningen är självfallet felaktig, däremot är det nog ingen större fara med kött som maldes för 2-3 dagar sedan och inte samma dag. Nu, jag vet inte exakt, för jag jobbar inte med mat, men när jag köpt färs så har den väl fått ligga någon dag i kylen först och jag har aldrig någonsin blivit matförgiftad i hela mitt liv! Och uppenbarligen blir ju inte folk sjuka heller trots att ommärkningen pågår.

Cati: Bra att vi är fler som vet!

amy: Garanterat! Vad blir det härnäst? Chock för att det klottras i tunnelbanan?

Evis: Outfittävlingarna är lagda på is tills efter nyår på grund av att jag helt enkelt har så mycket att göra runt jul, som många andra! :) Men spara den för all del och skicka in sedan!

Sofia: Skönt att höra! :)

2007-12-10 @ 16:47:46
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: inmood

Fast när det handlar om att man inte ska slänga färs eller kött som fortfarande (enligt dig) är ätbart går det att lösa problemet på ett mycket lättare och hälsosammare sätt. Man maler t.ex. inte ner så mycket färs en dag att det bilr över och man tar inte fram så man har hyllorna fulla med kött när dagen är över. Det är enkelt, det tar inte lång tid att få rutin på detta, alla andra butiker gör så.

2007-12-10 @ 17:16:56
URL: http://inmood.blogg.se/
Postat av: Anders Svensson

Privatanställda har inte yttrandefrihet. I alla fall inte om de vill behålla jobbet.
http://www.zaramis.nu/blog/2007/12/09/yttrandefriheten-inskranks-vid-privatiseringar/

grundlagen betyder inte ett skit i det läget. Snackar du får du sparken. Vägrar du göra beordrat jobb så är det till och med lagligt skäl för uppsägning. Det spelar ingen roll om jobbet inte är ok.

2007-12-10 @ 17:27:08
URL: http://www.zaramis.nu/blog/
Postat av: Hanna Fridén

inmood: Det tycker jag låter mycket vettigt. Ja!

Anders Svensson: Du är grundlagsskyddad i den bemärkelse att du inte kan bli stämd av företaget om du bidrar med information om olagligheter. Bidrar du med annan information kan du dock råka illa ut och hamna i en rättsprocess. Om du dessutom får sparken för att du vägrar utföra något olagligt är det bara att gå till pressen, och företaget får en fruktansvärd mängd med bad will. Bad will i media är det värsta som kan hända, vilket nu är vad som hänt i och med granskningen. Dessutom kan man polisanmäla ett företag som uppmanar till lagbrott.

Våra grundlagar står förövrigt över alla andra lagar och bestämmelser. Alltid. Ett företag som sparkar i trots till detta kan polisanmälas.

2007-12-10 @ 17:49:24
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Julia

Jag håller med dig, jag förstår inte den stora chocken, sveriges befolkning har legat och sovit tror jag! :) Bra blogg!

2007-12-10 @ 17:58:09
URL: http://juliapetti.blogg.se
Postat av: Mia

Intressant aspekt. Den där sista.

2007-12-10 @ 18:41:05
URL: http://heartofastar.blogg.se
Postat av: Mikaela

Det är chockerande och jag tycker att det mest upprörande är att de ljuger om det. Att sälja köttfärs som gått över tiden och som de rear ut och uttryckligen skriver att den har gjort det - är väl inga problem.

2007-12-10 @ 19:15:25
URL: http://stalkamig.blogg.se
Postat av: Anders

Och att så många djur dör i onödan!!!

2007-12-10 @ 19:20:48
Postat av: Karin

Här vill jag inte säga att jag gott tycker att köttätare kan få bli lite sjuka. Jag vill egentligen inte, men jag tror att jag måste. Jag vill gärna tycka att alla ska få äta vad de vill. Men jag kan inte hjälpa att tycka att det är lite fascinerande hur man vill kunna lita på såväl köttindustrin (producenterna) som matbutikerna. Men samtidigt. Varför lita på någon som medvetet dödar andra väsen, som säkerligen inte vill dö eller bo i små, trånga utrymmen? Steget från det du diskuterar till det jag diskuterar kan kännas långt, men enligt mig ska man inte öppna käften så länge man tuggar på döda stackars djur.

...men jag håller med om att det är synd att man inte kan lita på matbutikerna. Senast häromveckan fick jag höra om en grönsakshandlare i årstaområdet som kravmärker bananer som inte är kravbananer. Sånt gör mig förbannad.

2007-12-10 @ 20:17:23
Postat av: Karin

bor inte i Sverige sa jag har missat vitsne med den har sensationen, blev nan spysjuk och dog eller vad?
har jobbat i chark, jag menar - sa hemskt var det inte - men for i allt i varlden... haller helt med dej i alla fall.
det har mattjafset over lag kanns ganska dumt, om man vill vara sa jakla saker borde man kanske se till att odla sitt eget och slakta sjalv. da javlar blir det humant, miljovanligt och billigt. haha

2007-12-10 @ 20:58:08
URL: http://beetlebum.blogg.se
Postat av: Lisa

Jag gör det faktiskt inte själv (är duktig och så) men vet jättemånga som inte vågar dricka mjölk (och andra produkter) som har passerat bäst-före, utan att ens ha luktat och smakat på det. Jag håller med farmor, varför kan man inte dricka det om det inte smakar dåligt?

2007-12-10 @ 22:11:28
Postat av: Karolina

Väl talat, på många punkter!

Mest angående maten, som jag tycker stämmer allt för väl - det slängs för mycket, och oftast på grund av att man blint följer datummärkningem.

Om folk kunde skaffa sig lite kännedom om sig själva skulle de förstå att deras egna sinnen (typ lukt, syn, smak) duger alldeles utmärkt för att avgöra om maten är ätbar eller ej.

2007-12-10 @ 22:51:34
Postat av: Kristina

Välj quornfärs och rädda ett djur säger jag bara! Och så är det grymt mycket godare med.

2007-12-10 @ 22:53:48
Postat av: Ola Bini

Jag har ingen aning om själva grundfrågan, men jag måste säga emot dig här:
"Regler som innebär att man slänger fullkomligt ätbar mat.

Och sånt har vi inte råd med om vi ska börja spara resurser för världsekologins skull."

Det där är verkligen totalt fel. Jag tänker inte ens ta vegetarianargumentet här. Även om vi fortsätter äta på exakt samma sätt som nu finns det nog för alla, utan att vår ekologi tar skada. Det är inte ett resursproblem, utan ett fördelningsproblem. Som inte hjälps ett dugg av att man är noggrann och inte låter minsta lilla gå till spillo.

Såklart, det finns andra anledningar till att inte slösa, men ekologin är inte en av dem.

2007-12-10 @ 23:13:37
URL: http://ola-bini.blogspot.com
Postat av: Jojo

det jag är upprörd över är för det första inte att köttfärs består av annat nermalet kött för det visste jag sen innan det är ju därför det är så billigt.. det är för det andra inte att jag får köpa köttfärs som inte är malet samma dag. jag är upprörd över att man plockar upp köttfärs som hamnat på golvet utan att ens fundera över det och packar om, och jhag är upprörd över att man märker att kunder hellre köper kött som är malet idag än kött som är malet igår och att man då väljer att lura kunderna istället för att informera oss om att ett lite "äldre" kött funkar minst lika bra. det handlar ju om okunskap, vi vanliga dödliga hamnar allt längre från maten och förstår allt mindre om vart den kommer ifrån och hur den produceras. då är det bland annat butikernas uppgift att informera om vi har missförstått. men de valde att luras istället som första lösning, och det tycker jag är respektlöst. samtidigt så handlar det ju om oss kunder, det har varit en jävla prishets de senaste åren och mat ska kosta minimalt. vi kunder har blivit snåla, bortskämda och korkade. jag tror det börjar vända, nu när vi får se baksidan av vårt snålande.

2007-12-11 @ 00:12:54
Postat av: julia

ja detta är jättedålig. Men det spelar ingen roll om man hade kunnat äta färsen, utan de är att de lurar kunden som är det värsta. på ett olagligt sätt dessutom. Kunde de inte sälja ut köttfärsen billigare om den är gammal?

2007-12-11 @ 17:24:29
Postat av: rocketqueen

Har tänkt i exakt samma banor. Skulle det här vara något nytt? Och slänga massor som kan äta utan problem, vasa?

2007-12-12 @ 08:50:33
URL: http://rocketqueens.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback