Lågenergilamporna segrar!

Sådärja, nu har vi bytt till lågenergilampa i köket.

Skälet? Vi fick en elräkning på fucking jävla 8000 kronor! Vid juletider! Argh! Det är visserligen inte bara lampornas fel, vi har en massa datorer som står på dygnet runt. Den här lägenheten är så smockad av datorer att det är snuskigt. Och snart får jag en till. Haha. Och så tvättmaskinen, förstås. Torktumlaren har vi kasserat för länge sedan. Och sedan har vi elelement och handdukstork och Tv-aparater och allt. Mycket pengar!

Men, om vi börjar med att byta lampor (och sedan lär oss stänga av våra andra grejer)...

Om man går in på Fortums hemsida så kan man jämföra så här:

Vanlig lampa: 420,48kr/år
Lågenergi: 77,09kr/år

En viss skillnad, eller?

Vi har 31 lampor i lägenheten, lågt räknat. Det är en stoooor lägenhet.

Vanliga lampor: 13034,88kr/år
Lågenergi: 2389,79kr/år

Det är en bra början, om man ska säga så.
 

Kommentarer
Postat av: Maja

Stäng av alla apparater, speciellt TV och datorer, på off-knappen, inte på viloläge, eller TV via fjärrkontrollen. De drar el då med. Handdukstork är lyx i sig, men drar mycket el. Elementen skall alla stå på samma temperatur så att man har samma temperaturnivå i hela lägenheten. Tänker ni vädra, stäng av elementet i rummet då, annars är det elda för kråkorna-effekten. Bara lite tips. Just ja, kanske viktigast av allt, leta efter annan elleverantör kanske? Ha en skön dag!

Postat av: Vera

men shit vikken hög räkning. å jag som tyckte min elräkning på 700 kr var för mkt .... men som sagt; lågenergilampor e bäst o mer ekonomiska. bra tips från maja ovanför. låt aldrig TV, datorer o andra apparater stå på stand-by utan stäng av helt. boven i dramat kan oxå stavas snabbkokare. dom drar jävligt mkt el ska du veta.
hej.

2007-12-10 @ 16:17:27
URL: http://verasvarld.blogspot.com/
Postat av: Linnéa

Ptja, fast man sparar mer el om man låter datorn stå igång. Det tar mer att sätta på den och stänga av den, i det långa loppet så att säga.

2007-12-10 @ 17:11:24
Postat av: Grön jättefin aktivist

gud JA, alla kan påverka även om det kan vara svårt att förstå. men ENSAM är starkus. jag har även hört att standbyknappen på TVn som man (i min familj iallafall) ofta låter lysa tills att TVn pajar utgör en SJUKT hög procentuell siffra inom sveriges energikonsumtionsområden. lag mot användning av standbyläge tycker jag! i miljöns namn!

2007-12-10 @ 19:29:16
URL: http://iriselsa.blogg.se/
Postat av: Matilda

Linnéa har fel. Datorn e ingen bil liksom.

2007-12-11 @ 10:41:04
Postat av: Milla

Är det en faktura baserad på verklig förbrukning, eller beräknad? Kolla om det finns en avläsning som stödjer antalet kWh. Det händer ofta på vintern att elbolagens system beräknar för högt. Det justeras alltid när en avläsning kommer in.

2007-12-11 @ 20:12:32
Postat av: Anna

haha, du har inte funderat på om det kan vara domdär timmeslånga baden som gör räkningen så hög? :P Gillar din stil btw!

2007-12-12 @ 23:38:18
URL: http://annamaartensson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback