Dumma catwalk

Usch, igår såg jag lite bilder från catwalken som var ännu värre än vanligtvis. Överlag mår jag ganska dåligt av catwalkbilder. Jag gillar inte tanken på alla människor som svälter ner sig, dör för tidigt eller får permanenta fysiska men för resten av livet - Bara för att vi ska få en praktisk, gående klädhängare. Konceptet är vulgärt, konceptet borde förbjudas av FN.

Men jag tittade på bilder ur Roberto Cavallis höstkollektion 2007. Jag gillar inte hans kläder till att börja med. Det är alltid samma sak. Flames, flames och flames blandat med chiffong och leopard. Allt mixat på ett synnerligen smaklöst vis som inte ens är roligt.

Om man vill definiera hur en klassisk nidbild av en överklädd och översminkad dam ser ut, ja, då är Roberto Cavalli alternativet.

Jag ska medge att jag sett vissa saker han gjort som jag gillat, även om just det faktum att det är hans namn bakom det hela automatiskt dragit ner estetiken hos plagget. Men nu kommer jag inte att gilla något, det minsta lilla.

Jag supportar inte catwalk, jag gör det bara inte.
Vad hände med modellerna som skulle ha en BMI på 18.5 och uppåt? Vart är de? Jag har inte sett dem ännu.

Kommentarer
Postat av: Jutta

Jepp, dumt och sjukt. Jag tycker ändå att en del ser friskare ut än andra, men samtidigt, jag vet att många modeller väger som jag fastän de är åtminstone 1,5 decimeter längre. Och jag balanserar precis på underviksgränsen. sjuka vääääärld

Postat av: Maria

Catwalkbilder kan vara läskiga. Ännu läskigare är vissa diskussioner om dem... När jag har googlat efter bilder på vissa modeller så har jag ibland hamnat i forum där det sitter en massa tonårstjejer och tycker att uppenbart icke-hälsosamma modeller är det vackraste i världen, och säger saker som "Det syns ju att hon är naturligt smal." Det är vid sådana ställen man vill detonera en atombomb någonstans.

2007-02-06 @ 12:56:10
URL: http://www.vildvittra.se
Postat av: Maria

Eh. Det skulle stå "tillfällen", inte "ställen".

2007-02-06 @ 12:58:00
URL: http://www.vildvittra.se
Postat av: Agnes

Japp, jag håller med. Värst just nu tycker jag är modellen Snejana Onopka som synts i typ alla vårvisningar. Hon är helt sjukt smal.

http://www.style.com/slideshows/fashionshows/S2007RTW/MISSONI/RUNWAY/00070m.jpg

2007-02-06 @ 13:11:50
URL: http://frankenlady.blogg.se
Postat av: Agnes

Japp, jag håller med. Värst just nu tycker jag är modellen Snejana Onopka som synts i typ alla vårvisningar. Hon är helt sjukt smal.

http://www.style.com/slideshows/fashionshows/S2007RTW/MISSONI/RUNWAY/00070m.jpg

2007-02-06 @ 13:14:23
URL: http://frankenlady.blogg.se
Postat av: Sicilia

Håller med. Det är obehagligt och ofta inte ens fint. Förstår inte ibland hur världen kunde bli så skruvad. Själv tar jag illa upp när detta börjar diskuteras som om det vorde den mest självklara saken i världen. Själv har man kämpat för att hålla sig över sträcket. Vet inte om jag nu kom fram till något men jag tycker det är frustrerande. Är nu lite ilsken. Ska gå och bedöva mig med en kopp kaffe.

2007-02-06 @ 13:19:07
URL: http://www.sicilia.blogg.se
Postat av: anna

Hejsan!!

Jag har startat en ny blogg i syfte att vi alla ska kunna hitta ett bra presenttips när det är dags att köpa presenter! Jag vet själv hur jobbigt det kan vara, och det är tänkt att det ska gå att hitta något bra på sidan :)
Jag kommer att försöka att lägga upp en ny present varje dag, men jag kommer inte att ha fantasi till hur många som helst! :)
Har ni något bra presenttips som ni brukar göra eller köpa själv?! Det kan vara vad som helst!

Skriv vilken presenten passar till och vart den går att köpa/ hur man gör den!! Mejlen är [email protected], och bloggen är http://dagenspresent.blogg.se

Vore jättesnällt!!! tack så mycket . :)

2007-02-06 @ 13:20:46
URL: http://dagenspresent.blogg.se
Postat av: Jenny

Håller med.. Det är väldigt läskigt :( Jag tror vi som konsumenter måste försöka påverka, det är inte mycket man kan göra här i lilla Sverige men någonstans måste man börja.. t.ex. med designerna som finns i Sverige, på deras catwalk, det är inte så mycket bättre här. Och ärligt talat hur många är det som egentligen kan ha typ Filippa K:s kläder? Hon har ju själv sagt att hon tillverkar kläder för smala..

Och nu till en fråga: Vet du om man kan hitta American Apparel i Sthlm och i så fall var?

Tack för mig! ;)

2007-02-06 @ 13:37:36
Postat av: Anonym

jag tycker det är otroligt att Irina Lazareanu orkar gå på så många shows. Skulle man spola tillbaks till 1600-talet skulle man kategorisera henne som pestsjuk hon ser gravt undernärd ut. Hon e väldigt smal naturligt, men man ser också en skillnad på hennes bilder i början av karriären och nu.

sen vet man ju inte om det just är anorexi alla har, det kan ju vara eventuellt drogmissbruk eller som Jodie kidd sagt efteråt att hon inte visste att hon åt för lite.

2007-02-06 @ 14:06:40
Postat av: Anonym

Hursomhelst är det som det vanligtvis är i världen, VÄLDIGT förvånande att sånt som detta accepteras och annat strängt förbjuds typ... äktenskap mellan homosexuella eller liknande. Det är ju accepterat nu men inte överallt.

Måste dock tillägga att jag absolut inte tycker att alla på catwalken ser sjuka ut alls. Dessa tjejer är mycket långa och jag tycker man kan se bl a på brösten och även fast armarna är pinniga, att det finns depåer fast det är en naturligt benig individ. Alla ser inte sjuka ut, men ändå med tanke på att dessa tjejer inte representerar en vanlig kropp kan det definitivt trots att det är naturligt för några av dom, skapa smal-hets epidimier och skeva ideal som vi alla med besked blir översköljda av i och med att deras mått skulle för en annan innebära anorektiskt BMI.

Men sen så kan man ändå se det lite positivt. Jämfört med exempelvis c a 2002-03-04 är det mycket mer uppmärksammat nu om att idealet är lite överdrivet. Det kan man ju också se på många MÅNGA kändisar som för ett par år sen var ett nötskal av undernärdhet.

Det är mindre acceptabelt nu att se undernärd ut i viss mån. Förut var det bara-bara fokus på att vara motsatt fetma.

2007-02-06 @ 14:18:50
Postat av: lisa

alltså att som jodie kidd säga att man inte vet att man åt för lite känns ju som en efterkonstruktion. det är ju knappast så att de här tjejerna ser ut sådär för att de glömde äta frukost liksom, de är nog extremt medvetna om exakt hur mycket de stoppar i sig (och det måste de ju vara för att få ha kvar sina jobb så jag förstår dom, det är ju inte modellerna man ska klaga på när det gäller det här, utan arbetsgivarna)

2007-02-06 @ 14:32:12
URL: http://lisacs.blogg.se
Postat av: masha

ok, jag håller med om att idealen på catwalken är SJUKA men det här var en... eh konstig jämförelse:

"Hursomhelst är det som det vanligtvis är i världen, VÄLDIGT förvånande att sånt som detta accepteras och annat strängt förbjuds typ... äktenskap mellan homosexuella eller liknande. Det är ju accepterat nu men inte överallt."

2007-02-06 @ 15:45:31
URL: http://msmarlborolight.blogspot.com
Postat av: Anonym

fast det beror på, det är väl snarare efteråt man kan bedömma om man var ätstörd! det är ju vanligast att man förnekar det när det pågår men efteråt förstår. Inte alltid, men det är mest vanligt.

Det känns ju som att hon skulle säga så om det var så. Och modellyrket är ju sjukt stressigt. milan till 7 agenturer en dag å nästa flyga till paris å london å bla bla. Det kan ju vara stress också.
Självklart att det är många som blir besatta av maten och gör det medvetet å bulimiar sig etc. men det går inte att veta hur någons matvanor ser ut av att bara se på någon.
såvida dom alltså inte är 25 kg då det är ganska tydligt att dom är sjuka i ätstörningsbesatthet.

men precis som kate moss var så anorektisk enligt media. Det skulle man ju kunnat tro, men det var ju för att hon gick på kokain. Och jag tror snarare att jodie kidd skulle tjäna på att nu såhär i efterhand berätta att hon hade ätstörningar för att då skulle hon framstå som mer korrekt. *nu har hon kommmit ur det, och ja, hon var ju så sjuk ser man*.

Hon har sagt efter att hon inte ägde en våg, men att hon nu inte står ut att titta på bilderna från förut. Men visst, sen beror det på hur man betecknar en ätstörning. Det kan vara svårt att skilja på när man tycker att man är sund och tränar varje dag och bara äter nyttiga saker och avstår från sötsaker, eftersom det är det media förespråkar, fast det mycket väl räknas som ortorexi.

Som t. ex calista flockhart som efteråt sa att.. ja, okej då, hon kanske tränade lite för mycket och åt lite för lite.

2007-02-06 @ 15:49:20
Postat av: Anonym

oj gud förlååt! dom sa att d inte gick att posta :S så nu postade jag 1000 grr.... vad pinsamt.. förlåt hanna?

2007-02-06 @ 15:50:29
Postat av: Hanna Fridén

anonym: Ingen fara, jag fixar! Tack för ditt inlägg :)

2007-02-06 @ 16:59:38
Postat av: Nathalie

Jag håller med dig om Roberto Cavalli.. hans kläder passar bäst i schlagerfestivalen!

2007-02-06 @ 17:12:44
URL: http://nenneblogg.blogg.se
Postat av: C

Mmm, är smått läskigt att se en hel del av modellerna. Jag får olustkänslor av att se folk med lår som tycks vara smalare än mina armar...
Sen tycker jag att kläderna ser snyggare ut på människor & inte på "klädhängare"... Jag kommer ofta på mig själv med att tänka "nej, det där är ju inga snygga kläder" & sen inser att de är rätt snygga & det bara är modellen som är så smal att hon inte kan fylla ut kläderna utan att de hänger som ett annat tygskynke. Klädhängetänket förstår jag mig inte riktigt på...

2007-02-06 @ 17:14:16
Postat av: Ida Annie

Alltså, jag gillar verkligen din blogg, I really do, MEN du har en egenhet att dra alla över en kam, vilket jag tycker är trist. Jag har ett BMI på 16 - och kan i princip inte gå upp. BMI enligt mig är en cp måttstock som några uttråkade dietister kom på. För inte kan ALLA med ett BMI under 18,5 ha någon typ av ätstörningar? Det är ju helt absurt.

2007-02-06 @ 19:25:30
URL: http://stylebyida.blogg.se
Postat av: Hanna Fridéndén

Ida Du menar alltså att jag anklagar mig själv för att ha ätstörningar, antar jag?

Jag kan inte se hur du kan ha tolkat in det där alls, jag läser om inlägget och ingenstans kan jag finna att jag skrivit att en BMI under 18,5 är synonymt med ätstörningar. Kan du berätta för mig varför du tolkar det så?

2007-02-06 @ 19:41:52
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: aenigma

Okej alla verkade ju rikta in sig på det här med idealen och hur smala modellerna är... så jag skriver om Robert Cavalli istället. För efter att ha läst några rader om din åsikt gällande honom och kommit till att allting är flames,flames,flames så tänkte jag "ja, fast det är ju mycket leopard också". Så skrev du det, jag fick skratta lite så kände jag att jag för en gångs skull idag conectade med någon, om än via internet sådär. :D

2007-02-06 @ 21:11:28
URL: http://aenigma.blogg.se
Postat av: sture

påminner om formgivningen av din blogg..din beskrivning av cavalli med flames och leopard..haha

2007-02-06 @ 21:24:12
Postat av: till anonym

Eh? Du menar att man kan se på BRÖSTEN att de inte är undernärda utan att det finns naturliga depåer av fett? Vet du hur många av dem som har silikon? Please.

2007-02-07 @ 07:44:40
Postat av: Hanna Fridén

sture: HAHAHAHA. Den förtjänade jag, formgivningen måste förresten ändras. Tack för påminnelsen.

2007-02-07 @ 08:27:37
Postat av: Anonym

jag råkar kunna se om någon har silikon eller har opererat sig, och nej "till anonym" på catwalken opererar man VÄLDIGT sällan brösten för att det är inte haute coutoure att ha silikonbröst. Det är glamourmodeller som Pamela Anderson och Natasha Peyre som står för sånt. Modeller idag opererar inte brösten, det är numera ansett väldigt trashigt.

2007-02-07 @ 14:18:19
Postat av: Malin

Säger som ida Annie! jag har bmi 17.. och kan knappt gå upp. Så jag förstår hur du menar..

2007-04-09 @ 18:32:14
Postat av: Malin

Säger som ida Annie! jag har bmi 17.. och kan knappt gå upp. Så jag förstår hur du menar..

2007-04-09 @ 18:34:14
Postat av: Hanna Fridén

Malin: Jag hade en naturlig BMI på 16,6 när jag skrev det här inlägget men har jobbat hårt för att gå upp (vilket jag förövrigt inte heller anser att någon måste, men JAG ville)

Därför blir jag PISSIRRITERAD på att folk ska tolka in att jag drar alla över en kam. Det gör jag inte. Det är andra människors tolkningar. Man kan antingen läsa inlägget ordagrant, eller välja att tolka det. Det är fel, då det skulle innebära att jag kallade mig själv för anorektiker.

Ursäkta irritationen, men jag är trött på att folk tar för givet att jag gör och tycker saker som jag inte gör och drar MIG över en kam när jag aldrig sagt någon om det som Ida Annie hävdar!

GAHAHAGDJHAGH!

2007-04-09 @ 20:08:50
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Hanna Fridén

Malin: Fast du kanske menade att du tycker att det är trist när folk tar för givet att du skulle ha ätstörningar, och om det bara är så så blir jag inte arg, men ni får inte tro att jag hävdar det!

2007-04-09 @ 20:14:35
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Frida

Hej!
Jag har en kort fundering till dig som du kanske kan hjälpa mig med. Det är så att jag håller på att skriva en bok om ätstörningar i olika former och jag tycker därför att det skulle vara intressant att komma i kontakt med dig (om du på något sätt känner att du har något att berätta). Du får jättegärna höra av dig på min mail [email protected]. Om det är någon annan som skulle vara intresserade av att bidra med någon information (allt; hetsätning, anorexi, bulemi, anhörig, träningsanorexia, ortorexi, överätare osv) får ni också gärna höra av er.
Speciellt svårt är det att komma i kontakt med folk som hetsäter eller på annat sätt äter mycket men mår dåligt av det samt personer som är fixerade vid att äta hälsosamt. Det är självklart anonymt och
medverkande får såklart ett ex av boken.

2007-07-15 @ 15:35:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback