Manga!

mangaÖppnade Corel Draw (vektorbaserat rit/layoutprogram) för att göra klart sista rycket på ett uppdrag. Kände i händerna att jag behövde värma upp. Tänkte: "Jag kan rita en ful liten mangafigur, det var länge sedan." Dock, som ni kan se, så blev jag irriterad och avslutade inte helt korrekt.

En gång i tiden ritade jag bara saker inspirerat av manga. Sedan slutade jag. För jag blev så sur. Jag blev sur på alla små elitiska grupperingar bland de utstötta (för de flesta som håller på med manga är helt besatta av det, gör inget annat och har tidigare varit ganska ensamma och fått en trygghet i gruppen mangaidkare, precis som i allt annat som kan räknas som en subkultur).

Och ja, manga kan verkligen liknas vid en subkultur. En ganska obehaglig sådan, dessutom, om jag får säga vad jag tycker.

Mangavärlden är full av folk i åldarna 12-32, alla tänker ungefär likadant och har ungefär samma syn på världen. De hänger på forum som enbart behandlar ämnen som manga, anime, japanska och TV-spel och idkar en otrolig elitism. Stava fel - Du är döden. Ha en åsikt om manga inom ett jämställdhetsperspektiv - Du är döden. Rita mangafigurer som inte är anorektiska, utan bara smala - Du är döden och ritar dessutom sk. "tjockisar."

Många, tjejer som killar, kollar även på hentai (tecknad porr). Inom mangavärlden finns det redan en kraftig sexism (och andra obehagliga ting, som att helt "normala" romantiska serier riktade till folk i unga tonåren har regelbundna teman som att den manliga parten i serien tänker att han ska ta tjejen till ett hotellrum eller en dold plats där ingen kan höra henne "skrika", och detta anses helt normalt!) men inom hentai är det än värre. Gå in i vilket forum som helst som behandlar ämnet och se själv vad killar i 13-årsåldern letar efter. De kan fråga efter en specifik manga/anime med temat tecknad porr - om du har en bredare kunskap i ämnet (som jag, dessvärre, eftersom att allt jag läser eller ser sätter sig i minnet för alltid, perkele) så märker man oftast att de frågar efter en specifik som har ett ännu mer obehagligt tema, dvs. våldtäkt.

Ett exempel är alla serier och filmer där det kommer utomjordlingar med tentakler och våldtar skolflickor i massor. Ett annat är alla filmer det finns om gruppvåldtäkter. Ett annat är hur mycket snuff det finns. Tecknad snuff.

Påpekar man detta för killarna så får man oftast svarat "Hehe, jaaah, det är najs!" Chockad blir man, eller iaf jag. Jag frågar dem då: "Vaddå, tycker du helt alvarligt att det är rätt att tjugo killar hoppar på en skolflicka i en gränd för att sedan slänga henne utför kajkanten? Du vet att det hände i Sverige för några år sedan, eller hur?" "Hehhe, jaaa! Jag tittar väl på vad jag vill jävla fittkäring!"

And so it goes.

Nä, jag är egentligen emot att föräldrar ska gå igenom barns saker.
Men jag önskar fanimej att föräldrar kollade igenom filmmapparna på deras mangafanatiska ungdomars datorer. Eller för den delen, gör det olagligt.

Och nej, jag har faktiskt inga förutfattade meningar. Jag har nämligen varit en manganörd själv. Något jag slutade med när jag började upptäcka hur satans skruvade så många blev av det. Det är inte direkt ovanligt att dessa ungdomar spenderar flera timmar om dagen (och i många fall hela dagen pga. att de är sjukskrivna, vilket är väldigt, väldigt vanligt) och matar sig själva med material som säger att allt är okej att göra mot en kvinna bara hon inte hör det och att gruppvåldtäkter är något som är spännande och erotiskt eggande. Eller för den delen humoristiskt. Nä, fyfan.

Det finns såklart bra saker också.
Men de kommer inte just till Sverige.

Några bra alternativ är t.ex. Serial Experiments Lain och Cowboy Bebop. Inte så sexistiskt. Och dessutom bra. Last Exile är fin och ungefär normalsexistisk som saker här i västvärlden är.

Jag slutade rita manga. För jag hatar det som koncept. Fint som tecknarstil, bedrövligt äcklig kultur.

Vilket får mig att undra hur min vän
Anette Masui och forna kolega har det i Japan just nu, hon är kulturborgarråd där på den svenska ambassaden. Vi pratade om att hon skulle försöka få in mer jämställd manga i landet innan hon åkte iväg, men det är väl mest de svenska serieförlagen som styr det där, egentligen, och det enda de bryr sig om är säkra kort och lätta förtjänster. Som alla andra. Blä.

Kommentarer
Postat av: salt

Intressant text. Jag ska genast rekommendera den i min blogg! :)

Postat av: aequinoxia

Hehe! Jag håller med salt, och hon kommer att skicka hit många fler besökare. :-)

Jag kan inte särskilt mycket om manga, men jag har läst en uppsats om det i genusvetenskap en gång. Och på en kurs i queerteori hyllades mangan för att den var så homovänlig...

2006-11-20 @ 15:03:26
Postat av: Hanna Fridén

salt: Roligt! Många kommer bli arga på mig, dock, haha :D

aequinoxia: Mangan är väldigt homovänlig. Titta bara på t.ex. Sailor Moon som har både bisexuella och homosexuella par. Första säsongen: Zoicite och Kunzite (men Zoicites röst görs av en kvinna för våra svenska tevekanaler ville inte att Zoi och Kun skulle vara ett manligt par) i andra säsongen tror jag att Sailor Uranus och Merkurius dyker upp, och de är ett kvinnligt par, och efter det dyker det upp en hel massa andra. Jag tror tom att Sailor Moon själv har en liten flört med Uranus. Så ja, det finns väldigt mycket queervänlig manga och anime! Dock är inte ens den särskilt jämställd.

Om man tittar på t.ex. shounen ai och yaoi (manga med homosexuella män, shounen-ai är den söta typen och yaoi den erotiska) så handlar det fortfarande oftast om att den ena parten utövar sexuellt maktspel mot den andra parten och det är snarare ovanligt att våldtäkt aldrig förekommer än tvärtom.

2006-11-20 @ 15:11:46
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Johanna

Näe Hanna, nu är jag arg! Dina inlägg brukar alltid vara intelligenta och ha en grundläggande tanke bakom men det du säger nu det kan jag verkligen inte hålla med om till fullo. Så till vida den japanska manga/animekulturen är ojämställd kan jag hålla med (dammit hela Japan är grymt efter på den fronten, tro mig jag är där) men att "alla" som håller på med manga/anime håller på med porr vill jag starkt motsätta mig!! Det är såna här generaliserade uttalanden som får mig att aldrig kunna prata om ett av mina intressen för att alla tror att jag sitter och kollar på skolflickor som våldtas av tentackler (blää!).
Vidare kan jag förstå att du hamnat i kassa delar av nördkulturen men det ger dig fan inte rätt att dra alla över en kam.

Vänliga hälsningar

2006-11-20 @ 15:14:25
Postat av: Hanna Fridén

Johanna: Jag var involverad i scenen i 8 år och sa precis som du, att absolut alla inte gjorde det och att man inte borde dra alla över en kam.

Men, ärligt talat, jo, de flesta håller på med det. Men jag kan ändra texten till många istället för "i princip alla", för det blir nog lite väl hårt som du säger och det är trist att folk som du ska behöva känna sig attackerade när ni i faktum inte gör något. Så jag ber om ursäkt till dig Johanna, och alla andra som blir oskyldigt anklagade.

Sedan har det förändrats på senare år. Det var bättre en gång i tiden men har blivit så grymt mycket sämre. Jag skulle gärna länka till de mest populära svenska mangaforum som finns där man kan hitta bevis på detta faktum direkt. Faktum är att jag, innan jag hoppad av helt, brukade framföra min åsikt att jag tyckte att det var fel med våldtäktsporr och jag fick fler kommentarer om att jag var en dum och uptight moralkäring än folk som faktiskt höll med.

2006-11-20 @ 15:24:31
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Erika

Så jävla bra inlägg, du är klok!

2006-11-20 @ 15:37:02
Postat av: Hanna

jag håller väldigt mycket med om att det finns en hel del skruvade grejer inom både anime och manga. sexism etc.. jag försöker att leta efter inteligentare serier, även om det är svårt. sedan så vet jag hur kvinnosituationen ser ut i japan, så på ett sätt ser jag det som neturligt att världen ser ut som den gör inom manga och anime. dock så tycker jag inte att det är okej att inte ifrågasätta det här. situationen måste ju förbättras.
jag vet många fantaster som har som livsmål att bosätta sig i japan, någon jag aldrig skulle kunna göra eftersom jag då skulle tacka nej till saker som karriär och att bli sedd som människa. och främlingsfientligheten behöver vi ju inte ens börja prata om.

när det kommer till hentai har jag dock en helt annan syn än du. jag tycker att det är bra, mycket bättre än "vanlig" porr. kan inte säga att jag själv är ett stor fan, speciellt inte av tentacla rape-genren som du nämner (tanken får mig rent ut sagt att kväljas). däremot tycker jag att hentai är ett bra alternativ för dem som har dessa "böjelser".
som ett exempel kan vi ta pedofili. personligen ser jag pedofili som en slags psykisk störning och som något väldigt osunt. dock tror jag att det är svårt för pedofiler att ta sig ur det här tänkandet, och att pedofili kanske alltid kommer att finnas i vårt samhälle. och om något barn "måste" bli våldtaget på film så ser jag en miljon gånger hellre att ett tecknat barn ska bli det än ett verkligt av kött och blod.
även med mer "normal" hentai så kommer vi ju omeddelbart ifårn många saker som finns inom västlig porrinsdustri, som drogmissbruk, tjejer som säljs hit och dit, etc..
som sagt, jag tycker inte heller att allt som pågår inom den genren är schysst eller ens i närheten av friskt, men jag ser hellre att människor ser på hentai än "vanlig" porr.
sen så får en ju alltid ha i bakhuvudet att det som tecknas hamnar ännu längre från verkligheten än "vanlig" porr, något som säkert kan vara svårt för t.ex. 15-16-åringar. där tror jag helt klart att det finns ett stort problem. men som sagt, riktiga människor behöver i alla fall inte dö eller bli våldtagna.

2006-11-20 @ 15:48:23
Postat av: Hanna Fridén

Hanna: Jag är god vän med en uttalad pedofil. Han tittar verkligen inte på barnporr eller något liknande, inte ens tecknat sådant. Han är medveten om att det är fel och undviker det därför. Faktum är att hans skäms så mycket för sin böjelse att han knappt har någon sexuell lust kvar - Vilket han tycker är skönt. Och så länge han inte gör det så tycker jag att han är precis lika bra som vilken annan människa som helst.

Och han är inte den enda, utan jag skulle nog vilja hävda att det ändå är relativt få pedofiler som faktiskt utövar sin sexualitet överhuvudtaget (okej, mestadels gissning, men jag tror inte att man är befriad från moral bara för att man har en viss sexuell läggning), utan de flesta håller sig av den anledning att de vet att det är fel och inte vill stödja den fula branschen och därav utsätta barn för fara.

Jag tycker alltså inte alls att det är bra att det finns, eftersom att alla faktiskt kan göra valet att helt enkelt låta bli. Däremot så skapar den tecknade porren, speciellt när den är så pass lätttillgänglig, en konstig bild av sex hos unga precis som vanlig porr. (jag är inte emot vanlig porr, däremot så har jag väldigt mycket emot hur porren ser ut i dagsläget)

Jag är trött på att se trettonåringar högljutt skojja om våldtäkt och skolflickor utanför Science Fiction-bokhandeln i Stockholm med en nyköpt DVD av Urotsukidoji. Att det ses som så ofarligt bara för att det är tecknat, och tjejerna som går med dem och ser osäkra ut och som skrattar med bara för att killarna inte ska se dem som löjliga.

Jag gillar att du tog upp den här poängen, diskussion!

2006-11-20 @ 16:03:02
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Hanna

tja, jag vet att pedofiler är extrema exempel, men jag tror att det finns många som helt enkelt har konstiga "fetisher" och har saker som de gärna ser på film men kanske ändå inte vill praktisera själva. och hentai ser jag som ett sätt att producera porr på ett sätt som gör a tt nästan ingen kommer till skada. nu kan jag direkt erkänna att jag inte har en aning om hur hentaiproduktionen ser ut i japan, jag bara utgår från att människor far illa i mindre grad än i västerländsk "vanlig" porr.
sen ser jag i allmänhet inte porr som något farligt och skadligt för den som tittar, utan så länge det är vuxna människor/människor som förstår att det de ser på film (spelfilm så väl som tecknad) inte är på riktigt, så ser jag inga egentliga problem med det. det som jag har problem med gäller just produktionssättet, och det är väl det som gör att jag föredrar att folk tittar på hentai.

att folk tittar på urotsukidoji i allmänhet tycker jag är läskigt, trettonåriga flickor (som tittar på den) i synnerhet är nog för att ge mig mardrömmar resten av året.

2006-11-20 @ 16:47:02
Postat av: Maria

Jag ska specialbokmärka det här inlägget och jag ska skriva en lång kommentar till det i form av ett eget blogginlägg. Fast inte just nu, för jag har så omänskligt jobbig mensvärk. >_

2006-11-20 @ 17:40:56
URL: http://your-other-left.blogspot.com
Postat av: Hanna Fridén

Hanna: Men även om ingen kommer till skada i själva skapandet av hentai så är det många som far illa pga. att det är så fruktansvärt lätt att få tag på för alla och ses som mycket mindre alvarligt för att det är tecknat. Det kommer till folk i yngre åldrar och formar. Att porr överhuvudtaget formar vår syn på sexualitet är inget nyhet, och om vår sexualitet formas av brutala våldtäktscener så tycker jag inte att det är okej även om ingen skadades i framställningen. Det är precis som att barns andra uppfattningar om ting (och även vuxnas iof) formas av barnprogrammen de ser och vilka förebilder de ges.

Jag har jättestora problem med hur porren ser ut idag! Av exakt samma anledning. De flesta ungas första utbildning inom sex är någon form av porr. Porren du hittar idag är obalanserad och sexistisk. Män är hingstar, kvinnor är slynor och horor. Jag skulle vilja se att porren utvecklades åt ett hål där ingen är billig eller dålig bara för att de gillar att njuta av sex!

2006-11-20 @ 17:52:12
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Hanna Fridén

Maria: Det får du! Bara du inte skriver något privat om mig! Säg till när det är skrivet, jag antar att du kommer säga både mot och med mig i vissa punkter, tralala.

2006-11-20 @ 17:52:26
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: MyyZz

Mycket intressant att läsa för en som inte alls är involverad. Lite naiv som jag är trodde jag nog inte att det var så grovt som ni beskriver det.

Tjing MyyZz som lärt sig nåt nytt idag igen :-)

2006-11-20 @ 21:27:56
URL: http://myyzz.blogg.se
Postat av: Tanja

Jag ska leda en paneldebatt med genus som tema på ett mindre mänga-japansk-popkultur-tjoho-konvent nu i helgen. Roligt att du bloggade om det här just när jag satt och tänkte ut frågorna.

2006-11-20 @ 23:44:22
URL: http://swussian.livejournal.com/
Postat av: kann

Ja, då är det väl bara att börja bråka då:
* "Mangavärlden är full av folk i åldarna 12-32, alla tänker ungefär likadant och har ungefär samma syn på världen." -- Den må vara "full" av dem, men de utgör en klar minoritet. Majoriteten är som de flesta normala ungdomar idag, med allt positivt och negativt det innebär.
* "Stava fel - Du är döden. Ha en åsikt om manga inom ett jämställdhetsperspektiv - Du är döden. Rita mangafigurer som inte är anorektiska, utan bara smala - Du är döden och ritar dessutom sk. 'tjockisar.'" -- Jag kan förstås inte påstå att det inte stämmer någonstans, men jag vågar påstår att det inte stämmer någonstans på de större svenska mangamötesplatserna.
* "Många, tjejer som killar, kollar även på hentai (tecknad porr)." -- Återigen, en klar minoritet. De allra flesta kollar på serier som Naruto, och de som faktiskt kollar på (mildare) hentai gör det oftast av underhållningsskäl (skratta ÅT, inte MED), inte som substitut för verklig pornografi.
* "som att helt 'normala' romantiska serier /.../ har regelbundna teman som att den manliga parten i serien tänker att han ska ta tjejen till ett hotellrum eller en dold plats där ingen kan höra henne 'skrika'" -- Hotellrummen har i sig inget med sexuellt tvång att göra. De är normala i ett land som Japan, där unga (även äldre ungdomar) ofta bor tillsammans med sina föräldrar i små lägenheter. Annars är det oftast engångsligg och vänsterprassel som föranleder besöken. Dolda platser är däremot våldtäktsrelaterat. Pojkar och gubbar som försöker tvinga sig på unga tjejer och kvinnor i anime har jag sett många, många gånger - men det har alltid framställts som avskyvärda handlingar. Detta gäller i allra högsta grad för våldtäkter. Självklart finns det manga, anime och spel som riktar sig till pedofil- och våldtäktsfetischister, men de är i försvinnande liten minoritet även i det perversa Japan. Porrfilmer med "laglig pedofili" (filmer med myndiga personer som ser omyndiga ut) som säljer fler än 3000 exemplar kan anses som toppsäljare. (De populära homoserierna, som till allra största del köps av kvinnor, är ett lustigt undantag - kanske för att tanken på män som våldtar män inte anses som trovärdigt och därför inte lika allvarlig?)
* "Påpekar man detta för killarna så får man oftast svarat /.../" -- De svar du får på Internetforum är knappast en pålitlig grund för att bilda en uppfattning. Min tolkning: Viljan att se på grövre pornografiska verk kommer från nyfikenheten för det vidriga och förbjudna. Viljan att se på mindre grova pornografiska verk kommer från deras starkt humoristiska framställningar av sex - de är ju oftast störtlöjliga. (Är man 13 är det förstås även där en förbjudetstämpel.)
* "Men jag önskar fanimej att föräldrar kollade igenom filmmapparna på deras mangafanatiska ungdomars datorer. Eller för den delen, gör det olagligt." -- Nedladdning av film utan upphovsrättsinnehavarens tillåtelse innebär brott mot upphovsrättslagen, så det är redan olagligt. ;-)

Jag säger förstås inte att det inte är dåligt att yngre barn och ungdomar får bekanta sig med pornografin. Men förbud i lagen är inte ett bra sätt att lösa det - bättre då att föräldrar tar ansvar för sina barns uppfostran, och att Scifibokhandeln övertalas att inte sälja Urotsukidoji till minderåriga.

Och som övergripande svar: Min uppfattning av mangasverige går tvärt emot din - jag har inte sett några belägg för att svenska mangaintresserade ungdomar skulle syssla med hentai i tillräckligt stor utsträckning för att man skulle kunna belasta hela mangasverige med detta.
Jag vet att bloggar är ett opinionsmedium, men ingen vinner på att du framlägger subjektiva upplevelser och uppfattningar som fakta.

2006-11-21 @ 02:13:08
Postat av: Mattias

Att den mesta hentaien är väldigt snedvriden och minst sagt vedervärdig kan jag hålla med om, men är det verkligen så himla vanligt som du säger?

Jag har inte sett till någon speciell mängd inlägg om ämnet på de forum jag besökt iallafall.

2006-11-21 @ 02:19:38
Postat av: sophia

grymt intressant text. thanx!

2006-11-21 @ 03:27:56
URL: http://royals.blogg.se
Postat av: Hanna Fridén

KANN:

Använd inte ordet bråka, använd ordet debattera! Tack för att du slänger dig in i dikussion! :D

"Den må vara "full" av dem, men de utgör en klar minoritet. Majoriteten är som de flesta normala ungdomar idag, med allt positivt och negativt det innebär."

Det här var inte riktat som kritik mot de yngre, utan jag försöker markera att ålderspannet är brett och att folk påverkas ungefär likadant oavsett ålder.

"Återigen, en klar minoritet. De allra flesta kollar på serier som Naruto, och de som faktiskt kollar på (mildare) hentai gör det oftast av underhållningsskäl (skratta ÅT, inte MED), inte som substitut för verklig pornografi."

Kanske de som bara köper manga som vilken serie som helst, inte de som har manga och anime som ett kraftigt specialintresse - som i princip inte gör något annat, och det finns de många av. Anledningen till detta är väl framförallt att vi har en stor mängd ungdomar som hamnar utanför i skolklasser och dylikt och inte har så många vänner, men på internet finns det en mängd dedikerade människor inom ämnet och det finns rum för kreativa utlopp (fanart, fanfiction, eget tecknande) samtidigt som det finns många forum. Att det finns mötesplatser för folk vilk jag inte kritisera, däremot så tycker jag egentligen inte bra att mangan ser ut som den gör då dess genusperspektiv, och inte bara det som finns inom hentai, är riktigt illa. Jag vill passa på att inflika att jag inte tycker att hentai är det minsta fel när det inte innehåller nedsättande material mot någon part, men det är ganska få av dem som är relativt jämställda. Precsis som i vanlig porr, alltså.

"Hotellrummen har i sig inget med sexuellt tvång att göra. De är normala i ett land som Japan, där unga (även äldre ungdomar) ofta bor tillsammans med sina föräldrar i små lägenheter"

Hur japan och dess samhälle ser ut ser jag egentligen inte varför det tillför diskussionen någon poäng. Bara att dessa fraser nämns är tillräkligt. En scen som vi kan ta exempel av är faktiskt ur Ranma (som är en serie jag tycker är skitkul, btw, och började läsa för 9-10 år sedan) där Ranma och Akane bor i huset tillsammans en kväll när hon är förkyld. Ranma har råkat ut för en av Shampoos små listar och har fått en typ av "förbannelse" över sig där en nysning gör så att han hoppar på och omfamnar personen i fråga som nyser. Innan de ska bo tillsammans har iaf. hela hennes familj varnat henne för att det kan vara farligt att vara i huset själv med en man, och Akane själv har skräckvisioner om vad Ranma ska göra med henne. Och när hon nyser, och han omfamnar henne - Så brakar helvetet loss. Det här är ändå ett väldigt okyldigt exempel, men bara det faktum att det tas för givet som normalt är extremt besvärande.

I's. Den manliga huvudkaraktären tänker ett flertal gånger på tjejen han är kär i på det viset. "Om jag tar henne till ett hotellrum skulle ingen höra henne skrika!" samtidigt som även andra karaktärer, en kille som anordnar teater i skolan t.ex. tänker samma sak om henne fast bakom kulisserna på scenen (där hon inte skulle våga skrika för att inte skämma ut sig, för det skulle ju vara förnedrande för henne, inte för honom) dock så framställs han som ond för det, och inte huvudkaraktären, vilket är lustigt.

Och samma tema går att finna på många, många ställen. Vilket är mycket obehagligt.

"(De populära homoserierna, som till allra största del köps av kvinnor, är ett lustigt undantag - kanske för att tanken på män som våldtar män inte anses som trovärdigt och därför inte lika allvarlig?)"

Jag tror att det har att göra med att det inte produceras lika mycket. Samt att jag även noterat att de flesta tjejer jag träffat som verkligen fått för sig att de är asexuella oftast kan insupa yaoiserierna (vilket jag brukar tolka som att porr har verkat så vidrigt att de inte vill relatera till sex där deras eget kön förekommer, och att de blir lättare med män som har sex eftersom att man inte kan relatera på samma vis och därför kan inbilla sig att sex både är, och känns, annorlunda) Men jag skrev till en person innan som påpekade att manga var queervänligt, att ja, ja, det finns ju mycket serier med homosexuella, men att det alltid är en part som är under den andra och att det snarare är ovanligt att finna en serie utan någon våldtäkt än tvärtom. Jag tror inte att det handlar om brist på trovärdighet, jag tror snarare att det handlar om att dessa tjejer redan lärt sig att det är vad som är upphetsande, och därför gillar det. Precis som annan grov hentai och de som tittar på den. Jag tror inte att det skiljer sig nämnvärt bara för att det är andra kön som spelar roll (som exempel kan man dra alla mängder fanfiction som skrivs och hur ofta båda tjejer och killar tar upp våldtäkter som något erotisk eggande när de skriver om sina favoritkaraktärers erotiska stunder).

"De svar du får på Internetforum är knappast en pålitlig grund för att bilda en uppfattning. Min tolkning: Viljan att se på grövre pornografiska verk kommer från nyfikenheten för det vidriga och förbjudna. Viljan att se på mindre grova pornografiska verk kommer från deras starkt humoristiska framställningar av sex - de är ju oftast störtlöjliga. (Är man 13 är det förstås även där en förbjudetstämpel.)"

Opålitligt grund? Jag var en manganörd i nästan 8 år, som sagt. Jag är förövrigt väldigt social och har hängt på ett flertal forum, träffat folk i verkligheten osv. och den bilden överrensstämmer med såväl verklighet som internet, så vitt jag vet. Dessutom så tror jag inte att något är mindre sant för att det skrivs på nätet än om nåpgon säger det i verkligheten, bara att det blir lättare för de flesta på nätet.

Och jag skulle inte påstå att de flesta verk som tittas på är de som är störtlöjliga, jag slår vad om att den mest seddan hentairullen i Sverige är Urotsukidoji. En annan serie som jag föträngt namnet på, som har ungefär 5-7 delar om jag minns rätt, har olika typer av misshandel och våldtäkt i sig (en del med en gruppvåldtagen tjej som kastas ner för ett hål efteråt medan männen skrattar, en annan del där tjejen helt enkelt blir styckad.) jag ska bannemej leta upp namnet på den, den är nämligen en av de mer populära hentaifilmerna som finns (jag har frågat i en mängd forum, och i verkligheten, och ja, det är många som gillar den och ingen har per se sagt något ont om den när jag kritiserat innehållet heller.)

Och vad säger du om Devil hunter Yoko? Väldigt populär serie. Den beskrivs ofta som humoristisk. Hon och hennes syster blir mig veterligen våldtagna regelbundet under serien av olika monster. Och det faktum att det framställs som humoristiskt istället för hemskt är riktigt illa. Och den här typen av serier finns det många, många av.

"i tillräckligt stor utsträckning för att man skulle kunna belasta hela mangasverige med detta."

Det gör jag inte heller, jag skriver:

"Många, tjejer som killar, kollar även på hentai (tecknad porr)" och efter det fortsätter min text.
Många betyder inte alla.

Däremot så innehåller i princip all manga och anime sexistiskt material. Det gör de flesta västerländska serier också, men inte till samma utsträckning. Och ja, jag tänker belasta hela mangasverige med det här tills de väljer att ta in saker som inte passar in på de här beskrivningarna. Folk måste inse att man bär ett ansvar när man konsumerar en viss typ av sak.

Det är precis som att jag får inse att jag bär ett ansvar med min blogg och får låta bli vissa saker för att inte påverka på fel sätt osv. Vi har alla ett ansvar.

2006-11-21 @ 10:07:38
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Hanna Fridén

Mattias: Har du frågat om det? Efter att jag under flera års tid blev mer och mer besvärad över sexismen inom manga och anime (och att det i chattrum skojades om våldtäkt, tentakler osv) så beslöt jag mig för att bedriva lite undersökningar, jag blev ärligt talat förvånad att den grövre porren konsumerades till den grad den gjorde, och att den snarare väckte antingen erotiska känslor eller humoristiska framför äcklade.

2006-11-21 @ 10:09:49
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Anonym

Intressant att du nämner asexualitet, jag tycker fortfarande att det diskuteras alldeles för lite, skulle vara nyfiken på att få höra mer om din syn på det i något inlägg.

2006-11-21 @ 11:40:16
Postat av: kann

"Kanske de som bara köper manga som vilken serie som helst, inte de som har manga och anime som ett kraftigt specialintresse - som i princip inte gör något annat, och det finns de många av."
"Många" är ett subjektivt ord. Andelen av Internetaktiva mangafantaster som är så besatta som du beskriver (som jag ;-) skulle jag tror är mindre än 10 % (baserat på ingenting).

"Hur japan och dess samhälle ser ut ser jag egentligen inte varför det tillför diskussionen någon poäng."
Jag menade att hotellbesök i romantiska serier riktade till folk i unga tonåren i sig inte innebär sådant som exempelvis sexuellt tvång. Att hotellbesöken är med kan därför inte påstås vara bra eller dåligt - det måste ses i sitt sammanhang där det förekommer. (Jag vill exempelvis minnas att ett yngre tonårspar i ett ömsesidigt förhållande i Onegai Teacher genomgick sexdebuten på ett hotell.)

"/.../ däremot så tycker jag egentligen inte bra att mangan ser ut som den gör då dess genusperspektiv, och inte bara det som finns inom hentai, är riktigt illa."
Jag tycker inte heller det är bra om svenska ungdomar får sin bild av hur kvinnor ska vara från japansk kultur. Allt för ofta är kvinnorollerna ur vårt perspektiv antingen "helgon eller hora", istället för vanliga personer. Deras fördjupning i manga och anime bör definitivt överses i någon mån av deras uppfostrare, tills de är förståndiga nog att förstå hur saker skiljer sig mellan våra kulturer.

"Det här är ändå ett väldigt okyldigt exempel, men bara det faktum att det tas för givet som normalt är extremt besvärande."
Jag har läst Ranma½, lysande rolig serie. :-) Men jag ser inte det besvärande i det avsnittet. Akane får för sig att Ranma är kapabel till det, men det framställs ju inte i god dager. Om påhoppen framställs som normala men negativa blir det ju snarare en varning till seriens yngre kvinnliga läsare, än en rättfärdning till seriens manliga diton.

"/.../ dock så framställs han som ond för det, och inte huvudkaraktären, vilket är lustigt."
Nu var det många år sedan jag läste I's, men jag vill minnas att även om huvudpersonen framställs som en i grund och botten snäll kille, är han också väldigt svagsint. Att vara svagsint gör det förstås inte ursäktligt att vilja tvinga sig till sex, men jag menar att de tankarna inte alls framställs som föredömliga.

"Dessutom så tror jag inte att något är mindre sant för att det skrivs på nätet än om nåpgon säger det i verkligheten, bara att det blir lättare för de flesta på nätet."
Jag menar att det är mycket, mycket troligare att någon svarar "Hehe, jaaah, det är najs!", utan att egentligen tycka att det är särskilt najs, än att de svarar självanalytiskt och -kritiskt på frågan. Åtminstone när jag var tretton var det viktigare att vara tuff än att säga vad man egentligen tyckte - om man nu ens visste vad man egentligen tyckte. Detta gäller speciellt i publika diskussioner (som Internetforum), då man dessutom måste vara tuff inför gänget.

"Och jag skulle inte påstå att de flesta verk som tittas på är de som är störtlöjliga, jag slår vad om att den mest seddan hentairullen i Sverige är Urotsukidoji."
Det är den säkert, men jag skulle tro att de flesta har sett den av samma anledning som man såg de vidrigaste splatter- och våldsfilmer man kunde få tag på när man var 10-12 år: En fascination med det förbjudna, sådant man egentligen inte skulle få se. (Därtill är det som barn/ungdom lättare att reagera på och uppskatta visuella effekter mer än de som kräver eftertanke.) Därför skulle jag tro att antalet svenskar som finner Urotsukidoji sexuellt upphetsande kan räknas på ena handens fingrar, och antalet som ser den som en dystopi där sex är makt och alla personer är motbjudande och osympatiska är något fler, medan majoriteten ser den för att den är visuellt äcklig och brutal. Sedan finns det mildare sorter (d.v.s. mindre explicita sexscener, av mindre motbjudande natur) - men just för att personframställning och handling oftast är så värdelösa tjänar de bäst som humoristisk underhållning. (Därmed inte sagt att barn borde se skräpet!)

"Och vad säger du om Devil hunter Yoko?"
Vad du säger om den kan jag varken bestrida eller bekräfta eftersom jag inte sett den, men när inte ens "En förälders guide till anime" ( http://www.abcb.com/parents/yohko.htm ) tar upp det på det sätt du beskriver har jag skäl att vara skeptiskt till att just den serien är så hemsk. (Någon som var emot kvinnobilden i serien tog som mest upp att det sker ett våldtäktsförsök - inga fullbordade.) Att andra verk är hemska betvivlar jag inte.

(Nu kan jag ha missat något jag borde ha besvarat, men jag försäkrar dig om att det inte är för att slingra mig!)

2006-11-21 @ 13:45:58
Postat av: Hanna Fridén

Anonym: Det pratas väldigt lite om asexualitet. Det borde jag prata mer om. Jag har ju ändå mer erfarenhet av ämnet än de flesta. Tack för att du påpekar det, nu fick jag inspiraton!

Kann: Jag svarar på ditt inlägg senare när jag har mer tid! Återigen, kul att du vill diskutera! :D

2006-11-21 @ 14:08:31
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Mattias

Nu är det i och för sig bara ett eller två forum som behandlar anime/manga som jag har koll på, mycket möjligt att tonen är hårdare på något av de forumen jag inte besökt alls.

Minns du exakt vilka sidor som detta disskuterades, som du besökte? Vore intressant att veta, om inte annat.

2006-11-21 @ 14:26:32
Postat av: Irriterad

Hanna Fridén: Hur Japan är är väl av största vikt för serierna. Om man inte förstår samhället/kulturen som ligger bakom kan man väl inte dra riktigt korrekta slutsatser om vad film-/seriskaparna kan ha menat heller? Min tolkning av det du skriver om som dra i väg till ett mörkt hotellrum är att Japan är ett land där man inte visar sina känslor öppet bland folk. Att ens hålla handen så att andra ser är en JÄTTESTOR grej (kanske jämförbart med att grovhångla på öppen gata i dagsljus en onsdag). Så syftet med att dra iväg med någon till ett avskymt ställe skulle lika gärna vara för att få visa sina känslor och ge mottagaren av dessa en möjlighet att besvara dem.

Vad gäller Ranma så är det alltså inte normalt att krama folk i Japan, inte ens nära vänner över könsgränserna, klart Akane blir chockad dammit. Sånt GÖR man bara inte.

Tråkigt att så många verkar vara inne på porr även här...

2006-11-21 @ 17:34:29
Postat av: Hanna Fridén

Irriterad: Jag förstår samhället och kulturen, jag har tom. pluggat japanska och har många, många vänner som bor i Japan. Vad jag KRITISERAT är den delen att de ska ta tjejen till ett hotellrum för att "INGEN KAN HÖRA HENNE SKRIKA DÄR". Vart någonstans har jag kritiserat att gå till ett hotellrum? Vad är FEL eller snuskigt i att hyra ett hotellrum? Menar du att jag skulle tycka att alla som sover på hotell är omoraliska?

"Vad gäller Ranma så är det alltså inte normalt att krama folk i Japan, inte ens nära vänner över könsgränserna, klart Akane blir chockad dammit. Sånt GÖR man bara inte."

Vad jag menar är att det är sjukt att det närmast tas för givet ATT Ranma ska göra något bara för att de blir lämnade ensamma.

Om du ska dra korrekta slutsater av det jag skriver så kan du börja med att inte misstolka saker å det grövsta. Dina misstolkningar går ut på att du hoppar över merparten av det jag skrivit och letar upp en yttepyttedel i en mening, drar ut den ur sitt sammanhang och förutsätter att jag bara sagt just de orden. Det är inte riktigt vettigt, om jag får ursäkta.

Läs om, läs rätt.
Jag gillar inte att bli kritiserad för saker jag helt enkelt inte sagt.

2006-11-21 @ 17:54:47
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Hanna Fridén

Mattias: Jag vill inte länka någon av dem, för jag vill inte att de ska komma hit i Googlesökningar. Jag hatar dem.

2006-11-21 @ 18:02:31
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Fredo

Gör en egen mangagubbe/tjej. Jag tänker lite att man skulle kunna göra en blandning av snygg manga och Socker-Conny eller Åke Jävel, som du kanske känner till. Det blir som att tårta Drottning Silvia. Typ.

2006-11-21 @ 18:48:19
URL: http://bullshitbulletin.wordpress.com
Postat av: Hanna Fridén

Fredo: Det skulle bli jättefult! Buhuhu. Jag gillar inte Socker-Conny, jag blir ledsen av den :(

2006-11-21 @ 19:05:31
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Hampus

"Gå in i vilket forum som helst som behandlar ämnet och se själv vad killar i 13-årsåldern letar efter. De kan fråga efter en specifik manga/anime med temat tecknad porr - om du har en bredare kunskap i ämnet (som jag, dessvärre, eftersom att allt jag läser eller ser sätter sig i minnet för alltid, perkele) så märker man oftast att de frågar efter en specifik som har ett ännu mer obehagligt tema, dvs. våldtäkt."

_Aldrig_ (vad jag minns) hänt på något utav de animéforumena jag hänger på.

2006-11-21 @ 19:54:02
Postat av: Hanna Fridén

Hampus: Som med allt annat så är det inget man märker förän man tänker på det, I guess, med tanke på att alla jag pratat med som faktiskt varit involverade i frågan tycker samma som jag. Har ni inget specifikt förum för hentai i de forum du besöker? Eller har de blivit föräldracencurerade? Isf: BRA!

2006-11-21 @ 20:00:10
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Mattias

Hanna: Jag förstår dig, fjortisarna som kollar på hentai är lite... "speciella" av sig. Men, bra att du låter bli att dra oss andra över samma kam (som vissa andra gör när de får höra att man ser på tecknad pårr och barnprogram när man bara nämner ordet 'Animé').

Jag håller verkligen med dig om att det känns lite underligt när alla japanofiler berättar stolt över hur allt från japan är bra och allt från sverige är så himla dåligt. Jag känner mig lite ensam på "scenen" när jag verkar vara en av få i en minoritet som faktiskt tycker att svensk musik/film/annan media kan vara helt okej, och inte dömer ut det "bara för att det är svenskt och då låter det så himla fult!".

2006-11-21 @ 20:10:01
Postat av: Hanna Fridén

Kann:

"skulle jag tror är mindre än 10 % (baserat på ingenting)."

Baserat på personlig erfarenhet (Dvs ingenting?) så skulle jag snarare säga 90%! Haha, då har vi nog inget mer att diskutera just i den frågan.

"Jag menade att hotellbesök i romantiska serier riktade till folk i unga tonåren i sig inte innebär sådant som exempelvis sexuellt tvång. Att hotellbesöken är med kan därför inte påstås vara bra eller dåligt - det måste ses i sitt sammanhang där det förekommer. (Jag vill exempelvis minnas att ett yngre tonårspar i ett ömsesidigt förhållande i Onegai Teacher genomgick sexdebuten på ett hotell.)"

Men jag har inte sagt något om att det är fel med hotellbesök. Vad jag menar är att jag blir äcklad av att "ingen ska höra tjejen skrika" i hotellrummet medan han förgriper sig på henne. I I's är det illustrerat i hans tankebubbla hur han börjar förgripa sig på henne hon säger "nej". Folk får väl bo på hotell hur mycket de vill.

"Deras fördjupning i manga och anime bör definitivt överses i någon mån av deras uppfostrare, tills de är förståndiga nog att förstå hur saker skiljer sig mellan våra kulturer."

Jag tycker snarare att det är viktigt att se till att barnen får ett varierat utbud. Bara för att man säger att det är fel så är det fortfarande den typen av intryck de påverkas av om det är vad de utsätts för till större grad. Alltså: Ta in mer jämställd manga till Sverige, damnit!

"Det här är ändå ett väldigt okyldigt exempel, men bara det faktum att det tas för givet som normalt är extremt besvärande."

Jag menar inte att det rättfärdigar manliga diton, jag menar det faktum att det i serien framställs som en normal varning. Då har ändå Ranma och Akane bott tillsammans länge och varit med om mycket, och det som besvärar mig främst är att han, för att han är man, ska misstänkliggöras trots deras relation samt det faktum att hennes familj faktiskt lämnar Akane hemme trots varningarna. Det är inte normalt att behöva bli rädd för en närstående bara för att den råkar vara av ett annat kön!

"men jag menar att de tankarna inte alls framställs som föredömliga."

Nej, de framställs som helt vanliga. Vanligt liv, vanlig kille, vardag. Och en tjej eller kille ska inte tro att det är normalt.

"Detta gäller speciellt i publika diskussioner (som Internetforum), då man dessutom måste vara tuff inför gänget."

Det hoppas jag verkligen. Men att det är tufft att inför gänget uttrycka sig så tycker jag verkligen inte är konstruktivt för en jämlik värld. Dessutom upplever jag att de flesta 13-åringar nått en mognadsgrad där de inte behöver det till samma utsträckning. Men det finns ju dumpuckon i alla åldrar!

"men just för att personframställning och handling oftast är så värdelösa tjänar de bäst som humoristisk underhållning. (Därmed inte sagt att barn borde se skräpet!)"

Jag är faktiskt inte lika säker. Eller, ja, till en början. Men saken är den att de flesta människor blir sexuellt upphetsade av sexscener även om det går emot deras moral (det är nu jag borde leta upp undersökningen där de visar att 9 av 10 män och 8 av 10 kvinnor kan bli sexuellt upphetsade av barn, notera KAN, men låter bli). Om det då är en person som inte haft särskild kontakt med det innan så finns en stor risk att personens sexualitet formas kring detta. De flesta jag känner som ändå har något speciellt de gillar har varit med om att det formats i ung ålder, där i början. Och jag kan inte se det positiva att våltäkt och unyttjande blir det första för någon. Eller tecknat heller, egentligen, för det verkar ju synnerligen komplicerat!

Ang Devil Hunter Yoko:

Hon blir våldtagen och även hennes syster. Det "ofullbordade" våldtäksförsöket de talar om handlar säkerligen bara om att de sett det första eller andra avsnittet och sedan inte fortsatt. Däremot så är det enda som är ofullbordat med det att hon lyckas ta sig loss innan har är "klar", så att säga. Det gör hon förövrigt genom att förvandla sina könshår till hårda små svärd som attackerar hans kön, öh. Men då ser de det väl som ofullbordat för att hon tar sig loss innan hon blir mördad, vilket är ett ganska sjukt synsett från deras sida!

2006-11-21 @ 20:19:54
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Malin

FYFAN VAD BRA DU ÄÄÄÄR!!!!!

Jag höll på att spåra ur när jag kollade in i animangas chattrum t.ex. bara en jävla massa snack om våldtäkt och bukakkesex hela jävla tiden. skitjobbigt, och de flesta verkade ju vara typ 13! och så var de gamla där ungefär 18 eller något och kände dig så himla häftiga som skämtade om tentakler.

2006-11-21 @ 20:26:47
Postat av: Helena N.

Jag håller med dig till 100%
Det märks verkligen att folk faktiskt formas efter vad de ser på alla forum. Tjejerna bråkar sinsemellan och sedan kommer en kille in och säger till och de lyder blint. Sedan försöker alla tjejer vara lustiga och tuffa och skoja om tentakelsex de med, minsan, för annars är de löjliga moraltanter.

Jag gick in och kollade runt på ett forum som min lillayster hängde på hela dagarna (hon är, som du säger, sjukskriven) och det var förfärligt, men jag vet inte om jag kan göra något? Jag vill inte inkräkta och säga åt henne att sluta hänga där med tanke på att det är det enda stället hon har social kontakt på för tillfället (hon har väldigt mycket socialfobi) men jag vill inte heller att hon ska hänga med de här människorna.

What to do, what to do?

2006-11-21 @ 20:41:39
Postat av: Tanja

Jag känner inte alls igen det där med hentai som vanligt samtalsämne. I de kretsarna där jag umgås mest (Mangakaiaktiva) har attityden till hentai ofta varit väldigt negativ och avståndstagande. Inga av forumen jag hängt på har haft hentai-avdelningar, eller ens öppna diskussioner som jag kan komma ihåg på rak arm.

Däremot känner jag igen det Mattias pratar om. Men sånt beteende brukar man väl se på som ganska barnsligt?

2006-11-21 @ 20:44:01
URL: http://swussian.livejournal.com/
Postat av: Petter Besser

Irriterad: Ja, för hon verkar verkligen klaga på hotellrummens existens och deras kunder? Pucko, läs vad hon skriver istället.

2006-11-21 @ 20:44:23
Postat av: Anonym

"Hampus: Som med allt annat så är det inget man märker förän man tänker på det, I guess, med tanke på att alla jag pratat med som faktiskt varit involverade i frågan tycker samma som jag. Har ni inget specifikt förum för hentai i de forum du besöker? Eller har de blivit föräldracencurerade? Isf: BRA!"

Det finns ingen specifik del för hentai på de forumen jag hänger på. På det ena forumet har det hänt att hentai har diskuterats, hurvida det är bra eller dåligt, och sen var det någon person på det ena forumet som en gång undrade om det fanns någon som sålde hentai för han ville köpa, han nämnde ingen titel eller så, han var endast ute efter hentai. Dock har jag faktiskt inte märkt av det som du beskriver, dvs att folk öppet söker efter vissa titlar. Kanske beror på att ena forumet jag är "stammis" på är ett rätt så seriöst animé/manga forum och kanske litet elitiskt. :)

2006-11-21 @ 20:44:44
Postat av: kann

* "Baserat på personlig erfarenhet (Dvs ingenting?) så skulle jag snarare säga 90%! Haha, då har vi nog inget mer att diskutera just i den frågan."
Bra du förstår! :-) Kanske bara en liten sak att hålla i åtanke: Åtskillnaden mellan åsikter baserade på subjektiva upplevelser och åsikter baserade på fakta. Det är i och för sig bara min åsikt, men jag tycker att man bör vara ärlig med sin läsare och konstatera vad som är vad i det man skriver i de fall kontexten är otillräcklig, om man inte har för avsikt att vilseleda någon.
Men det är klart, det är ett blogginlägg, så det är förstås helt ursäktligt att faktakällor och metodik inte redovisas ordentligt. :-)

* "Men jag har inte sagt något om att det är fel med hotellbesök. Vad jag menar är att jag blir äcklad av att "ingen ska höra tjejen skrika" i hotellrummet medan han förgriper sig på henne. I I's är det illustrerat i hans tankebubbla hur han börjar förgripa sig på henne hon säger 'nej'."
Aha, då förstår jag vad missförståndet kommer från. I blogginlägget läses "ett hotellrum" och "en dold plats där ingen kan höra henne 'skrika'" var för sig, vilket alltså skulle kunna tolkas som att hotellbesöken (på "love hotel", får man anta) i sig skulle vara klandervärda. Om I"s, vad tänker han och vad händer efter det?

* "Jag tycker snarare att det är viktigt att se till att barnen får ett varierat utbud. /.../ Alltså: Ta in mer jämställd manga till Sverige, damnit!"
Undrar om det inte hade varit bäst om barnen fick sitt utbud varierat med verk som inte kommer från Japan...? Vilka mangaserier skulle du själv vilja se i Sverige?

* "Jag menar inte att det rättfärdigar manliga diton, jag menar det faktum att det i serien framställs som en normal varning. /.../"
Jag läste för diskussionens skull om delen (svenska bok 11), och jag måste erkänna att jag inte håller med din analys av händelsen.
Akane är en sextonårig flicka utan särskilt mycket vana med pojkar (att umgås med, alltså). Hennes retsamma storasystrar tramsar om att Ranma kan bli närgången - om de verkligen trodde det hade de självklart inte lämnat henne ensam. Akane tittar på något slags våldtäktsscen på TV och tycker att snacket är nonsens, ända tills Ranma oförklarligt hoppar på Akane. När man är sexton år är man osäker på många saker, så att Akane inte hade sådan tillit för Ranma att det hade motverkat det tvivel som planterats, om än på skoj, av hennes systrar (förstärkt av TV-programmet), är inte konstigt. Att hennes och Ranmas förhållande är generande och odefinierat för dem gör det inte enklare.
Men det är förstås bara min egen tolkning, och det hör egentligen inte till diskussionen att bestrida enstaka exempel (annat att det teoretiskt sett kan visa på en tendens till feltolkning. Teoretiskt sett, alltså).

* "Nej, de framställs som helt vanliga. Vanligt liv, vanlig kille, vardag. Och en tjej eller kille ska inte tro att det är normalt."
Det är sant, det är inte normalt här - men är det onormalt i Japan? Jag läste att var femte (!) sålda porrfilm i Japan har våldtäktsinslag. (Jag vill bara passa på att nämna att Japan 2005 hade drygt 2000 anmälda våldtäkter (NPA) mot Sveriges 3500 (BRÅ) samma år, så inte någon tror att Japan är tätt av våldtäktsmän.)

* "Men att det är tufft att inför gänget uttrycka sig så tycker jag verkligen inte är konstruktivt för en jämlik värld. Dessutom upplever jag att de flesta 13-åringar nått en mognadsgrad där de inte behöver det till samma utsträckning. Men det finns ju dumpuckon i alla åldrar!"
Precis, och därför menar jag att man, beroende på ämnet, inte kan lita på vad de säger.

* "Och jag kan inte se det positiva att våltäkt och unyttjande blir det första för någon. Eller tecknat heller, egentligen, för det verkar ju synnerligen komplicerat!"
You got my vote.

* "Devil Hunter Yoko: /.../"
Det låter vedervärdigt, det må jag säga, men då din beskrivning skiljer sig så mycket från alla andras beskrivningar måste jag ta det med en nypa salt. (Inget illa ment. I min mening är det bättre att betrakta allt med inledande skepsis, än att svälja allt utan förbehåll.)

2006-11-21 @ 23:49:47
Postat av: Iggy Drougge

Det är inte Devil hunter Yoko (tecknad gladporr), utan La blue girl (tecknad hårdporr med humorinslag) som Hanna tänker på. Det där trickset med pubeshåren och systern fick polletten att trilla ner.

Jag instämmer annars i Tanjas syn på mangavärlden i Sverige. Inget forum jag besökt sedan mitten av nittiotalet har haft någon hentaiavdelning, i så fall är det närmast ett tecken på att det bör undvikas. Och skämt om tentakler och våldtäkt tror jag mest är ett uttryck för pubertalt beteende (gissa när jag såg de två ovannämnda filmerna), kombinerat med dagens internet, som är en slags ungdomsgård utan vuxna. Rå humor med skämt om våldtäkt och rasism är legio på sajter som ungdomar besöker och har nog lika stor koppling till manga som till dataspel.

Jag har också svårt att se hentai som det stora problemet. Det är tvärtom bakgrundsstrålningen i all manga och animé i form av ruttna japanska könsroller som kan påverka ungdomar. Det är naivt att tro att tonåringar får sin vidare uppfattning om kön/genus av porrfilmerna de ser på, och inte av såpoperor och musikvideor. Alla vet vad en porrstjärna gör, men Charlotte Perelli, Olinda och Beyoncé förekommer oftare och i mer "normala" sammanhang, som fluor i dricksvattnet. På samma sätt tror jag att ungdomarna påverkas mer av Ranma och Love Hina än av Urotsukidôji.

2006-11-22 @ 00:27:05
URL: http://web.mac.com/idrougge/
Postat av: kann

Typiskt Iggy Drougge att valsa in här som ingenting, och uttrycka allt jag vill ha sagt på ett mer koncist och mer korrekt sätt.

Tack så himla mycket. :-(

2006-11-22 @ 01:00:20
Postat av: Anonym pga. min anställning

Vad ni som kommer in här och försvarar mangavärlden har missat är inte att Hanna kritiserar hela mangavärlden, utan hon kritiserar vad riktigt unga inom mangavärlden utsätts för. Ni har alla säkert jättemogna vänner och tycker att våldtäktsporr är skit, men era mogna kretsar och era mogna forum kanske inte är till för folk i trettonårsåldern? Är det kanske tom. så att ni borde ta ett större ansvar om ni vill skydda er bild av manga och anime och se till så att det blir bättre även för yngre istället för att dementera det Hanna säger, för jag håller med henne, och har både levt i Japan och varit en mangafantast i dryga 30 år. Jag känner inga behov av att försvara mig som er, dock. Jag och mina polare sitter inte heller och diskuterar tuff hentai, men det gör garanterat en stor grupp bland de yngre enligt min långa erfarenhet (gubbe).

Vilket Hanna verkar vilja upplysa om. Stå på dig, Hanna!

2006-11-22 @ 14:46:43
Postat av: Anonym pga. min nyckfullhet

"Vad ni som kommer in här och försvarar mangavärlden har missat är inte att Hanna kritiserar hela mangavärlden"
Och vad du själv uppenbarligen missar är att vi (åtminstone vissa av oss) inte försvarar mangavärlden för mangavärldens skull, utan reagerar mot vad vi ser som felaktiga förutsättningar (beskrivningar och uppfattningar) och slutsatser.

Nåja, oavsett världsbild är det förstås meningslöst att föra längre diskussioner på sådana här ställen. Chansen att någon på endera sidan skulle få för sig att ändra uppfattning är ju minimal.

2006-11-22 @ 15:49:43
Postat av: Hanna Fridén

Typiskt "Anonym pga. min anställning" att förklara vad jag menar :(

2006-11-22 @ 16:00:44
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Hanna Fridén

Anonym pga. min nyckfullhet: Nej, det är aldrig onödigt att diskutera! Även om personer inte ändrar uppfattning på en gång så lägger sig ändå tankarna i bakhuvudet och skapar oftast någon form av förändring såsmåningom. Jag tycker om att diskutera, speciellt med folk som tycker annorlunda än jag, för det finns alltid en risk att jag missat något och det vore ju hemskt att gå omkring och tro fel om saker. Jag lär mig hellre än att gå och nitiskt trycka på något felaktigt pga. stolthet :)

Men vad jag egentligen är ute efter verkar ändå de flesta hålla med om, dvs. att manga och anime skildrar en väldigt sexistiskt värld och det är inte bra om unga tittar på våldtäktsporr, sedan är vi av olika uppfattningar om var och hur mycket det sker - Vilket jag inte tycker är en särskild hemsk bit att gå isär på.

Så länge vi alla gör något om vi ser det och håller ögonen öppna så räcker det gott och väl för min del.

2006-11-22 @ 16:06:29
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: J'accuse

Manga och anime är bara kärl, de kan innehålla vad som helst. Visst finns det manga som är sexistisk och har våldspornografiska inslag, men det finns också minst lika mycket manga som är helt oskyldig till sådant.

Man kan lika gärna säga att "film" är dåligt eftersom det finns filmer som skildrar mord och våld, att "veckotidningar" är dåliga eftersom det finns sådana med väldigt sexistiska inslag, eller att "kokböcker" är dåligt för att det finns onyttiga kakor beskrivna i de många av dem.

Skilj på mediet och innehållet, tack.

2006-11-22 @ 22:07:24
Postat av: Anonym

SHUUEEE as bra :P

2006-12-05 @ 11:54:52
Postat av: Anonym

HAHA :P:P:P:P

2006-12-05 @ 12:04:15
Postat av: Renox

Seriöst är det inte bättre att killar ser på tecknad snuff (alltså inget som egentligen händer utan bara skådespeleri) än riktig? och du gör helt fel val att välja bort ett helt koncept bara för några seriers skull, det skulle vara som att inte ha tv för det sänds porr vid midnatt.

2008-01-24 @ 23:23:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback