Den skygga och alkoholen

I onsdags när jag festade var det en person i sällskapet som bad om råd angående hans lillayster, anledningen till varför frågan riktades till mig är för att jag har varit med i alternativscenen. Jag har varit got, punkare, punkgot, synthare, curry och så vidare. Jaja, you know the deal liksom.

Orot framfördes speciellt med tanke på att hon är 12 och dricker alkhohol. Förutom detta lyssnar hon på metal och målar tårar under ögonen. Det sistnämnda kan jag inte se någon som helst fel i, och det förstnämnda måste jag tyvär säga att jag förstår mig på, trots att det är hälsovådligt.

En person som varit väldigt skygg och blygg ser sig sällan som en fullgod person. Ångesten är ett faktum, och man är medveten om att man har precis lika mycket, eller mer, att ge som vem som helst annars. Dock finns spärren där, den sociala spärren som gör umgänget svårt, och det är mycket vanligt att en sådan person börjar med tidigt bruk av alkohol, då det underlättar det sociala samspelet. När man sedan märker att det går, speciellt i en krets av andra människor som varit utanför av diverse anledningar, så kan alkoholmissbruket bli ett faktum.

Min egen sociala utveckling såg likadan ut. Jag var extremt skygg som barn. Jag var inte blyg, men skygg. En blandning av rädsla och förakt. Jag har aldrig varit mobbad, men själv tagit avstånd från andra individer och socialt samspel av två anledningar.

1. Svårigheter att hantera det.
2. Förakt, som jag skulle beskriva det, nästan en slags elitism, tyvär. Möjligen grundad av det faktum att jag inte förstod mig på andra, och att de inte förstod sig på mig.

Alkoholen blev en räddning för min del. Och jag ångrar det egentligen inte, trots mitt tidiga bruk. Jag började halvt som halvt när jag var 13, och började planka in på krogen i åldern 14. I samma veva skaffade jag mig ett kraftigt specialintresse som gick ut på att förstå, och anpassa mig, efter andra. Men alkoholbruket var för stort för min del, och när jag var 15-16 blev det tal om inläggning, då jag tillslut nådde en punkt där jag drack varje dag.

Som tur var valde jag själv att halta det där, och tog avstånd från alkohol i ett, ett och ett halv års tid.

Men vad gör man för att hjälpa ett barn, eller ung tonåring som gör så här? Jag vet inte, faktiskt. Jag tror det bästa är att bejaka den nya personen och vägen den valt, inte alkoholen, men sakerna runt om. Det finns flera sätt att göra detta, som att lyssna på musiken som spelas och uppskatta den. Eller presenter, kanske serien "Sandman" eller "Death" av Neil Gaiman, eller att köpa en platta med musik som man tror ska uppskattas. I nyktra sammanhang. De svarta tårarna som målas under ögonen ska heller inte ses på med rädsla, försök uppskatta konstnärligheten istället, och poängtera inte att det är konstigt, eller för den delen fult om det är vad du tycker. En så liten sak kan nämligen betyda otroligt mycket.

Bejaka den nya personen under nyktra omständigheter, oavsett hur konstigt eller alternativt det är, och få den skygga individen att känna sig som en person. Ge uppmärksamhet, för guds skull. Och uppskattning.

Jag vet hur jag kände. En olidlig frustration. Vetskapen om att jag var en individ, men att folk inte såg det, och att jag var oförmögen att skapa en kontakt med människor. Som att famla i mörker.

Minnet av det hela får mig att rysa.
Det var inte roligt.

Fumligt inlägg. Jag vet inte om poängen når fram.

Kommentarer
Postat av: fannen

o poängen når fram.
Jag måste säga att med din starka personlighet och åsikt är du en förebild för mig och troligen många andra. Det är fint när du berättar om dig sälv i inläggen, där man lär känna Hanna, och jag måste säga attjag känner igen mig om inte förmycket i alla fall en hel del.
Hmm... fumlig kommentar

Postat av: Tetti

Tack Hanna. Hur fånigt det än kan låta, så tror jag att jag älskar dig.

2007-06-22 @ 13:51:10
Postat av: Smartasmia

Jodå - ingen missad poäng där inte. Kloka och fina ord från min favorit-Hanna´n. Kram a la midsommar på sig:-)

2007-06-22 @ 13:54:31
URL: http://monokel.blogspot.com
Postat av: motherfakka

Typ det bästa inlägg du gjort. on point. personligt kanske men får man fråga hur du förhåller dig till alkoholen nu?

2007-06-22 @ 14:00:24
URL: http://motherfakka.blogspot.com/
Postat av: Emmo

Bra rutet.

2007-06-22 @ 14:49:43
URL: http://myspace.com/fraggelzebra
Postat av: Julia

Schysst inlägg. Gillar verkligen när du skriver sådär personligt och vackert. Verkligen bra. Du verkar vara en stark person och det är beundransvärt. Tack!

2007-06-22 @ 14:52:30
URL: http://bagladies.webblogg.se
Postat av: D

"Möjligen grundad av det faktum att jag inte förstod mig på andra, och att de inte förstod sig på mig."
är inte det själva definitionen av ungdomstid?

2007-06-22 @ 15:15:01
Postat av: Sara

curry? Vad kan det vara? Hm.

2007-06-22 @ 19:28:37
Postat av: sara

känner mig extremt korkad, men men.

2007-06-22 @ 21:39:42
Postat av: emmi


Sällan läser jag hela inlägg i bloggar av personer jag inte känner. Jag läste nu vart enda ord. Trevligt med ett personligt och välriktat inlägg som detta!

2007-06-22 @ 22:36:35
URL: http://emilieto.blogspot.com
Postat av: Pontus

Curry är en krydda.

2007-06-23 @ 07:26:52
URL: http://pontusbrynielsson.blogg.se
Postat av: Magdalena

Jättebra skrivet Hanna, poängen går fram. Den går inte att stoppa.

2007-06-23 @ 11:08:35
Postat av: Greta

Jaja, du är jätteduktig på att formulera dig och sådär. Det vet du redan.
Jag tycker vi borde få se bilder på dig från dessa alternativa perioder! Det vore fint. Puss.

2007-06-23 @ 14:12:13
URL: http://heywanker.blogspot.com
Postat av: Ulrika

Trevligt att du delar med dig av dig själv på det här viset Hanna. Det gillas!

2007-06-23 @ 14:55:06
URL: http://iwannahavethelongestname.blogg.se
Postat av: maria

poängen nådde definitivt fram. jag har liknande erfarenheter, förutom att jag aldrig har använt alkohol för att lösa problemen. i övrigt undrar jag samma som sara... vad är curry?

2007-06-23 @ 15:19:49
URL: http://marijah.se
Postat av: Nadja

Tack för att du kan vara så personlig i dina inlägg, jag tror att det kan hjälpa många. Känner igen mig i mycke av vad du skrev och som sagt är det inget som är kul att tänka tillbaka på. Bra skrivet!

2007-06-23 @ 19:57:36
URL: http://thencloset.blogg.se
Postat av: Hanna Fridén

lisa: Ehhhhh, ursäkta? För det första kan jag inte se några så kallade expertutlåtanden i inlägget, för det andra har du fel. Goth är got på engelska, för det första. För det andra anser jag personligen att folk kan få säga goter, gothare, gotare eller vad de än känner för, även om got och goter är det vedertagna uttrycket (vilket jag inte kunde bry mig mindre om, men att säga att got skulle vara fel är... ja, väldigt fel, helt enkelt) För det tredje har jag lyssnat på got i 7 år, mina äldre vänner har lyssnat på det sedan det kom. Det tror jag inte att du gjort, inte för att det har någon relevans. För det andra tycker jag att det är hemskt att du drar folk över en kam och vill hävda att det är dåligt att de sminkar sig på ett visst vis. Låt folk se ut och göra som de vill! Att förringa på det viset är, i faktum, ett tecken på bristande respekt och det första du sa är i faktum ett tecken på bristande ödmjukhet. För det sista, om du anser att jag är en översittare med brist på ödmjukhet för att jag kontrar med att folk ska "kleta bajs i deras ögon" när de kallar mig för taskiga saker, ja, då får du gärna tycka att jag är en översittare, men så vitt jag vet är det bara bra att folk säger ifrån. Och den dag jag säger "Ja, du får väl tycka att jag är ful!" till någon som är dum i huvudet, elak och otrevlig och säger att jag är ful, ja, då vill jag nog kleta bajs i mitt eget öga istället.
Och om du nu skulle tycka att mitt svar är otrevligt, så tycker jag att du ska läsa igenom ditt eget igen först, och jämföra.

2007-06-23 @ 23:17:00
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Anna

Lisa: Om jag inte förstått helt fel hänger hon en heldel med inbitna Stockholmsgoter, så hon om någon borde ju veta vad det är!
Och mest varför jag skriver: Ge mig en logisk förklaring till varför det måste heta gother och inte goter?
Och jag hoppas inte Hanna ser det som om jag svarar åt henne.

2007-06-23 @ 23:21:27
Postat av: :)

Dina inlägg rör mig. Du är fantastisk, riktigt fantastisk! Önskar att det fanns fler i denna värld som är som du. Jag vill vara dig.

2007-06-24 @ 02:52:17
Postat av: Dnla

har fatale blivit lösenordsskyddad? neeej! kan man få lösenordet på något sätt?

2007-06-24 @ 09:40:48
Postat av: Kajsa

Jag tror att någon har "hackat" sig in på Fatale igen och gjort sidan lösenordsskyddad?
Om inte vill jag gärna få lösenordet!
Glad midsommar i efterskott.

2007-06-24 @ 10:52:31
Postat av: Hannah

Jag var också skygg som barn, känner dessutom igen mig i vad du skriver om elitism, fast för min del ledde det snarare till att jag inte skaffade några kompisar och började skriva noveller istället. Sen började jag mellanstadiet och blev normal, men det är en annan historia.
Bra inlägg, iaf.

2007-06-25 @ 18:18:20
URL: http://fashionroadkills.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback