Jag har problem med Mensa

Många blev mycket upprörda över mitt inlägg om Mensa. Förutom kommentarerna, som visserligen inte är särskilt många, så har jag fått en god mängd mail om det. Allt mellan att jag är en korkad bimbo och därför är avundsjuk på Mensa till att jag är en elak elistist.

[edit]

Jag finner att hela konceptet med en förening som Mensa är extremt smaklöst. Det vore som att ha en nationell klubb för snygga människor. Folk som är snygga av naturen. En elitistklubb baserad enbart på gener, inte på åstakomanden. Att den här typen av klubbar, som baseras på en medfödd kompetens utan prestation, ser jag som exakt lika smaklöst som rasbiologi i dess värsta form.

Därför är Mensa i sig extremt hemskt och elitistiskt i dess blotta existens, oavsett om deras ledning uttalat att de ser sig som bättre eller ej. Jag anser att folk ska bli värderade efter deras prestationer, inte efter naturliga förutsättningar utifrån deras gener. Alla typer av klubbar som är för denna typ av exkludering anser jag vara farliga för samhället. Om den här typen av klubbar skulle få respekt så ser jag egentligen inte att steget från ett segregerat samhälle, där folk får jobb, möjligheter och status enbart utifrån deras genetik, är särskilt långt borta.

Som skräckexempel kan man ta filmen Gattaca.

Jag kan heller inte se det som en hemsk handling att citera vilken medlem som helst i en klubb där man utesluter människor baserat på deras genetik. De har själva valt att vara med i en elitistisk förening. De har förmodligen valt det för att känna sig stolta över sig själva, känna sig lite "över" andra, så att säga, för varför annars skulle man välja att vara med i en klubb där man utesluter folk beroende på deras genetik och sedan välja att lämna ut sin hemsida, och därav skylta med det, till Mensas hemsida?

Ja. Jag har problem med Mensa. Jag anser att den typen av föreningar borde förbjudas. Jag vet inte om ni ser min poäng, men jag ser min poäng, och jag tänker inte att ändra mig i denna synpunkt. Jag tänker heller inte ta till ett överdrivet "sympatiskt" beteende gentemot medlemmar i Mensa, då jag anser att folk som hänger sig åt detta, rätt och slätt, är svin.

Om de inte tänkt över svinigheten i det hela så måste jag dessutom påpeka att jag tycker att de är dumma i huvudet. Intelligens är visserligen inget krav i Mensa, så ingen är förvånad. Sympati riktas inte åt elitister.

 

Kommentarer
Postat av: Fredrik

Intressant inlägg, har ofta tänkt på saker som är genetiskt betingade, hur de kan definiera en som person och hur hemskt det är, det är som med monarki och adel det har inte det minsta med ens egen vilja att göra utan bara vad man är född till.

Postat av: Dabrinko

Tänker kommentera kort: Jag håller med dig.

2007-03-09 @ 02:50:07
URL: http://www.svartalf.net/afd
Postat av: Maia

Jag håller med dig till 100%

2007-03-09 @ 03:31:35
URL: http://pincushion.blogg.se
Postat av: Isabel

Tack

2007-03-09 @ 07:32:29
Postat av: d

på spanska i vissa länder betyder åtminstone "menso" (ja ja, nästan, men inte riktigt samma ord) idiot. Hah.

2007-03-09 @ 07:33:41
Postat av: Dagloria

Det här var det bästa jag läst på länge! Tack!

2007-03-09 @ 08:16:39
URL: http://dagloria.blogspot.com
Postat av: haha

Klubbar för snygga människor finns ju redan!!

2007-03-09 @ 08:34:44
Postat av: Sara

håller med dig fullt ut. jag har inte tänkt på det ut det perspektivet tigigare, vilka SVIN!du är så smart. de som är med i mensa har inget annat än sin förmåga att lösa "problem" och se helheten i saker och ting. jag blir häpen. bra hanna, bra. ha en underbar dag och en fantastisk helg!

2007-03-09 @ 09:32:57
Postat av: Anna

Alltså, alla över ca 7-8 år kan inte göra IQ-test och få ett pålitligt resultat. Systemed med IQ, eller IK (intelligens kvot) som det heter på svenska, är utformat för BARN som inte kan någonting. Alltså som har en otränad hjärna i logiskt tänkande. Eftersom man hela tiden blir mer logisk och kan mer ju äldre man blir eftersom man tvingas tänka logiskt i skolan osv. kan man omöjligt mäta sin hjärnkapacitet genom IQ-test. Jag blir bara irriterad när människor pratar om mensa och diverse IQ-tester eftersom det INTE FUNKAR!

2007-03-09 @ 09:53:26
URL: http://plusminus1.blogg.se
Postat av: Afrodite

Du är skön som fan!

2007-03-09 @ 10:27:11
URL: http://afrodajte.blogg.se
Postat av: Cordelia

Jag undrar bara, om du är kroniskt undernärd eller liknande som jag har för mig, hur kom det sig då att du fick anorexia? självklart är jag medveten om att även mycket tunna personer skaffar sig den här sjukdomen men om man har en sjukdom som gör att man är så pass smal borde väl din anorexi varit direkt livsfarlig, i högre grad än för andra.
sen så är min åsikt att riktigt intelligenta skryter aldrig om sin intelligens eller höga resultat på IQtest, de förstår att det är sekundärt och visar upp eventuell talang på annat sätt...

2007-03-09 @ 10:36:59
Postat av: Charlotta

Jag kan inte låta bli att tycka att Mensa är en grupp för inbördes beundran. Jag anser att det finns många typer av intelligens och inte bara den typ de mäter och hyllar. Kan hända jag är bitter men jag tror inte det är hela grejen. Jag har visserligen aldrig gjort någon typ av iq-test, men tror att jag skulle hamna ganska lågt eftersom jag är extremt ologisk. Däremot tycker jag att jag är rätt vass på många andra sätt. Vet egentligen inte vad jag svammlar om, men Mensa har i vilket fall som helst alltid retat upp mej. De claimar ju hela begreppet intelligens men jag vill ha en bit av kakan tack!
Jättebra inlägg förresten!

2007-03-09 @ 10:53:31
URL: http://www.charlottatyckeratt.blogspot.com
Postat av: Hanna Fridén

Fredrik: Eller som rasism!

Dabrinko: :)

Maia: Trevligt!

snubbe: Jag kan inte påstå att jag har mer givande diskussioner med folk enbart för att de har en högre IQ, nej.

Isabel: Varsågod!

d: Haha, roligt!

Dagloria: Tack och varsågod!

DiscoDan: Jag vet inte vad några test heter. Det finns väldigt vettiga anledningar till varför jag fick göra det som är för privata för att utveckla. Man kan utveckla sin förståelse för IQ-test genom övning, ja, men grunden ligger i genetiken.
Anledningen till varför jag berättar min egen skala nu tyckte jag var uppenbar, det vill säga att jag fått mail om att jag är en korkad bimbo som bara är avundsjuk över att jag själv inte platsar i Mensa. Jag är den typen av person som går till försvar, vilket du bör ha märkt, och gärna knäpper folk tillbaks på näsan. Men jag funderade på att radera den delen av inlägget, då jag ser det som pinsamt att skriva eller berätta något sådant i ett offentligt forum då det oftast tolkas som just skryt. Att det tolkas som skryt i mitt fall, när jag sätter noll värderingar i IQ, är extremt synd. Men det tolkas automatiskt så av vissa individer, och därför känns det väldigt jobbigt att över huvudtaget tala om det.

Philip: Jag är främst rädd för att det blir krav på IQ-test vid anställningsintervjuver och dylikt, typ. Det vore obehagligt.

haha: Nej, det finns inga klubbar på samma vis som Mensa för snygga personer. Jag tror faktiskt att det skulle gå emot FNs grundregler, om jag ska vara helt ärlig.

Sara: Tack Sara, ha en underbar helg du med!

Anna: Det har du nog mer kunskap i än jag! Men det låter inte otroligt, nej.

Afrodite: Tack!

Cordelia: När jag var i förpuberteten så samlade jag på mig hull precis som alla andra kvinnor i min familj, det var konstigt att gå från benrangel till knubbis. Sedan skjöt jag i höjden, fick könshår och mens. För det första blev alla kläder för korta och för små och min familj hade inte råd att ständigt köpa kläder till min eskalerande kropp, så jag kände mig som en jätte. De andra tjejerna i klassen som var senare än jag (jag var först) tyckte att det var konstigt med exempelvis min mängd med könshår, och stämplade det hela som "onaturligt". Hela grejen var extremt jobbig, att ändras så mycket så snabbt i samband med allt det andra som är jobbigt i tonåren, så jag fick anorexi. Jag var med andra ord ett riktigt skolboksexempel.

Och det där med IQ: Ja, om man är genuint intelligent så har man inte behov av att berätta för folk om det, utan man visar upp det, som du säger. Om man däremot exempelvis har en hög IQ, men kanske känner sig utanför för att man brister i andra förmågor (kanske de sociala?) så är det inte ovanligt att folk vill hävda sin "intelligens" och stämpla sig själva som bättre än andra!

2007-03-09 @ 10:55:58
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: DiscoDan!

"Att det tolkas som skryt i mitt fall, när jag sätter noll värderingar i IQ, är extremt synd. Men det tolkas automatiskt så av vissa individer, och därför känns det väldigt jobbigt att över huvudtaget tala om det."

Näe men precis, det var ju därför jag blev förvånad att du skrev så. Well well. Personligen tycker jag inte IQ har speciellt stor betydelse för någon annan än sig själv, man kanske alltid har varit nyfiken på vad man skulle få om man skulle göra ett test etc.

Men jag tycker det e minst lika skrämmande o se kommentarer som typ "ÅÅÅH GUUUUUD JAG HATAR MENSANER" (ja eller Mensaiter, eller vad nu flera mensa-medlemmar egentligen heter) för jag fattar inte varför folk blir så uppeldade i en sån här diskussion. Sånt här tjafs är definitivt inget man blir klokare på! ;)

O Hanna: är du säker på att dom skickade till rätt person? Du ser lite väl brunett ut tycker jag för att nån ska missta dig för en bimbo. ;)

2007-03-09 @ 11:09:12
URL: http://lehnberg.net
Postat av: Hanna Fridén

DiscoDan:
"Näe men precis, det var ju därför jag blev förvånad att du skrev så"

Ja, för du tog för givet att det var skryt istället för ett argument!

Som sagt, jag har fortfarande behov av att ge svar på tal. Det borde jag rimligtvis få utan att det räknas som skryt.

Du anser att det är tjaffs, det anser inte jag. Jag anser att det är en mycket viktig fråga. Jag hatar inte Mensamedlemmar, om jag ska vara ärlig så har alla förutom ett av mina ex varit Mensamedlemmar. Jag tycker dock att typ, mens är ganska äckligt. Det kan jag nog påstå att jag hatar.

2007-03-09 @ 11:15:57
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Anonym

Du säger "En elitistklubb baserad enbart på gener, inte på [åstadkommanden]."

Borde man inte då logiskt sett förbjuda t ex fotbollsklubbar på allt utom korpnivå? Precis som med IQ kan man "träna" sig, men det är till största delen genetiska förutsättningar som avgör hur bra man kan bli och vad man kan åstadkomma. Dessa människor åtnjuter sedan stora fördelar. Detta kan jämföras med ditt skräckscenario med Mensa-medlemmer, som i praktiken inte existerar.

Att "förbjuda" organisationer som på något sätt är baserade på genetik verkar inte heller särskilt smart. Hejdå kvinnojourer, hejdå dagcenter.

2007-03-09 @ 11:53:17
Postat av: haha

sturepanseliten?

2007-03-09 @ 12:18:25
Postat av: Joaquim

Hej Hanna.

Det är ju helt klart så att du har rätt i att sådana här sällskap är löjliga! Men att förbjuda dem är ju inte alls ok. Man kan ju istället sprida ordet om hur förnedrande det är att ingå i sådana sällskap och skylta med sitt behov av bekräftelse.

Man kan ju till deras försvar säga att det finns många liknande klubbar, som inte alls utsätts för samma kritik. Tex nattklubbar där vissa får komma in gratis, andra betala och många inte komma in alls. Till skillnad från IQ-klubbarna finns det fotografer här som lägger ut bilder på de snyggaste och häftigaste från festen, som fägring för de icke utvalda eller som bekräftelse av sin egen coolhet.

Jag tror inte alls att du är avundsjuk för att du inte kan komma med i mensa. Du tror nog att du skulle kunna gå med om du ville, men att du redan känner dig cool på andra sätt och därför kan sätta dig över de stackare som du hittat på deras hemsida.

Om man får spekulera lite så tror jag nog inte att du skulle kunna komma in där, jag tippar att du har ngnstans mellan 120-130, klart över medel, men ändå inte tillräckligt. Men det hör kanske inte hit?

Annars tack för en fin blogg!/

Fridens/ Jocke

2007-03-09 @ 14:16:44
URL: http://squallerblogg.blogspot.com
Postat av: Hanna Fridén

Joaquim: Se där, jag håller verkligen inte med dig. Jag kommer exempelvis in på klubbar för att jag anstränger mig för min look, min personlighet och att jag jobbat mig fram med min blogg - Så är det för andra också. Vi tar ett exempel, två personer ska in på en klubb, båda har smutsiga snickarbyxor och trasiga sneakers på sig. Ingen är tränad, ingen bryr sig om sin kropp. Ingen bryr sig om sminkning eller hår. Den ena råkar dock ha fördelaktig benstruktur, den andra inte - Men ingen av dem kommer in. Om den som inte är lika läcker klär upp sig dock för att passa klientelet, så kommer den in och vice versa.

Och eeeeh, Joaquim, att börja spekulera över min IQ är tämligen garanterat otrevligt. Min IQ råkar dessutom vara uppmätt till en radie på 140-170, med riktiga test, riktiga läkare, och omständigheterna kring detta tänker jag inte berätta om. Däremot är siffror på ett papper så otroligt oväsentligt att det knappast är värt att skylta med. Det är vad man presterar som spelar roll, inget annat.

2007-03-09 @ 17:07:53
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Joaquim

Ja exakt, på samma sätt som mensa medlemarna ansträngt sig och kanske också betalat en slant för att göra det här IQ-testet.
Din historia med snickarbyxorna förstår jag inte. Du menar alltså att den här killen: http://www.10000vocations.org/_images/campbell.jpg och den här tjejen http://www.style.com/slideshows/fashionshows/F2006RTW/CHLOE/DETAILS/00170m.jpg skulle beandlas på samma villkor i en kö till en klubb, exempelvis till den som du arbetar på? Och att bägge skulle ha samma chans att bli fotograferade av dig?
Läkare utför vad jag vet inte IQ test. Psykologer kanske. Det är i vilket fall antagligen inte samma test som mensa har. För att veta vilken siffra du får enligt mensa så måste du göra deras test först. Tillsdess kan vi spekulera hur mkt vi vill. :-)
Och hur dumt du än tycker det är så skyltar du med dina uppmätta siffror för att vinna fördelar, för att argumentera eller för att stärka ditt självförtroende spelar ingen roll. Jag håller med helt om att sådana test inte vidar något om hur bra man är annat än på dem testen.
Ha det!/ J

2007-03-09 @ 17:22:41
URL: http://squallerblogg.blogspot.com
Postat av: Hanna Fridén

Joaquim: Du menar alltså helt ärligt att den där tjejen inte anstränger sig mer för sitt utseende än vad den där mannen gör? Eller tycker du att ansträngningar som handlar om utseende alltså inte är en ansträngning?

Den jag arbetar på har ett DEMOKRATISKT kösystem. Vi använder oss inte av pointers. Alla köar lika länge. Så ja, han skulle garanterat komma in. Däremåt så skulle jag inte fota honom, då han inte ansträngt sig för sitt utseende på det sätt vi efterfrågar, nej. Det har, så vitt jag vet, inte med genetiska förutsättningar att göra. Eller hävdar du att vissa föds med naturlig sminkning, smal bantad kropp och välstylad frisyr? Nej, se, det tror jag inte.

Psykologer utför inte IQ-test, det är Psykiatrer som gör det, och prykiatrer är, så vitt jag vet, just läkare. Och det är inte samma test, Mensas test var, i alla fall senaste gången jag hörde hur det såg ut för 1,5 år sedan (alla förutom ett av mina ex är medlemmar i Mensa, han som inte är det ligger på ungefär samma skala som jag och anser att det är en töntig förening), ett pricktest. Ett riktigt IQ-test innehåller fler tester och mer komplicerade tester. Mensas test garanterar ENBART en IQ upp till 138, inte mer.

Jag skyltar inte med mina siffror, däremot så försvarar jag mig i en debatt där du har den otrevliga fräckheten att uttala dig om min IQ, som du inte kan ha någon som helst aning om. Förutom det så säger du att du säkerligen tror att Mensatestet och riktiga IQ-test ser likadana ut, vilket du heller inte har någon som helt vetskap inom. Varför uttalar du dig om saker du inte vet något om, brukar du stega in i operationssalar på sjukhus och operera i folks hjärnor bara för att du "tycker" att du har mer rätt i det med?

Jag föreslår att du åtminstonde tar och googlar ett ämne innan du ger dig in i en diskussion om det, och lär dig att bete dig lite trevligare. Jag skulle tro att din IQ ligger på ungefär 15, då kan man öppna en dörr. Man kan inte gå och tugga tuggummi samtidigt dock, det måste vara jobbigt för dig. Det är därför du tror att folk föds med färdig makeup och stylat hår, också!

2007-03-09 @ 17:34:09
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: D

"Hanna Fridén, 20 years old, Female, Stockholm, , SE, Elitistic fashion primadonna."

Elitistic?

"Sympati riktas inte åt elitister"

Hmmm...?

2007-03-09 @ 17:41:34
Postat av: Anonym

Haha, ja 15 ungefär, inträdeskravet för antimensa! Jag är ordförande där.
Jag förstår inte varför det är så allvarligt och provocerande att jag uppskattade din IQ om det är en så oviktig siffra som jag trodde vi båda var överens om? Jag baserade mitt antagande helt lekmannamässigt på den argumentation du för och de liknelser du använder dig av (Den här liknelsen med operationssalen tex förstår jag inte heller?...). Men jag ber om ursäkt om du tycker det var dumt gjort (även om du nyss gjorde samma sak och när jag gav dig en ganska hög siffra så gav du mig en super-låg! hehe:--))

Och igen, psykiatriker utför inga IQ test. De kan däremot ordinera att ett sådant görs av en psykolog. IQ test går under psykologi inte medicin. Om en psykiatriker gjort ett på dig så har denne uppfört sig på ett icke yrkesmässigt sätt.

Om du sedan påstår att alla har samma grundförutsättningar att vara bra på allt, utom IQ, så tycker jag att det låter lite knasigt. Inte i mina öron som ngt från ett geni (150 och uppåt). Men jag gratulerar att du valt pojkvänner med så hög IQ! Mina partners är mycket mer medelmåttiga. Men tillsammans är vi starka!!!

Fridens/ Jocke

2007-03-09 @ 18:06:36
Postat av: g

resultat på IQ-test är en sådan grej som håller sig stabil över väldigt många år. man blir alltså inte kontinuerligt bättre under hela livet, även om man övar. dock kan man ju absolut tänka sig att det initialt finns en viss träningseffekt, om man aldrig gjort ett test innan jämfört med om man gjort några stycken och vant sig vid situationen etc.

riktiga begåvningstest är vetenskapligt utformade för att vara stabila över tid. sånt testar man liksom innan man börjar använda det "på riktigt". (om det är vetenskapligt och seriöst, och allt som _utger sig_ för att vara iq-test behöver förstås inte vara det)

utöver det så är det också visat att begåvningstest är det näst efter arbetsprov som har högst förmåga att förutsäga framtida arbetsprestation. i kombination med personlighetstest och strukturerad intervju så höjs värdet ytterligare något. men till exempel att bara intervjua en arbetssökande ger inte speciellt bra prediktionsvärde alls.

till sist, så kan psykologer mycket väl ge IQ-test.

2007-03-09 @ 18:12:57
Postat av: Hanna Fridén

D: Hört om ironi och humor?

Jocke: För det första, det är klart att det är otrevligt att ta saker för givet som du inte kan ha någon som helst aning om.

För det andra, operationssalen handlar om att jag inte anser att man ska ge sig in i en debatt och ta saker för givet utan att ha kollat upp fakta. Det är en sak om man i ärlighetens namn tror sig veta något, som jag och psykiatrer, jag var 14 när det gjordes så det är mycket möjligt att jag t.ex. kommer ihåg fel, men då har jag i alla fall i ärlighetens namn uttryckt något som jag trodde att jag visste och låtit bli att applicera något jag "tror" som ett argument i en diskussion.

Jag har dessutom aldrig påstått att alla har samma grundförutsättningar, vad jag har sagt är att det är prestationerna som räknas, inte nummer på ett papper.

g: Tack för informationen, nu är vi mer välutbildade!

2007-03-09 @ 18:39:56
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: D

Okey, då vill jag bara gratulera dig för att du har lika hög IQ som Stephen Hawking nämnligen 170.

Och om du nu tränar lite så kommer du vara en av ca en handfull männikoskor i hela världen som har 200 i IQ, Kim Ung Yong anses vara den smartaste nu levande människan han har ett IQ som är med marginal "över 200".

grattis grattis!!!

2007-03-09 @ 19:29:04
Postat av: Hanna Fridén

D: 140-170 har de olika deltesterna visat på, man får dra ett genomsnitt. Jag tror bara att ett visade på 170, den delen som är starkt förknippad till bildminnet. Inte förvånande, kanske.

Tack för att du säger att jag är något som jag ger blanka fan i! Säg att jag är rolig istället, humor gillar jag. Jag gillar däremot inte när folk blir sura för att jag tydligen ska "skylta" när jag bara försvarar mig. Inte syftat på dig, såklart, då jag inte vet vilka dina intutioner är.

Du kanske är helt ärlig och önskar mig grattis.
Men det tror jag inte. Jag tror att du vill vara elak.

Och jag tycker synd om folk som njuter av elakhet :(

Men jag vet förstås inte om du är sådan.
Nu är jag lite bajsnödig, jag ska öka på nödigheten med en läcker cigg och kaffe!

2007-03-09 @ 19:33:39
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Marie

Som psykologstudent kan jag med säkerhet säga att alla vedertagna IQ-test KRÄVER att användaren har psykologlicens och att psykiatrer inte har något med genomförandet av begåvningstest att göra. Till exempel rättas alla Mensas intagningsprov av en psykolog för att resultatet ska bli valitt. Ravens progressiva matriser, som är det test som Mensa använder, ger ju som du själv säger ingen vidare bra bild av annat än personens förmåga till logiskt tänkande (även om ett högt resultat på Ravens hyfsat ofta korrelerar med höga resultat på andra begåvningstest som mäter andra aspekter av intelligensen, liksom det också ofta korrelerar med Aspergers syndrom). Att föreningen har valt Ravens som intagningsprov beror antagligen på att det är så lättadministrerat.

Men men. Min fråga var: vari ligger det värderande i Mensas policy? Vad jag kan hitta eller förstå talar de inte alls i termer av att medlemmarna är bättre eller mer värda än icke medlemmar, bara att de är jävligt annorlunda. Värderingen ligger såvitt jag kan se i betraktarens (samhällets) öga. Om man får 131+ på Ravens är man helt klart väldigt avvikande och känner sig antagligen så också (det gör åtminstone jag, kan inte räkna gångerna jag känt mig utanför och annorlunda (på ett dåligt sätt)). Skulle jag gå med i Mensa vore det för gemenskapen av människor som tänker lika "konstigt" som jag själv, inte för att känna mig bättre eller ha något att skryta med. Kan inte samhället unna ett gäng ordentligt avvikande människor att få vara tillsammans i en förening och i varandras gemenskap för en gångs skull få känna sig precis som vem som helst..?

2007-03-09 @ 19:55:53
Postat av: Hanna Fridén

Marie: Hej Marie, tack för ditt inlägg! Det var mycket informativt och intressant.

Jag vill dock påpeka att jag förtydligat att Mensa inte uttalar att de står över andra, vad jag har svårt för är föreningar som exkluderar baserat på medfödda färdigheter. Även om jag kan hålla med om att Mensa har en hel del folk som känner sig utanför (exempelvis Aspergare) så anser jag, personligen, att den typen av exkluderande, det vill säga genetisk exkludering, är extremt farlig. Då ser jag hellre att exempelvis Aspergare och andra grupper med utanförskapsproblem får hjälp på annat vis. Jag har jobbat mycket med Aspergska barn, exempelvis, och de behöver inte IQ-förening för att utveckla sig.

Faktum är att jag egentligen anser att den här typen av klubbar även är farliga för individer som känner just utanförskap, då man ändå uppmuntrar ett "vi och dom"-tänkande. Aspergare har lätt för att ställa sig över andra, om det är baserat på faktisk tro om att de är det, eller om det är ett rent försvar, det vet jag inte och vill inte ge mig in på. Kanske möjligtvis en kombo.

2007-03-09 @ 20:08:02
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: D

okey varför blev mitt inlägg borttaget?

2007-03-09 @ 20:38:40
Postat av: Hanna Fridén

D: För att du var överdrivet otrevlig? Som du ser så tog jag bort alla inlägg som överhuvudtaget refererade till mig som person, då det inte hör hemma i en debatt. Om du, eller någon annan, tycker illa om mig. Så säg det istället, men att ha det som argument i en debatt är inte rätt.

2007-03-09 @ 20:42:07
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Anonym

"D: Hört om ironi och humor?"
Du då Hanna? Får bara du skoja?

"...han inte ansträngt sig för sitt utseende på det sätt vi efterfrågar
Just det, detta är intressant. Tror det kallas typ konstitution el dylikt. Du väljer efter dina kriterier och mensa väljer efter sina. Mer konstigt är det inte. Egenskapen att kunna göra sig snygg om den är mer eller mindre medfödd än IQ är ju väldigt komplicerat att bevisa. Dessutom har man ett försprång om man redan är jätte snygg samt om man har pengar att köpa moderna snygga kläder för. Inte sant?

Vidare: enligt den konstitution som gäller här (dvs det är du som bestämmer vad som gäller, om vi förutsätter att dina läsare för det mesta tycker ca som du) kanske man kan göra likhetstecken med att springa in i en operationsal och spela gud (och sannolikt ta livet av patienten) och att helt oproffsigt gissa någons IQ. Dessutom gissa högt över genomsnitt (100), vilket de flesta skulle tycka vara mkt smickrande. Jag ser inte samma konvergens i liknelsen, inte enligt de regler som gäller i min värld.

Jag tycker det är konstigt att du blir så arg trots att jag bett om ursäkt! Det är nästan lite narcissistiskt där är det inte?

I övrigt hoppas jag på nya fina foton och kanske om vi har tur fastnar man själv på något!

Allt väl!/ Joaquim

2007-03-09 @ 20:45:15
Postat av: Hanna Fridén

Joaquim: Jag accepterar inte ursäkter om det dåliga beteendet fortskrider, om du förutsätter det så måste jag faktiskt ifrågasätta varför. Eller nej, svara inte på det. Jag vill inte göra en personlig harang av detta. Håll istället bara käften. Jag blir trött, så trött, på folk som beter sig respektlöst och sedan anser att det är orättvist och fel att de får svar på tal.

Och Joaquim, jag raderade alla inlägg som på något vis refererade till min person, jag ville inte ha det ute på nätet, vilket du ändå måste acceptera och förstå. Du kan däremot se själv att ALLA INLÄGG som kritiserar mina åsikter, men inte refererar till min person är kvar. Men ta du för givet exakt vad du vill.

Förutom det så hör inte personliga påhopp, varken positiva eller negativa, hemma i den här sortens debatt.

2007-03-09 @ 20:48:16
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Joaquim

Om du skall ta bort alla argument som referar till dig själv så borde du ta bort dina egna också, om du skall vara konsekvent. Annars känns det lite som om du vill utöva makt att vara oemotsagd. Det är rätt respektlöst att censurera folk som lägger tid att engagera sig i dina tankegångar. Och att man inte håller med betyder ju inte att man tycker illa om dig. Inte jag iaf.

Fridens/ Jocke

2007-03-09 @ 20:50:54
Postat av: Hanna Fridén

D: Att förutsätta att jag bara låter komplimanger ligga kvar är helt befängt, då jag låtit samtliga kritiska inlägg som inte referar till mig som person ligga kvar. Du vill tro något, precis som Jocke här ovan, och det är väldigt synd att ni inte bara kollar igenom allt, märker att det jag säger är sant och sedan accepterar att jag väljer att ta bort personlig information om mig själv FRÅN INTERNET, där alla kan se och komma åt!

Att sedan hävda att det du skrev inte var en förolämpning, ja, det är helt sjukt. Jag blockar din AP, din illusionerade lilla människa.

2007-03-09 @ 20:52:03
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Hanna Fridén

Joaquim: EH, ja, jag tog bort mina egna samtidigt. Your point?

2007-03-09 @ 20:52:47
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Hanna Fridén

Joaquim: Ps, jag tycker dock mycket illa om dig. Jag tycker illa om dig för att du bland annat tar för givet att jag ska ogilla någon som inte håller med mig. Märk väl de andra ovanför, som, återigen, aldrig någonsin refererat till mig som person utan hållit sig till debaten men som inte hållt med mig, har jag uttryckt det minsta agg mot dem? NEJ. EXAKT. Det är enbart DU, och D, som fått det bemötandet.

2007-03-09 @ 20:56:59
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Joaquim

Men du hängde ju ut en stackars mensa kille innan, eller hur? Trodde det satte lite nivån på det här. Jag kan förstå att du blir sur om folk säger att du är korkad eller avudsjuk, även om det säger mer om dem än om dig. Jag skojade bara om det där med din IQ. Jag skiter i vad den är eller vad dina killlar haft och varje omnämnande om ett sådant sakförhållade är tragiskt.

Men som sagt är det dina regler som gäller här, jag accepterar det. Och enligt dem så har jag alltid fel om jag inte är på ditt lag.

Fridens/ Jocke

2007-03-09 @ 20:58:42
Postat av: Hanna Fridén

"Men som sagt är det dina regler som gäller här, jag accepterar det. Och enligt dem så har jag alltid fel om jag inte är på ditt lag."


Okej, det är nu garanterat att du bara vill göra mig förbannad då du konsekvent väljer att skita i att kolla på de andra inläggen i tråden där de kritiserar mig, men inte drar upp min person.

2007-03-09 @ 21:01:06
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Joaquim

och tack för din särbehandling, även om den är negativ. Jag måste också påpeka, påhopp kan inte vara positiva. I själva fenomenet påhopp ingår att det är negativt, eller alltid åtminstone uppfattas så av den receptiva parten.

Trist att du inte gillar mig och D. Alla kan inte alltid göra succe.

Ha det bra!/ Joaquim

2007-03-09 @ 21:02:53
Postat av: bullen

hoppas du vet hur jävla pretentiös du är. Skulle underlätta om du bara gick ut med att du hade aspeberger.

2007-03-11 @ 16:17:50
Postat av: Hanna Fridén

bullen: Jag vet faktiskt varken vad "pretentiös" eller "aspeberger" är för något, så det är svårt att veta om jag har det! Jag har en kompis som heter Aspegren i efternamn, du syftar kanske på henne?

Eller tycker du att en supersocial tjej med en superoffentlig blogg där hon har en massa bilder på sig själv osv. verkar så tämligen aspbergskt? Läs på!

2007-03-11 @ 17:02:35
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Michaela Johansson

Lite sen med att kommentera detta, men jag kan väl erkänna att jag inte läser din blogg varje dag (VE OCH FASA!)

Jag är medlem i Mensa. Jag har varit testansvarig i såväl lokalt i Uppsala som nationellt för hela Sverige. Jag skulle alltså informera utåt om intelligensbegreppet samt anordna testningstillfällen för inträdesprovet. Jag håller med Marie, men måste rätta henne lite. Idag använder man inte Ravens matriser längre, utan istället testet FRT. Detta för att det finns träningseffekter kring Ravens, så man har köpt in ett nytt test från Tyskland. Inte heller detta är ett pricktest. Testen rättas fortfarande av en psykolog på Sandahl Partners i Stockholm.

Jag anser mig inte vara förmer än andra för att jag är med i Mensa, eller för att jag är intelligent. När man växer upp och folk kallar en för "en liten professor" så önskar man att man skulle kunna hitta andra lika klyftiga barn att hänga med, och inte behöva fejka att man är korkad högstadiet igenom för att undvika mobbing. Så, vissa medlemmar i Mensa skryter kanske med sitt medlemskap, men min erfarenhet är att de allra flesta bara vill ha någon att umgås med - som förstår dem.

Man får tycka illa om Mensa. Men att jämföra dem med en klubb för snygga känns lite fel, för hela jävla samhället är en klubb för snygga - där de fula, men smarta, nördarna inte får vara med och leka. Dessutom är intelligens inte enbart gener, eftersom genetiken enbart anger ett intervall där individen hamnar. Var man hamnar beror på hur man använder sin intelligens.

Aspergers syndrom tillhör autismspektrat. Om du vill veta vad det är så maila mig. Tjipp å häj!

2007-03-12 @ 15:56:01
URL: http://www.pickamela.deviantart.com
Postat av: Michaela

Och förlåt, jag råkade hoppa över det inlägg där du skrev om jobb med Asperger-barn. Då vet du ju redan, sorry!

2007-03-12 @ 15:57:27
Postat av: Hanna Fridén

Michaela Johansson: Ditt inlägg är väldigt uppskattat! Du tar upp väsentliga poänger, måste jag säga. Sedan är du också en mycket klok och underbar individ, så vad annars kan jag förvänta mig?

2007-03-12 @ 17:50:19
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: bullen

men ok jag stavade fel och offrar mig på orätthetens altare. men fortfarande, du borde inte ljuga! jag VET ok? jag har inget intresse i att försöka bevisa det här och nu, men vad du skriver om berör mig på olika punkter och det stör mig att du inte är ärlig.

2007-03-13 @ 19:20:51
Postat av: Annika

"Pretentiös", överdrivet anspråksfull

2007-03-14 @ 01:04:48
Postat av: bRunE runE

OK, bloggaren har tydligen gjort ett IQ-test och fått ett resultat som gjorde henne besviken. Därför är nu alla mensaner svin. :-)

Dock verkar Mensa ta in folk efter prestation (tester). jag har aldrig sett att man tar in folk efter DNA-prov i alla fall.

2007-03-17 @ 13:07:45
Postat av: Dåren

Hej hej,

värdera en människa efter hennes prestationer? jaha ja, och varför presterar somliga människor mer och bättre än andra? få se nu... kan det bero på - gener? eller kanske miljö (dvs. man hade turen att växa upp i en miljö där man fick stimulans och materiella förutsättningar att lyckas) eller vad? i botten har du ändå något som ÄR medfött, och om du värderar (och kan vi låta bli att värdera? kan vi undvika att tycka att något är bra/dåligt?) så kommer du inte ifrån att värderingen bottnar i något orättvist.

Och varför blunda för att det finns människor med IQ över 131? får inte de existera eller? åtnjuter inte de vår grundlagsskyddade mötesfrihet? öhh?

Precis som väldigt långa eller tjocka människor måste köpa specialtillverkade kläder, för att de avviker från normen, är Mensas medlemmar i behov av extra stimulans. Är det svårt att tåla eller förstå? Mensa erbjuder dem denna extra stimulans, och dessutom verkar Mensa för att begåvade barn ska åtnjuta samma rättighet att stimuleras på sin nivå, som t.ex. svaga elever i skolan har behov av stimulans på sin nivå.

Du nämner Gattaca... bra film. Har du sett Good Will Hunting? eller Powder? gör det.

2007-03-19 @ 18:09:44
Postat av: Hanna Fridén

bullen: Återigen, jag ligger ungefär så långt ifrån en Aspbergsk personlighet som man bara kan komma. Men om vi säger att så skulle vara fallet, och du då skulle hänga ut mig, är inte du då något av ett riktigt, jävla svin som hänger ut en person för något, som de själva valt att hålla hemligt, som både kan förstöra hela deras framtida karriär och exempelvis deras möjlighet att skaffa körkort på grund av hur samhället i dagsläget ser ut? Jo, då är du tamjefan det vidrigaste som går på denna jord. Ta nu dina förutfattade åsikter och gå och brinn i helvetet, "bullen". Jag hoppas att du inte, om du misstänker att någon exempelvis blivit våldtagen, går och skriker och hänger ut det på nätet för att du personligen anser att de borde tala ut om något som de själva finner svårt. Men nej, jag har inte Asperger. Däremot så finns det i min släkt, så om du hört något är det förmodligen en misstolkning från din sida!

bRune runE: Förutfattade åsikter från din sida baserat på någon form av bitterhet jag inte kan förstå mig på. För ja, det är självfallet hemskt att jag inte tycker om den här typen av föreningar som exkluderar folk. Självfallet måste det bero på avundsjuka. Anser du att jag är emot modevärldens ideal för att jag är fet, också, kanske?

Dåren: "Och varför blunda för att det finns människor med IQ över 131? får inte de existera eller?" Ibland frågar folk om jag hatar smala (dvs, underviktiga) för att jag kämpar mot modevärldens ideal. Du får samma svar som de: I det läget skulle jag vara tvungen att hata mig själv, och om jag inte tillät folk med en IQ över 131 att existera så skulle jag först och främst få utrota mig själv.

Nu, vad jag sagt är att jag anser att man ska värdera folk efter deras prestationer. Hur mycket det beror på genetik vet jag inte exakt, det vet nog ingen, men jag vet att jag känner folk med samma gener (samma föräldrar) varav bara en presterat riktigt gott och vice versa. Jag tror alltså, personligen, att allt inte har med genetik och omgivning att göra. Då förlitar man allt åt slumpen.

"Mensas medlemmar i behov av extra stimulans"

Är det så? Ingen av mina vänner som är medlemmar i Mensa är aktiva medlemmar, och jag kan inte påstå att jag blir extrastimulerad av Mensamedlemmar heller, trots det faktum att min egen IQ är över andra Mensamedlemmars i allmänhet. Jag kan heller inte påstå att jag är i behov av att gå med i förening där man exkluderar folk beroende på deras IQ, då det är vad man gör med det, samt andra faktorer, som skapar en stimulerande individ.

"dessutom verkar Mensa för att begåvade barn ska åtnjuta samma rättighet att stimuleras på sin nivå, som t.ex. svaga elever i skolan har behov av stimulans på sin nivå."

Ja, det har jag skrivit ett inlägg om, som du ser om du kollar i bloggen!

2007-03-19 @ 19:48:46
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Dåren

Du skriver att du inte blir extrastimulerad av Mensamedlemmar som du känner, "trots" att din IQ är högre än andra Mensa-medlemmars i allmänhet.... hmm. Det kanske är "på grund av" att din IQ högre... (inte för att det går att mäta mycket högre än Mensa-nivå, men det kan vi lämna därhän)

Du känner Mensa-medlemmar som inte är aktiva i föreningen påstår du. Visst finns det säkert människor som klarar Mensas test och INTE är i behov av den extra stimulans som Mensa har att erbjuda. De kanske gjorde testet för att de gillar utmaningar eller för att de behövde en extra bekräftelse. De kanske redan befinner sig i stimulerande jobb och miljöer. Det är ju inte helt osannolikt med tanke på att IQ-test är ett bra instrument för att prognosticera akademiska prestationer. Men för de som inte har stimulerande sysselsättning utgör Mensa ett alternativ.

Du och jag tycks ha lite olika syn på vilka faktorer som styr människans handlande. Min syn är deterministisk, dvs. varje verkan måste ha en orsak. Hur ska man annars förklara att en händelse inträffar? alternativen är genetik eller miljöpåverkan. Dessa faktorer styr även vilja, ambitionsnivå, drömmar, längtan m.m. Eller har du någon annan förklaring till varför vi vill det vi vill och gör det vi gör? och finns den här ursprungliga orsaken med oss från födseln? de frågorna har du inte tagit ställning till eller åtminstone så har du inte förklarat dem så att jag förstår. Du tar exemplet med syskonen varav det ena presterar bättre än det andra. Vad beror det på menar du, om det inte har sin grund i olikhet i uppfostran, bemötande från omgivningen, förhoppningar/krav eller genetiska skillnader, om än aldrig så små? du påstår att jag överlämnar allt åt slumpen genom att härleda orsaken till människans handlingar till generna och/eller miljön - men har du någon förklaring till hennes handlingar/underlåtelser (eller "val" om du vill föra in en psykologisk dimension i det hela) som inte är lika slumpmässig? och vad är den då i så fall?

2007-03-19 @ 20:52:13
Postat av: Dåren

Du skriver att du inte blir extrastimulerad av Mensamedlemmar som du känner, "trots" att din IQ är högre än andra Mensa-medlemmars i allmänhet.... hmm. Det kanske är "på grund av" att din IQ högre... (inte för att det går att mäta mycket högre än Mensa-nivå, men det kan vi lämna därhän)

Du känner Mensa-medlemmar som inte är aktiva i föreningen påstår du. Visst finns det säkert människor som klarar Mensas test och INTE är i behov av den extra stimulans som Mensa har att erbjuda. De kanske gjorde testet för att de gillar utmaningar eller för att de behövde en extra bekräftelse. De kanske redan befinner sig i stimulerande jobb och miljöer. Det är ju inte helt osannolikt med tanke på att IQ-test är ett bra instrument för att prognosticera akademiska prestationer. Men för de som inte har stimulerande sysselsättning utgör Mensa ett alternativ.

Du och jag tycks ha lite olika syn på vilka faktorer som styr människans handlande. Min syn är deterministisk, dvs. varje verkan måste ha en orsak. Hur ska man annars förklara att en händelse inträffar? alternativen är genetik eller miljöpåverkan. Dessa faktorer styr även vilja, ambitionsnivå, drömmar, längtan m.m. Eller har du någon annan förklaring till varför vi vill det vi vill och gör det vi gör? och finns den här ursprungliga orsaken med oss från födseln? de frågorna har du inte tagit ställning till eller åtminstone så har du inte förklarat dem så att jag förstår. Du tar exemplet med syskonen varav det ena presterar bättre än det andra. Vad beror det på menar du, om det inte har sin grund i olikhet i uppfostran, bemötande från omgivningen, förhoppningar/krav eller genetiska skillnader, om än aldrig så små? du påstår att jag överlämnar allt åt slumpen genom att härleda orsaken till människans handlingar till generna och/eller miljön - men har du någon förklaring till hennes handlingar/underlåtelser (eller "val" om du vill föra in en psykologisk dimension i det hela) som inte är lika slumpmässig? och vad är den då i så fall?

2007-03-19 @ 21:33:08
Postat av: Dåren

Du skriver att du inte blir extrastimulerad av Mensamedlemmar som du känner, "trots" att din IQ är högre än andra Mensa-medlemmars i allmänhet.... hmm. Det kanske är "på grund av" att din IQ högre... (inte för att det går att mäta mycket högre än Mensa-nivå, men det kan vi lämna därhän)

Du känner Mensa-medlemmar som inte är aktiva i föreningen påstår du. Visst finns det säkert människor som klarar Mensas test och INTE är i behov av den extra stimulans som Mensa har att erbjuda. De kanske gjorde testet för att de gillar utmaningar eller för att de behövde en extra bekräftelse. De kanske redan befinner sig i stimulerande jobb och miljöer. Det är ju inte helt osannolikt med tanke på att IQ-test är ett bra instrument för att prognosticera akademiska prestationer. Men för de som inte har stimulerande sysselsättning utgör Mensa ett alternativ.

Du och jag tycks ha lite olika syn på vilka faktorer som styr människans handlande. Min syn är deterministisk, dvs. varje verkan måste ha en orsak. Hur ska man annars förklara att en händelse inträffar? alternativen är genetik eller miljöpåverkan. Dessa faktorer styr även vilja, ambitionsnivå, drömmar, längtan m.m. Eller har du någon annan förklaring till varför vi vill det vi vill och gör det vi gör? och finns den här ursprungliga orsaken med oss från födseln? de frågorna har du inte tagit ställning till eller åtminstone så har du inte förklarat dem så att jag förstår. Du tar exemplet med syskonen varav det ena presterar bättre än det andra. Vad beror det på menar du, om det inte har sin grund i olikhet i uppfostran, bemötande från omgivningen, förhoppningar/krav eller genetiska skillnader, om än aldrig så små? du påstår att jag överlämnar allt åt slumpen genom att härleda orsaken till människans handlingar till generna och/eller miljön - men har du någon förklaring till hennes handlingar/underlåtelser (eller "val" om du vill föra in en psykologisk dimension i det hela) som inte är lika slumpmässig? och vad är den då i så fall?

2007-03-19 @ 21:34:01
Postat av: unik individ

yttrligare en människa som för sitt liv inte kan begripa att inte alla är som henne.

genom sig själv känner man andra heter det...

knappast första gången man hör människor som trots allt inte är medlemmar tala om vad mensa är och varför folk är med där.

hoppas bara dom som läser det här är människor som tänker själva.

2007-03-20 @ 09:01:47
Postat av: Hanna Fridén

unik individ:

1. Hur kan du möjligtvis ha någon aning om utifall jag själv haft utanförskapsproblem eller inte?

2. Stora delar av min släkt är Aspbergare, det vill säga högfunktionell autism.

3. Jag har jobbat med Aspbergska barn, i samtliga fall har jag hjälpt barnen bättre än de andra som försökt. Nyckelordet har varit att man inte ska exkludera. Det är här problemet ligger, Aspbergare väljer oftast andra Aspbergare istället för andra människor, och får därav problem med att integreras i samhället. Klubbar som Mensa hjälper till att skapa ett vi och dom-tänkande, vilket varken är bra för en individ som vill lära sig hur andra människor (neuroptyper!) fungerar, eller för ett jämställt samhälle. Det är exempelvis riktigt vidrigt hur mycket jobbsökande och körkortssökandet blir försvårat för en Aspergare hur högfunktionella de än är, baserat på okunnighet i samhället. Denna förståelse måste öka, förståelsen ökar inte av segregering. Då, om vi ska dra Aspergare över en kam, själva väljer att enbart umgås med andra Aspergare om han/hon kan.

4. Snälla, släng inte en massa förutfattade åsikter på mig. Du vet inte vem jag är eller hur min uppväxt sett ut, undvik därför personliga referenser, tack.

2007-03-20 @ 20:19:17
Postat av: unik individ

1.Att det är möjligt att du har haft utanförskapsproblem trodde jag var underförstått, men jag kanske var otydlig; jag kan mycket väl tänka mig att du haft utanförskapsproblem(jag har själv haft det ska tillägas).
2.Jag har också studerat aspergers syndrom, just för att jag känner igen mig i vissa av deras (generella drag) egenheter. Människor med asperger är säkert i många fall en resurs som förblir outnyttjad pga okunnighet, det tror jag absolut.
3. Mensa-medlemmar utgör ungefär 0,02% av Sveriges befolkning. Jag tror inte att du gör aspergare en tjänst genom att stöta dig med Mensa(jag kan föreställa mig att det är tvärtom). Jag är av den grundläggande uppfattningen att människor är olika, och att det är en styrka. Tyvärr är styrkan i vissa människor (mer eller mindre på ett eller annat sätt hög/låg-begåvade) missförstådd, det är beklagligt och jag försöker gärna ändra på det.
4. Om du upplevt att jag försökt fästa en förutfattad mening vid dig ber jag om ursäkt, det var aldrig min mening.
Jag vill förtydliga ytterligare:
Jag anser att människors olikheter är en styrka, förståelse för olikheterna brister, men det är inget problem man löser genom att låtsas att alla är lika eller välja ut vissa egenheter och ignorera andra.
Människors likheter är i de flesta fall ganska uppenbara, skillnaderna däremot (den outnyttjade resursen) kräver mer uppmärksamhet. Vilken typ av uppmärksamhet det är varierar såklart. Ditt arbete med aspergare är en del, och det kan du va stolt över (har någon ifrågasatt värdet i det arbetet?). Man kan tycka att du så att säga "dragit ditt strå till stacken", men man kan också (befogat eller inte) få intrycket av att du motverkar andras arbete som är analogt med ditt.

2007-03-21 @ 13:42:12
Postat av: Grodan Boll

Jag tycker det är fullkomligt urlöjligt att jämföra en förening som Mensa, som bygger sina antagningskriterier på resultat från begåvningestester med rasbiologiska otrevligheter i början av 1900-talet som ju hade sitt ursprung i forskning på Uppsala Universitet.

Samhället har alltid haft en begåvningselit, med eller utan Mensa. De första elitföreningarna, som var en del av den dåvarande statsapparaten kan spåras till de gamla dynastierna i Kina, där antagningskriterierna var betydligt högre än de för Mensa. En ytterligare fråga är om Mensa verlkligen är särskilt elitistiskt. 1 av 50 klarar inträdesprovet. So what! Det är väl inte så farligt elitistiskt... Hur många klarar att bli elitidrottare, förbluffande musiker, lysande matematiker, framstående konstnärer eller mästerliga författare? Jag skulle tippa på betydligt färre än 1 av 50. Det är ju helt klart så att all form av skicklighet i någon form har en genetisk grund bakom sig även om det såklart ligger mycket idogt övande bakom. Det gäller nog ditt skrivande och dina fria tankegångar också. Om du skulle påstå något annat skulle det vara ett hån mot andra som inte har så lätt för sig att de kan skapa en provocerande bloggsida. Men att snacka om en elit när man plockar ut personer med en bågåvning som uppnås av 1 av 50 blir det bara löjligt. Elit kan man snacka om när det är några få individer från ett land som är verkligt begåvade, t.ex. representanter från ovan nämnda kulturutövare.

Varför denna vilja att angripa avvikare? Man får ju inte glömma att människan ständigt angripit sådana som setts som alltför genialiska. Man har t.om. i vissa fall bränt dem på bål, såsom kyrkan gjorde. Sedan kommer barnbarnsbarnen till de som angripit genierna och använder deras uppfinninagar, filosofier och moralsystem och angriper potentiella nya genier som skulle kunna uppfinna nya användbara ting till kommande generationer som mycket väl skulle kunna vara angriparens barnbarnsbarn. Detta är hyckleri på stor skala och ren mänsklig dumhet. Ursäkta att jag uttrycker mig så hårt, men det är så det är. Beklagar.

Personer som uttrycker sig på så sätt som du, är samma typ av människor som dömde icke-troende och personer som var fria i tanken under medeltiden och brände dem på bål.

Jesus blev korsfäst p.g.a. av att han hade sin Jesus-klubb med de 13 intelligenta lärljungarna. De blev förråda eftersom några överstepräster tyckte att de utgjorde ett hot mot samhället. Det är precis samma tankegång som din, när du säger att Mensa utgör ett hot mot samhället. När man gör ett utspel om att förbjuda grupper av intellektuella är inte steget långt till att hitta på represalier för dem och straffa dem såsom man gör i diktaturstater. Hoppas det här gör att dina oövertänka och naiva funderingar upphör.

MVH Grodan Boll.

PS. Jag är en öppen person utan fördomar till skillnad från många andra. Jag är inte heller en hycklare och det är jag stolt över. Jag är så jävla stolt över mig själv. Och nej, jag är ingen Mensa-medlem. DS.

2007-03-30 @ 15:49:38
Postat av: Hanna Fridén

unik individ: Nu förstår vi varandra bättre, tack för ditt mycket utförliga svar! Jag förstår hur du menar, och jag kan inte säga emot dina tankar och argument, nu kommer vi ner på pura åsikter. Jag anser helt enkelt att Mensas segregering (inte påtvingas, absolut inte, men en man lätt faller in i i en sådan förening) är farligt för bland annat Aspergare. Jag personligen har sett en mångt mycket bättre utveckling hos Aspbergare som varit pressade till att utvecklas bland en mångfald av människor istället för en viss grupp, och det är väl egentligen, om jag ska vara ärlig, där skon klämmer allra mest för min del och en av anledningarna till varför jag har svårt för Mensa. Jag tror att det skulle behövas en riktigt, riktigt bra förening riktad enbart till Aspergare och kanske andra med neurologiska avvikelser där man både får tillgång till människor som liknar en själv samt andra människor. Och du gillar ju också mångfald!

2007-03-30 @ 19:52:28
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: unik individ

Hanna:

Ja du... inte mycket att säga; vi är ju praktiskt taget överens! Så... take care!

2007-04-02 @ 10:51:08
Postat av: o.O

Jag förstår hur du menar.. Men mensa är faktiskt rätt så bra, personer med hög IQ har oftast problem socialt, och är på en helt annan nivå, och då kan det vara bra att träffa andra som är på samma nivå. Och göra saker tillsammans med folk man kan umgås med. Men jag respekterar dig, du har din åsikt och jag har min.

2007-04-30 @ 03:18:38
Postat av: Hanna Fridén

o.O: Och du har mycket rätt i det du säger.

2007-04-30 @ 14:57:41
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Niklas

Hmm... Intressant... Jag har följt genetisk forsking, och trodde att man inte har lokaliserat generna för intelligens...vilket betyder att man vetenskapligt inte kan hävda att intelligensen delvis/enbart beror på generna (medfödda egenskaper kan bero på andra saker än gener). Så när gjordes den upptäckten?

2007-05-13 @ 04:20:01
Postat av: Hanna Fridén

Niklas: Jag föreslår att du skickar den frågan till Mensa!

2007-05-13 @ 20:34:05
Postat av: Oscar

"IQ" ÄR delvis ärftligt.
Finns självklart olika uppfattningar om även den saken, men de flesta medger att det är delvis genetiskt. En populär uppskattning utifrån metaanalys är att 40-80% av variationen har genetiskt förklaring.

2007-05-14 @ 09:45:43
Postat av: Mario

En liten fundering: Hur ställer du dig till andra föreningar som exkluderar människor på grund av gener som till exempel föreningar för människor med olika genetiska sjukdomar? Borde de förbjudas?

2007-06-27 @ 12:22:52
Postat av: Hanna Fridén

Mario: Ah, det har jag nog glömt att skriva här, däremot har jag poängterat just det i andra liknande debater, det vill säga föreningar som exempelvis är till enbart för män eller kvinnor. Är det i vårdsyfte anser jag att det finns en anledning till uppdelning, män med prostatacancer kan exempelvis ha stödgrupper för män med prostatacancer, och så vidare, och om en invandrare blivit misshandlad av en massa svenskar och behöver en stödgrupp för det så kanske den rimligtvis inte ska innehålla en massa svenskar - men vad vet jag, psykiatri är inget jag är utbildad inom, men tanken finns att vårdgrupper är viktigare än intressegrupper och alltså bör få ha lite annorlunda regler.

2007-06-27 @ 12:30:03
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Hanna Fridén

Mario: Mensa och staten, skulle jag vilja påstå! Jag antar att du främst tänker på Aspergare?

2007-07-03 @ 09:32:10
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Mario

"Jag antar att du främst tänker på Aspergare?"
Nej, det gjorde jag faktiskt inte. Som stödgrupp kan Mensa fungera ypperligt för många som har känt sig utanför under sin uppväxt på grund av ett annorlunda sätt att tänka, Asperger eller ej. Själv har jag ofta känt mig konstig för att jag har kopplat ihop olika företeelser och sett samband där andra inte har gjort det. Jag säger inte att jag tänker bättre eller längre än andra för jag kan inte vara säker på att mitt sätt att se saker är bättre på något enda vis. Fördelen med Mensa (för mig) är att jag sedan jag blev medlem slipper känna mig ensam om att tänka konstigt.

2007-07-03 @ 14:00:35
Postat av: John-Luis

Tja,jag är en vanlig snubbe på arton år som inte varit så duktig i sitt liv med skola och så,jag är inte medlem i Mensa eller så heller...Jag tog testet och var inte så långt ifrån att få Mensas Standard Poäng (eller vad det nu heter) Jag kom inte in med andra ord..Men de finns inget Natur eller genetik som säger att jag inte kan bli smartare och komma in i klubben...Den som inte kom in i klubben gav upp hoppet för lätt,helt enkelt..Den personen kunde lätt ha tagit en bok,gått ut på internet,sökt,googlat eller vad som helst för att kunna komma in i klubben...Ja kan tänka mig,och nästan garantera att minst hälften av mensa medlemmarna tog testet mer än en gång....Även om man inte har samma genetik så hindrar de inte en från att bryta sin cirkel..Just do your homework *ler*
//M.V.H -John

2007-07-18 @ 01:38:26
Postat av: Hanna Fridén

John-Luis: Ja, jag hoppas verkligen att man kan lära sig sådant, jag menar, man kan lära sig precis allt annat även om olika personer bevisligen har olika svårt (eller lätt) för olika saker. Så det vore ju ganska sjukt att anta att just logiska följder skulle vara omöjligt!

2007-07-18 @ 20:18:10
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Christian Bernhall

Klubben för inbördes beundran.

Låt oss diskutera det lite. Får man inte beundra en människa för den är smart? Enligt mig är det en ganska bra egenskap som man ofta beundrar hos folk utan att man vet om det eftersom det visar sig på många olika sätt.

Om man däremot hävdar att det inte är bra att ha hög iq så tycker jag att det är ungefär som en arg radikal kommunist som inte har några pengar. Vänta några år, ge honom ett arv så kan jag lova att han är blir Hardcore kapitalist. Dock kommer den vanliga icke avundsjuka människan att fortsätta att nöjja sig gott och väl med dom pengar han lyckas skrapa ihop. Han har häller inget att bevisa för sin omivning.

Många människor går runt på denna jord som inte klara att få 131 eller mer på ett IQ test men dom lever bra ändå och kan säga grattis till en person som klarar gränsen.

Jag beundrar inte Hanna Friden.

2007-10-16 @ 10:47:21
Postat av: Christian Bernhall

med andra ord, Your ego is writing checks your blogg cant cash.

2007-10-16 @ 10:52:29
Postat av: andreas

Det här är det dummaste jag läst på länge. Om folk med hög iq vill gå med i en klubb där de möter andra med hög iq kan de väl få göra det utan att vi andra är avundsjuka. Kanske känner de sig missanpassade och hoppas att möta likasinnade. Det behöver ju inte betyda att de känner sig bättre än andra.

2007-10-29 @ 20:40:54
Postat av: Hanna Fridén

andreas: Och om det var en snygghetsklubb baserad enbart på genetik så vore det okej för att snygga människor ändå måste få välja att hänga med snygga människor? Och det skulle inte alls, på något vis, innebära att de kände sig bättre på något plan än de fula?

2007-10-29 @ 20:45:53
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Christian Bernhall

Hanna lilla..

Utseende ligger i betraktarens öga. Det gör inte IQ.

2008-01-10 @ 14:08:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback