Jag förstår inte!

Igår såg jag en dokumentär på TV, det är typ det jag ser på TV, nyheter och dokumentärer. Den här handlade om barn som var både dövstumma och blinda. Det började snurra i mitt huvud, jag undrade, hur ser dessa barns tankar ut? Är man dövstum så tänker man i bilder, det har jag inte svårt att relatera till, är man blind tänker man i ljud - Det har jag lite svårare att relatera till, men jag kan delvis förstå det.

Men de här barnen var dövstumma, och det började snurra i mitt huvud på samma vis som när jag försöker föreställa mig själv oändligheten, och jag fick ångest och började gråta. Hur ser deras tankar ut? Det är så långt ifrån mitt förstånd jag bara kan komma, jag kan inte greppa det, jag vet att jag inte behöver kunna förstå det utan bara acceptera det, men jag vill förstå, och jag kan inte!

Mitt huvud snurrar, men jag blev varm inombords när man efter ett tag ändå såg hur barnen kommunicerade med sina föräldrar, och man såg när de var glada. Små, små rörelser. Tänka i rörelser och berörning, fritt från språk och bild, det är nästan andligt.

Blödig jag.

Kommentarer
Postat av: Annika

Nu fick jag en lätt panikångestattack.
FY FAN.

Postat av: Lisa

Såg också den dokumentären... och tänkte samma tanke. Antagligen kompenserar de väl med det taktila sinnet som jag antar att dom tänker med. På samma sätt som dövstumma relaterar sitt tänkande till bilder.

2007-05-21 @ 13:34:30
Postat av: Anonym

jag såg inte dokumentären, men vilka kunskap om hur alla alla ytor känns de måste ha! och kanske är det bättre på att koncentrera sig på dofter?

2007-05-21 @ 16:23:20
Postat av: Jeanette

Det heter inte dövstum!! Det heter döv. Eftersom de aldrig kunnat höra sin egen röst är det inte så konstigt att de inte kan prata, men det är inget fel på deras talorgan.

2007-05-21 @ 17:37:00
Postat av: Hanna Fridén

Jeanette: Då får du säga det till dokumentären som kallade barnen för dövstumma! Och skötaren med, för den delen.

2007-05-21 @ 17:39:26
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: malin

Det är verkligen härligt att läsa din blogg. DÅ får man veta att man inte är ensam där ute med sina knäppa tankar och funderingar :)

2007-05-21 @ 19:19:12
Postat av: Malin

Hej! De kallade faktiskt inte barnen för dövstumma, utan dövblinda. Hemsk dokumentär dock!

2007-05-22 @ 10:39:41
Postat av: Hanna Fridén

malin: Jag tror att vi alla är mer lika än vi tror, och att vi delar många tankar som kanske annars ses som "obskyra" eller "annorlunda" :)
Malin: Oj! Vad var hemskt med den? Du får gärna utveckla, jag är ju helt okunnig i ämnet!

2007-05-22 @ 11:37:45
Postat av: Emmo

Fredrik Lindström skriver i sin bok Världens dåligaste språk om en ung kille som på 1600-talet föddes dövstumblind. Senare visade det sig vara tillfälligt, så han fick tillbaka hörseln. Då visade det sig att han i princip inte hade någon uppfattning om någonting, typ om folk som dött eller vad sömn och vakenhet var osv. Sjukt skumt.

2007-05-23 @ 14:23:38
Postat av: jenny

Det är vanligt att massmedia skriver "dövstum" faktum är att ordet är ett gammalt och förlegat begrepp som består av fördomar. Ordet har faktiskt sina rötter då tidsperioden i Sverige då döva var förtryckta - teckenspråket var förbjudet och döva tvinget lära sig tala.
En dövblind eller döv har sällan fel på sina röstresurser och många undrar varför döva inte pratar, det är för att vi aldrig hört det talade språket. Jag själv pratar nästan aldrig ute i samhället, det känns bara konstigt eftersom jag vet inte hur min egen röst låter.
Visst kan det finnas döva som är stumma men mer än 99 % av de döva har inte fel på sina talorgan eller stämband. Dövblinda använder taktilt teckenspråk , det innebär att den som tecknar låter den dövblindes händer följa
med i rörelserna.. Ja lite information får du från en som är döv. Apropå våra tankar, jag tänker både i ord och när jag tecknar på teckenspråk. Lite komplicerat jag vet :)

2007-05-23 @ 15:32:11
URL: http://jennyk.blogg.se
Postat av: Mimi

Om du vill dämpa ångesten så läs, eller se en film om, Helen Keller! Vi kan säga såhär mycket, hon var dövblind och tog college examen.
Hennes liv visar verkligen att det går att lyckas trots väldigt dåliga förutsättningar.

2007-05-26 @ 15:15:06
URL: http://mimis.blogg.se
Postat av: Maria

Jag plugga till teckenspråk och dövblindstolk.
Är du mer intresserad av hur dövblindhet fungera och vill veta mer, tycker jag att du ska söka på Helen Keller. Hon är född dövblind och var helt fantastisk.Det finns ca 1350 dövblinda i sverige.
ha de! Maria

2007-09-10 @ 18:03:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback