Metro snor bilder av bloggare!

Metro har snott fotografier från bloggaren och fotografen Citronmuffin.

Att det här händer ibland på internet med privatpersoner som inte är införstådda med reglerna, det må vara hänt, bara de inte gör om det när de blir tillsagda och ber om ursäkt, då är allt fine and dandy.

Men att en jävla tidning gör det, eller att en formgivare agerar så pass oprofsigt, det är helt oförlåtligt. Det här är inte okej någonstans, och jag anser egentligen att Citronmuffin borde lägga fram en stämning istället för att bara kräva sitt vanliga arvode. Det skulle jag ha gjort. Och har gjort det förut. Jag vet inte exakt hur det fungerar med omgjorda bilder, copyright och så vidare, men i alla fall.

Formgivaren Helena Schutrick borde skämmas ordentligt.

Kommentarer
Postat av: Simone

usch och fy! Man får inte göra om andras bilder utan lov, inte heller ta den bara sådär, det är faktiskt ett brott mot upphovsrättslagen. fysjuttsingen vad elakt!

Postat av: Liza

Vilket bajshuvud. Elakt.

2007-05-25 @ 21:13:10
URL: http://knoll.blogg.se/
Postat av: ML

Kolla på www.bildombudsmannen.se för hur man gör. I korthet skickar man faktura, och om de inte betalar anlitar man Bildombudsmannen. Det finns även en prislista från BLF att köpa (blf.se) om man vill kolla vad man har rätt att skicka faktura, alltså vilket belopp branschpraxis är på. För bildstöld på nätet kan det t ex bli ca 2000 för bilden i sig (normalarvode), lika mkt till för det olovliga, samt ännu mer om bildtjuven låtit bli att ange källa, uppemot 10 loppor för en vanlig bild.

2007-05-25 @ 22:37:39
Postat av: Luwalira

Hahaha fy fan vad dumt men inte minst onödigt. Hur svårt kan det var att ta en egen bild på en vanlig jolle och göra om den, istället för att sno en random bild på nätet, av en svensk dessutom, som med stor sannolikhet läser metro.
Fullständigt korkat.

2007-05-26 @ 04:15:00
URL: http://iluwfashion.blogspot.com
Postat av: Sara

hej. jag hoppas att du är lika konsekvent när det gäller deladdning av musik också? det är ju precis samma sak.

2007-05-26 @ 08:19:19
Postat av: Sara

förlåt, nedladdning ska det stå.

2007-05-26 @ 08:21:07
Postat av: lisa

ledsen, men den där bilden kunde ju vem som helst ha tagit. hon förstod nog inte att det var ett "konstverk"

2007-05-26 @ 14:46:42
Postat av: Sara

lisa: nej, men det spelar väl ingen roll. upphovsrätt är upphovsrätt, oavsett vad var och en indivudellt anser vara "konst".

2007-05-26 @ 16:37:45
Postat av: Hanna Fridén

ML: Bra länk, tackar tackar! Det är trevligt när folk kan komplettera med sådant man inte kan själv :)
Luwalira: Ja, mycket! Jag kan förstå att man ibland behöver referenser, det
behöver ju alla konstnärer, men det där var ju bara knasigt!
Sara: Jag laddar inte ner musik, har faktiskt skrivit om det tidigare i bloggen också, men jag kan inte påstå att det är samma sak alls. Det skulle vara samma sak om jag typ, laddade ner en låt på nätet, mixade om den litegranna och sedan hävdade att det var MIN låt, då skulle det vara samma sak!
lisa: Eh, vad skulle det spela för roll? Det är fortfarande stöld, oavsett hur konstnärlig du tycker att bilden är eller inte är.

2007-05-26 @ 17:08:07
URL: http://frankincense.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback