Ändrad våldtäktslagstiftning?

SVD skriver om att det talas om ändrad våldtäkslagstiftning. Och ja, jag håller med, men en ändrad lagstiftning är inte nog. Vi måste jobba på hela vår samhällsattityd för att uppnå förändring, och där är alla delaktiga. Man som kvinna.

Jag vill:

1. Att våldsamt sex ska förbjudas när en eller flera parter i sammanhanget är våldsamt berusade. När en eller flera parter är våldsamt berusade är det för det första svårt att kontrollera andelen i våld, och som i målet med Stureplansprofilerna skulle det ha ledit till en fällande dom. Eftersom att deras argument om att båda kvinnorna ska ha uppskattat våldsamt sex har fungerat i båda fallen, men att vi inom en kort tid sett samma sak ske, har jag svårt att tänka mig att de talar sanning.

2. Att folk ska respektera innebörden av ringa sexualbrott. Ett av skälen till att jag började gå ut mer på Stureplan och mindre på Söder är det faktum att jag aldrig någonsin blivit taffsad på när jag varit på en Stureplansklubb. Aldrig. Det hände dock i princip varje kväll när jag var ute på Söder. Skälet till detta är för att vakterna på Stureplan tar det hela allvarligt. Taffsar man, då åker man ut. Taffs är nämligen ett ringa sexualbrott. Det går under benämningen "Sexuellt ofredande". Och brottslingar vill man, självfallet, inte ha på en tillställning.

3. Att alla tjejer (och killar!) ska anmäla alla former av sexualbrott. Taffs, trakasserier, allt! Tjejer anmäler nästan aldrig. Mycket för att de inte tror att de kan. Men det kan ni, det har jag börjat göra varenda gång något sådant händer. Efter att ni ringt och anmält får ni antingen komma till stationen eller så kommer polisen till er. Då får ni beskriva vad som hände, lämna signalement samt lägga en anmälan. Det tar inte lång tid och är inte det minsta läskigt.


Även om fallet läggs ner av åklagaren har du då lämnat ett signalement och värdefull information till statistiken (Brottsförebyggande rådet, BRÅ - www.bra.se). Genom att anmäla kan vi signalera tydligt att det här händer, och vi gillar det inte. Och det händer i en jäkligt stor utsträckning.

Genom att acceptera ringa sexualbrott uppmuntrar vi samma sexuella förbytare att begå tyngre sexuella brott. Och vi har ett ansvar, precis som resten av samhället, att motverka våldtäkter så gott vi bara kan. Det här handlar om vilken kultur och respekt vi har i Sverige, och det är inte specifikt männens eller kvinnors ansvar. Det är en stor samhällsfråga, en samlad attityd, som vi alla måste jobba tillsammans för att ändra.

Kommentarer
Postat av: Niiia

Hanna, du gick nog upp för tidigt! Skitbra åsikter, men jag störde mig genom hela inlägget på de dubbla f:en... Tafsa heter det.

2007-09-10 @ 09:00:36
Postat av: RiktaEnPungspark

Åh, herregud, detta inlägg förändrar nog världen...

Postat av: hanna

jag håller med om det du säger, men många tjejer anmäler ju inte sexualbrott för att de skäms, så man måste ju verkligen ändra på den attityd som får tjejer att känna som de bär någon som helst skuld eller har något att skämmas för vare sig de har blivit tafsade på, utnyttjade eller våldtagna. men jag håller med om att det är allas ansvar; kvinnors som mäns, och jag hatar när man säger att sexualiserad våld skulle vara en kvinnofråga för det är verkligen något som rör HELA samhället.

2007-09-10 @ 13:51:02
URL: http://hannamariefiddeli.blogg.se
Postat av: fia

Jag önskar att jag hade energi att polisanmäla varenda jävel som tar sig friheten att tafsa, väsa ur sig äckligheter osv. Jag förstår dock inte hur tiden skulle räcka till. Jag vill att det inte ska hända alls. Jag ska inte behöva anmäla svinen för de ska aldrig aldrig ske.
Jag tror allt bottnar i könsmaktsordningen i vårt samhälle. Påtvingade, konstruerade könsroller som gör kvinnor till objekt och män till subjekt. Som gör att män tar sig friheter, på vår bekostnad. Vet inte om någon lagförändring eller polisanmälan skulle kunna ändra på detta. Snarare måste vi alla bli mer medvetna om hur vi och våra liv formas efter vad fan man har mellan benen. Och vi måste lära våra döttrar och söner att de inte måste vara kvinnliga och manliga, bara mänskliga. Och människan är tillräckligt intelligent för att respektera andra människor.

2007-09-10 @ 14:13:28
URL: http://fiastankar.blogsome.com
Postat av: Johnny Scharonne

Bra bra bra!

2007-09-10 @ 14:20:44
URL: http://scharonne.wordpress.com
Postat av: Maria

Hej hej, jag ar jattedalig pa att kommentera (har typ kommenterat en gang forra aret sen jag borjade lasa) men det har ar ju ett ypperligt tillfalle att saga att du skriver forbannat bra. Din blogg ar en bra mix mellan allvarsamt och lattsamt och du ar sjukt rolig med. :) Haller med i de flesta (dock inte alla) av dina asikter och jag ar en av dem som ar glad over att det gar sa bra for dig (aven om du kanske borde typ sova lite mer... haha, nu later jag som en morsa). Anyways. Way to go girl! :)

2007-09-10 @ 15:24:58
Postat av: Pavel Maira

Jag blev en gång tafsad på kuken av en kaxig kille på Stuecompagniet. Han trodde han var SÅÅÅÅÅÅ cool! Anmälde gjorde jag inte, däremot gick jag till en vakt och berättade vad som hade hänt. Sen stod jag vid ingången och log när denne inte-så-kaxiga kille blev utledd av en vakt tätt följd av en sjukt förbannad flickvän och dennes kompis!

2007-09-10 @ 23:30:15
URL: http://blogg.pavelmaira.com
Postat av: Hanna Fridén

fia: Jag tror också att det bottnar i könsmaktsordningen, saken är att det är många som tror att denna inte finns eller att problemet inte är allvarligt. Genom att anmäla alla incidenter skickar man ett klart budskap till staten att "Det här händer, och vi gillar det inte. GÖR NÅGOT!"
Maria: Tack så hemskt mycket, jag blir otroligt glad! Det ska du veta, uppskattar det otroligt mycket.
Pavel Maira: Det var bra, det ska man göra! Folk ska inte tro att de kan pilla och ha sig hursomhelst!
liksom bah: Även om det är svårt att bevisa är det viktigt att anmäla för att visa till vilkin usträckning det här sker och att man inte uppskattar det. Och självklart var din situation jobbig, det är hemskt när folk utnyttjar sånt där till sin fördel. Det vidgar bara klyftorna och skapar ovilja!

2007-09-11 @ 12:37:58
URL: http://frankincense.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback