Chrons syndrom?

Hej!

Det är många som har Chrons som läser min blogg, jag vill bara tipsa er om en artikel jag hittade på Aftonbladet som handlar om en ny behandling som förbättrar livet för 85% av de som går igenom den och gör 65% helt symtomfria.

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article547131.ab

Det talas om att tappa kroppen på blod och sedan föra tillbaks det. Jag antar att de syftar på Plasmaferes, även om det inte står. Plasmaferes används mot andra sjukdomar där det egna immunförsvaret attackerar kroppen, så det är egentligen lite konstigt att det inte provats förut*. En plasmaferes ska inte förväxlas med benmärgstransplantation och är mycket skonsammare, eftersom att man ger tillbaks samma blod, men med cirka 2-4 liter mindre plasma. Sådärja, rätta mig om jag har fel någonstans.

Men hurra! Visst är det här roligt? Hoppas verkligen att det fortsätter visa sig vara bra, jag har två kompisar med Chrons som överväger att operera bort sin tjocktarm och gå med stomipåse. Chrons kan vara det överjävligaste som finns, så jag hoppas verkligen, för er skull, att allt kommer gå strålande med det här och att det blir en vanlig behandling!


*Vad gäller Chrons så attackerar det egna immunförsvaret slemhinnan i tarmen.

Kommentarer
Postat av: kim

Din blogg är snygg! Kolla in på min blogg och svara på senaste inlägget!

Postat av: Gothness

Jag skickade lite love till dig i ett inlägg o nämner det därför för dig! ;) Take care

2007-09-14 @ 11:54:10
URL: http://gothness.blogg.se
Postat av: Amanda

Har en vän som har Chrons, och han har varit nära döden ett par gånger. Verkligen skitjobbig sjukdom, han reser väldigt mkt i jobbet också, så...ja.

2007-09-14 @ 12:20:24
Postat av: Maria

Jag har också en kompis med Crohns, men hon mår rätt hyfsat faktiskt! Men jag vet att framtidsprognosen inte är så god, så jag håller alla tummar för at hon är ett undantag!

2007-09-14 @ 12:30:00
Postat av: Amanda igen

Måste bara fråga, har Du Crohns Hanna? För dina besvär verkar likna det rätt mkt?
Har inte hängt med riktigt

2007-09-14 @ 13:41:40
Postat av: Lina

Positivt att det kommer nya rön. Ibland blir det bakslag också men man måste våga hoppas. Ibland finns det ju inte så mycket att förlora för dem där en sjukdom ger många besvärliga symtom..

2007-09-14 @ 15:26:09
URL: http://nyafrokensverige.blogg.se
Postat av: Victoria

Alltså jag förstår inte. Är du intresserad av medicin och sjukdomar? Du verkar vara riktigt påläst. Det är utöver allmänbildningen, eller så är det jag som är dum!

2007-09-14 @ 15:59:39
URL: http://svartvitlila.blogg.se
Postat av: elin

bra länk, min syster har chrons och mår väldigt dåligt. tänkte att jag skulle tipsa om artikeln. och så till något som inte hör till ämnet.
tänkte bara om jag får fråga ungefär hur mkt du tar betalt när du gör en illustration?

2007-09-14 @ 18:05:46
URL: http://just-mee-elin-maria.blogspot.com/
Postat av: Linda

Hej vill bara tipsa om att många som tror de har Crohns i själva verket har låga sköldkörtelhormoner. Om man testar det ska man verkligen se till att ta prov på fritt T4 (tyroxin) som är själva sköldkörtelhormonet. Ofta tar de bara prov på TSH som är ett hormon som reglerar sköldkörtelhormonet. Det utsöndras från hypofysen men det är alltså tillförlitligare att testa fritt T4 (tyroxin). Har man problem med både förstoppning och diarré kan man ha en autoimmun sköldkörtelsjukdom som heter Haschimotos.
Har en bra länk, scrolla ner till kapitlet som heter "Sköldkörteln och magtarmkanalens funktion":
http://www.gastrolab.info/nthyrs.htm
Några frågor att svara på:
http://thyroid.se/content.php?ArtID=109&CatID=3#

2007-09-15 @ 02:01:07
Postat av: Evelina

Tack för ett bra inlägg, har själv crohn och går hemma efter en behandling på sjukhuset, där jag fick en ny medicin som man får i droppform och kallas "remicade" som vad jag har förstått mixtrar med immunförsvaret och ska göra att man är frisk längre.. Mår bra nu, men inte kul när man får skov..

2007-09-18 @ 13:58:06
Postat av: Gabriella

bara intressant att läsa om . Min vän har fått diagnos nyligen. Hon får väldigt lite hjälp av sin läkare och har inget förtroende för honom . Det västa är att hon inte orka slåss med... tragiskt dålig vård har hon fått... hoppas ni andra fått bättre....

2009-12-01 @ 15:44:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback