Den röda jävla tröjan

Något har upprört mig något förfärligt idag.

De röda tröjorna.

Jag har sett folk som knappt kan skillnaden mellan kapitalism och kommunism bära dem. Jag har sett folk som inte ens vet vad en munk är bära dem. Jag har sett folk vars politiska intresse inte sträcker sig längre än att skrika "HÅRIGA FEMINISTJÄVEL!" bära dem. Jag har sett folk vars sinnebild för litteratur är SE&HÖR bära dem. Jag har sett folk som...

Ja, folk som inte bryr sig bära dem.

Så mumlar de helt oförståeligt om "munkar" och "juntan" och i hälften av fallen har de inte ens vetat vilket land det hela handlar om. Inte alls. Bara den röda tröjan. De gör inte ett skit för något överhuvudtaget i hela samhället men tar tillfället att känna sig goda och präktiga genom att bära en röd tröja. Idag. Så känner de sig så jävla goda. Så jävla rättfärdiga.

Och jag tycker att det är skit.
Ska man känna sig jävligt god och duktig för något så ska man bannemig göra något också.

Humbug.
Jag dricker rödvin. Jag är så god. Det är de döda munkarnas blod jag sörjer. Jag är så jävla god, hörni.

Kommentarer
Postat av: linan

bra skrivet!

Postat av: hanna

asbra! jag tycker hela "röda tröjan"-grejen känns som ett sätt att köpa sig lite fri från dåligt samvete och sedan återgå till att inte göra ett skit för att förändra det man tycker är fel i världen.

2007-09-28 @ 23:02:44
URL: http://hannamariefiddeli.blogg.se
Postat av: Sofia Dahlén

Jag tycker du har fel hanna. Jag skiter i ifall det finns en del folk som bara bär den röda tröjan för att se bra ut, jag tror att den gör gott på så vis att den ökar medvetenheten hos folk, för även om det säkert finns någon som inte ens vet vilket land det hadlar om
så tror jag att uppmärksamheten kring tröjbärandet gör att fler känner till konflikten idag än för ett par veckor sedan. Så jävla mycket bättre än att folk sitter apatiska hemma framför något aschberg-program och fiser i alla fall.

2007-09-28 @ 23:07:11
URL: http://sofiaovarlden.blogg.se
Postat av: Jessica

Ganska sent igårkväll fick jag veta om "den röda tröjdagen". Jag vet ungefär vad protesterna med munkarna i Burma rör sig om, och att människor på något sätt tar ståndpunkt i en sådan här konflikt är ju alltid något tycker jag. Även om jag kan hålla med dig Hanna - det kan bli löjligt i en hel del fall. Vad saken egentligen gällde var att jag flyttar i morgon, den enda tröja som jag börjat bära typ igår eller förrgår och även bar i dag var just en röd kortärmad topp. Kändes på ett sätt pinsamt, eftersom att min avsikt inte egentligen var någon alls med denna tröja, den var bara den enda tröja jag hade att använda innan flytten. Kändes dumt. Men jag hade en svart långärmad, dragkedjad huvtröja att ha över min röda, halvt skamlösa topp. Kunde välja att dra upp dragkedjan så långt så att det inte syntes att min tröja var röd. Vilket jag valde större delen av dagen. Även om jag må sympatisera med munkarna, jag gjorde inte särskilt mycket nytta för någon annan människa än mig själv och min nyopererade sambo i dag när jag redigt kånkade på lite småsaker till ny lyan. Pinsamt men sant, så min röda topp kom inte så väl till pass just i dag...

2007-09-28 @ 23:57:25
URL: http://ikkas.blogg.se
Postat av: Janne

Röda tröjor och kedjebrev visst fan är det samma sak... Shit båda två

2007-09-29 @ 00:37:42
Postat av: Anonym

Om det finns någon möjlighet att allt sånt får Burmas regering (alt kinas regering) att agera, så är det väl en bra sak?
Då spelar det väl ingen roll vart det kommer ifrån. Jag kan leva med att lite människor känner sig goda utan egentlig anledning, om det leder till att miljoner med människor befrias ifrån den hemska regeringen som hitills kontrollerat dem.

2007-09-29 @ 02:06:12
Postat av: David

Hear hear...

2007-09-29 @ 02:47:55
Postat av: äsch

Jag förstår inte vad du menar nu.
Att bära den röda tröjan handlar inte alls om att hävda sig eller rättfärdiga sig själv eller för den delen stajla med sina åsikter. Det handlar inte heller om att man tror att man kan stoppa det förtryck som pågår genom att klä sig på ett visst sätt..
Genom att bära ett röd plagg denna dag deltar man i en manifestation som vill öka medvetenheten och ge publicitet. Att fördöma folk för hur mycket kunskaper de har är bara barnsligt. Jag tycker engagemang är beundransvärt.

2007-09-29 @ 03:28:18
Postat av: Anonym

jag har inte en röd tröja på mig=/ du kanske inte tror att smilyn kommer överleva men det tror jag, beroende på vilka som nu kommmer/använder den dagtid. jag sitter ju på ditt kontor!!!!! nu ringer icans mibil

2007-09-29 @ 04:30:43
Postat av: Emily

den röda tröjan var så som jag såg på det inte till för att förändra världen, men det var ett sätt att hedra de omkommna munkarna och att kanske ge en signal till burmas folk och regering att människor vet vad som försigår.
Och att döma folk för hur politiska dom är pga den röda tröjan var nog det dumaste jag sett dig skriva. Och hur kan du se om jag vet vad en munk är? Det man tror är inte alltid det självklara.

2007-09-29 @ 10:01:18
URL: http://iloveyou.blogg.se
Postat av: E

Min kompis Julia: Åhhh! Du har röd tröja (under klänningen). Jag: Ja, den andra skiten gick sönder så jag var tvungen att dra på mig en ny. Julia: Idag så är det ju röda tröjdagen, för munkarna! Jag: Ojdå!
Hade inte en aning, det blev en röd tröja på röda tröjdagen ändå. Inget politsikt, bara en röd snygg tröja.

2007-09-29 @ 10:50:25
Postat av: Hanna P

Jag håller verkligen med dig samtidigt som jag håller med andra om att det är bra att det ökar medvetandet hos folk.
Grejen är dock bara den att det verkar som att många tycker att det räcker att bara ta på sig en tröja och stanna där.
Det hade varit smartare att spendera de 15 minuter det tog att välja rätt röd tröja till att läsa på om konflikten istället.

2007-09-29 @ 11:04:24
URL: http://hannapannapersson.blogspot.com
Postat av: Rebecka

Man har alltså ingen rätt att hedra munkarna ifall man inte är exakt ìnsatt? Jag förstår vad du menar, men tänk såhär:
Just nu håller juntan på och stryper internettillförseln till burma, alla intercaféer har de stängt ner och de gör sitt bästa för att hindra de få persondatorer som finns.
De vill inte att folket ska se hur många det är som stödjer dem. Skitsamma om människor knappt förstår, men vad ska de annars göra? Ska de åka till burma och ställa sig mellan munkarna och gevären, eller ska de visa engagemang på det sätt de kan?
även om det är så att om en vecka kommer ingen bry sig, så gjorde de någonting nu. och det är fan mycket viktigare än att bara sitta hemma.

2007-09-29 @ 11:43:35
Postat av: Luke

imponerande att du kan se folks kunskaper, insikter och medvetande bara genom att titta på dem. vill jag också kunna

2007-09-29 @ 11:54:33
Postat av: Hanna Fridén

Hörni! Jag menar inte att jag kan se vilka kunskaper en person på stan har, jag menar de personer jag känner, de jag vet som skiter i det hela, de som bara bryr sig om de senaste modellerna av I-pod och vilka sneakers com är mest trendiga för hösten. De jag träffat ofta. Självfallet menar jag inte att jag kan se in i andras skallar, och det är synd att ni valde att tolka det så ordagrant.
Sedan tycker jag inte att tröjbärandet i sig är fel, jag tycker bara inte om de som känner sig så rättfärdigade för att de gör det. Ena dagen bär de en röd tröja och nästa dag gör de all möjlig skit som är synnerligen dåligt för allt vad jämställdhet och samhälle innebär.
Däremot har ni som säger att det är bra med publiciteten och uppvisande av stödet... ja, det är bra. Mycket bra. Där måste jag hålla med.

2007-09-29 @ 12:11:30
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: peckelalis

Ja, fyfan, att dåliga och korkade människor gör någonting bra, det kan vi ju inte tillåta. Det är ju fejk, bedrägeri, ..och kan leda till en bättre värld.
Hur tänker du egentligen här, Hanna? Jag förstår inte ditt sätt att prioritera.

2007-09-29 @ 13:08:59
URL: http://peckelalis.blogspot.com
Postat av: Elin

Jag håller med dig. Kände något liknande och struntade därför i röda tröjan.

2007-09-29 @ 13:12:15
Postat av: Vera

Jag förstår ironin i det hela. Man blir lätt blasé på bär-röd-tröja-mediahysterin. Men å andra sidan får det kanske folk att vakna upp. Det skapar debatt och det är bra. Sen gäller det som du var inne på att fortsätta kämpa.

2007-09-29 @ 16:14:10
URL: http://verasvarld.blogspot.com/
Postat av: Estelle

Att bära dessa röda tröjor är en politisk aktion som alla kan delta i. Och det är en politisk aktion som inte skadar men syns, den gör folk uppmärksamma.

2007-09-29 @ 16:41:44
Postat av: Emmo

Hoppas att du läste senaste loggen på Tjuvlyssnat.se apropå ämnet.

2007-09-29 @ 16:50:08
Postat av: Tove

Huvudet pa spiken dar, befriande med nagon som inte ar sa jakla PK hela tiden. Precis samma budskap forsokte jag fa fram i mina kommentarer till din kollega Sofias inlagg om den roda trojan pa fatale.se men det gick tydligen inte riktigt fram. Nar blev Sverige sa forslappat att en rod troja ar hojden av engagemang? Ar det ratt att man skall behova bli kallad "ignorant" om man inte drar pa sig det dar forbannade roda plagget? Man blir ju morkradd. Vore det forresten inte ganska traffande om den dar roda sidenblusen dom Sofia har pa sig visade sig vara "Made in Burma" och sydd av nagon liten femarig tjej som far slita 20 timmar om dygnet tills fingrarna bloder for att vi skall fa humana (pun intended) priser pa vara klader. Skenheligheten i ett notskal, nagon?

2007-09-29 @ 16:58:00
Postat av: Sofia Dahlén

Tove: det gick fram, men jag höll inte med dig. Jag håller inte med hanna heller. Jag har aldrtig sagt att man är ignorant om man inte tar på sig en röd tröja. Jag har hela tiden argumenterat för att anledningen till att jag tycker att röda tröjangrejen är bra är för att den ökar medvetenheten och medvetenhet leder till att fler känner sig manade att agera. Det jag säger är alltså tvärt emot det du försöker få det att låta som jag säger ("en rod troja ar hojden av engagemang"). Jag säger aldrig att den röda tröjan räcker, jag säger att den röda tröjan får folk att göra saker som kommer göra skillnad.

2007-09-29 @ 17:05:11
URL: http://sofiaovarlden.blogg.se
Postat av: Sofia Dahlén

Och kul förresten att du målande antyder att jag är skenhelig genom att föreslå att min tröja är tillverkad av en barnarbetare i burma. Visst det vore ironiskt om så var fallet, men det är ju ett rätt fult knep att ta till med tanke på att det är taget rakt ur luften.

2007-09-29 @ 17:13:13
URL: http://sofiaovarlden.blogg.se
Postat av: moa

från tjuvlyssnat,
En tjej och en kille ~18 står och pratar. Tjejen har en röd tröja på sig.
Killen: Värst vad fin du var idag!
Tjejen: Ja, idag ska man ha rött på sig för att visa att man stödjer regeringen i Kuba.
Killen: Öh? menar du inte Burma?
Tjejen: Javisst, Burma!
Killen: Regeringen i Burma? Är de inte de som skjuter ihjäl fredliga demonstranter?
Tjejen: Förlåt, jag menar Kuba!

2007-09-29 @ 22:56:57
URL: http://rainydaywoman.blogg.se
Postat av: Marie

Jag håller inte heller med dig Hanna. Det som hände i fredags var för mig vackert och visade på godheten hos människor. Och jag skiter fullständigt i om de som bar rött kände till hela Burmas historia eller inte. Man ville visa att det som händer är fel. Jag håller inte med, jag är inte tyst! Något som alla kunde vara med och dela. Något som alla kunde göra. Oavsett intresse och kunskap i övrigt. Precis som med rosa bandet, gula armband och t-shirttext.

2007-09-30 @ 20:16:50
URL: http://marie-larsson.blogspot.com
Postat av: isak

Slappna av Hanna, livet är inte allvar.

2007-10-02 @ 03:23:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback