Tetragametic chimerism

Det här är, enligt mig, den mest givande slumpwikin jag någonsin kört. Jag är fullkomligt exalterad.

Ni vet väl tvillingar? Ja. Det vet ni. Ni vet att tvillingar är två olika fertila ägg som blir befruktade av två olika spermier (och att enäggstvillingar är ett ägg som blir befruktat av två) om ni inte vet det föreslår jag att ni letar upp biologiböckerna från mellanstadiet igen.

Men hursomhelst.

Det här handlar om vad som händer när två olika ägg blir befruktade av två olika spermier - för att sedan smälta ihop till ett enda ägg*. Det innebär att det blir en bäbis - bestående av två olika DNA. Två olika! Det innebär att en halva av kroppen kan ha ett annat DNA än den andra. Det innebär att man kan ha olika DNA fläckvis och om den ena spermien kom från en svart person och den andra från en vit - Så kan alltså en människa bli fläckig (det är så ett speciellt fläckmönster skapas på katter exempelvis).

Det innebär även att hjärnan, exempelvis, kan bli manlig medan personen har ett kvinnligt kön, och vice versa.

Det hela är fantastiskt, helt enkelt. Extremt intressant, läs!

http://en.wikipedia.org/wiki/Tetragametic_chimerism


*En ofullbordad variant av detta är, som ni säkert kan anta, siamesiska tvillingar.

Kommentarer
Postat av: Caroline

Enäggstvillingar är inte ett ägg som befruktas av två olika spermier, utan ett ägg som befruktas av en spermie för att sedan delas och utvecklas till två olika individer.
Det är omöjligt för en äggcell att befruktas av två spermier samtidigt, dels beroende på olika kemiska skyddsmekanismer i äggcellens skal, men framförallt eftersom ett sådant foster inte skulle överleva. Nästan alla människor har 46 kromosomer, varav 23 kommer från äggcellen och 23 kommer från spermien (undantaget är personer med Downs syndrom, som har 47 kromosomer, eller folk med varierande uppsättning könskromosomer, exempelvis Turners syndrom som har 45 kromosomer). Om en äggcell skulle befruktas av två spermier skulle detta ge en människa med 69 kromosomer, vilket inte funkar.

2007-09-12 @ 08:27:20
Postat av: Hanna Fridén

Nu känner jag mig korkad. Kanske borde vara jag som letade upp biologiböckerna från mellanstadiet?

Postat av: Charlotta

Åhå.. Intressant. Tycker att jag kan dra mej till minnes, att jag sett någon kriminalserie där skurken var sån där chimera. Det var jättepraktiskt, för då kunde de inte sätta fast honom på DNA ... tills den smartaste kriminalaren kom på hur det hela hängde ihop och då åkte han fast iallfall. Och vad jag vill säja med detta, har jag ingen aning om.. Men det var så i alla fall.

Postat av: Niklas

En chimera har inte 69 kromosoner, den har tydligen två uppsättningar kromosoner, vissa organ i dens kropp kan ha en
helt annan kromoson och DNA uppsättning. Lite bisart måste jag säga, om det nu är sant. Snacka om personligthetsklyvning. Inte nog med att man hör röster, rösterna är inte ens ens egna, då de de facto har en helt annan DNA.
Givetvis var det CSI, jag minns det avsnittet också.

2007-09-12 @ 11:05:34
Postat av: Linderholm

JAG ÄR BESSERWISSER!!! Enäggstvillingar är gjorda av ett ägg och EN (1) spermie! Det som sen händer är att ägget delar sig för mycket, så att det blir två barn istället för ett!
MUAHHAHAHA. Du får döda mig när jag kommer hem!

2007-09-12 @ 19:37:47
URL: http://linderholm.blogg.se
Postat av: Margherita

Men vänta nu, siamesiska tvillingar är ju när ett ägg som börjat dela sig i två inte har lyckats dela sig helt.
Eller kan det vara när två är på väg att smälta ihop också? Låter konstigt eftersom siamesiska tvillingar alltid sitter ihop i motsvarande kroppsdel. Dvs axel mot axel, bål mot bål, huvud mot huvud. Så borde det ju inte bli om de smälte ihop.
Jaja, grymt intressant är det med dessa människor med dubbel-DNA!
Ps. gillar din blogg väldigt mycket!

2007-09-12 @ 21:48:25
URL: http://donnafortunata.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback