Först kränkt vinner - Maciej Zaremba

Jag gillar verkligen Maciej Zaremba. Han är en journalist. Han är väldigt bra på att ta något som för tillfället anses PK, gå till botten med det, och höra om det verkligen är som gemene man utan insyn verkligen tror. Han skriver inte artiklar för att bekräfta de åsikter som folk redan har per automatik, utan han dissikerar dem och presenterar ett annat synsett. Till skillnad från många som rider vidare på deras ogrundade antaganden och gör artiklar utav det.

Förutom det har han ett språk som jag uppskattar något otroligt. Oavsett hur långa hans texter är eller hur många artiklar som en artikelserie är uppdelad i så blir det aldrig tråkigt.

Nu har han skrivit en artikel om kränkning och diskriminering på lärarhögskolan. På DN kultur. Väldigt bra. Jag tycker att ni alla ska ta och läsa den. Här: "
Först kränkt vinner".

Kommentarer
Postat av: Nancy

Tyvärr känner jag igen problematiken. Går min nästsista termin som gymnasielärare och på en av mina pedagogiska kurser kritiserade jag en kurskamrats språk och blev märkt rasist. Väldigt tråkigt då hon uppenbarligen inte kunde göra sig förstådd hos sina elever. Alla kan inte bli lärare - men folk tycks inte förstå detta. Om inte lärare kan prata, stava och lyssna, hur sjutton ska man lära eleverna att göra det?

Postat av: Evis

Ja, den är jättebra. Som lärare på universitete har jag inte upplvet motsvarande (än), men visst finns det ett tryck att vi ska godkänna, kanske mest från oss själva, vi tycker ju om våra studenter, och visst godkänner vi svar som aldrig skulle ha blivit godkända när vi själva läste. För att inte tala om den nivå på svenska språket vi ser hos studenter, även de som just ska bli lärare i svenska.
Och då känns det ibland hopplöst, trots att jag verkligen gillar studenter och jag naturligtvis har jätteduktiga sådana också. Men när jag tänker på att de här människorna är de som kommer att undervisa mina barn så känns det verkligen inget vidare - det är så mycket grundläggande kunskaper som saknas.

2008-02-17 @ 17:43:53
URL: http://omstil.blogg.se
Postat av: Emma

Den där artikeln var verkligen sjukt bra. Att personer som inte kan svenska studerar till svenskalärare, och förvänta sig att bli godkända trots att eleverna kan svenska bättre än dem, det är ju helt befängt. Och var ligger rasismen i det, det är ju en självklarhet att en lärare måste kunna mer om ämnet i fråga än eleverna, annars är det ju omöjligt för eleverna att lära sig något. Som sagt.

2008-02-17 @ 19:43:15
URL: http://bulletproofcupid.blogg.se/
Postat av: pernilla

jag blev lite ledsen av att läsa den artikeln, måste erkännas. som blivande mamma vill jag naturligtvis att mitt barn skall får bästa möjliga skolgång och det är till stor del lärarna som garanterar en bra sådan. jag har själv jobbat som lärare här i thailand och här kan man ofta se exempel på hur okunniga lärare stjälper mer än hjälper. t ex har jag vid ett flertal tillfällen jobbat med sk "huvudlärare" i engelska som inte kan kommunicera på eng överhuvudtaget. men detta är Thailand, som sagt. vill vi ha det så i Sverige, ett land där det finns så mkt resurser?
ska bli intressant att läsa vidare i artikelserien.

2008-02-18 @ 05:33:51
URL: http://lillapernilla.blogg.se
Postat av: Jensa3

Detta kan inte vara sant.
Detta kan inte vara sant.
Detta kan inte vara sant.

2008-02-18 @ 11:00:17
Postat av: Fröken Sverige

Det är tyvärr sant. Och DO har blivit en extra inkomstkälla för vissa. Allt betalt med skattemedel.

Hoppas alla som jobbar och sliter, tänker på vad ni skattar till hela tiden. Hade det inte varit bättre att er gamla mamma kunde göra en knäoperation innan hon dör eller att gubbarna på vårdhemmet får ett helt ägg till frukosten, istället?

/FS

2008-02-18 @ 17:01:45
URL: http://imittsverige.blogspot.com/
Postat av: Sofia

Jag pluggade på LHS ihop med en svensk tjej, ingen invandrarbakgrund, som stavade skitilla, särskrev och alltihop. Hon blev väldigt upprörd en gång när en uppsats blivit kommenterad. Men jag tror hon gick igenom. Det går en väldig massa puckon där. Lärare blir de elever som är bra på att slicka rumpa.

2008-02-18 @ 21:23:22
Postat av: Anders

Jag skrattade gott åt Sofias inlägg. Även om den sista meningen är lite av en överdrift är den inte helt utan sanning. Jag tog examen från lärarhögskolan 2001 och redan på den tiden var lärarhögskolan tämligen farsartad. Jag brukar kalla det 'ett års studiemedel rakt ner i sjön'. Då var problemet dock att man fick godkänt vad man än gjorde. Och visst var det gott om stolpskott som man funderade på hur de över huvud taget skulle klara sig som lärare.

2008-02-19 @ 21:34:27
Postat av: Björn

Jag kan inte uttala mig om ifall Zarembas artikel är "sann" eller inte. Men anslaget verkar något osannolikt: LHS topprids av kränkta minoritetsgrupper, som tillskansar sig extra terminsstudielån med stöd av kremlologiska ombudsmän...Jag menar, kom igen: bara för att du och jag går igång på enerverande, gnällspikar i sin omgivning, så är det ju inte så troligt att ett helt lärosäte är kuvat av en handfull av dessa gnällspikar (som i de flesta fall inte ens fått sina anmälningar styrkta av DO eller HomO. Och när Zaremba förrädiskt smyger faktafel om vem som egentligen är nuvarande rektor för Lärarhögskolan, ja då börjar man ju undra.

Eller förresten, förresten, jag ångrar vad jag sagt! Jag vill också tycka som alla andra i hela Sverige och låta mig ryckas med av Zaremba och alla bloggare. Hata alla veklingar som känner sig kränkta! Det är deras fel alltihop...

Just kidding...Stå på er alla kränkta veklingar (undantaget rättshaveristerna) och trösta er med Åsa Linderborgs kloka ord:
http://www.aftonbladet.se/kultur/huvudartikel/article1884636.ab

2008-02-21 @ 21:26:17
Postat av: c

själv tycker jag det är pinsamt enkelt att bli godkänd på massivs med kurser på universitetet.
folk glider igenom grupparbeten utan att göra något, och för att klara tentan om det ens finns någon räcker det vanligen med att plugga gamla tentor i 1-3 dagar.

Uppdrag Granskning hade ett bra program som belyste den här problematiken för några år sedan, och som socialdemokraterna har stor skuld till.

men visst, Zaremba visade på ytterligare förfall. och när man generalliserar hans insikter till andra områden och situationer så blir de riktigt riktigt värdefulla.

det som slog mig när jag läste artikeln är att det ofta kommer uppstå sådana här problem när olika intresseorganisationer och ombudsmyndigheter är inblandade eftersom extremister och fundamentalister kommer vara överrepresenterade inom sådana här organisationer.

2008-02-23 @ 20:14:50
Postat av: Peter

Det värsta är att Zaremba inte tog med allt för då skulle ingen trott på det. Jag har läst de olika anmälningarna och de är...låt oss säga skrämmande. Den anmälan som var rktad mot den läraren artiklarna mest rörde sig runt är den i särklass största förespråkaren för det fria ordet och ger handfasta tips om hur vi kan skapa det flerstämmiga klassrummet. Hans syn är att klassrummet skall vara det fria ordets sista bastion där man kan få vädra sina åsikter för var skall man annars få möjlighet att höra andras och kunna tänka om och acceptera olikheter. Just denna lärare vill anmälarna kväsa! Just den som värnar om minoriteternas rätt att få vara exakt den de är! Det är de själva som är mörkermännen och som spelar mörkerkraferna i händerna. Demokratins livsluft ÄRdet fria ordet och DIALOGEN. Peter, lärare i grundskolans senare år.

2008-03-13 @ 10:07:53
Postat av: i

Till Emma: Jag hoppas att du inte studerar till "svenskalärare" eftersom det faktiskt heter svensklärare - och ingenting annat.

2008-03-18 @ 17:05:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback