Hej igen, Pär Ström

Jahaja. Återigen så skriver Pär Ström en artikel som går ut på att det är orättvist att belysa kvinnors problem. Jag förstår inte hans poäng. Självfallet ska orättvisorna mot män behandlas, precis som orättvisorna mot kvinnor, men enligt Pär Ströms resonemang är det alltid fel att belysa kvinnoproblem om man inte samtidigt tar upp problem för män.

Läs den
här, på SVD Brännpunkt.

Och det här tycker jag är väldigt konstigt. Feministdebatten, speciellt den som inriktar sig på genus, är den jämställdhetskamp som flyter mest ifrån sitt grundmål. Det är inte heller enbart på grund av att den ska accepteras, utan att genus är något vidspännande där man måste behandla hela samhället, och inte bara en specifik grupp.

Men annars är det konstigt. Jag vet inte om en enda barnrättsorganisation som tar itu med vuxnas problem. Jag vet inte om en enda organisation för invandrare som tar tag i svenskars problem. Varför ska just feminismen hålla ansvar för alla kvinnor och män i Sverige? Varför får man inte slåss för att uppmärksamma typiska kvinnoproblem och orättvisor riktade mot kvinnor utan att samtidigt ta tag i andra problem?

Varför ska feminismen hållas ansvarig för att ta hand om allt ont i samhället? Är det på grund av att vissa är skrämda för feminismen, eller är det på grund av stenåldersartade åsiktet där kvinnor ska värna om allt? Jag vet inte, men jag vet vad Pär Ström gör för fel.

Feministisk vinklad media

Sedan, att han påstår att media är feministiskt vinklat är bara konstigt. Rubriker är anpassade för att sälja så många nummer som möjligt. De är inte feministska, de är dock stereotypiska och sexistiska. Att man ska måla ut alla kvinnor som offer är sexistiskt. Att man ska måla ut alla män som förövare är sexistiskt.

Det är däremot inte feministiskt, och jag skulle vilja be Pär Ström kolla upp meningen av ordet i en ordbok, för sexism och feminsm är verkligen inte synonymt med varandra. Femenism betyder en enda sak. Jag citerar: "Jämställdhetskamp i kvinnosaksfrågor."

Och nu skulle jag väldigt gärna vilja veta på vilket sätt det skulle gagna kvinnan att hela tiden måla ut henne som ett offer. Ingen arbetsgivare vill ha ett offer. Ingen vill ha ett offer som en ledare. Inget offer får en bra position på ett jobb.

I övrigt har Pär Ström helt ignorerat fenomenet "sensationsjournalistik". Man sätter en speciell rubrik som man vet antingen skrämmer eller provocerar för att sälja fler lösnummer, och om Pär Ström tittade på fler huvudrubriker förutom de som handlar om kvinnor så skulle han se samma mönster upprepas.

Försäkringar

Sedan tar han upp att det är knasigt att man säger att bilförsäkringar är dyrare för kvinnor. Och poängterar att män betalar mest för sina bilförsäkringar. Och ja, det stämmer. De som betalar allra mest för sina bilförsäkringar är yngre män, eftersom att flest bilolyckor sker i deras åldersgrupp. Det är precis som kvinnor betalar högre pensionsförsäkring, eftersom att de i genomsnitt lever längre än män. Nu, jag kan inte se någon orättvisa i det här överhuvudtaget. Däremot togs det upp för ett tag sedan att man skulle höja kostnaderna för kvinnors bilförsäkringar för att hjälpa upp på männens sida för att det inte skulle bli för dyrt för dem, och på så vis så blev kvinnors bilförsäkringar dyrare än mäns. För jag vet inte hur ni definierar ordet dyrt, men jag definierar det så här: Ett Hubbabubba för 15 kronor är dyrt, medan en stor chokladkaka för 15 kronor är billigt. Att något kostar mer pengar betyder inte rimligtvis att det är dyrt, utan om man betalar mycket pengar för något som inte levererar samma värde som kostnaden borde motsvara - Då är det dyrt.

Vem är det mest synd om?

Nåja, innan jag blir provocerad av Pär Ström till en sådan grad att jag på samma vis som han börjar tjata om vem det är mest synd om så vill jag förtydliga vad jag tycker är fel i Pär Ströms texter. Pär Ström upplyser inte svårigheter för män i samhället, han skriver inte om möjliga förbättringar. Han ställer män emot kvinnor och vice versa, vilket bidrar till att öka klyfor och minska möjligheten för jämställdhet. Det är viktigt att ta upp saker som är dåliga både för kvinnor och män, och jag skulle gärna se att Pär Ström ägnade sig åt detta. Att han ägnade sig åt att, precis som jag tidigare gjort, undersöka varför det är fler män som dör i självmord än kvinnor. För att säga "Buuuh! Fyyy! Sluta uppmärksamma kvinnorna det är inte lika synd om dem som oss så därför borde media skita i när självmord ökar bland unga kvinnor HALLÅ!" istället för att se till varför män tar livet av sig, är bara konstigt.

Om Pär Ström skrev en text om hur svårt det är för män att yttra sina känslor och vad de har för svårigheter för att samhället uppfostrar män till att vara starka, tysta och ta hand om sig själva så skulle jag kunna respektera Pär Ström. Om han utgick ifrån vad problemet var istället för att peka finger och inte unna en grupp hjälp.

För jag förstår faktiskt inte.

Ska jag bli förbannad för att uteliggare som varit narkomaner som blivit rena får förtur i bostadskön framför mig? Jag vill också ha en bostad, men ska jag missunna någon annan som behöver det bara för det? Kan man inte jobba med problemen och bygga fler bostäder istället?
 

Kommentarer
Postat av: Ina

Heja dig! Finns det någon chans att Ström kommer att läsa detta? För oj vad han borde göra det.

2008-02-17 @ 18:05:41
Postat av: Kalle

Har du läst artikeln som du refererar till?

2008-02-17 @ 18:24:19
Postat av: krister lindholm

Feminister är dagens fascister som genom Göbbelspropaganda försöker hjärntvätta folk.

2008-02-17 @ 18:35:14
Postat av: Annie

Skickar du in detta till SVD, hanna? Det borde du.

2008-02-17 @ 18:36:44
Postat av: Sara

Bra skrivet Hanna. Pär Ström är inte konstruktiv, det är inte speciellt konstruktivt att bara gnälla. Genusfrågor angår alla, livet är inte en fotbollsmatch mellan kvinnor och män där ett lag ska vinna över det andra.

2008-02-17 @ 18:49:33
Postat av: sanna

När han skrev den första artikeln som skapade debatt, då tyckte jag han hade en poäng. Sedan läste jag på lite och kom fram till att han var ganska långsökt i sina utlägg. Och nu läser jag det här och kan väl bara tacka för att du skriver så välformulerat och ja, intelligent, helt enkelt. Du lyckas ofta få mig att tänka i nya banor. Håller med Ina, Per Ström borde verkligen läsa detta. Och alla andra i Sverige!

Postat av: Fredrik

snygg blogg!

2008-02-17 @ 19:01:40
URL: http://fredrikfredrik.webblogg.se
Postat av: ged

Ohäderligt att påstå att självmord ökar bland kvinnor när det är självmordsförsök som ökar. Dessutom måste man komma i håg att varje gång en kvinna rispar sig eller tar tabletter utan att villa dö så registreras det som självmordsförsök.

Detta är dock något helt annat än när män gör självmord och att överhuvudtaget använde betekningen självmordsförsök är en förvridning av verkligheten.

2008-02-17 @ 19:16:57
Postat av: Hanna Fridén

Ina: jag misstänker att han, likt andra skribenter, läser alla kommentarer på hans artiklar!

Kalle: Ja, och hans andra texter. Samt hans blogg. Har du gjort det? Jag talar både om artikeln, hans bok, hans blogg samt hans andra artiklar där han regelbundet fokuserar på att kritisera aktioner som görs för kvinnor istället för att lyfta fram faktiska problem. Och det, det är inte konstruktivt.

krister lindholm: Du baserar detta på vaddå?

Annie: Jag tror inte det, jag har frågat vid ett tidigare tillfälle men de ville inte publicera för många motdebbatörer mot Pär Ström.

Sara: Nej, precis. Eller, gnälla får man självfallet göra, men att peka finger och göra ner andra grupper är inte konstruktivt.

sanna: Ja, precis. Läser man fler av hans artiklar och hans blogg så framkommer det rätt tydligt att han inte tar upp problem för män, utan snarare rackar ner på feminismen regelbundet för att de inte tar upp mäns problem.

Fredrik: Tack!

Nihilist: Jag tycker snarare att det verkar som att du inte förstått artikeln. Har du läst hans andra artiklar samt hans blogg? Jag föreslår att du gör detta. Sedan har jag själv poängterat att det är sexistiskt att offermåla kvinnan, så jag förstår inte frågan? Svaret finns i texten ovan.

2008-02-17 @ 19:22:47
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: filmfredrik

Pär Ström. Kan han inte bara försvinna? Det han säger är inte nytt på något sätt, men han presenterar det som om det vore något superrelevant han precis har kommit på.

Suck. Det är sådan där skit som får folk att tro att feminism är något dåligt och farligt.

Postat av: marie

Det här sammanfattar allt om Pär ström
http://www.aftonbladet.se/debatt/article1632623.ab
tycker jag

Postat av: Apan

Hej Hanna !

Tack för en fin blogg. Jag vill också passa på att tacka för att du klargjorde ett par missuppfattningar jag hade. Jag trodde t.ex att feminism var till för att främja jämlikhet mellan könen och inte bara vara en intresseorganisation för att gynna kvinnor och deras intressen. Numera är jag inte feminist utan humanist (egentligen fel uttryck det också men i brist på annat får det duga).

2008-02-17 @ 20:24:59
Postat av: Anonym

>"Jämställdhetskamp i kvinnosaksfrågor."

Varför inte i manssaksfrågor också? Det finns faktiskt situationer där män diskrimineras, exempelvis värnpliktslagen, som (indirekt) säger att mäns liv är mindre värda i händelse av krig (det är ju männen som skickas ut att strida). Varför kämpar inte feministerna för att åtminstone jämställa lagen?

En seriös jämställdhetsrörelse bör ta upp orättvisor som drabbar båda könen, inte bara kvinnor.

2008-02-17 @ 20:52:38
Postat av: Hanna Fridén

filmfredrik: Ja, precis. Det finns dåliga feminister och det finns bra feminister. Sedan finns det, framförallt, olika åsikter om vad jämställdhet är.

Marie: Tack för länken! Jag ska titta.

Apan: Femenism betyder, som sagt: "Jämställdhetskamp i kvinnosaksfrågor". Det innebär att man kämpar för kvinnors rätt att ha samma möjligheter som män. Precis som invandrarorganisationer kämpar för att få samma rättigheter för invandrare, och barnrättsorganisationer kämpar för barn. Nu, att kalla sig för humanist och anse att alla ska ha det lika bra hoppas jag att de allra flesta vill. Däremot kan jag inte kalla mig för humanist eftersom att jag aktivt inte kämpar för alla i samhället, och i ärlighetens namn har jag inte träffat någon som kallar sig för humanist som gör det heller. Att vara feminist är väl egentligen ett politiskt ställningstagande som innebär att man inriktar sig på de här sakfrågorna, humanism är snarare en... ja, en åsikt. Eftersom att en och samma person inte kan ägna sig åt alla grupper samtidigt och åstakomma ett gott resultat, precis som du inte kan ha alla yrken i världen samtidigt.

Anonym: Jag har inte sagt att män inte diskrimineras i några frågor, däremot har jag redan förklarat en direkt fråga som du ställer. Det vill säga, varför förväntar du dig att feminismen ska ansvara för allt i samhället? Varför kan man inte hjälpas åt och fokusera på olika punkter? Vi har olika yrken. Det finns olika organisationer för olika grupper som behöver hjälp. Varför lägger du allt ansvar på feminismen? Ska barnrättsorganisationer ta hand om vuxna också? Och varför kan inte de ta hand om mansfrågorna? Samt kvinnofrågorna?

Varför kan vi inte ha en enda städare i hela Sverige som städar allt? Eller varför kan inte du ha alla yrken i hela Sverige så att vi andra kan slippa jobba? Varför gör du inte det här för oss? Du jobbar ju för din egen skull för att tjäna pengar, varför kan du inte jobba och tjäna pengar åt MIG? Om du hade varit seriös så hade du tjänat pengar åt alla andra också, det är ju osympatiskt att du bara tänker på dig själv och inte sköter alla andras jobb så att vi kan ha det trevligt.

Ser du min poäng? Jag, som feminist, kan inte ansvara för allt ont i samhället. Det finns inte tid till det. Det finns inte möjlighet till det. Vi måste hjälpas åt. Det finns olika yrken av olika skäl osv. Varför folk inte kan förstå det här just när det kommer till feminismen trots att folk förstår det vad gället allt annat tycker jag är helt absurt. Varför måste jag ta ansvar för allt, vilket absolut ingen annan måste som kämpar för några rättigheter måste, bara för att jag kämpar för kvinnor?

Jag hoppas att du visa mig så pass stor respekt här att du svarar mig när jag tagit mig tid att svara dig.

2008-02-17 @ 21:49:23
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Veronica Svärd

Ja, det börjar bli riktigt patetiskt med den här tyck-synd-om-tävlingen. Våga vägra Pär Ströms nidbilder av feminister.

2008-02-17 @ 21:55:35
URL: http://veronicasvard.driftig.nu/
Postat av: c

"I övrigt har Pär Ström helt ignorerat fenomenet "sensationsjournalistik"."

Klart han inte har. Läs hans bok.

"...enligt Pär Ströms resonemang är det alltid fel att belysa kvinnoproblem om man inte samtidigt tar upp problem för män."

Nej, det är inte Pärs åsikt. Läs hans bok.

"...jag skulle vilja be Pär Ström kolla upp meningen av ordet i en ordbok, för sexism och feminsm är verkligen inte synonymt med varandra."

Haka inte upp dig på ordval. Försök förstå helheten och vad som blir konsekvenserna av Pärs bok, artiklar och debattdeltagande. Pär är ute efter resultat. Han är inte ute efter att använda begrepp/ord i exakt överrensstämmelse med hur feminister definierar dessa begrepp/ord.

"Nu, jag kan inte se någon orättvisa i det här överhuvudtaget."

En av Pärs huvudteser är att mäns problem och orättvisa ignoreras, förnekas, förminskas eller viftas bort.

"Han ställer män emot kvinnor och vice versa, vilket bidrar till att öka klyfor och minska möjligheten för jämställdhet."

Håller inte med.

"Om Pär Ström skrev en text om hur svårt det är för män att yttra sina känslor och vad de har för svårigheter för att samhället uppfostrar män till att vara starka, tysta och ta hand om sig själva så skulle jag kunna respektera Pär Ström. Om han utgick ifrån vad problemet var istället för att peka finger och inte unna en grupp hjälp."

Så om Pär Ström skrev om sådana saker du tycker är viktiga, och som du håller med om, och som stämmer överrens med din världsbild, så skulle du respektera honom? Nä men herre gud??? Förstår du vad det är du skriver?

2008-02-17 @ 23:12:36
Postat av: Hanna Fridén

"En av Pärs huvudteser är att mäns problem och orättvisa ignoreras, förnekas, förminskas eller viftas bort."

Och det håller jag med om, samt har upprepat flera gånger (inte att det är hans huvudtes, men att det finns problem). Vad jag säger är att det är fel att attackera feminismen för det här. Läs Pär Ströms artiklar och hans blogg så kan du se hur han regelbundet hoppar på feminister och drar hela kvinnorättsrörelsen över en kam. Men det kanske du har, men väljer att ignorera det. Men i så fall är du en av få som inte ser det här. Jag har läst hans alster, jag presenterar mina tolkningar på det hela och mina synsett. Att du rakt av säger att jag har "fel" utan argument tycker jag är lite konstigt när jag själv skriver en lång text med argument ovan. Säg gärna att du inte håller med mig, men förklara _varför_ Hur tycker du att man ska få en riktig debatt om dina svar enbart är "Nej, det är inte Pärs åsikt. Läs hans bok" och "Håller inte med". Förklara dina tankar!

"Så om Pär Ström skrev om sådana saker du tycker är viktiga, och som du håller med om, och som stämmer överrens med din världsbild, så skulle du respektera honom? Nä men herre gud??? Förstår du vad det är du skriver?"

Eh, nej. Det har jag inte sagt. Pär Ström har själv tagit upp manliga självmord, jag visar bara upp ett annat sätt att framföra det hela. Pär visar det bara i orättvisaperspektiv (dvs, varför bryr ni er om tjejerna? kolla på killarna istället!) istället för att presentera problemet och eventuella tankar på lösningar. Han begrundar inte vad problemet är, han yrkar enbart på att det är orättvist att kvinnor får uppmärksamhet, vilket inte är konstruktivt.

Kan du försöka ta det här med en vettig samtalston nu där du försöker framföra dina argument och kan du undvika saker som "NÄ MEN HERREGUD???? FÖRSTÅR DU VAD DET ÄR DU SKRIVER?" för jag hoppas att vi kan föra en diskussion med respekt för varandra istället för sådanna inlägg. Tack.

Skriv om nu, med dina argument! Jag lyssnar och talar hemskt gärna så länge du lyssnar på mig och visar mig samma respekt tillbaks! Annars inte.

2008-02-17 @ 23:22:02
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Sara

Fullkomligt älskar din liknelse med Barnrättsorganisationer osv, Hanna. I diskussioner med jag-är-inte-feminist-men-jag-tror-på-jämlikhet-människor brukar jag alltid framhålla den aspekten, ofta på ett mycket mindre diplomatiskt sätt. Jag kan tycka, exempelvis, att det är helt onödigt och till och med respektlöst att ta upp de få män som blir slagna av kvinnor när ämnet våld mot kvinnor berörs. I en artikel som handlar om just det, absolut. Men det är en fråga som ska stå separat och inte ställas som något slags argument mot feminismen. Det är som att hävda att ett land som har olja och en mångmiljardär till dikator är ett rikt land när endast en elit lever så. Att fokusera på det lilla i det stora är nästan alltid negativt, vilket genast för tankarna till fundementalist-diskussionen häromdagen...Tack för den, också.

2008-02-17 @ 23:28:41
URL: http://www.saraemanuelson.blogspot.com
Postat av: Hanna

det jag framför allt tycker att per ström har en poäng i är just att han poängterar att ibland görs det en STOR sak av att en kvinna förtrycks - när hon i själva verket kanske inte alls blivit det. för mig blir det här kontraproduktivt, eftersom kvinnor som grupp utmålas ha fler problem än som faktiskt är, tja, verkligt. jag känner det som att kvinnor i stort blir utmålade som en grupp som det måste tas hand om, de konstanta offren för orättvisor som måste hjälpas på olika sätt.

jag tycker att det ligger i vårt intresse att se till att de kvinnoproblem som tas upp verkligen ÄR kvinnoproblem, och inte hittepå. det är ju mycket konstruktivare att ta upp verkliga problem som det går att göra ngt åt. som du säger handlar det här delvis som sensationsjournalistik, men jag tycker inte att det behöver vinklas för kvinnors nackdel i onödan för det. det finns ju massor av mansproblem som kunde bli utmärkt journalistik och sälja lösnr, om någon var intresserad av att ta upp de frågorna.

när det gäller jämställdhetsarbete så tycker jag att jämställdhetsrörelsen i stort ska verka för både män och kvinnor, annars blir ju rörelsen i sig diskriminerande om en bara vill ta hänsyn till ena partens problem. därmed inte sagt att specifika individer ska behöva jobba för frågor som inte berör honom/henne. därför tycker jag att det är bra att pär ström på det sättet belyser att det har blivit en snedfördelning i arbetet och i opinionen. jag tycker att hans artiklar ska ses som en uppmaning för att personer som kanske inte är så engagerade ska engagera sig i frågor som berör dem, inte krav på att alla feminister i sverige helt plötsligt måste engagera sig i mansfrågor.

2008-02-18 @ 00:02:39
Postat av: Hanna Fridén

Sara: Hej Sara! Ja, jag svarar ofta med "ät bajs" eller så, men det är mitt intryck att jag enbart gör det när någon gjort samma sak mot mig först. Jag kan i alla fall inte komma på ett tillfälle där jag svarat på det viset om någon haft en normal samtalston mot mig, utan det är ju när folk sagt at jag är dum i huvudet, ful, inskränkt osv.

Men det är ju å andra sidan från mitt perspektiv, och ibland har man fel. Men om inte annat så kan jag försäkra att jag aldrig vill lämna fram ett dåligt kort om ett bra kort lämnats fram till mig. Jag gillar nämligen inte att starta bråk, men jag ska medge att jag är en jäkel på att dra dem vidare!

2008-02-18 @ 11:25:38
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: fia

Har läst hela inlägget och dessutom kommentarerna. Jag tycker precis som många andra att du formulerar dig sakligt och klartänkt och verkligen underbygger dina åsikter med jävligt tydliga argument - till skillnad från c som framstår som tämligen bajsnödig. Och en eloge ska du ha som tar dig tid att svara och debattera trots ditt stressiga liv!

Jag ville bara säga det. Och att jag också kissar på Per Ström lite då och då i min blogg. I den senaste posten till exempel.

Du är så bra Hanna! Jag hejar på dig.

2008-02-18 @ 14:01:05
URL: http://fiastankar.blogg.se
Postat av: Jessica

Jävligt bra skrivet!

2008-02-19 @ 18:19:05
Postat av: c

Hanna Fridén

här får du lite argumentation

jag vet inte om du läst Pärs bok. men jag är väldigt säker på att du inte läst hans bok UTAN fördomar och MED ett öppet sinne. För om du hade gjort detta och har någorlunda mycket analytisk förmåga, då skulle du förstått att Pärs resonemang och teser i grunden innebär som följer:

Att kvinnors problem och orättvisa överdrivs samtidigt som deras fördelar döljs och förnekas.
Samtidigt som männens problem och orättvisa ingoreras, förnekas, förlöjligas och viftas bort. Samtidigt som männens fördelar överdrivs.

Att så är fallet är lätt att inse om man beaktar att feminismen är en politisk rörelse, och som alla politiska rörelser kommer de beskriva verkligheten så att det gynnar dem. Genom att lyfta fram kvinnors problem och männens fördelar, samtidigt som de förnekar eller ignorerar mäns problem och kvinnors fördelar skapar de en världsbild som ger legitimitet till de förslag och förändringar de vill genomför genom diverse lagar och förändrade resursfördelningar. Genom att få folket att tro på deras falska världsbild skapar de sympatier för de förändringar de vill genomföra och kan därmed sätta tryck på politiker att göra just det som feministerna vill.

Om även männens problem och orättvisa samt kvinnors fördelar hade uppmärksammats och värderats lika dant/högt som det andra könets dito, då skulle det ju vara lika synd om båda könen och feministerna hade då haft det mycket svårare att skapa sympatier och legitimitet för sina förslag på radikala förändringar.

Ovanstående är självfallet ett förenklat resonemang. Men det är tillräckligt utförligt för att man ska kunna fylla på med nyanser på egen hand.

2008-02-26 @ 00:05:08
Postat av: Mannen

Hanna Skriver:
"Jag vet inte om en enda barnrättsorganisation som tar itu med vuxnas problem."

Desvärre finns det ingen barnrättsorganisation som motsätter sig att små POJKAR KÖNSSTYMPAS heller.

Är inte det lite märkligt?
Det är den känsligaste delen av könsorganset som skärs bort vid en sk "omskärelse".
Trots detta struntar BO, DO, Rädda Barnen, Amnesty i att pojkar stympas....

För mer info, se:
http://childrens-genital-integrity.blogspot.com/


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback