Könsneutral värnplikt?

Pliktverkets avgående generaldirektör Björn Körlof kräver att mönstringen ska bli könsneutral, och det är grymt att det tillslut kommer ett sådant krav från rätt håll! Än bättre om han inte varit avgående visserligen, men ändock.

Källa:
Aftonbladet. DN.

Jag förstår i ärlighetens namn inte varför mönstringen varit könsneutral tidigare. Det har tagits upp hundratals gånger känns det som, främst från feministiskt håll, och ändå så händer inget! Det görs bara lite peppiga reklamfilmer och bara "Hihi, kolla, tjejer kan också göra lumpen!" men nä, inte gör man det obligatoriskt för tjejer att mönstra. Visserligen är jag av den enkla åsikt att mönstring ska vara frivilligt överhuvudtaget, men antingen gör vi så att det blir obligatoriskt för både flickor och pojkar eller så måste ingen.

Så kommer vissa in och bara: "Men tjejer har mycket sämre fysik än killar, blahblah, de passar inte i militären tjohej". Jaha? Och? Bara för att man går på mönstringen så betyder det inte att man blir antagen. Man går ändå på lämplighet, och den typiska tjejen kanske inte passar för att gå med astung packning i skogen hur länge som helst, men kanske som något annat? Jag vet inte? Jag kan inte millitären!

Sedan finns det väl en ekonomisk aspekt också, det vill säga att om man kallar lika många tjejer som killar till mönstring så är folk rädda för att det inte skulle gå att hitta tillräkligt många lämpliga och att man då skulle behöva öka den totala mängden folk som måste mönstra. Men det tycker jag är bullshit det med. Det är hur många lämpliga som helst som mönstrar som är fullkomligt lämpliga som ändå inte kallas in till att göra lumpen! Återigen, på grund av ekonomi.

Det kanske finns andra skäl också, vad vet jag. Lumpen och militären är inget jag kan något om. Jag skulle inte vilja göra lumpen själv heller, i övrigt, och är väldigt mycket emot att det överhuvudtaget ska vara obligatoriskt att göra lumpen om man inte vill, precis som med allt annat egentligen. Men däremot så känns det än viktigare att det är könsneutralt oavsett vad. Det är liksom en av de största stenarna som sticker i sidan i hela jämställdhetsdebatten. Från ett håll är det orättvist för tjejer. Från ett annat är det orättvist för killar. Orättvist. Orättvist. Orättvist. Gör det könsneutralt och få hela skiten ur vägen, säger jag!
 

Kommentarer
Postat av: emma

jag håller helt med dig. det är så fullkomligt löjligt att endast killar får/måste mönstra.

skulle man inte kunna skicka ut en intresseanmälan om mönstring till samtliga elever som går i trean på gymnasiet, för att sedan bara låta dessa personer mönstra? det finns ju så många som faktiskt inte vill göra lumpen att det känns otroligt onödigt att dra in varenda stackars manlig kotte i 18-årsåldern. då kan man ju lika gärna göra en grov sållning direkt, för att sedan gå in på lämplighet när mönstringen väl blir aktuell.

tycker för övrigt att det vore obligatoriskt för alla att jobba någon månad inom vården. jag har sommarjobbat där, och man lär sig väldigt mycket om människor och får större förståelse för gamla och sjuka. det ger en en väldig respekt för livet!

Postat av: R

Det är bra att det går framåt med detta, idag verkar det inte vara lika svårt att slippa göra lumpen. För tio år sedan fick jag efter många diskussioner med mönstringsantagningen, fejka ett narkotikaberoende för att slippa göra lumpen.. stylade mig i trasiga oversizade kläder och pratade med släpig röst när jag träffade psykologen.

2008-02-26 @ 15:47:31
Postat av: chris spencer

Tråkig blogg...

2008-02-26 @ 16:03:27
URL: http://stureplans-fulaste.blogspot.com/
Postat av: Hampus

Ja, det hoppas ja med :D Snygg blogg!

2008-02-26 @ 16:25:57
URL: http://elvish.blogg.se
Postat av: Johnny Scharonne

Yay! bra förslag. Det är sjukt att det är som det är nu.

2008-02-26 @ 16:33:25
URL: http://scharonne.wordpress.com
Postat av: Lumpens webbredaktion

Intressant inlägg i debatten! Gör gärna testet på www.lumpen.nu/sjalvtest för att se om du är redo för lumpen.

2008-02-26 @ 16:56:51
URL: http://www.lumpen.nu/tjej
Postat av: Hanna Fridén

Lumpens webbredaktion: Men ni läser ju inte! Jag vill ju inte gå Lumpen, böööh!

2008-02-26 @ 16:58:29
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Gubben

För min del får tjejerna gärna ta över kriget helt och hållet.

2008-02-26 @ 17:24:02
URL: http://gubben.webblogg.se/
Postat av: Emilia

"Bla bla jämställdhet bla blää" Men ge oss lika lön då om allt ska vara så jävla jämställdt! För övrigt, bra inlägg! Jag ska göra lumpen och skulle gärna se att mönstring var obligatoriskt för både tjejer och killar.

2008-02-26 @ 18:04:44
Postat av: emma

emilia: klart vi ska ha lika lön. men samtidigt kan jag känna att man inte bara kan ta utan även ge för att vi ska få jämställdhet. det finns säkert många tjejer som inte alls är sugna på att göra lumpen, precis som många killar inte har lust med det. men när man pratar lika lön och jämställdhet glömmer man ofta bort att vi tjejer faktiskt är priviligerade på vissa områden, som t ex lumpen... jämställdhet ska innebära jämställdhet för alla.

2008-02-27 @ 09:16:51
URL: http://www.a-great-day.com/blogg
Postat av: Hanna Fridén

C: Men herregud, DU är fånig. Jag har inte sagt att MÄN tycker att det är orättvist. Jag har sagt att JAG tycker att det är orättvist för killar, och senast jag kollade hade jag en vagina, inte en penis!

I övrigt tycker jag inte att du ska killar över en kam sådär bara för att du själv är kille. Bara för att du har en snopp så betyder det inte att andra med snoppar är av samma åsikt som du. Det finns flera killar som anser att värnplikten fungerar orättvist, och jag är en av de som håller med. Individer finns, även om du kanske tycker att det är chockerande av något obskyrt skäl, även bland killar!

2008-02-27 @ 13:04:05
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Caroline

Ja jag håller med. Helst inte obligatoriskt alls, men om det ska vara det, så ska det vara det för alla.

2008-02-27 @ 17:57:56
URL: http://carolined82.deviantart.com/gallery/
Postat av: Bo

C.

Precis som Hanna skriver, tala för dig själv och inte alla män är du snäll. Har du förresten någonsin tänkt tanken att feminister (vilket ju är alla vettiga människor) förstår den generellt fysiska skillnaden mellan män och kvinnor men ändå vill att alla ska ha samma möjligheter och sociala förutsättningar?

2008-02-28 @ 14:37:09
Postat av: C

Ni ser inte helheten och syftet med lumpen. Varför ska kvinnor (i onödan) tvingas mönstra när _de allra flesta_ befattningarna är för tunga [för en större andel kvinnor än män]?
Vidare är det lite färre än 10.000 som gör lumpen varje år, men varje svensk årskull (kvinnor och män) ligger på runt 100.000!
Ser ni det kostnadseffektiva att låta det enbart vara obligatoriskt för män?

Jag är feminist men jag applicerar inte feminism i absurdum.

2008-03-04 @ 19:31:51
Postat av: I

Fakta är att kvinnor o män som grupp är lika starka så lägg av att säga att kvinnor är stackars svaga individer utan dra till gymmet o träna upp musklerna så vi är ännu fler som kan slå ner alla idioter som vägrar inse att bara för att man inte har snopp så kan man inte bygga muskler!!

2008-03-06 @ 10:23:36
Postat av: Krille

Tjejer kan, stå på er systrar bla bla bla... Det låter snyggt i en blogg, men så kul var det inte att bära på
tjejerna i mitt kompanis packning.

2008-03-11 @ 16:40:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback