Målade kläder

image2133
Bild tagen från
Facehunter.

Ännu en som tänkt samma tanke som jag! Enda sedan jag såg Carl Bildts målade kavaj har jag velat hitta ett tyg att måla på och göra klänning av. Velours visning med T-shirtarna med konstverk fick mig att bli ytterligare spurrad. Just Bildts kavaj var väl inget jag skulle vilja sätta på mig, men idén är kul. Kreativt. Den här tjejen som Yvan fotade på Elle-galan är superfin i hennes målade variant.

Är det någon som har några tips på hur man lättast löser det hela? Textilfärg är dyrt, och det skulle gå åt en mindre förmögenhet att måla ett helt plagg. Har ni några idéer? Akrylfärg kanske skulle fungera om man bara handvättade kläderna? Det har jag väldigt mycket av, hobbykonstnär som jag är.
 

Kommentarer
Postat av: Lina

Jag kanske minns helt jävla galet, men min bildlärare på någon av de flummiga skolor jag gått på sa att det går lika bra att använda bra akrylfärg om man bara låter det torka ordentligt.
Annars, köp siden/silkesklänning och måla med färg anpassat för sånt, flödar bra. Något jag själv länge funderat på men inte hittat något lämpligt offerplagg till.

Postat av: Nina

Det är ju Katarina som har Lolita-bloggen på bilden! Hennes underbara klänning hade hon faktiskt sytt och målat på själv! Så du borde fråga henne vad hon använda för sorts färg :)

Förresten såg jag dig snabbt på ELLE galan igår! hann inte komma fram och hälsa dock :(

2008-02-03 @ 02:39:12
URL: http://fashionina.com
Postat av: hallå

måla direkt på plagget, så slipper du sy och klippa. Jag röstar på akrylfärg, tar du inte för tjocka lager så håller det ju. dessutom, en festklänning som den på bilden kemtvättar man kanske. Kör igång nu, vi vill se resultat. hej

2008-02-03 @ 09:33:12
Postat av: emmy

facehunter är verkligen en jättehärlig och helt underbar blogg! Riktigt cool klänning

2008-02-03 @ 09:46:02
URL: http://www.metrobloggen.se/stockholmsliv
Postat av: Sofia

jag har också hört något liknande om akrylfärg, när det väl har torkat sker det något kemiskt (som jag absolut inte ska ge mig in på!) som gör att det blir tåligt mot vatten. jag har bara målat på skor men det har hållt bra.

för övrigt tycker jag att det är det en jävligt tuff idé!

2008-02-03 @ 11:36:15
URL: http://gunnemyr.com/p-tit
Postat av: Kajsa

Men dyrt med textilfärg? Det är väl en fråga om prioritering så att säga och ganska subjektivt. Jag brukar köpa textilfärger för att ha och kludda med och de kostar inte så himla mycket. Utifrån vad jag tycker. Och vill man nu verkligen göra något udda och roligt så är det väl bara att köpa och vara glad att man inte la pengarna på en Gucciskapelse för en he del mer pengar men med samma effekt?!

2008-02-03 @ 12:03:53
URL: http://aenigma.blogg.se
Postat av: Anna Bo

Akrylfärg borde ju fungera. Däremot är olja inget jag skulle rekommendera. Det stinker utav bara helvete och torkar aldrig. Men det kanske man fattar själv egentligen, ändå kunde jag inte låta bli att testa. Det blev sjukt snyggt men ja... Det luktade så starkt att jag fick huvudvärk efter fem minuter i tröjan.

2008-02-03 @ 12:14:54
URL: http://ruminating.blogg.se
Postat av: Karolina

Jag har akryl- och sprayfärgsfläckar på vart och vartannat klädesplagg, hyfsat seriös konstnär som jag är. Mest på mys/målarkläderna(glömmer att byta om från finkläderna emellanåt). Utifrån egna erfarenheter(dom är många, I tell you) är det bästa sättet att bli av med akrylfärg att pilla bort det. Och det är ingen lätt match, vi snackar ingående frenetiskt-fultjacks-pillande. Typ. Jag har kastat in handduken mer än en gång(jag tar inte fultjack heller för den delen), akrylfärg på kläder vs. mig, 10-0...

Så prova med akryl, finns exempelvis flytande akrylfärg (Golden Acrylics har sjukt övergrymma sådana, måååånga färger) som borde funka bra till klädmålning(tycker man iallafall). Det sitter där det ska. Även om man inte alls vill det. Tvätt efter tvätt. Iallafall på bomull.

Sprayfärg är mindre lyckat, har provat på allehanda t-shirtar. Färgen sjunker bara in i tyget och det blir "urtvättat" och blekt.

2008-02-03 @ 12:33:41
URL: http://karolinapistolina.blogspot.com
Postat av: emelie

Akrylfärg är jag inte säker på resultatet av måste jag erkänna.
Finns en väldigt stor risk för att det bli för stelt och spricker.

I alla fall har det gått så för mig då jag har provat, det har sällan blivit ett hållbart resultat.
Man har en snygg tröja som man kan använda ett par ggr, sen är halva trycket borta.

2008-02-03 @ 14:45:35
Postat av: Betty Mello

HOn har nog fått inspiration från D&G klänningarna som ser ut sådär.. för den där ser nästan exakt likadan ut som en av D&G klänningarna...samma färger o massa tyll... ! snyggt!

2008-02-03 @ 14:53:28
URL: http://www.bettymello.tjejsajten.se
Postat av: Malin

När jag var yngre målade jag mina tygskor med akrylfärg. Det blev faktiskt riktigt bra, vattentätt och allt! Tvätta i maskin blir nog ingen hit, men bara du undviker det så sitter färgen som berget=D

2008-02-03 @ 15:31:59
URL: http://www.meli.se/Malin
Postat av: Görel

Akrylfärg blir väldigt stelt och lite obekvämt att bära, men det täcker naturligtvis bra. textilfärg kan vara svårt att täcka med men det blir som du redan nämnt lättare att tvätta än akrylfärgade kläder.

men om du har begränad ekonomi tycker jag du ska slå till på att köpa en klänning på second hand, sy en ny eller ta fram en gammal som du inte använder, och sedan måla direkt med akrylfärg på tyget med tidningspapper under.

2008-02-03 @ 15:38:29
Postat av: cornelia

testa på en bit tyg innan å tvätta. Annars så vet man ju aldrig hur det går, beror ju så mkt på tyget.

2008-02-03 @ 16:22:05
URL: http://cojo.blogg.se
Postat av: Vera

Japp. Lolita var onekligen coolast i sin D&G inspirerande klänning.
Ang färg, hör med Panduro Hobby.

2008-02-03 @ 16:58:32
URL: http://verasvarld.blogspot.com/
Postat av: Katarina

Det finns någonting som heter textilmedium, det kan man blanda ut med akrylfärg och sedan går det att använda precis som textilfärg . Självklart ska det strykas innan första tvätten för att fixeras.

2008-02-03 @ 17:22:53
Postat av: Elin

Akrylfärg skulle jag absolut inte rekomendera, det löser sig ju i vatten!

2008-02-03 @ 17:35:05
Postat av: Linda

Lolita är ju bara underbar!

2008-02-03 @ 17:50:50
Postat av: andrea

Inte likt mig att skriva sånt här fjant till folk men. hellre fjant än elakheter.

Din energi är unik.
Du har något extra.
(Det vet du redan.)
Men jag tycker om dig, även om jag inte känner dig så bra.

Kör alltid på! Stenhårt! Jag älskar människor som bara kör på i livet...

/Andrea

2008-02-03 @ 21:38:03
URL: http://andreastockholm.blogg.se
Postat av: bea

jag skulle tro att akrylfärg funkar finfint. ös på ordentligt så det blir en trevligt plastig textur på det hela. och som sagt, man tvättar ju knappt den typen av klädkonstverk, räcker för det mesta att skölja av eller vädra ordentligt.

2008-02-03 @ 22:10:37
Postat av: STORA KATTDJUR

EN BURK SIDENFÄRG RÄCKER TILL MYCKET. ^^

2008-02-04 @ 01:23:46
URL: http://uppland.blogspot.com
Postat av: Annan

Vinylfärg då? Dyrare än akryl visserligen, men jag har för mig att det är lite bättre stuns i vinyl...

2008-02-04 @ 09:09:57
URL: http://sinistrare.blogg.se
Postat av: Lo

akryl funkar utmärkt men kan ge ett lite matt resultat som kan blekna ganska lätt (och det gäller att verkligen låta det torka innan eventuell tvätt annars är det kört!). Mitt bästa tips är, om du har tålamod och ekonomi, oljefärg. det sitter som berget och ger en fin målad känsla, det kan bli sjukt snyggt. det enda man måste tänka på är 1) måla tunna lager, annars blir tyget lätt stelt och färgen kan flagna och 2) måla inte på ett ribbat tyg eftersom det med största säkerhet spräcker färgen när det strechas och då pajar hela målningen. (ett billigare alternativ, som visserligen inte blir lika snyggt, är alltid hobbylack, den trögflytande sorten, och då gäller exakt samma direktiv) okidoki? och glöm inte: använd inte textilfärg, det är helt värdelöst.

Postat av: Ida

Textilfärg är inte alls så dyrt. Kolla panduro där brukar jag köpa färgen i alla fall. Men måla på tyget först och sen tvätta det för att se hur det blir...

Tack för bra bloggning och uppdatering på Bon under veckan förresten!!

Kram

2008-02-04 @ 10:14:13
URL: http://www.fashionnerds.se
Postat av: Sezierra

Publicera inte ...

Du fick ett erbjudande ang ett liknande för ett år sedan... men det ran ut i sanden? Varför har jag frågat men inte fåt svar. Tråkigt. Om du letar i skräpkorgen så kanske du hittar mitt mail...Det såg ändå ljust ut från mitt håll, men nu antar jag att du har för mycket jobb för att ha tid för det där lilla mötet. Jag bodde ändå i Stockholm ett tag men ändå så... som sagt tråkigt.

Lycka till på jobbet.
För övrigt om du nu känner för att svara på min kommentar så kan du väl skriva på min blogg eller mail, publicera inte det här på din blogg för senast min blogg låg offentligt här fick jag ganska många elaka kommentarer ang mina illrar (bland annat) från några som kom via din blogg och det kändes mindre kul, jag gillar trots allt din blogg och dig ändå men för mycket spydigheter orkar jag inte.
Sezierra

2008-02-04 @ 16:46:35
URL: http://sezierra.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback