Debattartikel med fokus på feminism och klyftor mellan könen

Nu har jag skickat in en debattartikel till Svenska Dagbladet som svar till Per Ströms artikel i Brännpunkt angående feminism och orättvisan riktad mot män i samhället. Länk.

Jag hoppas den blir publicerad, annars får vi väl se den här. Men poängerna jag tar upp är väldigt, väldigt viktiga och det är väldigt angeläget för mig att så många får ta del av de här vinklingarna som bara möjligt.

Håll tummarna för mig, nu!
 

Kommentarer
Postat av: Patrik

Jag håller tummarna. Jag är ärligt talat mycket nyfiken på hur du ställer dig i den här frågan. Jag har följt din blogg lite diskret ett tag och den är väldigt intressant.

Så hoppas att den kommer in =)

2008-01-03 @ 19:19:44
Postat av: mstr

Äntligen en vettig människa som säger istort sett samma grejer jag tycker. Per Ström, hatten av för dig.

2008-01-03 @ 20:44:30
Postat av: c

Hehe

Hoppas att du begick misstaget att kritisera hans exempel. De smarta med Pär Ströms strategi är nämligen att han kritiserar feministerna för att ignorerar, förminska, förlöjliga, vifta bort, osv, de problem och den orättvisa som drabbar män. Sen ger han några exempel på problem som drabbar män och exempel på hur män behandlas orättvist.

Det absolut vanligaste sättet kritikerna reagerar på är att de attackerar hans val av exempel - de börjar avfärda dem, förlöjliga dem, förkasta dem, förminska dem, vifta bort dem, osv. De väljer att bemöta Pär Ström med att göra precis vad han från första början kritiserade feministerna för att göra :). Inser man detta framstår de som väljer att reagera så här som något, vad ska man säga... nästan ointelligenta.

Det är snygg strategi Pär har och det är riktigt underhållande att se hur folk ständigt går i hans fälla. Dock kanske de krävs att man har läst hans bok för att lyckas inse det... är lite osäker här.

Ska verkligen bli intressant att läsa din artikel och se hur du tacklar honom. :)

2008-01-03 @ 21:10:32
Postat av: Annika

Jag är också nyfiken på var du ställer dig i frågan.
Eftersom jag är feminism ut i fingerspetsarna finns det inte så mycket för mig att tveka om när det kommer till Pär Ströms artikel. Jag kunde inte låta bli att skriva av mig i bloggen.

Postat av: Emmeli

Hoppas du sparkar skiten ur Per "Jag tycker synd om mig själv" Ströms text.

Den dagen han är konstant rädd när han rör sig utomhus i mörker, då kan jag lyssna.

2008-01-03 @ 21:23:21
Postat av: Elin

Jag håller tummarna för att din debattartikel publiceras!

2008-01-03 @ 21:58:27
URL: http://eluaan.blogg.se
Postat av: Emmy

Per Ströms text dryper av självgodhet. Med stor sannolikhet tror han att han kommer med en ny vinkel som kan provocera, men han faller platt.

Det finns flera orsaker till att största delen av Sveriges befolkning inte vill titulera sig feminister. En orsak är att det finns de manschauvinistiska rötäggen som Per Ström som påstår att samtliga feminister hatar män och har som mål att förgöra dessa.

En annan är helt enkelt den orsaken jag ser: Det går inte att komma ifrån att feminism är en politisk ideologi jag inte kan ta till mig av den enkla anledningen att jag inte tror på kvotering. Dessutom tycker jag att det är fel att man i en jämställdhetskamp ska se enbart till kvinnans bästa. Diskriminering ska bekämpas på alla plan, och om jag kallade mig feminist skulle det kännas som om jag negligerade handikappade, homosexuella, invandrare, osv.

Jag hoppas dock att ditt debattinlägg kommer med. Ska i så fall bli väldigt spännande att läsa!

2008-01-03 @ 22:23:52
URL: http://emiliekilstrom.blogg.se
Postat av: Cornelia

Du får publicera den här i vilket fall tycker jag:)

2008-01-04 @ 02:00:55
URL: http://cojo.blogg.se
Postat av: Hanna Fridén

D:

"Men den nutida, moderna politiska feminismen har gett upphov till konkurrens och motstridigheter som lett till disintegration och segmentering, samt att andra förgreningar har gett dem dåligt rykte men som också är just feminister."

Så genom att attackera feminismen och ställa kvinnliga frågor mot manliga frågor ökar inte klyftorna? Är det inte bättre om man fokuserar på att lösa problemen istället för att gnälla på folk som vill lösa problemen? Eller ska en individ inte kunna arbeta för att lösa ett problem utan att bli kallad för saker bara för att de, på samma gång, inte tar hand om världens alla problem?

"Jag kan själv tycka att feminism bidrar själva till problemet just för att de för det första kallar sig för feminister vilket knappast låter som tecken på jämställdhet."

Varför är det upp till feminismen att ta upp alla orättvisor i samhället? Har vi inte alla ett ansvar? Varför är feminismen den enda politiska ideologi där det är tillåtet att peka ut de som vill lösa problem och anstränger sig dagligen för att få det bättre för svin? Varför blir inte folk som arbetar för invandrares rätt kallade för svin för att de inte samtidigt ser till Sven Svenssons behov?

Självklart finns det FLER orättvisor i samhället, och de ska man göra något åt. Om man inte tycker det är man en riktigt vidrig människa, i min mening.

Däremot förstår jag inte varför man måste axla hela världens ansvar för att få slåss för kvinnofrågor.

Vad gör du själv, exempelvis? Arbetar du på något vis för kvinnor, män eller invandrares rättigheter i samhället? Jag arbetar för kvinnors rätt i samhället. Jag skriver milslånga texter om det dagligen och hela min blogg är i grund och bottnen tillägnad det hela.

Varför är det mitt ansvar att även ta upp mansfrågor och dessutom kämpa för dem (vilket jag visserligen gör när jag talar om genus) och varför har inte du ett ansvar?

Precis som vi har olika ministerposter och olika jobb så måste vi dela upp ansvaret, för en individ, eller ens en grupp för den skull, kan inte jobba aktivt för allt. Det finns varken tid eller kompetens för det.

Så, förklara för mig varför feminismen blir en fana för ojämställdhet.

Och Per Ström, som enbart arbetar för mäns rättigheter, är väl då ett svin för det med? Antar jag?

Jag tycker visserligen att hans sätt att föra en debatt, som liknar ditt, skapar klyftor eftersom att man väljer att ställa manliga problem MOT kvinnliga problem istället för att upplysa om att det bara finns ett problem och föreslå att man gör något åt det.

Man behöver inte ställa kvinnligt MOT manligt. Det ökar klyftor och skapar segregation. Vi är alla människor, och vi lever i ett samhälle. Vi torde kunna arbeta tillsammans istället.

Den syn som Per Ström har är densamma som de feminister vars åsikter jag själv inte kan ställa mig bakom. Jag är inte delaktig i kvinnligt mot manligt, jag är delaktig i frågor som handlar om orättvisor: Och jag vill komma bort från manligt och kvinnligt, och önskar att vi till högre grad började se varandra som människor. Människor som är olika individer. Inte ett kön.

Det tror jag säkert att du vill också, bara att du inte tänkt på hur Per Ströms framställning ser ut. Och hur lik den delen av feminism du själv inte gillar är.

2008-01-04 @ 19:37:17
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: D.

Jag håller i princip med om allt du skriver, utom hur du har tolkat det jag skrev på vissa ställen. Jag tycker att jag var tydlig när jag skrev att det är negativt att ställa manligt mot kvinnligt och att vi bör sträva mot ett mer holistiskt och integrerande perpektiv. Varför är det ditt ansvar att kämpa för mäns rättigheter? Jo för att du är feminist och vad jag förstår så borde man därmed slåss för och ta hänsyn till den helhet där både män och kvinnor ingår, annars är det svårt att uppnå jämställdhet. Men per ström slåss tydligen inte för kvinnor utan för män. och om han inte slåss för kvinnor och ändå menar att han slåss för jämställdhet då hade han varit ett svin, precis som du skriver, precis som kvinnor som inte slåss för männens jämlikhet på alla punkter i relation till kvinnans belägenhet i samhället och privat är ett svin, men nu slåss han inte för jämställdhet och därför inte heller för kvinnor, och därmed finns det ingen logisk inkonsekvens, det enda man kan beskylla honom för är att han är ett svin för dem som tycker att just jämställdhet är av prioritet, vilket du givetvis tycker.
Jag gnäller inte på de som vill lösa problemen, jag inser bara värdet av HUR man förhåller sig till problemen och inser att ibland i all sin iver att lösa ett problem så finns det en risk att man bidrar till det. Jobba för allt? jag pratar inte om annat än om denna jämställdhetsfråga vi diskuterar, inte om all världens problem. Ja jag arbetar aktivt varje dag för att vara god, i min mening, mot de jag umgås och känner och i förhållande till de engagemang jag är involverad i. Vilket för mig är en lika god gärning. Att tävla om hur mycket man gör tycker jag inte är produktivt, utan snarare om vad man gör och hur man gör det.
jag tycker egentligen inget av det du skrev till mina kommentarer hade något med dem att göra, men jag håller ändå med dig om det du skrev. utom de gånger jag tycker att du missförstod mig.

du skriver tex att jag inte ser det hela som 1 problem utan att jag på något sätt skulle ställa manligt mot kvinnligt, jag hävdar motsatsen; att jag inte skrivit det minsta som tyder på detta och att jag snarare försöker belysa de konflikter som finns för att inte kunna göra detta som feminismen i grunden och ursprungligen var menad att göra.

och självklart har vi alla som är medlemmar av samhället ett ansvar, det framgår inte av texten att jag avsäger mig detta ansvar, tvärtom tycker jag att jag låter ganska engagerad och önskar just det du skriver; att man bör integrera den manliga och kvinnliga aspekten till en mer mänsklig dimension bortom könets determinerande innebörd. Vilket jag också skriver fler än en gång. Precis i linje med det du själv tar upp och sympatiserar med.

jag skrev inte att det är upp till feministerna att lösa all världens problem, så det förstod jag inte varför du skrev, det är självklart allas ansvar, men däremot så förväntar jag mig att de lever upp till föresatsen att behandla män och kvinnor lika och därmed se till båda lika mycket, fast på olika sätt och olika mycket från tid till tid. i fråga om när det behövs vilket måste stå i relation till hur jämställdheten ser ut i den aktuella situationen.

du skriver att på det sätt jag debaterar skapar klyftor precis som pers artikel gör, jag vet ärligt talat inte var i det jag skriver som får dig att tro detta, så det kan jag helt enkelt inte svara på.
jag hävdar att jag gör mitt bästa för att vara tydlig med att jag tycker att samma rättigheter ska gälla för både män och kvinnor.

du vill att jag ska förklara varför feminism blir en fana för ojämställdhet? För det första har jag aldrig sagt det, åtminstone inte till den grad du antyder. Däremot så finns det undertoner i feminismen och handlingar som tillskrivs den som jag anser gör mer skada än nytta, både potentiellt och faktiskt, både direkt och indirekt. Men det betyder ju inte nödvändigtvis att feminister inte behövs eller att de inte för den skull kan förändra sig, det betyder inte heller att allting de gör är dåligt. Men det jag säger är att de till stor del har misslyckats med att se bortom könen just för att det mesta de säger och gör är just könsbetonat, de betonar kvinnan, det feminina (feminism) nästan alltid, och ställer det de gör eller säger i relation till mannen. Vilket har en tendens att klyftorna. Om man däremot inser att det är ofördelaktigt för kvinnan att orättvisor begås mot mannen, och tvärtom; att männen inte tjänar på att kvinnan förtrycks så tror jag att det skulle ge större genomslagskraft och att man kanske också arbetade mer utifrån ett sådant perspektiv, att man på ett fundamentalt sätt inser hur sammanflätade den manliga och kvinnliga principen är och hur ömsesidigt beroende de är av varandra. Då behöver man heller inte betona enbart det kvinnliga utan just att alla förslavas av ett dikotomiskt tänkande. som bla ger upphov till dessa värdekategorier.

och jag säger att just de nuvarande feministerna till stor del har misslyckats just pga att inga andra har föresatt sig att slåss för jämställdhet, åtminstone inte på det sättet. och därmed så kan man inte anklaga dem för att inte leva upp till det. Däremot kan man givetvis mena att de alla är svin för att dom inte är delaktiga i det som man kan tycka är allas ansvar, men det är ju en annan sak. Därför är inte per ett svin, men uppenbarligen pga av en (eller flera) andra anledningar.

Jag vet inte, jag håller med dig hanna, jag tycker bara att folk många gånger rostar fast i sina tankemönster och måste börja bryta sig loss ur sin stagnerade retorik och sina invanda kategorier. Man måste hela tiden sätta sina handlingar och inställning i relation till hur samhället ser ut, och då är det viktigt, tom avgörande, att komma ihåg att samhället hela tiden förändras, och att man därmed ständigt måste anpassa och omvärdera sina handlingar efter den aktuella situationen. Och det är nog där som jag tycker att många som kallar sig för feminister har gjort mer skada än nytta. Men säkert inte avsiktligt, även om det skulle vara meningslöst att spekulera om.

Men vad jag har läst så vet jag att du vill väl och att du gör mycket gott, det är bara synd att många gör mycket skada som blir till konsekvenser som få gå ut över sådana som dig.

vänligen D.

2008-01-05 @ 06:04:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback