Fantastisk kommentar angående mitt språk


H:

"Äh. Strunta i stavningen. När det flyter spelar den mindre roll. Jag tycker om din svengelska meningsbyggnad och dina ostyriga språkliga påhitt. Som det där "i faktum" som någon gnällde om. Skitsamma att det uttrycket inte fanns förut. Nu finns det! Du böjer och ofta som engelskan och ibland är dina texter nästan gammeldags. Jag älskar det. Man måste inte skriva korrekt - om man har flyt och något att berätta. Grammatik? Fuck it, folk förstår ju vad du menar. Och du lämnar ingen oberörd. Tack, Hanna!"


Jag blir otroligt, otroligt glad av det här. Jag vill visserligen lära mig, och jag har inget emot att folk rättar min stavning eller grammatik så länge det framförs på ett vettigt vis och inte som en påhopp (det är nämligen skitlöjligt).

Sedan blir jag glad över kommentaren av svengelskan. Jag har påpekat det förut i bloggen, att jag skriver väldigt svengelsk i såväl stavning som grammatik. Jag lärde mig trots allt att skriva på engelska och jag har egentligen läst försvinnande lite saker på svenska genom åren. Men jag vet inte om folk märker det.

"I faktum", ett väldigt felaktigt uttryck i svenskan, men helt korrekt i engelskan, exempelvis. Ni vet "In fact". "Per praxis" som jag regelbundet använder mig av kommer förmodligen från "practice" som översätts som "utförande". Men inte enbart, det har varit som en fin liten korsning där. Per praxis är fel på alla sätt och vis, "enligt praxis", om jag inte är helt ute och cyklar nu, betyder "enligt som det brukar vara". Och ja, det har använt både enligt engelskans vis och med en liten korsning av den svenska versionen. Den här hjärnan är grötig, med andra ord. Men det har känts väldigt passande, och därav har det fått vara en del utav mitt språk.


Jag kommer förmodligen alltid skriva en aning svengelskt. Det blir liksom så. Har man skrivit och läst på engelska sedan man överhuvudaget fann ett intresse för det skrivna ordet och inte börjat skriva på svenska i större mån förens, ja, egentligen när jag startade den här bloggen, så kan man nog säga att det hela sätter sig i benmärgen.


Så jag blev liksom glad.
Någon gång tänker jag ta mod till mig och slänga upp en länk till novellsidan jag hade på internet när jag var 11. Det är så många, så många skönlitterära historier. Allt mellan humor till dramatik. Mycket hjärtesorg. Vilken liten ordmaskin jag var, minsan.

Gjorde serier också, i övrigt. En av mina serier hade fler besök dagligen än vad bloggen har på en vecka. Vilka tider, vilka tider. Den här bloggen är så pytte jämförelse med vad jag gjorde en gång i tiden, men det är i sanning ganska bekvämt.
 

Ps. Nu suger jag säkert på engelska också, DS.

Kommentarer
Postat av: Mikaela

Du är så jävla bra Hanna! Läser din blogg dagligen. Du har allt en bloggare behöver. DU har en personlig stil, DU har humor och DU fångar läsarna. Skönt med en tjej som skiter i att måla upp en fin fasad och framställa sig som nått hon inte är. Din personlighet utklassar alla andra bloggares/bloggerskors. Dem skulle må gott av att skriva lite om sina tarmar dem också. Keep up the good work!

Mvh Mikaela

2008-01-02 @ 22:29:28
Postat av: Mikaela

Du skrev om jag inte missminner mig att det blev så för att du skrev en massa engelsk fanfic.. snälla snälla berätta vilken! Är du en fangirl Hanna? (:

2008-01-02 @ 23:45:05
Postat av: anna

Läste här nedanför att du gått bild och form på eriksdal, du också. Blir helt sjukt nyfiken på hur gammal du är och när du isåfall gick? Drabbas just av en liten nostalgitripp...ah..bildsalen..

2008-01-03 @ 01:15:20
Postat av: ida

men ååå, svengelska är ju guds gåva till mänskligheten. komba med lite msn-språk så har vi den perfekta mixen. står inte ut med folk som ska vara så jävla korrekta hela tiden, ZNAAAAAAAAAAAAARK747 på akademikersvenska. så mycket charmigare med folk som skriver lite krokigt och svamligt. om inte uttrycket finns, skapa det. själv har jag jobbat stenhårt i flera år för att få "lever i förnekelse" att slå igenom. alla hatar mig för det men jag skiter i.

Postat av: Nicole

Det är väl klart att du får skriva som du vill, jag brukar dock bli så irriterad på t ex "i faktum" att jag koncentrerar mig mer på detta än textens egentliga innehåll, vilket är synd då det faktiskt finns innehåll i många av dina texter. Kanske kan man anklaga mig för att inte ha förmågan att kunna strunta i dina skrivfel, och jag kan faktiskt inte för tillfället argumentera emot ett sådant påstående. Det är som sagt ändock väldigt synd att jag inte kan ta till mig av dina texter såsom jag skulle ha kunnat, och jag önskar dig därmed lycka till i din förbättring!
Jag kan dessutom tillägga att jag själv är född amerikan och talar engelska dagligen, och jag upplever lite trassel i hjärnan vid muntligt tal där den måste jobba snabbare än vid skrift. Det är fascinerande, men med lite vilja kan vi nog båda komma ur det.

2008-01-03 @ 17:04:28
URL: http://frauneumann.blogg.se
Postat av: Björn Wadström

Det var en kul blogg..den kommer jag att läsa ofta framöver..den är kanske lite för snäll och naiv men..vad nu ord betyder egentligen.:)

2008-01-03 @ 23:22:55
URL: http://wadstrom.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback