Blogga för pengar, oetiskt eller ej?

Okej. Jag har fått en del förfrågningar att lämna min åsikt gällande Blondinbella, Ebba von Sydow och debatt. Jag kan börja med att säga att jag inte såg programmet. Så det blir omöjligt att kommentera vad som sades.

Men jag gissar på det här:

Få betalt för att nämna företag och produkter i bloggen, oetiskt eller ej?


Det är oetiskt om man inte nämner att man får betalt för det, precis som det är felaktigt att skriva om produkter man får utan att nämna att man fått dem gratis. Det här är en förtroendefråga. Om man däremot, som jag, skriver ut när det är ett betalt uppdrag så anser jag att det är helt okej, precis som det står "det här är en annons" i tryckta medier.

Smygmarknadsföring är oetisk.
Och bör, i min åsikt, straffas med små stämningar.

Media är nämligen redan tillräkligt smutsigt som det är, men det finns lagar inom marknadsföring som i alla fall reglerar en bit av det hela. Tryckta medier går ut ännu hårdare. Där ska man överhuvudtaget inte skriva om något man får gratis. Men det är vinstdrivande projekt, och ett visst överseende kan man självfallet ha med bloggare som inte tjänar pengar. Men skriv för all del ut att det är presenter.


Kommentarer
Postat av: LWmode

Håller med, man borde själv skriva ut att man fått grejerna ifall det är så. Nog förstår man väl att till exempel Bella fått mycket grjer och så, men det kanske är i större utsträckning än vad man tror trots att hon påstår motsatsen.

Postat av: Evis

Tack. Jag visste ju redan vad du tyckte, eftersom du skrivit om det förr, men ibland behöver världen en påminnelse och det som Blondinbella mfl gör är oetiskt och troligen också olagligt faktiskt.

2008-03-17 @ 20:17:28
URL: http://omstil.blogg.se
Postat av: juristen

otillbörlig marknadsföring är inte bara oetiskt utan faktiskt även olagligt enligt marknadsföringslagen..så för den som vill börja stämma är det fritt fram..kan tänka mig att det även skulle kunna strida mot konkurrenslagen, men har inte så stor koll på just den lagen så jag ska nog inte uttala mig än..

2008-03-17 @ 20:48:56
Postat av: elsa

Hehe, vet inte om "dom" pratade om det var oetiskt eller icke, det gjorde iallafall inte Bella som tjata om att det är "kul" att shoppa. och trevligt vare också, om man är rik så att säga. Det var bara ett fritids intresse och tjejerna som apar efter henne blir glada när dom har snygga kläder på sig, enligt blondi

2008-03-17 @ 20:57:15
Postat av: Milla

Här kan du titta på debatten :)

http://www.svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=34858&a=1085509&lid=puff_1026071&lpos=extra_4

2008-03-17 @ 21:25:40
Postat av: Hanna P

tack för en sund åsikt!

2008-03-17 @ 21:42:22
URL: http://hannapannapersson.blogspot.com
Postat av: katarina

men hej hej,
produktpr bygger ju bland annat på att medier skriver om nämnda produkter.. hur tror ni det funkar i etablerade tabloidtidningar till exempel? för att inte tala om beryktade veckomagasin eller dagstidningar?

2008-03-17 @ 22:46:02
Postat av: Ebba von Sydow

Jag instämmer, kan också lägga till att jag är övertygad om att det slår tillbaka förr eller senare på de som underskattar sina läsare och försöker smyga in otillbörlig marknadsföring (vilket ju också bryter mot marknadsföringslagen). Intressant att det väcker sådan debatt - och bra att det diskuteras! Nästa bloggträff kanske vi bör fokusera på att coacha bloggare med råd och tips på hur man på bästa sätt kryssar fram i djungeln av annonsnätverk, pr-byråer, annonsörer och andra aktörer i branschen. Ha det bra och tack för senast! Keep up the great work. Med vänliga hälsningar/Ebba

2008-03-17 @ 23:01:51
URL: http://www.veckorevyn.com/ebbasblogg
Postat av: caroline

jag håller med dig helt och fullt. Gör man klart för läsaren att det är betalt uppdrag eller att man fått varan är det givetvis okej. Men att ta betalt och sedan låtsas gilla en vara är fel och väldigt girigt på nåt sätt. När jag läser exempelvis blondinbellas blogg funderar jag alltid på om hon verkligen gillar det hon skriver om eller om hon BARA gör det för pengarna.

2008-03-18 @ 02:05:25
URL: http://www.metrobloggen.se/carrosblogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback