Ibland är det sunt att vara hypokondriker

Uschdå, jag har gjort mig hyponkondrisk! Ni vet hur det är när man hittar någon sjukdomsartikel på nätet. Det är alltid något man kan relatera till så kan man skratta lite och obsessa vid det utan att faktiskt tro att man har det. Men det var mindre kul att läsa på om kronisk bronkit, ska jag säga. Hu! Inte alls roligt. Det var första gången jag verkligen fick en tankeställare om hur kasst det är att röka. Jag må ha släkt som dött av cancer framkallat av rökning, men de har ändå varit över 80 år gamla, och då känns det inte lika oväntat.

Men när man sitter med en jävligt seg hosta (har haft sedan jag började på ZTV) och får för sig att läsa på om kronisk bronkit och läser om alla risker för cancer i halsen, andnöd, handikapp och så vidare så blir man fanimej mörkrädd.

Jag skulle gärna sluta röka. Gjorde det för ett antal somrar sedan och upplevde det inte ens som särskilt komplicerat. Det var jobbigt i början för att man blev så spattig och nervös, men man började snabbt värdera att känna sig fräsch och pigg istället för en grå nikotinist. Efter några månader så klabbade däremot matstmältningssystemet ihop helt och jag var tvungen att börja röka igen tills dess att min sår i tjocktarmen var helt läkt. Och sånt tar en jävla tid.

Jag tror att det nästan är läkt, faktiskt. Någon gång under 2008 blir det nog bra. Jag har varken blödningar eller något annat konstigt längre. Jag har fortfarande ont i vänstersidan av midjan där tjocktarmen sitter, men aldrig så pass att det känns livshotande eller är ohanterbart. Mer dov värk. Om jag slutar äta kött överhuvudtaget och bara äter fet fisk så kommer det dessutom gå snabbare.

Så nu hoppas jag kunna sluta röka någon gång under 2008. För kronisk bronkit skrämde fanimej skiten ur mig, och det är inte vanligt att jag blir alldeles skrajsen och hypokondrisk.
 

Kommentarer
Postat av: the mediterranean style

Har du IBS förresten?

Angående rökning så har jag gått från att röka 2 paket om dagen till 1 paket i veckan! Jag trodde det aldrig skulle gå tills jag började gå på begravningar efter begravningar av cancerdöda bekanta.

Man tror inte att det ska hända en själv, men vågar man riskera sitt liv?
Jag feströker endast nu vilket är en otrolig bedrift från mitt håll, men min plan är att lägga av helt snart.

Postat av: Hanna Fridén

Alltså, jag fick höra att jag troligen hade IBS innan min andra diagnos blev ställd. Om jag har IBS eller inte är något som i alla fall jag anser att man först kan säga säkert när mitt tarmsår läkt helt. Annars är jag helt klart trögmagad, men det kan man ju vara utan att ha IBS. Däremot så måste man följa samma magrutiner med ett sår i tarmen som när man har IBS för att det inte ska gå åt helvete, börja blöda, vara osv.

2008-03-26 @ 10:17:26
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Evis

Bra idé, både rökningen och fisken.

2008-03-26 @ 10:18:07
URL: http://omstil.blogg.se
Postat av: Sigrid

Angående något annat; Varning för Sloganizer!Hittade länken på din blogg (som är väldigt bra och välskriven) och är nu beroende av att hitta nya slogans. Men kul var det.

2008-03-26 @ 13:21:09
Postat av: Amanda

Stort lycka till åt dig! Hoppas att du klarar det!

2008-03-26 @ 13:39:38
Postat av: Hanna Fridén

Sofie: Jag har en väldigt trög mage och såret i tjocktarmen förvärrade det hela efter som att en del av tarmfunktionen lägger av. Sedan får man absolut inte använda laxermedel när man har inflammationer eller blöder heller. Det enda som fick igång min mage var just cigaretter och kaffe, som du vet så är dessa två väldigt "drivande" och absolut inget annat fungerade. Och då har jag verkligen testat allt som min magdoktor sagt. Jag var helt enkelt tvungen att börja röka igen för att skiten inte skulle ligga och lagras vid såret, och så löpte jag kraftig risk för att få tarmbråck. Den värsta förstoppningen var på 3 veckor, och vanligen var de i en och en halv till två veckor. Inte bra. Men med cigaretter och kaffe kunde jag gå på toa varje dag vilket var nödvändigt för läkningsprocessen. Det var inte kul att börja röka igen, men både jag och läkarna jag träffade var överrens om att det var ett måste för att jag helt enkelt skulle klara mig.

2008-03-26 @ 13:40:01
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: liv

du fixar det. en släkting har Kol och det avskräcker mig från att någonsin röka igen. jag rökte från 15 års ålder till 26 då jag fimpade för gott. snusat har jag också gjort mellan varven men inte längre. beroenden är svåra grejer som inte löser sig över natten. grejen är nog att man måste intala sig att man är värd att må bra..länge. det går!

2008-03-26 @ 13:55:05
URL: http://livsbetraktelser.webblogg.se
Postat av: lisen

läste om lungemfysem någon gång, alla lungblåsor klibbas ihop till ett fåtal stora så ytan att ta upp syre på minskas rätt rejält. helt galet vidrigt. jag blev svinrädd.

2008-03-26 @ 23:18:02
Postat av: mia

lycka till och hoppas det går bättre den här gången! +fisk & -rökning kunde kanske inte vara en bättre kombo heller :P

2008-03-27 @ 02:22:42
URL: http://uwantapieceofme.blogg.se
Postat av: Emma

Det är klart att det är farligt för hälsan att röka - men faktum är att min läkare mer eller mindre rekommenderade mig att börja röka när jag diagnostiserades med ulcerös kolit.

http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=2434

2008-03-29 @ 01:43:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback