Lite allmänt.

2aaugusti

Gosh. Jag satt som vanligt kvar på jobbet ganska länge, men jag förtjänar inte bättre eftersom att jag varit dålig - Fy och skam!

Sedan ville jag gå ut och ta en öl - men orkade aldrig ringa någon ang sällskap. Fyra av mina vänner håller på att flytta just nu och har varken tid eller ork att gå ut, andra blir för bakis för att gå ut på en vardag (konceptet en öl har liksom aldrig slagit för dem!) och den sista kategorin har inga pengar eller sparar till semestern. Nej, vänta, ytterligare en kategori har fått för sig att de är för fula och tråkiga för att gå ut - Glöööh, säger jag bara. Eller nej, jag säger: "du är en läcker partypingla!" då säger de oftast att de är feta och finniga.

Då blir jag oftast lite ledsen.
Jag måste ha fler partygalna kompisar helt enkelt!

Det slutade med att jag fick för mig att jag skulle tvätta håret, klippa mig och städa. Punkt ett och två blev avklarat, sedan råkade jag surfa runt på bloggar i några timmar istället - bad me.

Nästa helg (inte den kommande) så ska
SkönHETSideal ha ett möte i två dagar ute på ett slott. Jag vet inte om jag ska vara med ännu eller ej, och måste bestämma mig imorn. Jag vill egentligen fortsätta i projektet, men känner mig en smula dubbelmoralisk eftersom att jag har en blogg som ändå huvudsakligen kretsar kring stil och mode där jag lägger ut bilder på mig själv nästan dagligen - och jag skulle väl inte sålla min kropp till mallen av en "hälsosam kvinnas kropp", direkt. Vi jobbar för att media och modevärlden ska ha mer varierade modeller och reportage än rådande ideal där man "måste" vara smal för att vara snygg.

Komplicerat komplicerat.


Dagens outfit.

Halsband: Top Girl (en favorit, gick dock sönder när jag råkade stoppa knät innanför det när jag svarade i telefonen och slet sönder det. Jag måste bli mindre aktiv.)
T-shirt med puffärm: Way: Relaxed.
Ballongkjol med guldskimmer: Mango.
Kilklackssandaletter: Skopunkten.

Kommentarer
Postat av: Henrik

Du kan ta in en tjejkompis i bloggen med en storlek 40 och vara som de där engelska tjejerna som tipsar om kläder för olika kroppar!

2006-08-03 @ 01:39:24
Postat av: Alexandra

Jag undrar om diskussionen kanske bör handla om de magra modellerna istället för de som är smala?

Postat av: Alexandra

Kanske hamnade jag utanför ämnet, men jag syftade till SkönHETSideal grejen!

2006-08-03 @ 01:52:27
URL: http://letmyshoesleadmeforward.blogspot.com
Postat av: Hanna

Henrik: Jag kan inte sammarbeta med folk, jag är tokanal!

Alexandra: Vad diskussionen handlar om är att smalt inte är det enda som ska framställas som vackert. I vårat samhälle idag finns en bild av att man måste vara smal för att vara lyckad - vilket leder till att många ambitiösa tjejer får ästörningar. Samt att bantingshysterin är helt galen (jag blir knäpp på alla bantingskampanjer överallt) och 15% lågt räknat av alla som bantar får anorexi, 10% med anorexi dör osv. (Eller så var det tvärtom, lite trött just nu)

I Sverige vet vi inte med hur mycket anorexi ökar per år, men det lär vara högt. I Japan ökar det med 100% per år, i Spanien ökar det med 25% per år osv. I Länder utan västerländsk media finns det knappt överhuvudtaget. Filippinerna hade inte just några ästörningar alls innan västerländsk media gjorde sitt intåg i landet, ett år efter det hade 35% av alla unga tjejer i landet vitkkomplex och tyckte att de var feta, och 11% hade fått någon typ av ästörning.

Det handlar inte om att kritisera någon som är smal eller ens mager - vi är alla olika och ingen ska mobbas. Det handlar om att man inte ska mÅSTA behöva vara smal! Så det handlar inte om modellerna i sig.

2006-08-03 @ 01:58:34
Postat av: ViljaS

Varifrån kommer de där siffrorna? Någon undersökning man kan läsa om själv någonstans el. så? Blev nyfiken på att läsa mer om det. Aldrig hört om det med filippinerna t ex så det vore intressant att läsa mer om det..

Sen är det klart att du ska fortsätta med skönHETSideal om du vill det, du kan ju inte rå för hur din kroppsbyggnad är. Nä, tycker du är sjukt inspirerande, har aldrig blivit triggad av något du skrivit eller av dina bilder här på bloggen och då är jag ändå fast i ätstörningsträsket och den skiten och då förvandlas ju allt möjligt till trigg(men jag är påväg därifrån, ja!)

Hupp, ursäkta om jag svamlar, men kände bara att jag ville kommentera.

2006-08-03 @ 05:04:42
Postat av: Sandra

Håller med. Mina kompisar brukar gnälla över att jag är åh, för smal, men det är helt enkelt inget som jag kan hjälpa. Jag äter när jag är hungrig, jag äter massa godis och onyttiga saker ibland, iböand äter jag nyttigare (utan att för den sakens skull banta). De, däremot, hetstränar och följer den och den dieten för att bli smalare, trots att de egentligen har en helt normal kroppsbyggnad. Suck... hjälper inte hur mycket jag än predikar om hur dåligt det är att banta och att man istället kan äta mycket av nyttigare saker än att följa atkins och allt vad det nu heter. Nej, jag ska beställa en SMAL- tröja!:D

2006-08-03 @ 10:50:27
URL: http://soleii.blogspot.com
Postat av: elisabeth

Jag vet inte om jag frågat detta förr men det gör nog inte något att jag råkar upprepa mig? Jag är lite smått senil av mig :-) Jo, vart är det man ska skriva i det där grejset om man skulle ha bild på sidan av texten? Är det i själva inlägget? :-'

2006-08-03 @ 11:10:30
URL: http://elisabethevelina.blogg.se
Postat av: Stephi

OJ! Vad snygg din outfit va idaG =) 10/10!

2006-08-03 @ 12:07:33
Postat av: Hanna

ViljaS: Kul att du är intresserad! :D Här är en intressant källa:

http://www.healthyplace.com/Communities/Eating_Disorders/minorities_asia.asp

Genom att googla upptäckte jag dock att det kommit upp en miljard nya artiklar om de nya ätstörningarna i Asien och filippinerna. Jag skulle vilja länka till de exakta källor jag läst från då jag vet att de är tillförlitliga. Frances borde ha dem, jag mailar henne direkt och frågar! Nu blev jag tom. sugen att skriva ett helt blogginlägg om det, hmmm...

2006-08-03 @ 14:19:10
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Hanna

Sandra: Ja, precis! Alla har olika kroppbyggnad, ämnesomsättning osv. och det är bara knasigt att alla ska känna sig tvungna att se likadana ut. Du är fin i din späda kroppsvikt, och de är säkert lika fina i sin mer standarskroppsvikt (oj, knasigt ord!) det skulle vara läckrare om träning uppmuntrades lite mer för tjejer framför bantning, att röra sig är ju ändå bevisat bra för alla!

Kul att du vill stödja oss! :)

2006-08-03 @ 14:48:29
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Hanna

elisabeth: Det är inuti själva bildkoden! Bildkoden ser ut ungefär såhär:

Vad du gör är att du lägger till: align="left" innan slutet på koden />

Ibland är blogg.se lite knepigt, då kan man efter bildkoden behöver lägga till: < br > (utan mellanslag) för att de ska fatta att man faktiskt vill skriva också ;) (br står för ny textrad!)

2006-08-03 @ 14:52:08
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Hanna

elisabeth: MÖH! Bildkoden kom inte med, urkaburka, men när du lägger till en bild i ett inlägg så ser du ju hur koden ser ut och mina beskrivningar fungerar förhoppningsvis :)

2006-08-03 @ 14:52:55
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Hanna

Stephi: Tack så mycket! :D

2006-08-03 @ 14:53:10
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: elisabeth

Hm, men vart hittar man sjävla bildkoden då? :-' hihi...

2006-08-03 @ 15:20:52
URL: http://elisabethevelina.blogg.se
Postat av: Ida

Bra att du jobbar för att förändra bilden av mode/modeller och kroppsideal. Sånt behövs. Jag hoppas jag har en bra och sund inställning.

2006-08-03 @ 15:45:13
URL: http://luckyem.webblogg.se
Postat av: Stina

Jag har bott ett tag i Spanien och tycker inte alls det var samma hälsohets där som det faktiskt är i Sverige. Och deras tabloider matade inte ut rubriker typ "Den nya superdieten" varje vecka. Väldigt befriande!

2006-08-03 @ 18:15:03
URL: http://rubia.se/
Postat av: lolita

Klippte du dig själv? Modigt! Om resultatet är på bilden så blev det jättesnyggt :) Gillar outfiten !

2006-08-03 @ 19:06:29
URL: http://lolita.blogg.se
Postat av: Gilraen

jättesnygg outfit! :D

2006-08-03 @ 19:43:44
URL: http://gilraen.blogsome.com
Postat av: Kattis

Jag tycker du ska fortsätta med SkönHETSideal! Det borde ju inte handla om din kropp, utan om samhällets och medias inställning till kvinnokroppen, och den bild man sänder ut till tjejer/kvinnor om hur man skall se ut. Då tycker jag att det är viktigt att alla kroppstyper syns, inte bara Kattis a´la strl 40 eller Kate Moss strl... ja vad hon nu kan tänkas ha. Jag tycker att det är viktigt att peka på diversiteten (fan, heter det ens så - för febrig för att kolla), och att visa att både Kattis och Hanna är vackra, även om de inte har samma kroppstyp.

Ehm - blev det rörigt? Skylle på min feber och totala oförmåga att skriva det jag vill ha fram idag.

Det jag ville säga var "Fortsätt! För du rockar".

2006-08-03 @ 19:46:33
URL: http://splodgy.org
Postat av: Fredrik

När de handlar om kläder i förhållande till kropp så kanske vissa typer av kläder ser bättre ut på en smal flicka, sedan tror jag att du kämpar en hopplös fight ifall ni tänkt att rå på modehusen och catwalken. Jag tror inte största problemet egentligen är per specifikation "vackra" kvinnor i media. Utan det är i större utsträckning att det en gång i veckan finns en headline i aftonbladet där det står "tappa 6 kilo på en vecka, nya superdieten!", det underförstådda budskapet i en sådan headline är att alla mår bättre av att tappa 6 kilo.

Sedan på en mer realistisk nivå så har jag som kille flera gånger bara de senaste året småfallit för flickor som har "lite att ta i", tycker de kan va precis lika söta som de 170cm 50kg flickorna man också träffat. Träffade för ett tag sedan en fotomodell, ursött ansikte och så, vilket är väntat, men sen otroligt smal, så pass smal att det faktiskt inte var attraktivt, fysiskt. Så smal är inte alltid = snyggt.

Förövrigt så undrar jag ifall de finns nå siffror på hur män påvärkas av att se t.ex. Brad Pitt i fight club och troja. Jag har aldrig riktigt förståt den press flickor sätter på sig själva när de ser "ideal" (inte min åsikt, men det är ju det syntetiska idealet i dagens samhälle som vi ser i modemagasin osv), är detta något som förekommer bland män också? Aldrig upplevt.

2006-08-03 @ 21:00:48
Postat av: Fredrik

För att det inte ska bli helt fel måste jag fortsätta på resonemanget jag påbörjade i första meningen, vissa kläder sitter bättre på smala tjejer, med det är det inte sagt att lite bredare flickor inte kan klä sig snyggt, men man måste känna sin kropp och hitta sin egna stil som passar den. Man kan inte kolla i tidningar på smala tjejer som klär sig på ett visst sätt (vilket ofta ser bra ut, det är ju själva poängen), för det kan bli fel. Utan man måste hitta vad som fungerar för en, då kan man utan problem klä sig minst lika snyggt som större tjej jämnfört med smalare tjejer.

2006-08-03 @ 21:03:06
Postat av: Fredrik

Med risk för att bli tjatig med ett tredje inlägg så tycker jag du är tjusigt klädd på bilden, ditt komplex för kraftig benstomme ser vi ju här är helt ut i det blå.

2006-08-03 @ 21:07:27
Postat av: Sandra

Jättefina kläder förresten;D Jag vill äga din garderob;)

2006-08-03 @ 21:13:09
URL: http://soleii.blogspot.com
Postat av: Nau

Ja det är ett litet dilemma... Jag är definitivt för mer "normala" ideal men när jag granskar mig själv är det inte det jag tycker ser bäst ut egentligen. Jag tycker inte att det "naturliga" är snyggast, just därför att jag blir matad med retuschade ideal som inte går att uppnå i verkligheten. Länken nedan är dett bra exempel:

http://www.aftonbladet.se/vss/kvinna/story/0,2789,853332,00.html

2006-08-03 @ 21:15:57
URL: http://blogg.aftonbladet.se/3709/
Postat av: Hanna

elisabeth: Tryck på HTML-knappen! :) Då kommer koden upp, men du kan bara se bildkoden om du lagt in bilden i inlägget först.

Ida: Det tror jag nog, du verkar klok och vettig :)

Stina: Nej, min bror som bor där säger samma sak också! Men det är klart, Spaniens regering har ju också reagerat på effekterna som all mediahets ang. utseende ger och har sagt till både media och modevärlden på skarpen. Vettigt av dem, sak i Sverige, säger jag!

lolita: Ja, alltså, jag klippte bara luggen :D Frisyren klipper jag hos Jenny på Nice! Och tack!

Gilraen: Tack så mycket :)

2006-08-03 @ 21:53:43
Postat av: Hanna

Kattis: Sant, du har rätt i det du säger. Samt att det kanske är bra att även smala går ut och säger att det smala idealet idag är osunt :)!

2006-08-03 @ 21:55:05
Postat av: Hanna

Fredrik 1: Tja, man kan ju tycka att det är hopplöst och aldrig försöka, men så trött i sinnet tänker jag inte vara ;) Speciellt eftersom att t.ex. Spaniens regering gått ut och sagt till både mode och mediabranschen att de måste lägga av och slappna av med sin smalhets, vilket hitills visat mycket positiva resultat.

Jag tycker inte att kläderna sitter snyggare på en skitsmal kropp, inte alls. Om det finns rum för bröst på ett linne osv så kanske poängen är att de ska fyllas ut?

Hursom, även om många skulle tycka att det är snyggare på smalare modeller så spelar det egentligen ingen roll, eftersom att det inte går före liv och död. Och det går verkligen inte före att 80% av den kvinnliga befolkningen ska känna sig "för stora" och vilja banta!

Japp, det påverkar killar också. Anorexi är ganska ovanligt hos killar, däremot Megarexi och Ortorexi är inte alls ovanligt. Megarexi handlar om att man vill träna upp musklerna så mycket som möjligt (tänk dig killarna på gymmet som är där varje dag, tar anabola osv.) och ortorexi handlar om fixering vid nyttig leverna, nyttig mat osv som också finns i viss usträckning hos killar (men mest hos tjejer). Megarexi är inte lika vanligt hos killar som Anorexi är hos tjejer, och inte lika farligt, men även det är viktigt att tänka på!

2006-08-03 @ 22:02:34
Postat av: Hanna

Fredrik: Tack för komplimangen :D!

2006-08-03 @ 22:04:57
Postat av: Hanna

Sandra: Tack så mycket :D! Min garderob går att finna i butikerna :o

2006-08-03 @ 22:05:58
Postat av: Hanna

Nau: Nejmen, det blir ju så! Blir man matad av perfekt retuscherade bilder hela tiden så slutar verkligheten att duga till :/

2006-08-03 @ 22:09:41
Postat av: Fredrik

Hanna: Håller fullständigt med i bröstfrågan (inte för att det är någon större fetisch men bröst som försvunnit i och med anorexi är aldrig snyggt, naturligt ska det vara), sedan var inte min tes att kläder generellt sett ser snyggare ut på smala tjejer, utan att olika kläder ser olika bra ut på olika kroppar. Nu är jag inte superhaj på vad som fungerar för tjejer, dvs generellt sett. Men så är det iaf för killar. Jag menar du tar inte på dig en tight tshirt ifall du inte har muskler att bära upp det, om du är överviktig tar du inte på dig horizontala ränder då detta framhäver din bredd. Har du kraftiga ben (kan vara både muskler och fett) så tar du inte på dig stuprör utan kanske nöjer dig med ett par tighta raka jeans ifall du vill ha tightare byxor.

Finns ju massor av sätt att manipulera sin kropps utseende med kläder. T.ex. ser ens ben längre ut i byxor med hög midja, vilket kan va bra ifall man skulle vara kort.

Iaf, stil och mode handlar inte om att skaffa den perfekta kroppen sedan klä sig som de rådande "idealen" klär sig på catwalken och i film. utan det handlar om sunt förnuft och förståelse för vad som man kan bär upp bra med den kroppen man har. Sedan så är ju träning och nyttig mat alltid bra, men man ska inte ta något till en extrem nivå.

Jag gav mig nu i diskussionens "hetta" ut på uppdrag på google, tänkte finna något välkänt skönhets ideal att peka finger på, både manligt och kvinnligt som inte har det rådande kroppsidealen. Kom pinsamt nog inte på en enda kvinna som inte är jätte smal. Ända avvikelserna jag kom på ifrån modellidealen är kortare flickor såsom Salma Hayek och Natalie Portman, men de är ju fortfarande trådsmala.

Men här är iaf ett manligt:
http://www.johnnydeppfan.com/portraits/p150.jpg

Inte den ideala kroppen även ifall han knappast har några större fel, ändå ses han av många som världens vackraste man.

2006-08-03 @ 22:34:58
Postat av: dylan

när jag ska surfa in på din blogg på mitt jobb, på Sveriges Television, varnar den för att det är en sex-sida och att de loggar alla som surfar in på den. Creepy, kan inte riktigt förstå mer än att det är bilder på en riktigt snygg tjej. Ska kolla med informationschefen

2006-08-03 @ 23:09:57
Postat av: ViljaS

Tack för länken. Har läst igenom artikeln nu och jag blir så ledsen och förskräckt. Har du de andra länkarna än? Självklart kan jag googla själv men det är ju "roligare" om man vet att det man läser är tillförlitligt.

Ja men skriv ett blogginlägg om det. Det tycker jag absolut att du ska göra! Speciellt som det är ett ämne som rör så många.

Du har själv haft problem med ätstörningar, va? (om jag får fråga det?) Har för mig att jag läste det nånstans här på bloggen för ett tag sedan. Isåfall: hur tusan tog du dig ur det?! Alltså, det är ju en sak att börja äta och komma upp till normalvikt. Men hur blir man av med tankarna?! (om du blivit det?) Visst att jag har hört/läst att dom aldrig går att bli av med men det vill jag inte riktigt köpa.
Det verkar ju helt hopplöst att kunna gå från tanken ("jag duger som jag är&förtjänar mat etc.") till att verkligen få in det i hjärnan! Hur gör man? Eh, om du har några bra tips och orkar dela med dig av dom. Jag är helt desperat, orkar inte slösa mer tid på det här nu faktiskt. Gah.

2006-08-04 @ 02:22:06
Postat av: Käthe

Supersött & kul som alltid! :)

Det skulle vara roligt med ett reportage där man först klär en lite större modell med kläder som sitter perfekt för lite kurvigare kropp och sedan en smalare modell som inte klär i kläderna (fast i mindre stl förstås) alls för att hon är så smal. Som omväxling. Någon som hänger med vad jag vill få fram? :)

2006-08-04 @ 02:34:02
URL: http://kathe.blogg.se
Postat av: Hanna

Fredrik: Ah, nu förstår jag dig bättre. Och jag håller med. Dock så ser man ibland undantagen som bekräftar regeln. Jag såg en mullig kvinna i astajta vita stretchjeans häromdagen om hon var verkligen tokläcker i det!

Och nej, det kan vara svårt att hitta kvinnor i dagens medialjus som inte är trådsmala. Det finns nämligen inte. Allt vad gäller kvinnliga kroppar är smalt, smalt, smalt, och det är vad vi tjejer matas med från dagis. Det är sorgligt.

Män matas även de med skönhetsideal, men inte alls till samma grad och deras ideal är mångt mer varierande än kvinnornas. Därför finns det inte lika mycket ätstörningar och träningssjukdommar hos män som hos kvinnor.

Däremot finns det andra krav på killar som inte är lika skönhetsförankrade, som du säkert själv känt av.

2006-08-04 @ 10:59:52
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Hanna

Dylan: Oj! Jobbigt! Det kanske har att göra med att jag citerat en del pornografiska ord här och var?

2006-08-04 @ 11:00:35
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Hanna

ViljaS: Inte fått infon ännu, det känns lite illa att jag inte kunde ha koll på papprena själv, men det var ju ändå långt över ett halvår sedan jag fick dem!

Och hur man kommer ur ätstörningar, ja, det är svårt. För min del handlade om att jag blev så sjuk att jag fick ordentliga hälsoproblem, så det var bara att välja på risken att dö i tarmbrock eller skärpa sig. Du har säkert erfarat egna tarmproblem orsakade av ätstörningar :/

Och det är svårt att säga om jag ÄR helt frisk eller ej, jag får ju bara äta en väldigt speciel kost för tillfället (tills allt läker, vilket kan ta för alltid eller ett par år till) - och den är extremt smal jämförelsevis. Fast en sak som tyder på att jag verkligen är frisk nuförtiden är att jag alltid, i förhållanden, får stora behov av att gå upp i vikt eftersom att jag inte känner mig särskilt attraktiv när jag är alltför smal.

Så jag vet inte riktigt vad jag kan säga för att ge dig motivation. Man åste nog lära sig att det finns andra sätt att få bekräftelse på än att "vara smalast" och inse att man går miste om mycket bra i livet när man alltid nojjar över mat och vikt. För mig hjälpte det iof. en hel del att gå med SMAL t.ex. då jag fick arbeta med andra som haft det, och samtidigt, på sidan av, började angagera mig i andra tjejers problem med deras ätstörningar. Jag brukar hänga i många hälsoforum där jag pratar om följdsjukdommar, vård och dylikt - och då vill man gärna vara en bra förebild om möjligt.

2006-08-04 @ 12:03:05
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Hanna

Käthe: Ja, det skulle vara mycket intressant! Det skulle nog vara riktigt målande gällande våra skeva uppfattningar om skönhet, också, så kunde man knäppa lite catwalksarrangörer på näsan i samma veva!

2006-08-04 @ 12:04:12
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Part

Dina kläder är jämt så fina, jag avundar din garderob ^^

2006-08-04 @ 12:29:14
URL: http://partofastory.blogg.se
Postat av: Hanna

Part: Awooooh, tack så mycket! :D

2006-08-04 @ 15:21:38
URL: http://frankincense.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback