Min bacillskräck

Jag vet varför jag är inne på vad som verkar vara min tredje sjukdomsomgång på mycket kort tid. Det är för att jag försökt behandla bort min bacillskräck. Mina ständiga ledsagare genom livet. Den som alltid blir kritiserad och förlöjligad av min omgivning. Min stora trygghet i vardagen.

Jag rör inte vid dörrhandtag utan handskar. Jag rör inte vid vattenkran, spolknapp eller handtag till toadörrer utan att ha ett papper i handen. Jag sprejar toalettsitsar med rengöringsmedel innan jag vidrör dem. Om ringen inte är nerfälld när jag ska gå på toa så rycker jag först till, stirrar i skräck ett tag, för att antingen ta ett papper i handen och sänka den medan det känns som att jag ska kräkas, eller så springer jag därifrån och hoppas att någon annan sänkt den tills nästan gång. Jag tvättar alltid händerna så fort jag rört vid något som kommer i allmän kontakt med andra. Jag vägrar röra vid mitt ansikte när jag är utomhus, och om någon rör vid mitt så blir jag aggressiv och skriker. Jag kan inte dela glas med folk. Jag kan absolut inte dela cigarett med folk.

Jag avskyr när händer vidrör mina eller någon annan plockar fram mina bestick. Jag ska alltid plocka fram mina bestick, mitt glas och allt liknande. På restaurang stålsätter jag mig och försöker inbilla mig att de enbart rört servetten runt om besticken, och matställen med allmäna besticklådor ger mig kraftig ångest.

Jag klarar inte av delade handdukar. Jag klarar inte av fast tvål.

Skaka hand går oftast bra, faktiskt. Det är oftast inte särskilt ångestladdat. Och det är ändå ett gott tecken. Även om händerna är snuskiga bakteriehärdar så är jag inte så pass extrem att jag gör mig själv till ett socialt inkompetent UFO. Men det handlar om respekt gentemot andra. Och det är viktigare än mina fixa-idéer. Det är det. Respekt gentemot andra går alltid först.

Saken är den att jag upplever allt detta som fullkomligt normalt. Jag har aldrig riktigt tänkt på att de här sakerna är avvikande. Jag upplever det som fullkomligt vettigt. Tycker att det är konstigt att inte alla gör så, faktiskt. Och sedan såg jag The Aviator och alla satt och skrattade åt hans beteende, och jag kände mig följdaktligen som ett jävla freak. Så pep jag ut "Men jag är ju sådan..." och alla blev genast lite tystare, tänkte till lite, och slutade kritisera hans sätt. Av rädsla för att göra mig ledsen, kan jag tänka.

Så jag har försökt behandla bort det här. Undvikit det. Jag har rört vid knappar där man trycker in koder utan handskar. Jag har rört vid andras tangentbord. Jag har använt fast tvål (inte så många gånger dock, med tanke på att jag kräktes vid tredje och sista tillfället vilket orsakade en så markant ångest att jag tvättat händerna i diskmedel sedan dess) och jag gjorde en sådan världsomvälvande grej som jag kan tänka mig att många av er till och med kan uppleva som för mycket, och osmakligt, det vill säga att jag och Leo har en gemensam tandborste vilket garanterat är en riktig smitthärdskälla.


Och se vad det gav mig! Sjukdom! Nä. Nu ska jag låta mig vara mig själv igen. Tvångstankar eller ej, de skadar knappats någon annan. Och så läste jag av någon läkare häromdagen att det var helt vettigt att göra som jag gör. Läkaren må ha varit knäpp, men skitsamma. Om en läkare säger att det är fullkomligt vettigt att tvätta händerna 30 gånger eller mer under dagen så känner jag mig trygg, det gör jag.*

Så länge jag inte har ett sånt där sjukt beteenda som porträtteras i dokumentärer om folk med fruktansvärda tvångstankar och bacillskräck. Ni vet de som måste tvätta sig så fort de vidrör något alls. Folk som aldrig kan känna sig bekväma med att röra vid folks hud. Folk som inte klarar av att gå utomhus. Då blir det en sjukdom. När det hämmar vardagen. När det orsakar problem. Sådan är jag inte alls.


Vilken onödig liten novell det här blev. Nåja. Finns säkert flera läsare som kan relatera. Det finns det alltid. Så jag hoppas de känner sig glada i alla fall. Det är trevligt att relatera till folk. Att inte känna sig skum. Att känna att man inte är helt ensam eller sjuk med något. Det är det alltid. I alla fall för mig.


Ps. Använd aldrig de där blåstorkarna som finns på krogen. De samlar, som ni vet, in luft från hela toan och sprutar ut det på händerna. Det samlar alla bakterier inne på toan, och det är bevisat att du får mer äckliga bakterier på händerna av det än om du, säg, skulle torka ditt bajs ur röven med handen och skita i att tvätta den sedan. Jag har alltid med mig en egen liten handduk, tvål och lite extrapapper när jag går ut. Det är bekvämt.


*Fast samma läkare rekommenderade dessutom att man skulle använda bakteriedödande tvål vilket inte alls kan vara vettigt. För det första för att man pajar huden, för det finns bakterier man behöver. För det andra för att överanvändade av den typen av grej resulterar i att utveckligen av fler resistenta bakterier stegrar. Sjukhusmiljöer är väl en sak, speciellt om man är läkare och kommer i kontakt med den typen av saker hela tiden. Men i vardagen i saker som tvål och diskmedel är jag strängt emot. Resistenta bakterier är farligt, och man bör inte använda sig av saker som uppmuntrar deras utveckling. Oavsett hur mycket jävla bacillskräck man har. För det är direkt skadligt, och någonstans måste man kunna dra en gräns.

Kommentarer
Postat av: Miss Lyckad

Absolut!Det är alltid någon som känner gen sig!

Jag kan skratta åt allt idag!
Till och med åt den EVIGA sjukdomen och PUMPANDE sorgen.

http://miss-lyckad.blogspot.com

/Miss Lyckad-VårGlad-

Postat av: Hannah

Jag är precis likadan, fast det värsta jag vet är kollektivtrafik. det är så fruktansvärt äckligt överallt. fyfanken.

2008-03-01 @ 13:17:23
URL: http://hannahelais.blogg.se
Postat av: Mathilda

Jag klarar inte heller av fast tvål och delade handukar och ungefär allt annat du skrev.
Och jag hatar när folk är nära mig (man får absolut inte ta på mig!) när jag äter, sträcker sig över min mat, eller rör mina bestick och sånt utan att tvätta händerna noga(med flytande tvål, haha) först.
Och jag tycker att det är alla andra som är onormala. Jag menar, folk tycker till och med att jag är löjlig för att jag tycker att man ska tvätta händerna innan man lagar mat och äter! Och det är ju självklart att man måste göra tycker jag!
Bra inlägg, skönt att veta att det finns åtminstone några vettiga människor, haha :D

2008-03-01 @ 13:38:56
Postat av: Hanna Fridén

Miss Lyckad: Bra att kunna vara glad trots svårigheter, starkt av dig!

Hannah: Jag tycker främst att kollektivtrafiken är läskig i rusningstid. Jag får klastrofobi. Och så luktar det ju förjävligt. Fast jag kan väl inte säga något om det eftersom att jag är rökare. Stanken av en rökare som går in i en buss exempelvis är ju skitäckligt.

Mathilda: Ja, håller med! Hur kan man inte tvätta händerna innan maten? Det är ju det mest grundläggande, fick man ju lära sig redan på dagis precis som att man ska tvätta händerna efter att man varit på toa! Tycker i övrigt att det är lite konstigt att restauranger inte har något fint litet handfat som man kan tvätta händerna i innan maten när man ska äta. Jag skulle uppskatta det otroligt.

2008-03-01 @ 13:48:36
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: THE LOG

Känner också igen mig. Mina vänner tar alltid lite illa upp när jag inte vill dela glas och bestick och hålla på. Blir verkligen galen när folk inte respekterar min bacillskräck och typ tar mat från min tallrik med sina bacillhänder! Brist på respekt verkligen.

2008-03-01 @ 13:57:17
URL: http://douglasfirs.blogspot.com
Postat av: Meidi

Jag slår in koder med knogarna, annars känns det som jag trycker upp fingrarna i någons otvättade anus :(

2008-03-01 @ 14:22:40
URL: http://meidi.gangsterville.org
Postat av: Anonym

det är tvångsbeteende det du pratar om. metoder för att få dig själv att känna dig säker.. det är inte "normalt".

Även jag lider av det och jag går till psykolog (inte bara för tvångstankar)

2008-03-01 @ 14:40:36
Postat av: Lina

Jag tror att det är det där beteendet som gör att du är sjuk. Hade du beblandat med alla oss äckel jämt, hade du tålt lite bakterier.
Fast vafan, begränsar det dig inte, så kör på. Jag må vara extrem åt det andra hållet, och det är kanske inte så lyckat alltid heller.

2008-03-01 @ 14:41:41
Postat av: Vera

Ramlade över denna produkt och kom å tänka på dig.
http://www.oriflame.se/prod/catalog/SkuDetailCategoryCheck.jhtml?SKUID=11286_sv_SE&PRODID=11286_sv_SE&CATID=hbHandCare_sv_SE&search=true&noMenu=

puss puss

2008-03-01 @ 14:45:57
URL: http://verasvarld.blogspot.com/
Postat av: mia

mmm... dom där blåstorkande kuberna. FYFAN, jag mår fett illa varje gång jag bara hör en sån. jag förstår inte VARFÖR dom sitter där?! helt STÖRT äckligt.

2008-03-01 @ 14:47:49
Postat av: Hanna Fridén

Anonym: Nej, jag gör det inte för att känna mig säker, jag gör det för att jag tycker att annat är äckligt! Precis som jag tvättar röven med tvål och vatten efter att jag bajsat och tycker att allt annat är motbjudande. Jag har haft allvarliga tvångstankar i min ungdom, och det är väldigt stort skillnad på riktiga tvångstankar och det jag gör.

Skillnaden mellan det här och tvångstankar är att jag inte mår dåligt på samma sätt om jag låter bli det ovan nämnda. När jag stänger alla skåp och dörrar runt mig så är det exempelvis en tvångstanke som inte gått bort, för jag kan inte koncentrera mig på något annat fören det är gjort och mår riktigt dåligt och börjar skaka och får ångest om det inte fixas, och hur jag förut gick fram och tillbaka och kände på ytterdörren och kollade så att spisen var avstängd hundra gånger.

Däremot så handlar sånt här ofta om tvångstankar, så jag förstår att du kopplar till det. Men i mitt fall så handlar det inte om det, utan bara genuin bacillskräck.

Som sagt. Har haft allvarliga tvångstankar tidigare. Det är mycket värre. Mycket värre än det här jag gör. Sedan brukar man ju bara behandla om det tar upp mer än en timme av ens dag och blir ett hinder i livet, vilket mitt inte alls är! Sinns det inget papper så suckar jag, tycker att det känns äckligt men står ut, liksom. Som vem som helst annars.

Men jag hoppas du kommer förbi tvångstankarna! Vet hur det känns. Inte kul alls. Jag önskar dig lycka till! Kämpa på!

2008-03-01 @ 14:57:37
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Hanna Fridén

Vera: Haha, men det är ju sånt där jag skriver i texten att man absolut inte får använda! Det stimulerar tillväxten av resistenta bakterier, vilket är farligt. Jag anser att antibakteriela tvålar och diskmedel borde vara förbjudet att sälja så lättvändligt som det görs idag. På sjukhus finns det motivation till att använda det, och kanske i andra sammanhang, men en av de största hoten som börjar växa upp mot mänskligheten är just tillväxten av resistenta bakterier på grund av att sånt där används för mycket och på grund av all penecillinanvändning.

2008-03-01 @ 15:00:25
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: emma

fan, mitt inlägg försvann. gör ett nytt försök! haha, jag brukar blåsa mitt hår med blåstorkaren när jag är ute. Den gör så att håret får jättemycket volym :P fast nu kändes det inte lika roligt längre, haha.

2008-03-01 @ 15:31:33
Postat av: Johanna

Så det finns andra som en själv :) jag tycker att allmänna toalettstolsringar är värst. måste lägga toalettpapper på innan jag sätter mig. Och tangentbord tex i skolan. Man ser knappast tecknet på knappen för det är så mycket hudavlagringar, smuts och bakterier. Hu! Dock är jag lite delad, för jag städar nämligen på hotell och där har jag inga problem med "skiten", kanske beror det på att jag städar bort det. jaja, ha en trevlig kväll!

2008-03-01 @ 16:27:56
URL: http://ambitios.webblogg.se
Postat av: Disa

Hej! Du har skrivit så många inlägg som gjort mig alldeles varm och glad och trygg tidigare, och det här är ännu ett. Tack för bekräftelsen på att jag inte är ensam om att tycka att det är fruktansvärt äckligt att ta i offentliga handtag, gå på offentliga toaletter och dela glas med folk. Jag blir, precis som du, otroligt äcklad över dessa saker och får ofta pressa mig själv till ett 'normalt' beteende i samröre med andra...
För mig går det så långt att när jag bjuder hem folk så får INGEN röra min säng innan den är helt och hållet bäddad (skulle folk få sätta sig på mitt lakan med sina utomhuskläder? Nej tack) och om jag får reda på att någon torkat händerna på min ansiktshandduk får jag kväljningar och har ett flertal gånger omedelbart gett bort denna handduk till personen som använt den för att försäkra mig om att deras handbakterier ALDRIG får vidröra mitt ansikte. Jag litar inte på tvättmaskinen.

Jag ber om ursäkt, detta blev en uppsats. Egentligen ville jag bara säga tack!

2008-03-01 @ 16:40:02
Postat av: Frida

Blåstorkar ja, de är verkligen äckliga. Jag går hellre ut utan i minusgrader utan att torka de nytvättade händerna än att använda en sådan. Det är jätteirriterande i skolan, för om man lutar sig liiite åt vänster (vilket är ganska naturligt, om man vill komma åt pappret på högersidan i den trånga, trånga lilla toaletten) så går blåstorken igång. Med tanke på hur fräscha de där toaletterna är (ew!) så kan man inte låta bli att se framför sig hur det inte bara blåser ut äckel ur torken, utan hur allt som inte sugits in i den fläktas runt i hela rummet och täcker en med en tjock hinna av äckel...

Jag tror att min bacillskräck (som iofs är rätt mild jämfört med din, verkar det som) härstammar från att min mamma är så fruktansvärt slarvig. Jag kan inte dricka ur samma vattenflaska som hon, eftersom hon på nåt sätt lyckas spotta ut alla matrester hon haft i munnen ner i flaskan (hon tuggar oftast inte ur innan hon dricker). Och hennes tandborste vill jag inte ens prata om.

Fast det jag är mest mobbad för är nog ändå att jag alltid måste kolla i glaset jag ska dricka ur.. Måste alltid ha ett rent glas. Det funkar inte annars...

2008-03-01 @ 19:05:33
Postat av: Emma

Det äckligaste jag vet är när någon tar i t.ex. skinka för att sedan hålla i osten när de ska hyvla. Och folk som man delar chipsskål med som tar bort rester mellan tänderna med fingrarna innan de stoppar handen i skålen igen. Blää.

2008-03-01 @ 19:36:05
Postat av: Anonym

Hur gör du med handduksgrejen när du är ute och reser? Om man vill ha en ren handduk hela tiden måste man ju ha sjukt många med sig och det tar ju en massa plats.

2008-03-01 @ 21:32:06
Postat av: Michaela

Jag har läst igenom de saker som dina läsare tycker är jobbiga att hantera, och många av sakerna är väl rätt "äckliga" när man tänker på dem. Jag har dock blivit helt avtrubbad efter att ha genomfört en OCD-behandling för en patient, väldigt få saker äcklar mig nu för tiden. Och det är så befriande! Man kan leva med 20-sekunders-regeln och inte alls bry sig om bacillskräck. Bakterier är bra och nyttiga, som du skriver.

2008-03-01 @ 21:34:55
URL: http://www.unstylish.se
Postat av: Jessica

Jag kan gärna dela glas och har gärna tät kontakt med människor jag känner (kramas, pussas, pillar hår mm). Ingen direkt bacillskräck på det planet...
Men pumptvål är den enda tvålen jag köper och som jag vill använda, vanlig fast tvål innehåller ju mer bakterier än vad man redan har på händerna efter att ha torkat sig i arslet..
Står ofta över krogtoaletter och kissar, 90% av gångerna då jag inte är för berusad för att stå vill säga - annars torkar jag ringen först. Nedkissade toalettringar, urinstank och smutsigt papper kastat över hela golvet är inte speciellt trevligt alls och får de flesta att inte vilja andas eller nudda något alls som varit i kontakt med en sådan yta. Åtminstone enligt mig och de personer jag känner..
Tvätta händerna innan man lagar mat är ju a och o, liksom att sätta upp sitt långa hår i en tofs så att det inte hänger ned i maten och lösa hårstrån lossnar och dimper ned i middagen (kan ju ske ändå, men att sätta upp håret minskar risken iaf). Något annat är smaklöst! Likadant med att tvätta händerna efter toalettbesök eller när man grejat med vissa saker..Men det är ju "normalt" skulle jag vilja säga, de flesta jag känner förhåller sig till omvärlden på samma vis. I princip alla har någon form av bacillskräck..

2008-03-01 @ 21:48:01
URL: http://ikkas.blogg.se
Postat av: Bravo

Lite skit rensar magen...

2008-03-02 @ 01:37:52
Postat av: Sofie

Jag tycker att jag blivit mer och mer bacillmedveten på senare år. Förr brydde jag mig in princip endast om att tvätta händerna efter toalettbesök, innan matlagning och när man kommer hem efter att ha varit ute. Idag kan jag inte gärna ta i dörrhandtag på offentliga platser, låta andra använda min ansiktshandduk, avskyr när folk nyser offentligt speciellt i kollektivtrafiken!!! Jag tycker det är äckligt att ta i pengar (där har ni en riktigt bakteriehärd! speciellt mynt...), offentliga tangentbord och telefoner och skulle aldrig äta ett köpt äpple om jag inte sköljt av det först. Att jogga i innerstan är för mig helt obegripligt med tanke på hur otroligt osund luft det är längsmed trafikerade stadsvägar.

Men Hanna och alla andra som röker ciggaretter...varför? Om det är något som är mer osunt än att tvätta händerna med någon annans rövtvål är det ju rökning.
Kanske låter jag som värsta moraltanten ;) Men det är ju egentligen ganska snedvriden fokusering att inte vilja tvätta sig med fast tvål men att man sen kan suga i sig över typ 300 cancerogena ämnen, rök, tjära och farliga besprutningsmedel frivilligt och flera gånger dagligen....

2008-03-02 @ 10:39:13
Postat av: K

Jag kom nyss hem från mitt jobb där barnen gärna peter sig i näsan och sedan tar på t ex mat, dörrhandtag, spelpjäser. Det är sjukt jävla äckligt.

2008-03-02 @ 19:31:13
Postat av: Anonym

Tack för din utförliga beskrivning..

Och tack för dina önskningar.

2008-03-02 @ 20:21:49
Postat av: drKotte

Nej, det skadar ju inte nån annan. Men frågan är ju hur långt den här bakterieskräcken kan gå innan du själv tycker att ditt liv inskränks. För det är ju ungefär där som gränsen mellan personlighetsdrag och fobi går.

Däremot kan det ju vara bra att veta att det inte finns några särskilda fördelar med den här typen av beteenden, om man inte lider av nån immunbristsjukdom.

I vinterkräksjuketider kan det absolut vara motiverat att tvätta händerna ofta och noggrannt (och det var nog vad den där läkaren menade), men i allmänhet så riskerar man bara att få torr, skör hud , vilket blir helt kontraproduktivt, eftersom torr, skör hud inte alls är en bra infektionsbarriär. Det blir alltså motsatt effekt mot vad man väntar sig.

Att ta på ett toalettlock är verkligen ingen fara - en slät, kall yta utsatt för luft och ljus utgör ingen vidare plats för liv.

Att dela tandborste med nån bör däremot bara anses som puckat, rätt och slätt! :p Vill du fobiträna så rekommenderar jag att öva att inte använda handskar till att ta på handtag/kranar/whatnot.

2008-03-02 @ 20:58:58
URL: http://onkeltuca.blogspot.com
Postat av: drKotte

Det är skillnad på allmänt antibakteriella grejer (typ sprit och salt osv), och antibiotika. Det är antibiotikaförsedd tvål/diskmedel etc som främjar bildandet av resistanta bakterier. Och där är jag helt med dig - sånt borde förbjudas. Triclosan = döden.

2008-03-03 @ 00:10:13
URL: http://onkeltuca.blogspot.com
Postat av: Aurosia

Jag är lite för trött för att orka läsa allt, men åh vad jag lider med dig. Måste vara ett helvete att alltid ha det i åtanke. Påminner lite om min sjukdom (dysmorfofobi) fast ändå inte.

Hur som... Åh, nej nu vet jag fan inte vad jag ska säga. Men kram liksom. Fast med heltäckande overaller om det känns bättre (inte ironi).

2008-03-03 @ 05:30:45
URL: http://theheartbeatofadoll.blogg.se
Postat av: Sandra

Det där med blåstorkarna är dock inte sant. Det är en skröna.

2008-03-03 @ 10:42:59
Postat av: Aleks

Oh yes. Samma här. På alla punkter.

2008-03-03 @ 14:23:26
Postat av: mal

underbart inlägg, vi som har bacillskräck kommer att överleva alla mohah:)

2008-03-03 @ 22:42:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback