Min omgivning och alkoholen

Jag tänker lite på min bekantskapskrets. Och utgång. Och fylla.

Jag blir i princip aldrig full när jag går ut längre. Jag vill inte. Jag blir aldrig sluddrig, aldrig vinglig, får inga minnesluckor och slipper bakfyllor. Det fullaste jag varit på länge var modemiddagen på Sturecompagniet, och genom en kväll drack jag alltså fyra glas vin, en liten svag drink och en eller två öl. Vanligtvis när jag går ut så blir det aldrig mer än två eller tre öl. Och jag förar i princip enbart på en eller två folköl.

Ni som tror att jag spenderar asmycket pengar på utgång kan alltså även ni lugna er, då mina kvällar sällan kostar mer än 150-200 kronor. Topp.

Men däremot de man träffar. Folk blir verkligen riktigt fulla när de går ut. Och jag tycker inte riktigt om det. Någon kan gå fram och sluddra och vara sådär fyllekonstig, och jag finner det hela ganska obehagligt. Inte för att de är fulla och jag bara salongsberusad, utan för att det alltid är så. Och jag undrar i ärlighetens namn hur min omgivning mår. Speciellt eftersom att man aldrig, aldrig träffar dem vid nyktra sammanhang. Bara krogen. Bara utgång. Inga lugna filmkvällar eller något. Sånt gör man helt enkelt inte, utan det är alltid vin eller öl med i bilden. Alltid.

Jag går ut ofta och folk ifrågasätter väldigt mycket om det här är nyttigt eller hur jag orkar. Men det är enkelt. Jag blir inte full. Jag dricker inte så mycket. Ibland dricker jag inte alls när jag går ut. Och jag är lika social och party som alla andra. Jag behöver inte alkoholen för att vara pratsam och kunna dansa. Dessutom börjar jag lätt må illa om jag blir full. Minsta lilla yrsel leder till illamående för min del.

Men de jag känner som är 30 år eller äldre som man i princip alltid träffar när man går ut, och är fulla kväll efter kväll, och har varit det sedan de var 18 eller tidigare. Hur kan de må, egentligen?

Och gör de någonsin något nyktert? Några nyktra nöjen alls?

Består en stor del av min bekantskapskrets egentligen av ovetande alkoholister? Som slätar över det hela för att de inte tar en återställare på morgonen? Motiverar det hela med att det inte är någon risk för att de inte känner sig tvungna att dricka alkohol de få dagarna de inte är ute?

Jag är så trött på att se folk jag gillar stå där och stappla onsdagar, torsdagar, fredagar och lördagar. Sluddra när de pratar med mig. Berätta sinnessjuka fyllehistorier om hur fulla de varit varenda helg och hur sjukt fulla de varit. Alltid en ny, sjuk fyllehistoria. Varje gång.

Det får mig nästan att vilja bli nykterist.

Kommentarer
Postat av: emelie

så rätt du har... efter en fredag med mycket fest snurrar just dessa tankar i mitt huvud. alla mina kompisar måste dricka så mycket för att kunna prata och dansa. vissa av dem jag känner har jag aldrig träffat förutom när de är onyktra.

2008-03-01 @ 16:23:16
Postat av: Alexandra Malmqvist-Olsson

Gränsen mellan storkonsument och alkoholist är hårfin, men det säger inte att de flesta är storkonsumenter! Snarare tvärtom och det gör mig så hopplöst ledsen!

2008-03-01 @ 16:47:00
Postat av: Hanna P

amen!

Postat av: e

ja det e tragiskt.. byt kompisar ;) nä men bra att du tar upp detta då jag tror att det du beskriver är mkt vanligt!

2008-03-01 @ 18:52:06
Postat av: Maria

Jag går inte ut på krog och liknande så värst ofta, i snitt en gång per månad. Däremot pallar jag inte att vara nykter där alla andra är fulla, jag har inget som helst tålamod med alla fyllon i nyktert tillstånd. När jag själv är full däremot, ja då är ju alla andra "heelt normala" :P Med andra ord, jag är i princip alltid full på krogen!

2008-03-01 @ 19:31:31
URL: http://www.shoppoholic.blogg.se
Postat av: Matilda

Jag känner igen mig! Mångas ständiga drickande oroar mig, men jag tror inte att det oroar dem för alla andra runtomkring dem dricker minst lika mkt om inte mer!

Jag kunde innan dricka ganska mkt och vara "lagom full" hela kvällen. Numera kan jag bara komma till salongsberusad om jag inte vill ödeläga hela utekvällen. annars vet jag att hela min fylla kommer spåra ur. Det går på kanske max 10 minuter och sen är jag i däcka-när-som-helst-stadiet. Och jag har oroats av denna förändring hos mig så jag har bestämt mig för att dricka en sorts sprit (helst vin) och hålla mig till 3-4 glas - max. Men vad som oroar mig mest är att när jag berättar detta för en del av mina kompisar är de precis som om jag deklarerar att jag ska bli nykterist! De tycker jag är knäpp och skakar på huvudet o säger "Matilda kom igen! Du ska bli asnitad ikväll... WOOHOOO!"

2008-03-01 @ 19:41:52
URL: http://www.pusspjett.com
Postat av: Mimmi

Så sant. Jag har inte varit full sen gymnasiet ( ca 6 år sedan), dricker en öl när jag går ut och har lika kul ändå. Av nån anledning har jag aldrig "lärt mig" att uppskatta fylleruset! Vi är billiga å bra!

2008-03-01 @ 19:55:18
URL: http://www.collectionofdesigners.com
Postat av: emma

Jag gillar verkligen din blogg nu, men ibland får jag såna härliga tillbaka-blickar från när jag började läsa den, typ någon gång under våren 2006. Och b.la. en bild där du hade gjort om en svart satinklänning genom att knyta en stor knut, samt att du hade en svart peruk på dig. Och sen skrev du att det var någon gubbe som mailat dig om att han typ ville ta kort på dig med olika strumpbyxor och du var (såklart)förfannad. Din blogg verkligen osade söderromantik och sommaräventyr och jag tyckte att du och dina lockar var det finaste jag sett. Och att du var så sjukt fin i den svarta peruken. Och i dina glasögon och röda sneakers. Kom att tänka på det bara!

2008-03-01 @ 21:09:12
Postat av: Annika

Jo du har helt rätt. Jag går inte ut ofta men gillar att bli full, jag har faktiskt ofta roligare än jag har ofull, men bakfyllan och de pinsamma händelserna som då och då dyker upp har vägt upp det alltmer så nu är det inte värt det längre. Igår var jag på fest i-stort-sett-nykter (en öl, små små sippar hela kvällen) och det funkade faktiskt hur bra som helst. Var i och för sig en tv-spelsfest med nära bekanta, men jag tror det ska gå bra annars också. och så har jag börjat ha nykter-fester, kafferep! Bjuda folk som aldrig träffat varandra på kakor, kaffe och thé, det fungerar faktiskt! Inte mer pinsam stämning än på vanliga fester, utan faktiskt roligt. Och gäcterna vågar ta kontakt med varandra igen när de vet att den andre inte var full när den ville bli facebookvän eller fika eller vad den nu sade. Superduper!

2008-03-01 @ 22:17:52
URL: http://floraochblogg.blogg.se
Postat av: b

Jag tycker 150-200 kronor är jävligt mycket pengar på dricka för en kväll. Nu betalar jag oftast inträde på någonting mellan 50-100 kronor och jag vet ju inte om du ränkar/ behöver räkna med de utgifterna. Hur som helst blir jag askalas av två öl (ca 100pix).

Och det du berättar att du dricker på en kväll, det är skrämmande mycket för en person i din storlek och att du säger att du inte blir full av det är inte hälsosamt. du kan vara lika nära alkoholism som vem som helst av dina vänner som dricker varje kväll.

2008-03-01 @ 23:31:40
Postat av: U.

Du har dock skrivit vad du väger tidigare i bloggen, i samband med att du gick upp i vikt, så det med kroppstorleken skulle ju denna
b eventuellt kunna ha någon uppfattning om. Men det var inte vad jag egentligen ville skriva en kommentar om; jag ville skriva att jag uppskattar det här inlägget så otroligt, otroligt mycket och att jag är så glad att det finns människor som tänker som du.t ack för det.

2008-03-02 @ 08:44:41
URL: http://nettelblad.blogg.se
Postat av: plupp

I know the story. Jag bor i Lund, omges av studenter. Det finns ju extremfallen som kör tis, ons, tors, fre, lör. Men det normala är ju ons, fre, lör. Och gud vad folk blir fulla. Det finns nog många dolda alkolister i studentvärlden, många dämpar sin ångest och press med att riktigt supa skallen av sej.
Och det är bara så sorgligt att se, kväll efter kväll, folk som inte klarar av att stå på benen.

Och precis som matilda säger här uppe, det är inte accepterat att komma till en fest och säga att man inte tänker dricka så mkt. En del av mina vänner kan ärligt bli arga på en, riktigt upprörda. Jag förstår inte, varför man blir så upprörd?! Gosh!

2008-03-02 @ 11:39:05
Postat av: a

Precis exakt såhär är det i min bekantskapskrets med. Jag är som du, jag dricker mig oerhört sällan full, medan mina vänner (alla runt 18-19) ständigt dricker sig, tja, aspackade. De klarar inte av några nöjen där alkohol inte är inblandat. Det går inte för sig, det har ju varit såhär sedan de var 13-14.

Nu har en av tjejerna hamnat på ett hem för alkolister, och snart hamnar väl resten där. Det sjuka är att hela bloggvärlden idag verkar vara helt influerad av dessa smygalkisar.

men du, du är grym. det behövdes att någon tog upp detta. och skaffa dig vänner du kan ta det lugnt med, också, helt utan alkohol. det har jag gjort. det är fantastiskt.

2008-03-02 @ 12:06:43
Postat av: anna

du är så klok, hanna!

2008-03-02 @ 15:41:53
Postat av: Emma

bra text. lever med en 26åring som super som han gjorde när han var 18. själv är jag nykterist och tycker alkohol är det värsta som funnits/finns.

2008-03-02 @ 16:36:52
URL: http://yours4ever.blogg.se
Postat av: Lilja

För mig har det alltid varit en självklart att vara full under helgerna. Gå ut, dricka, göra dumma saker och vakna upp och må allmänt dåligt morgonen efter.

Nu har det kommit tider då jag inte har druckit, delvis för att jag inte vill och delvis för att det är en onödig sak att lägga pengar på.
Men jag har insett att om jag dricker så blir det en hyfsat bra kväll, man kan glömma allting och ryckas med. Om jag inte dricker så inser jag att det finns så mycket mer av att få ut av livet än vad jag får ut, och då blir jag alltid deprimerad.
Så frågan är, vad är bäst?

2008-03-02 @ 18:33:18
URL: http://baralilja.blogg.se/
Postat av: sofia

för många är det ju ändå under en kort period i livet man har sådana alkoholvanor. jag har nu vid 24-års ålder ett helt annat sätt att dricka än för bara två år sedan, d.v.s. mycket mindre.

2008-03-02 @ 18:46:36
URL: http://www.bobbypin.blogg.se
Postat av: mia

Jag stanna hellre hemma än går ut och är nykter, mest för alla fulla människor.
Men när jag väl är ute så har jag väl en tendens att bli för full.

2008-03-03 @ 12:11:46
URL: http://textbook-stuff.com
Postat av: Sara

Det bubblar i mig av kommentarer, men jag kan inte annat än att hålla med. När umgånge blir en anledning till att dricka är det nåt som inte står riktigt rätt till.. Tack för ditt kloka inlägg! Det är inte sällan som de förgyller dagar!

2008-03-04 @ 14:57:26
Postat av: motherfakka

Det e bra. Kom över till the white side.Går inte att vara mer rebell 2008.

2008-03-04 @ 17:19:07
URL: http://motherfakka.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback