Vän av ordning

image2290

Äh. Vi har en sådan där vän av ordning på redaktionen. En hejare på att sätta upp arga gnällappar. Jag vet inte vad som stör mig mest, folk som faktiskt tror att otrevliga pikande lappar är ett effektivt sätt att behandla ett problem, eller när de ska bli lite vitsiga när de gör det.

Vi byter ut allihopa. Det gör vi. Vi gör vän av ordning lite arg, eller hur?
Kommentarer
Postat av: Sarah

Såna där lappar är alltid lika trevliga att läsa. Förgyller vardagen så där lite lagom. Om man ska vara petnoga så är ju lappen ändå riktad till just "köket" och inte till några personer, med andra ord så behöver ni inte bry er ett dugg om gnällspikslappen ;-)

Postat av: Tuva

Antagligen så ställer folk inte undan sin tallrik. Och någon person har väl blivit trött på att alltid säga till.
Vad är felet?

2008-03-16 @ 16:46:52
Postat av: c

finns det någon rationell anledning att irritera sig på folk som sätter upp sådana lappar - eller att irretera sig på lapparna för den delen. knappast va?

kan det finnas någon rationell anledning att sätta upp sådana lappar. om folk inte städar efter sig så skulle jag svara ja.

Kay Pollak har skrivit en fantastisk bok som tar upp sådan här problematik då man går runt och irriterar sig på folk bara för att man har missuppfattat verkligheten (inklusive de människor som utgör verkligheten) eller att man helt enkelt gör felaktiga antaganden. Det är en väldigt stor fördel att ha läst den boken. 44 kr på bokus

2008-03-16 @ 16:50:02
Postat av: Felicia

bry dej inte, men fånigt är det!? =)

2008-03-16 @ 16:50:02
URL: http://designers.blogg.se
Postat av: Hanna Fridén

Sarah: Jag ska byta ut den! Jag är lättprovocerad!

Tuva: Jag hade tänkt byta ut den mot en lapp där det står typ: "Hjälps vi alla åt så har vi ett fint och rent kök!" med lite blommor på eller något. Det är en trevlig lapp. En trevlig lapp gör folk glada och motiverar folk att städa, en lapp där det står att folk är ojusta och dumma leder inte till att folk vill vara ordentligare! Det är som om du skulle spela musik i din lägenhet. Om en granne kommer upp och frågar vänligt om du kan sänka så blir du ju inte arg över det, men om samma granne istället skulle säga "Stäng av den där skitmusiken jag blir störd!" så tycker ju du att grannen är agressiv och dum!

2008-03-16 @ 16:53:03
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Hanna Fridén

c: Finns det någon rationell anledning till att sätta upp arga lappar, istället för trevliga, är då min fråga?

En lapp där det stod exempelvis: "Hjälps vi alla åt så får vi ett fint och rent kök!" skulle vara mycket mer effektiv istället för en lapp som en person satt upp när det troligtvis bara är någon som slarvar.

Det är som att jag ganska ofta tycker att det är lite irriterande att folk sluskar i tvättstugan och inte gör rent efter sig, men jag skriver inte en lapp där det står: "Jag är trött på att behöva göra rent filtret och torka av maskinerna varje gång innan jag börjar tvätta. Det är OJUSTE mot alla andra som bor i huset att grisa runt!" Eftersom att det enbart bidrar till dålig stämning. Då kan man istället skriva "Trevlig tvätt! Glöm inte bort filtret" eller dylikt.

Det är ganska enkel psykologi, vett och etikett. det kan du nog också införskaffa på Bokus. Något som jag rekommenderar varmt.

2008-03-16 @ 17:01:30
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: c

Hanna: "Det är en trevlig lapp. En trevlig lapp gör folk glada och motiverar folk att städa, en lapp där det står att folk är ojusta och dumma leder inte till att folk vill vara ordentligare!"

Det är sant. Men om du vill vara ännu mer manipulativ kan du skriva att du blir ledsen och mår dåligt när folk inte städar upp efter sig. Tänk den som struntar i att städa efter sig trots den vet om att det kommer göra att du blir ledsen eller mår dåligt.

2008-03-16 @ 17:03:25
Postat av: Hanna P

mina hårda studier i ämnet (är inne tredje kollektivet/internatet/korridoren etc) så fungerar ingen av lapparna. Jag slår ett slag för att vi lär våra barn att plocka undan disken vid tidig ålder!

2008-03-16 @ 17:05:53
URL: http://hannapannapersson.blogspot.com
Postat av: Hanna Fridén

c: Nu är du inne på ett intressant spår! Det här kan bli humor på riktigt. Det finns en kille i mitt hus som nästan alltid lämnar sin blöta tvätt kvar i torktumlaren och torkskåp och inte hämtar det fören mitt i natten även om han hade tvättid på morgonen. Jag kanske ska skrive en lapp enligt följande:

"Nästa gång din blöta tvätt lämnas kvar så hänger jag mig i taket med din jeasbyxa. Det här förstör mig. Jag vill inte leva längre."

Vad tror du? Humor på hög nivå!

2008-03-16 @ 17:09:28
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: c

Hanna,

Jag tycker inte att man ska skriva arga lappar. Det är inte vad jag menar. Och jag uppfattar inte den lappen du visar på bilden som arg. Att jag inte uppfattar lappen som arg beror nog på att jag tänker så som Kay Pollak lärt mig att tänka.

Vidare har jag flera psykologiböcker kvar sedan jag pluggade just det. Så du får nog vara lite mer specifik om du vill ge mig boktips.

2008-03-16 @ 17:11:31
Postat av: c

Hanna: "Vad tror du? Humor på hög nivå!"

Humor... ja absolut. Roligt... ja det oxå.

Om det ger resultat... det är mer tveksamt. Anledningen till att man hänvisar till sina känslor och egen mentala hälsa är ju för att sådant fastnar ofta i folks samveten och det går inte att skaka av sig - skiter man i det är man ju verkligen en dålig människa säger samvetet. Det finns ju en risk att latmaskarna uppfattar det som just ett skämt och inte tar det seriöst.

2008-03-16 @ 17:18:23
Postat av: Hanna Fridén

c: Ja, och det är bra! Men alla tänker inte så heller, och jag tror inte att MTG kommer betala hans bok åt alla i hela företaget. Men om alla tänkte så, så javisst, då skulle nog vi inte ens ha arga lappar till att börja med! Men man kan inte utgå från att alla reagerar likadant. Även om det i den här bemärkelsen självfallet vore det ultimata!

2008-03-16 @ 17:21:19
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: c

Hanna igen: "Det finns en kille i mitt hus som nästan alltid lämnar sin blöta tvätt kvar i torktumlaren och torkskåp och inte hämtar det fören mitt i natten även om han hade tvättid på morgonen."

Haha det låter ju nästan som mig ;)
Jag lämnar våt tvätt i tvättmaskinen över dagen och den upphängda tvätten i torkskåpet över natten och följande dag. inte alltid men då och då :)

2008-03-16 @ 17:23:36
Postat av: Heidi

Jag gillade lappen på mitt jobb:

"Diska efter dig ? innan din mamma gör det!"

2008-03-16 @ 18:08:06
URL: http://galene.blogg.se
Postat av: Nils

Det finns faktiskt en hel blogg med arga lappar!

http://arga-lappen.blogspot.com/

2008-03-16 @ 18:32:29
Postat av: Maria Broström

Tänkte länka till samma sida som Nils...
Det är ju faktiskt mycket roligare med arga lappar, för då får man skratta. =)

2008-03-17 @ 01:03:18
URL: http://brostrom.blogg.se
Postat av: icki

Människor som inte klarar av de mest basala saker utan lämnar sin skit till andra förtjänar arga lappar. Fast just den här lappen var ju inte ens arg.

2008-03-17 @ 10:45:32
URL: http://irriterad.blogsome.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback