Vett och etikett, vill ni hjälpa mig?

Magdalena Ribbing är på semester! Som tur är så är det väl uppbunkrat med både roliga och intressanta frågor och svar. Jag vet inte om ni vet det här, men jag tycker väldigt mycket om henne. Vissa svar må jag ha svårt för, som det om mobilprat på tunnelbanan, men oftast så upplever jag Magdalena syn på socialt umgänge som mycket god och hennes ton både rolig, kvick och klok.

Men jag hade en fråga som jag så gärna ville ha svar på. Ni kan kanske svara åt mig så länge?

Here we go.

Jag är glutenintolerant, hyser en skaldjursallergi samt är allergisk mot gurka, hur konstigt det sistnämnda än må låta. Jag tycker oftast att det känns ganska pinsamt när jag blir bjuden på middag. Jag vill inte besvära bjudarna med mina specifika krav och möjligen även förstöra matplanerna. Jag brukar ofta fråga vad som kommer att bjudas och sedan föreslå att ta med eget glutenfritt komplement. Bjudarna säger då oftast att de gärna ordnar glutenfritt, och det gör mig självfallet väldigt glad att de vill anstränga sig för min skull men jag blir ändå orolig eftersom att det här med glutenfritt oftast är svårare än att bara undvika mjöl, och jag får absolut inte få i mig gluten. I det läget vill jag självfallet inte säga att de omöjligen kan förstå vad jag kan eller inte kan äta, och inte heller vill jag skicka en lång lista, det känns otrevligt. Men det känns också otrevligt att insistera på att ta med sig eget, eftersom att jag misstänker att det framgår att jag inte litar på deras kompetens inom det glutenfria området. Hur ska jag göra för att göra det här så enkelt och trevligt som bara möjligt? I många fall har det hänt att jag helt enkelt tackat nej till bjudningar enbart för att jag inte vill vara till besvär eller uppleves som otrevlig!

Kommentarer
Postat av: :(

jag såg precis den där artikeln i aftonbladet. jag gillar din blogg i övrigt, men tror du verkligen på riktigt att nån skulle köpa att du haft ett bmi på 14,9 pga "hög ämnesomsättning"? hahaha. har man hög ämnesomsättning har man ett bmi på 18-20 utan att behöva banta. ett bmi på 14 har man pga cancer, parasiter eller svält, inget annat. du kan väl åtminstone vara ärlig.

2008-03-21 @ 22:01:02
Postat av: Hanna Fridén

Vet du vad? Om jag publicerar din kommentar som ett inlägg så kommer du se att det blir en massa personer som blir jävligt upprörda över att du påstår att de måste ha parasiter eller svälta sig för att de har en BMI under 18! Vi ser olika ut, och det finns folk som är smalare. Jag har dessutom aldrig hävdat att min undervikt berodde enkom på "hög ämnesomsättning". Jag har Celiaki, vilket även betyder glutenintolerans (vilket fanimej inlägget ovan handlar om, om du nu missade det) och nästan samtliga med celiaki lider av grav undervikt eller undervikt på grund av att deras kropp (tarm) inte kan ta upp näring.

Varför du lider av ett så otroligt ohyfs och måste anklaga både mig och andra för att lida av parasiter och psykiska sjukdomar (som du sagt tidigare) för att vara udnerviktiga kan jag inte förstå mig på, och jag hoppas genast att du skaffar dig en mer respektfull ton för din omgivning.

Det där är helt enkelt inte okej någonstans. Skärpning! Du kan väl åtminstonde läsa ordentligt innan du anklagar folk för saker? Fullkomligt patetiskt.

Postat av: Hanna Fridén

Och att säga att du "precis" såg den är väl också löjligt med tanke på att du kommenterat samma sak i tidigare inlägg, vilket jag helt enkelt ignorerat eftersom att jag finner det så urbota dumt och otrevligt.

2008-03-21 @ 22:08:16
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: m

Klurigt. Ribbing brukar ju svara på sånt att man ska erbjuda sig att ta med eget yada yada precis som du brukar göra. Men om det inte funkar, vad sjutton gör man då? Att tacka nej till bjudningar är ju en sorglig åtgärd. Jag tror helt enkelt att du får börja äta innan du går bort, och vara nästan mätt när du kommer dit. Sällskapet är ju förhoppningsvis trevligare än maten ändå. Eller halvmätt. Går bara en del att äta blir du helmätt där. Går allt att äta så blir du proppmätt!

2008-03-21 @ 22:15:14
Postat av: Minna

FIxa recept på t.ex. ICA som du vet att du kan äta ^^ SÄg att "det här kan ni fixa i så fall, så blir det jättebra :)"

2008-03-21 @ 22:15:19
URL: http://den-annorlunda.blogspot.com
Postat av: Sophie

Oj vad jag känner igen mig i ditt dilemma. Jag är själv extremt mjölkallergisk, mot både proteinet och laktosen. Jag kan om det vill sig illa vara dålig i nästan en vecka ifall jag får i mig något med mjölk och ibland kan det tom räcka med spår. Middagar, sittningar och för att inte tala om företags event med bjudmat. Det är ett jätte problem och jag vill varken vara otrevlig mot värden eller bli sjuk (eller sitta hungrig för den delen, peta i några salladsblad för att värden inte tänkte på att smör innehöll mjölk och gladeligen stekte kycklingen i detta). Ribbing får ge oss lite vägvisning så vi "problembarn" har något att rätta oss efter!

2008-03-21 @ 22:29:45
URL: http://ceesophie.blogspot.com
Postat av: Nina

Jag måste bara poängtera att jag hade en klasskompis med väldigt lågt BMI som fick stå ut med tråkigt mycket kommentarer om hennes utseende. Hon åt dessutom väldigt mycket, nyttigt som onyttigt och jag kan inte säga vilket BMI hon har men det är en bra bit under 18.

2008-03-21 @ 22:44:23
Postat av: Rana

förklara förklara förklara. det här med artighetsfraser måste ju ändå ha gått överstyr om du tackar nej för att det är svårt att hantera smidigt. förklara på en gång att du gärna tar med dig eget eftersom du ABSOLUT INTE får få i dig gluten och att det kan vara svårt att ordna glutenfri mat om man inte är insatt i ämnet osv. bjuder man dig på middag så tycker man ju ändå om dig och borde därmed förmodligen kunna ta emot en riktig förklaring utan att bli förolämpad?

2008-03-21 @ 22:44:42
URL: http://jagochkarl.webblogg.se
Postat av: Anonym

hanna, du är underbar. stå på dig och fortsätt med allt bra du gör.

2008-03-21 @ 22:59:55
Postat av: Nina

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=299&a=750733&viewAll=true

Här svarar hon till en vegetarian, tycker inte att hennes tips till den frågan var särskillt bra :/

2008-03-21 @ 23:56:34
URL: http://fashionina.com
Postat av: Jen

Kanske kan du ta med dig egen mat, och sedan nar du kommer dit sa forklarar du varfor. Om det sedan ar nagot de lagat som du faktiskt kan ata sa ar det ju en bonus.

2008-03-22 @ 00:01:22
Postat av: Linnéa

Kollade igenom några av ribbings svar. Ett av dom tar upp ditt problem i förbifarten, nämligen att glutenalleergiker vanligen måste ta med sig egen mat för att inte riskera sin ohälsa. läs själv http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=299&a=750733&viewAll=true
frågan heter "slippa sallad?"
Lycka till!

2008-03-22 @ 00:02:35
Postat av: Hanna P

När jag var vegetarian kunde jag föreslå att jag kom dit lite tidigare och hjälpte till med maten eftersom det fanns folk som tyckte att jag kunde ju bara plocka ur köttet ur grytan så var det vegetariskt.
Det är nog ärlighet som vinner i längden så fråga vad de tycker känns bäst.

2008-03-22 @ 00:06:28
URL: http://hannapannapersson.blogspot.com
Postat av: Maria

Usch, det låter jobbigt. Jag förstår att du inte vill att folk ska känna sig förolämpade, men jag tror att det är bäst att du står fast vid att ta med något eget.

Visst, det visar att du kanske inte litar på deras kompetens. Men folk borde faktiskt kunna ta att du vet mer om din allergi än de. Om de blir förolämpade av en replik i stil med "Jag uppskattar det jättemycket, men det är svårt om man inte är van. Jag tål inte minsta lilla gnutta gluten och det blir lättast för alla om jag tar med egen mat" så tycker jag att de är onödigt lättstötta.

2008-03-22 @ 00:13:04
URL: http://www.vildvittra.se
Postat av: CommanderKeen

nu är ju inte jag allergisk men jag är vegetarian och upplever också att det är jobbigt att äta hos folk. speciellt eftersom att jag bara äter smör och ost utan
djurdelar i också. och man känner sig nästan lite dum när man ska förklara att man inte äter det och det och det eftersom att man helst inte ska vara till besvär.
men jag har oftast kört med att jag tar med mig något eget. och sen blir jag förståss jätetglad när någon verkligen anstränger sig och lagar till något för min skull. ^____^
men jag tycker inte att det egentligen är oartigt att t.ex. tipsa om vad personerna kan laga om dom nu erbjuder sig att laga mat till en. speciellt inte när det beror på allergi.

2008-03-22 @ 00:19:49
URL: http://commanderkeen.webblogg.se/
Postat av: Lo

Instämmer mycket med Rana. Om någon bjuder dig är det för denne/dessa personer gillar dig. Du kan självklart förklara ordentligt för värden att du är mycket allergisk.

Jag tycker i princip att man inte ska ta med sig egen mat på tillställningar, det kan spoila lite stämmning, när en värd vill bjuda vill denne förmodligen tillfredsställa alla sina gäster. Självklart kan man erbjuda sig att ta med, men inte övertala. Jag skulle äta innan om jag var osäker på att en värd skulle lyckas med glutenfritt. Sen skulle jag peta lite i maten, kanske äta salladen, dricka desto mer tjut och bara vara glad. Det är ju tyvärr svårt att vara allergiker och alla förstår inte det. Min mor är t.ex. allergisk mot starka dofter och brukar oftast be värdar eller gäster som ska komma att inte använda så mycket parfym. Men ibland sätter hon sig i alla fall ned på en tillställning och vaknar upp morgonen efter som en bifftomat.

2008-03-22 @ 00:45:02
Postat av: Napoleon

Jadu klurigt, men är en männsika så pass vänligt inställd till en att de vill buda en på middag så tror jag att de inte har allt för mycket emot att man förklarar vad man kan och inte kan äta. Man kan ju göra det tillnågot mer humoristiskt med alla dian allergier, i alld det lagom tråkiga. Det finns ju olia scenarion, tackar du nej så anske de inte bjuder dig mer för att de tycker att du e en tråkig "bangare" och så får du inte komma dit mer, eller så tycker de att du e jobbig och bjuder inte in dig igen. Men som sagt vill de ha dig där, och vill ha dig levande så rättar sig nog de efter de "speciella" kraven. Dessutom kan det vara matnyttigt för dem utifall att de får fler skaldjurs-gluten-gurk allergiker.
:D Så berätta vilket problem de möter om du ska komma så får de avgöra hur dem vill göra.

2008-03-22 @ 00:45:04
URL: http://komsfession.blogg.se
Postat av: Fanny

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=299&a=750733&viewAll=true

Det är väl lite samma pryl som gäller i ditt fall, tror jag.

2008-03-22 @ 02:38:13
URL: http://fannyfransson.blogg.se
Postat av: fia

Jag är glutenintollerant, vegetarian och nybliven mjölkallergiker.

Jag brukar köra på "Jag är inte hungrig men tack ändå" och sen köpa en grekisk sallad på Pressbyrån.

2008-03-22 @ 03:12:07
URL: http://fiastankar.blogg.se
Postat av: Ida

Det här har egentligen inte alls med saken att göra, utan jag tänkte bara säga att jag tycker att din blogg är så jäkla skön och hoppas du får en jättetrevlig fest (kan man säga så?) ikväll. Grattis!

2008-03-22 @ 09:10:06
URL: http://idaasp.blogg.se
Postat av: josefin

"jag såg precis den där artikeln i aftonbladet. jag gillar din blogg i övrigt, men tror du verkligen på riktigt att nån skulle köpa att du haft ett bmi på 14,9 pga "hög ämnesomsättning"? hahaha. har man hög ämnesomsättning har man ett bmi på 18-20 utan att behöva banta. ett bmi på 14 har man pga cancer, parasiter eller svält, inget annat. du kan väl åtminstone vara ärlig."

bah. Jag har hög ämnesomsättning, glutenintolerans samt är mjölkallergiker, och jag hade bmi 16 förut. Jag led varken av cancer, parasiter eller svält. Jag snarare åt mer än mindre. Anyway, jag hatar dryga anonyma kommentarer. Kände bara att jag ville svara på denna.

Btw, jag är som sagt också glutenintolerant (samt mjölkallergiker) vilket för enorma problem vid bjudningar osv. Hatar att man inte heller kan ta sig en macka på stan (dock finns de caféer med glutenfritt bröd, men då har de självklart inte mjölkfritt smör. Bah.) osv osv. Forskningen som har gått så långt borde kirra någon sorts mirakelmedicin åt oss stackare!

2008-03-22 @ 09:38:28
URL: http://sandrajosefin.blogspot.com
Postat av: Ingrid

HEj!
Gillar din blogg deluxe mycket! Men till matproblemet. Kanske kan du erbjuda dig att vara med och laga maten? Så ser du till att det inte råkar komma i minsta lilla gnutta gluten? Och dessutom är det ju trevligt att stå vid spisen och dricka vin med polarna.Eller får du vara lite tråkig och säga vänligt men bestämt att för att du känna dig säker tar med din egen mat. En fest får man ju inte missa bara för att man inte kan äta allt! Ha det fint!

2008-03-22 @ 09:56:45
Postat av: m

Hanna P - jag tycker det där var en jäkligt smart och elegant lösning på världens tristaste problem! Erbjuda sig att komma tidigare och hjälpa till. Smart. Inte kul i längden, men smart.

2008-03-22 @ 10:31:39
Postat av: Drowsy

KNepigt! Är glutenintolerant och vegetarian själv.

Är det någon man känner väl, förklara noga

Är det någon du känner mindre väl, fråga innan så du vet. Finns inget alternativ - ät innan du går till bjudningen.

Folk är ganska dåliga på det där med gluten, de tror oftast att det handlar om mjölk - eller så har de ingen koll på vad gluten är, vart det finns och hur noga man måste vara. Jag använder till exempel inte samma gjutjärnsstekpanna som det har varit gluten i, eller samma skärbrädor (eller smör med smulor). Så om du förklarar och personen verkar ha noll koll (eller för bra koll), så strunta i att den kanske blir förnärmad av att du äter innan eller tar med eget - det handlar ändå om din hälsa.

Skriv gärna om hur du gjorde och hoppas det blev trevligt ändå!

2008-03-22 @ 12:28:21
URL: http://drowsy.wordpress.com
Postat av: Kajsa

Jag är laktosintolerant, allergisk mot soja, apelsin och väldigt väldigt allergisk mot skaldjur. Ja och nötter och mandel dör jag utav. Men jag har faktiskt aldrig haft problem på riktigt när jag varit på middag. De flesta ordentliga värdarna är ju måna om att det ska funka för alla så att de fråhgar i förväg om allergier och då brukar jag nämna det som är viktigast, nötter och skaldjur. För det antingen dör jag ju utav eller blir fruktansvärt sjuk så det är nödvändigt. Man behöver ju inte göra det extra krångligt för dem liksom. För hur ofta innehåller en rätt apelsin? Då behöver jag inte lägag till det på listan. Så säg bara att såhär är det, är det något du kan hjälpa till med så kan de fråga dig om råd och så. Lycka till. :)

2008-03-22 @ 19:02:41
URL: http://aenigma.blogg.se
Postat av: Tove

jag är med glutenintolerant och när jag blir bortbjuden gör jag likadant som dig och frågar vad det blir för mat, sen om det innehåller gluten så erbjuder jag också att att ta med eget. oftast blir den som bjöd ganska tacksam då eftersom han/hon slipper tänka på det. men om personen insisterar att fixa det själv så lägger jag ansvaret på den. jag tycker att mer än så kan man inte göra. :)

2008-03-22 @ 19:55:31
URL: http://coopie.blogg.se
Postat av: Tove

Jag tror att det är väldigt bra att förklara noga. Gluten och mjölk finns i så mycket att det blir svårt för den som inte är van att laga mat. En ny kompis har mjölkproteinallergi och innan jag kännde henne hade jag ingen anning om att mjölkprotein fanns i så många produkter! Förklara noga, det är omöjligt att känna sig förolämpad efter att någon man tycker ger en en lista med produkter som innehåller mjölkprotein och sen förklarar vanliga misstag. Värden/värdinnan kommer nog känna sig lättad om du då erbjuder dig att hjälpa till att laga eller ta med eget.

2008-03-23 @ 11:42:37
Postat av: Lina

Jag läste samma artilkel som Nina tipsade om här ovan (www.dn.se/DNet/jsp/polop...33&viewAll=true), och jag håller med om att det var ett dåligt svar..nästan lite nedlåtande. gillar inte.

2008-03-23 @ 14:56:18
Postat av: Madde

Personligen ogillar jag att det ska fixas extra mat till någon, jag försöker alltid laga mat som ska funka för alla gäster oavsett allergi. Jag blir jätteglad om mina gäster talar om att de har någon form av matallergi, och gärna så snart som möjligt efter inbjudan så att jag kan anpassa menyn. Och en lista med ingredienser som ska undvikas tycker jag är guld.

Varför bjuda någon om man inte är intresserad av att personen i fråga ska ha det trevligt?

2008-03-24 @ 08:29:53
Postat av: Meow

Jag utvecklade en grav allergi och astma. Efter att jag läst på lite grand, upptäckte jag något verkligen häftigt och vips så försvann allergin samt astman. Jag håller på att skriva om det på min blog. Läs där, om du vill bli av med allergin? Det är verkligen enkelt att bli av med lite allergi, bara man vet hur man gör.
http://marianova.com/users/kebabbert/blog/

2008-03-24 @ 14:57:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback