Förlegad vett och etikett

Jag har en diskussion med min min mor angående vett och etikett. Nu, jag har en ganska normal kännedom inom vett och etikett och utvövar det högst normalt. Det vill säga, jag vet hur man ska hälsa, jag vet hur klädkoder ska följas och jag vet hur man ska föra sig vid ett matbord; som de allra flesta.

Däremot finner jag vett och etikett ganska intressant, inte tillräkligt för att studera gammalmodig och utdaterad etikett då den oftast baseras på att utesluta folk av lägre klass, som exempelvis "inga bruna skor efter 18.00", men när något jag inte visste om kommer min väg så snappar jag upp det, även om jag låter bli att utöva gamla seder (förutom att ha strumpor i öppna skor, den gillar jag skarpt per praxis att jag helt enkelt inte gillar att gå barbent).

Men nu hade jag och min mor en dikussion angående att stryka över efternamnet på vistkort när det lämnas till bekanta, samt att kyssa på hand.

Det är visserligen sant att frågan gällande visitkortet kom till för att man, när man kom på besök och tjänstefolket öppnade, skulle slippa yttra ett enda ord (folk av fin klass skulle inte behöva prata med hjälpen, så att säga) och därför tog man sitt visitkort och la på en bricka, som tjänstefolket lämnade över till värden. Om man kände värden privat strök man också över sitt efternamn med ett enkelt, snett sträck.

Vad gäller kyssande på hand så var det rätt och slätt en fråga om könsindelningar.

Nu, min mor tycker att det är väldigt fel att utöva någon av dessa två idag. Jag håller inte helt med, eftersom att vi överlag inte har tjänstefolk idag så är det ganska mycket skitsamma hur man väljer att göra, och eftersom att både män och kvinnor tar i hand idag kan en kyss på hand vara ganska charmigt, lite roligt och lekfullt, snarare än artigt. Förutsatt att det görs på kvällstid, givetvis.

Min mor anser att det är att göra sig förmer. Det tycker dock inte jag. Har man ett intresse av gammal vett och etikett, och väljer att utöva dessa små, oskyldiga gester så kan jag knappast se något fel i det, det är ett intresse som alla andra. Att däremot börja undervisa någon i vad det betyder utan att de begärt en önskad angående det hela skulle jag nog se som en smula löjligt, och även ganska tråkigt.

Lite som att helt spontant börja berätta om hur man dukar ett bort när man är ute och klubbar, helt irrelevant.

Men vad tycker ni, är det att göra sig förmer och är det illa att utöva dessa gester på grund av anledningen till varför de skapades, eller anser ni som jag, att eftersom att samhället förändrats och att de alltså inte kan förankras till dagens situation, att det är helt okej?

Eller så bryr ni er inte ett skvatt.

Kommentarer
Postat av: Anna

Själv anser jag att, som du skrev, tex kyssen på handen har fått en helt förändrad innebörd med tiden. Nuförtiden så ses det som lekfullt och kanske lite med glimten i ögat om någon ger en en kyss på handen, mer än att det är någon sorts åldrig gest. Jag har ingenting mot handkyssen, jag tycker bara det är charmigt, och att det inte har någonting med urgamla synsätt att göra.

Postat av: Nicole

Jag tycker inte om några som helst regler om hur man skall uppföra sig och liknande. Om ett visst beteende gynnar mig själv (t ex är det bra för mig om jag är trevlig mot den jag har kär) väljer jag det beteendet självmant. Barn behöver enkel behavioristisk inlärning för att med hjälp av sämre erfarenheter veta vilket beteende som är bäst i vilken situation, men efter den inlärningen skall man själv kunna avgöra vad som är gynnsamt. Att tacka för maten och göra det man har lovat är gynnsamt för att man då antagligen får mat igen respektive uppfattas som pålitlig, men att äta med rätt bestick och skratta åt dåliga skämt ser jag ingen som helst nödvändighet i.

2007-07-23 @ 14:21:46
URL: http://frauneumann.blogg.se
Postat av: bomedill

Ska man kyssa på hand bör man veta att man gör det i luften. Inget slem på händerna mao! Nice tycker jag. Man vet aldrig var folks händer och munnar varit ;)

2007-07-23 @ 14:34:11
Postat av: Hanna Fridén

Anna: Ja, precis så!
Nicole: Fasst det är ju främst det vett och etikett går ut på, att behandla varandra med respekt och skapa en fin stämning för alla runtom!
bomedill: Ja, det håller jag verkligen med om, och jag tror till och med att det står i reglerna? Läpparna ska liksom bara glida förbi ovanför handen?

2007-07-23 @ 14:45:38
Postat av: Malin

Jag ser inget egentligt fel med att kyssa någon på handen som gest, men personligen skulle jag inte vilja att någon kysste mig på handen. Nej, inte ens om de gjorde som man ska och bra lät läpparna glida förbi. För mig blir det en obehaglig överraskning och en invasion av mitt personliga utrymme, därför tycker jag inte att man ska göra det om man inte känner personen ifråga. Jag får även ovälkomna associationer till smöriga fusk-latinos och en förlegad kvinnosyn, kan vara därför jag inte gillar om någon gör det med mig. Om du känner personen ifråga så visst, men aldrig med främlingar och absolut inte som ett flirt-verktyg.

2007-07-23 @ 16:16:11
URL: http://www.hjartasmarta.blogspot.com
Postat av: bomedill

Yess. Du har koll. Nära, men harigt ;)
Själv börjar jag bara flabba om någon gör det, men det är väl (som är nämnt) inte helt seriöst om man gör det. Ser mig själv som feminist, men kan inte se något illa med det. Det handlar om tonen och sättet man gör saker med, mer än OM, eller HUR. Vem spelar ju också in. Skulle t.ex. mammas bekanting, som jag händelsevis råkar veta äter viagra och som alltid ger mig väldigt avklädande blickar, få för sig att göra något dylikt skulle jag sätta ett handavtryck i ansiktet på honom. (Min kära mor förstår mig inte, däremot min far...)
Men iaf, en jämförelse: Fysisk kontakt med sina medmänniskor är ett känsligt kapitel. Jag vet massor med folk som tycker det är läskigt med de senaste tio årens kramtvång. "Hej, vi ses för första gången någonsin, men visst ska väl vi kramas? Nehej? Luktar jag illa?" (Kramandets numera mer lag än undantags-utropande vid respektive kind av "puss-puss" är lite väl patetiskt, i min åsikt).

2007-07-23 @ 16:44:14
Postat av: Magnus

Gillar din ton i skrivandet. Finns hopp om mänskligheten trots allt, tack =)

2007-07-23 @ 17:08:08
URL: http://magnusskoglund.blogg.se
Postat av: Evis

Glöm inte att enligt gamla etikettsregler så ska en gift kvinna om hon lämnar visitkort i någons hem
lämna både sitt och makens, medan han bara lämnar sitt.
För kvinnor räknas inte.

2007-07-23 @ 18:37:42
URL: http://web.comhem.se/~u31138198/main.html
Postat av: Amelia

Jag tycker vett och etikett är läskigt. Jag lider av någon form av prestationsångest där jag finner det skrämmande att båda göra och inte göra det folk förväntar av en. T.ex är jag inte helt bekväm med att ta i hand och skulle helst inte göra det, men jag gör det iaf för att det uppfattas som konstigt att inte göra det och då är jag fruktansvärt rädd för att göra fel - typ ta för hårt eller för löst osv. Kanske bara jag som tycker sådant är läskigt.

2007-07-23 @ 18:54:54
Postat av: Macke

Jag håller med om att det e viktigt med vett och etikett. Men borde komma upp nya sådana för de gammla är rätt förlegade enligt mig. Dock kör jag med en kyss på handen, fast det e är mest för att det är en isbrytare om man träffar nya människor. Sen är det även lite kul för ingen annan gör det idag.
Att bocka samt niga tycker jag är är nått som alla bör göra. För idag bockar även tjejer och det känns helt fel.

2007-07-23 @ 19:16:16
URL: http://mackesblogg.blogspot.com
Postat av: ida

jag håller med malin helt och hållet!
skulle bara bli äcklad av snubben i fråga. (för jag antar att det bara är kille-tjej, inte tjej-tjej/kille-kille som skulle göra så.)
ev att någon nära vän skulle få göra det på skoj. men...en främling? ..jag skulle bli obekväm och säkert undvika personen som gjort det.
annars kan det vara intressant med vett och etikett! det förnekar jag inte.

2007-07-23 @ 20:05:39
Postat av: Anna

Min vett och ettikett försvinner automatiskt när jag är med folk jag känner mig trygg med och kännt länge.
Det är hemskt och jag måste verkligen jobba av mig det ^^
Men som svar på frågan tycker jag bara det kan vara romantiskt ifall en het kille skulle kyssa min hand. Fast är han för het lär man ju springa därifrån!

2007-07-24 @ 01:09:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback