Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin är medlem i en klubb som inte tillåter kvinnliga medlemmar

"Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin är medlem i en klubb som inte tillåter kvinnliga medlemmar. Det rimmar illa med Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring när alliansen tog över i Rosenbad: ?När män och kvinnor delar makt och inflytande i alla delar av samhällslivet får vi ett bättre samhälle.?

"Sällskapet ingår i ett nätverk med tre samarbetande klubbar. Nya Sällskapet och Sällskapet har lokaler nära Kungsträdgården i Stockholm. Royal Bachelors Club, den tredje klubben i nätverket, har pampiga lokaler nära Götaplatsen i Göteborg. Företrädare för klubbarna medger att de är en stark maktfaktor i samhället - där kvinnor inte får vara med."

http://aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1067203,00.html

"Vi älskar tjejer men gubbarna tycker att det är rätt skönt att slippa åla sig, flirta, dona och greja. Det blir mer avslappnat. Och tjejerna vill väl inte ha med nån kille på syjuntan? Vi håller på traditionerna."

Jag är av åsikten att klubbar som är till för ett specifikt kön eller för den delen ras, enbart ska få finnas i vårdaspekt. En supportklubb för folk som haft prostatacancer har exempelvis rimliga anledningar till varför kvinnor inte ska vara med, precis som självförsvarklubbar för kvinnor som blivit utsatta för våldtäkt och ska lära sig att försvara sig, och i samband får hjälp med att lära sig att lita på män igen, kanske inte ska innehålla män och vice versa.

Men att ha andra klubbar, till och med officiella klubbar för syjuntor som de så fint säger, ska aldrig få vara könsspecifierade. Klubbar som enbart tar in folk på erhållen kompetens kan jag förstå, men inte klubbar som utesluter folk baserat på deras födsellott.

Att deras enda argument mot att kvinnor skulle få vara med är att gubbarna ska få: "slippa åla sig, flirta, dona och greja" är dessutom löjeväckande komiskt. Jag vet inte varför Carl-Gustaf Mann, klubbdirektör för Royal Bachelors Club, valt att porträttera medlemmarna som individer som blir helt parninstokiga så fort de umgås med det motsatta könet, men en invidid som inte kan låta bli att åla sig, flörta, dona och greja i närhet av det motsatta könet borde kanske överhuvudtaget inte få sitta i någon maktposition då man måste ifrågasätta hur pass profsigt deras arbete blir?


Jag säger, förbjud alla ras och könsspecifierade klubbar som inte är relaterade till fysisk eller psykisk vård. Förbjud alla klubbar som på något vis baserar sig på genetik, då det inte är konstruktivt för ett framtida, jämställt samhälle.

Om inte jämställdhet räcker som ett argument kan gubbarna i de här föreningarna fundera på vad som händer om några år, när andelen högutbildade kvinnor är långt större än högutbildade män, och kvinnor i ren protest till dessa klubbar väljer att starta sina egna könsspecifiera klubbar, och därav petar männen från arbetslivet?

Jag gillar inte någotdera, men det kommer att ske om inte männen i dessa klubbar väljer att tänka efter. Be smart.

Kommentarer
Postat av: Jutta

Jag gick Luciatåg på Royal Bachelor's club i Göteborg förra vintern... sjukt läskigt, men det slog inte Odd Fellow. Fan vad folk ska ha för sig grejer alltså! Herregud!!!

Postat av: ida

jag tycker det är helt sjukt att "herrklubbar" fortfarande får existera i sverige. världens mest jämställda land. jo tjena. ingen, jag säger INGEN, hade accepterat en klubb som inte tillät till exempel mörkhyade, det har varit förbjudet hur länge som helst. det finns till och med regler som inte tillåter könsdiskriminering i priser (ni vet, nu kostar det lika mycket hos frisören oavsett kön). ner med det bara, all jävla manschauvinism och hela jävla patriarkatet.

2007-05-12 @ 17:26:32
URL: http://litemycket.blogspot.com
Postat av: Anonym

Hanna du är fantastisk!

2007-05-12 @ 17:34:31
Postat av: stina

Helt rätt Hanna! Go!
Jag är en stolt storasyster som håller med helt. kram kram

2007-05-12 @ 17:53:36
Postat av: Szofia

Helt jävla sanslöst. Ytterligare än av de saker som får mig att vilja skrika och slåss i ren förtvivlan.

2007-05-12 @ 19:18:11
URL: http://bitterfitta.blogspot.com
Postat av: Olle Odehammar

Jag vill först säga att jag är 100% för ett jämställt samhälle som innebär att kvotering, lönediskrimonering och andra typer av avvikande behandling av en grupp människor eller kön, inte får existera. Jag utgår från att du tycker likadant Hanna?

Däremot finns det herrklubbar som funnits i århundraden och där det funns ett historiskt arv att förvalta. Själv är jag med i Frimurarna, som bygger på historiska arv sedan århundraden tillbaka. Som du säkert känner till talar inte en Frimurare om sina ritualer, men jag kan försäkra dig om att det inte finns något kvinnodiskriminerande bakom lykta dörrar. Det är en skön och avslappnad känsla inom logen. Det betyder dock inte att jag håller med om Littorins uttalande, som jag tycker låter lite fjolligt.

Ordensällskap är ju inget som finns bara för män. Det finns sällskap där endast kvinnor är välkomna.

Sist men inte minst, jag hoppas att vi får ett än mer jämställt samhälle där kvinnor och män kan leva och verka på lika villkor. Jag hoppas och tror också att sällskap som Svenska Frimurareorden kommer att finnas kvar länge än.

2007-05-12 @ 20:01:49
URL: http://www.odehammar.se
Postat av: Hanna Fridén

Olle Odehammar: Att det funnits länge är inget argument för att det ska fortsätta existera om det innebär något negativt för samhället. I så fall skulle vi kunnat skita i att införa kvinnlig rösträtt, exempelvis.
Att det finns kvinnliga sällskap är inte heller ett argument, då ett ont inte rättfärdigar ett annat. Båda bör avskaffas, som jag tydligt uttrycker i min text ovan där jag säger att inga kön eller rasspecifierade, eller andra föreningar baserat på födsellott ska tillåtas om det är utanför vårdområdet. Jag uttrycker dessutom specifikt att inte kvinnor ska ha det heller (det står i början av paragraf två i min egen text)
Att det skulle förekomma kvinnoförnedrande aktiviteter inom Royal Bachelors Club, eller Frimurarna är inget jag hävdat. Vad jag däremot sagt är att det inte är bra att kvinnors exkluderas i maktsammanhang. Läs mer om varför i det här inlägget: http://frankincense.blogg.se/1178997387_ideal_i_samhllet.html
Jag anser dock inte att klubbar ska avskaffas enbart på grund av det faktum att de bara tillåtit män historiskt sett, däremot anser jag att de får utvecklas med samhället och släppa in kvinnor och andra som exkluderats på grund av deras födsellott. Om det vägrar göra detta anser jag att de bör avskaffas.
Det vill säga, att det stiftas lagar om det.

2007-05-12 @ 21:51:32
Postat av: anonym

Vem hade väntat sig ngt annat av Sven-Otto Littorin. En jävligt otrevlig typ.

2007-05-12 @ 22:41:19
Postat av: Lina

Ååh, vilket jävla dumhuvud...fyfan vad jag är trött på såna äckelgubbar..men måste bara säga att du är så otroligt bra på att skriva, även om saker som inte är interna! Fortsätt så, det är väldigt nice att läsa.

2007-05-13 @ 02:34:57
URL: http://www.acupoftea.blogg.se
Postat av: Käthe

Fast jag ser det lite som en tjejmiddag eller herrmiddag vilket jag inte tycker är något fel. Varför ska man inte få samlas ett gäng tjejer eller killar utan att andra ska behöva tvinga sig på sällskapet? :)
Nu trivs inte t.ex. jag i enbart tjejgäng, men jag har inget emot det.

2007-05-13 @ 02:57:01
URL: http://kathe.blogg.se
Postat av: Nickersson

Men snälla Käthe, det är ju ändå en VISS skillnad här som är ganska graverande!

Vi pratar inte om någon liten pajig tjej/herrmiddag här, vi pratar om ett sällskap för samhällets mäktigaste som är till för att hålla de som inte är lika mäktiga nere fattar du väl!

Ner med frimurarna, odd fellow, Sällskapet och annan parisromantisk smörja! Förresten, är det säkert att Sällskapet tillåter svarta som medlemmar..? Det tror inte jag.

2007-05-13 @ 10:02:16
URL: http://arbetarperspektiv.bloggtopp.com
Postat av: Mats

Nickerson..

Jag gillar verkligen inte den här typen av klubbar men att just denna skulle förbjudas av den anledningen att medlemmarna är mäktiga är ju direkt fel. De är också individer i ett samhälle och ska åtnjuta samma rättigheter som alla andra. Sen kan man ju diskutera, som Hanna gör, huruvida det överhuvudtaget ska få finnas sällskap som exkluderar pga av ras, kön etc.

Hanna.

Känns det inte fel att arbeta för stureplansgruppen? Krogarna de äger är ju kända för att selektera och exkludera. Fel utseende, fel plånbok eller adress gör att du får stanna på gatan.

2007-05-13 @ 16:20:47
Postat av: Käthe

Nickersson, inte som jag ser det. Och du behöver inte klappa mig på huvudet genom att skriva "snälla Käthe". Det förändrar inte min åsikt.

2007-05-13 @ 19:04:10
URL: http://kathe.blogg.se
Postat av: Hanna Fridén

Mats: Jag jobbar på Teatron, det är en klubb med lika demokraktisk kö som på Söder. Har man åldern inne, är hel och ren och inte för full så kommer en person som är klassiskt sett "ful" och fattig lika snabbt in som en stenrik fotomodell!

Jag tycker dock inte att klubbar som kör på just dresscodekrav direkt ställer krav på födsellott, då det nog är jävligt få som exempelvis föds i kostym, om man ska säga så. Eller i moderiktiga pumps med T-slejf, för den delen. Det skaffar man sig själv!

2007-05-13 @ 19:43:28
Postat av: Olle Odehammar

Till Nickersson:
Är det något jag tycker illa om i en debatt, så är det grundlösa uttalanden. Vad får dig att påstå att t ex Frimurarna är "parisromantisk smörja"?

Du får gärna ha en annan åsikt än jag i frågan, men håll dig till fakta i dina inlägg framöver.

2007-05-13 @ 22:24:17
URL: http://www.odehammar.se
Postat av: Hanna Fridén

Olle Odehammar: Och jag tackar för att du skriver! Jag gillar att debattera, främst av den anledning att båda parter i en debatt oftast lär sig en hel del i processen. Jag har aldrig lärt mig så mycket och fått så nya olika sätt att se på saker som i riktigt långa och utdragna debatter, och det älskar jag. Så länge inga påhopp förekommer, såklart. Och tack för komplimangen!

Att ta dam och herrfotboll som ett exempel är intressant, men jag anser inte att det är samma sak. Sporter har man ändå uppdelade på grund av det faktum att män och kvinnor har olika fysiska utgångspunkter. Man kan tänka sig att de fysiska utgångspunkterna inte skulle spela någon roll i en förening som Royal Bachelors Club, då jag exempelvis kan tänka mig att man inte blir ratad bara för att man råkar vara en kort och mager kille.

Angående den demokratiska faktorn vill jag både säga ja och nej. Man tar givetvis bort det egna valet hos klubbägaren, och flyttar istället över det på de som kan tänkas vilja vara med i klubben. Och röstar man fram en ny lagstiftning (för Föreningsfriheten ligger bland grundlagarna, har jag för mig?) skulle det ta ett antal omröstningar, plus ett par år och ett nytt val för att genomföra det.

Förutom detta skulle man öka den demokratiska faktorn hos klubbarna då det skulle bli en högre mångfalld.

Så jag håller med lite, men inte hela vägen!

2007-05-14 @ 03:33:10
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Olle Odehammar

Till Hanna:
Kul att du håller med lite i alla fall. Jag tror inte att att vi kan bli eniga i frågan.

Jag känner inte till klubben som Littorin är med i och vad som gäller för att få vara med där. Jag tänker inte heller fortsätta denna debatten längre (även om det varit kul).

Jag kan inte låta bli att tro att det skulle vara kul att sncka med dig över en flaska vin eller två. Jag gillar folk som står för sina åsikter.

2007-05-14 @ 06:26:36
URL: http://www.odehammar.se
Postat av: Sandy

Jag måste bara få säga hur otroligt upplyftande och uppiggande det är att se två personer som kan föra en debatt på ett belevat vis, det vill säga utan kränkande påstående och dylikt. Debatter är alltför ofta smutsiga, både bland proffessionella politiker och i klassrummen. Illa är det och jag tror att både den ena och den andra politikern hade kunnat lära sig av Odehammar och Fridén.

2007-05-14 @ 22:56:02
URL: http://sandysblogg.webblogg.se
Postat av: Sandra

Jag håller helt och hållet med Hanna om hennes åsikter, Och jag undrar, Olle Odehammar, hur du kan misstolka hennes ord så som du gör ? Om du är för ett jämställt samhälle, varför kräver du då att endast umgås med män i en speciell "klubb".
Vad är det kvinnor skulle kunna göra som "förstör" erat försök att förvalta ett historiskt arv ? genom att finnas till? Du talar ganska mycket mot dig själv när Du säger att du är för jämställdhet till 100 %, och ändå stödjer du någoting som strider emot allt som har med jämställdhet att göra. säg mig då, Olle.
Hur hade du tänkt dig att det skulle fungera?

2007-05-19 @ 11:10:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback