Bildtjuverier

Alltså.

Det här med bildrättigheter. Jag är fullt medveten om att de flesta vet om att det är olagligt att sno bilder, att dessutom inte referera till varifrån de kommer och välja att exkludera en bildbyline till fotografen innebär ett större lagövertramp, och minst 5000 extra i böter.

Men det skiter de flesta bloggare i. Och det stör mig. Det besvärar mig. Visst, att ta lite bilder från Style.com och länka till dem, det är ingen större fara. Det är vad som gör deras site stor, det ökar deras besökssiffror. Det är precis som att man mycket gärna för använda en bild från Stureplan om man länkar, sånt gynnar bara båda parter. Samma sak med butiker.

Men det här inbitna tjuveriet som folk håller på med, främst modebloggare, med att sno bilder hit och dit, inte länka, inte referera och då vidare, det är tamejfan vidrigt.

Herregud, ni använder det ju redan gratis, varför kan ni inte visa respekt genom att bara länka? Bara säga var det kommer ifrån? Att hitta en fotosajt och bara: "ÅH FIN MIN MIN FIIIIN FIIIN TAAA TAAAA ANVÄNDA MIIIIIIIIN FIIIIIIIN!" är ett beteende man kan likna med ett dagisbarns.

Jag förstår inte vad problemet är? Är det lathet? Är det nonchalans? Handlar det om att folk tycker att de har rätt till att göra precis vad de vill med andras jobb?

Det är otroligt respektlöst. Ni som gör det här: Ni använder det ju redan gratis, skulle det vara så hemskt att ge credd till skaparen av bilderna? Varför har inte kreatörerna rätt till att få sitt namn på sitt eget arbete? Varför vill ni ta deras arbete, för att sedan putta ner skaparna i dyngan, sparka på dem, spotta på dem och sedan skratta åt dem?

Varför?

Kommentarer
Postat av: ronnie

Jag tror många är naiva i början och kanske inte ens fattar att folk läser deras bloggar och tror att de kan lägga upp vad som helst och sno vad som helst med andan...äsch ingen kommer ändå se att de e deras bild jag tagit och vaddå jag lånar bara lite...
men well what to do, stor bloggupplysningskampanj om blogetik kanske....bra inlägg iallfall kanske får fler att va lite mer uppmärksamma iallfall

Postat av: Annika

Det är sjukt vad folk snor.
Själv skulle jag bli pissförbannad om någon tog en av mina bilder och använde den som sin egen. Som man jobbar och sliter för att få fram bra bilder så kommer någon liten skitunge och tar det utan att tänka efter. Spöstraff borde de ha..!
Och ja, jag är även livrädd för att någon skulle få credd för MINA bilder.

2007-10-05 @ 12:35:35
URL: http://aes25.blogspot.com
Postat av: sanna

det driver mig till vansinne också. om man bortser från det olagliga, så stör det mig att inte veta var foton kommer ifrån. är fotot intressant vill jag veta var jag kan hitta det i original så jag kan se mer.

2007-10-05 @ 12:38:01
URL: http://tistel.blogsome.com
Postat av: Sofia

jag tror att människor i allmänhet inte känner till det här så bra. de lär väl känna till upphovsrätten, jag menar inte så, men när det ska utövas i praktiken tror jag att många glömmer bort att de använder andras bilder. för att de är ovana vid hur sådant ska hanteras, och för att de inte tror att det på riktigt berör deras lilla blogg som inte har så många fler läsare än vänkretsen, åtminstone till en början.

2007-10-05 @ 13:37:17
URL: http://bobbypin.blogg.se
Postat av: ida

asså nu blev det där sjukt off topic så öh eh. nevermind.

2007-10-05 @ 14:17:30
URL: http://pancakesinthesky.blogspot.com
Postat av: ida

alltså kommentaren jag skrev som av nån outgrundlig anledning inte kom upp var offtopic, inte nåt annat. /spammar inte

2007-10-05 @ 14:18:38
URL: http://pancakesinthesky.blogspot.com
Postat av: Michaela

Så om jag hittar någon av mina bilder någonstans på nätet, upplagd olovligen och utan att ha mitt namn som byline, så kan jag få lite cash av det? Polisanmäler man, eller hur fungerar det? Jag har inte orkat bry mig när det har varit i ickekommersiella sammanhang.

2007-10-05 @ 14:18:39
URL: http://www.pickamela.deviantart.com
Postat av: Alice

Jag är helt med på resonemanget om det handlar om konstfoto, mingelbilder, outfitsbilder (här kommer kanske PUL in?) osv, men hur finkar det om man lägger upp en bild på sin blogg på omslaget av en bok man läser och titel och författare tydligt syns? Ska man leta upp vem som gjort omslaget, eller ange källan där man hittade bilden, t.ex. förlaget, eller nätbokhandeln?
Samma sak med klädbilder från en kedja, eller ett visst märke: Räcker det att ange butik och/eller märke?

2007-10-05 @ 14:26:38
Postat av: eluään

Jag håller helt med i det du säger. Jag, personligen, skriver alltid upp vilken sida jag har tagit bilden på, med en länk. Även om jag googlat fram bilden.

2007-10-05 @ 15:21:33
URL: http://eluaan.blogg.se
Postat av: Johnny Scharonne

Jag försöker att hellre rita en egen bild för illustrering än att sno en. Men ofta känns det som man bara vill visa en fantastisk bild man sett, men man har hittat den på en annan sida som inte berättat vem som gjort den :( det är skitsynd. Jag brukar ofta skita i att visa bilden, men ibland har jag väl gjort det ändå. En fråga: Är det fel att visa kläder utan att berätta vilket märke det är och vem som sytt dem?

2007-10-05 @ 17:55:59
URL: http://scharonne.wordpress.com
Postat av: Lisa

Hanna, varför är du en sån prettoarselgnällspik?
Folk är inte så smarta, dom vet inte hur man gör.
Dom kan inte upphovsrättslagar.
Och defenitivt INTE upphovsrättsetikett!

2007-10-06 @ 01:23:05
Postat av: Hanna Fridén

Michaela: Japp! Det kan du garanterat. Jag tror du kan hitta mer vägledning på Svenska Fotografsamfundet: http://www.sfoto.se/
Alice: Så här är det, att den som fotograferat bilden äger den, så om du lånar den från en bokhandels site är det lämpligt att länka, egentligen. Annars brukar förlagen ha omslagen på sina egna hemsidor (exempelvis Ordfront) och då kan du använda den direkt.
Lisa: Varför är du en så egocentrisk gnällspik som tror att du och andra får göra som de vill? Det här är lag, inte vett och etikett, och lagen bör följas. Varför tycker du att det är viktigare att respektera folks nonchalans och lathet än att respektera de som utfört det faktiska jobbet? Varför tycker du att det är okej att kliva, sparka och spotta på konstnären? Nej, usch, folk som resonerar som du har jag svårt att finna respekt för. Tycker du att det är okej att örfila folk när du är sur också? Skärpning!

2007-10-06 @ 11:11:47
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Lisa

Oj inte visste jag att det skulle ta så hårt. Jag har nog aldrig någonsinn använt någon annans bild och har aldrig heller velat göra det så detta berör egentligen inte mig.
Mitt problem med ditt inlägg var bara det att du alltid blir helt rabiat så fort det kommer till detta ämne och har absolut noll förståelse för att andra inte är lika insatta i detta som du. Detta att vanliga människor har möjligheten att publicera text och bild kom ju väldigt plötsligt och folk har väl helt inte koll på vad som gäller än.
Visst, för dig är det den enklaste sak i världen, och det är det kanske också. Om man vet vad man ska göra. Ge en liten snabbkurs i hur man ska göra, vad man ska undvika etc om du nu tycker att detta är så jobbigt.
Det var bara det... (hoppas att jag inte behöver bli utsatt för ett våldsamt personligt påhopp)

2007-10-06 @ 14:03:12
Postat av: Ulrika

Fast jag tror att Lisa har delvis rätt i att folk inte vet så otroligt bra hur det funkar med bildrättigheter, i alla fall inte små gulliga modebloggare.
Men jag tycker också att det är dåligt att inte över huvud taget skriva en länk till vartifrån man har fått bilden, eller vem som har tagit den, osv.

2007-10-06 @ 18:53:00
URL: http://kilklack.blogg.se
Postat av: Andreas W

Lisa: Du menar alltså att folk inte förstår att andra står bakom vissa foton? Att de bara uppkommer ur intet och inte fattar att det är någon annans arbete? Och därför förstår de inte att folk ska ges credd för sitt arbete?
För det måste ju vara det du menar, i så fall, eftersom att varje människa med hög IQ nog för att öppna en dörr borde förstå att folk inte blir glada när deras arbete snos och ingen vet vem som jobbat hårt med det.

2007-10-06 @ 19:06:30
Postat av: Victoria

Men alltså... tills för några månader sedan så visste jag personligen inte att man var tvungen att omnämna fotografens namn (och allra helst fråga om lov att visa bilder). Idag anser jag det dock självklart. Jag tänker ofta på det där, jag brukar undra om det egentligen är tillåtet att ens göra kollage av kläder? För det man gör är ju att man tar plagg och skapar en ny känsla genom att själv kombinera ihop olika plagg? Hm. Är inte det egentligen samma sak som att "göra om" någonting? Maybe not.

2007-10-06 @ 21:37:53
URL: http://svartvitlila.blogg.se
Postat av: Caroline

Jag har en alldeles lysande liten idé. Signaturer. Tavlor har det, varför inte bilder? Då ger det ju cred till fotografen. Man kan ju skriva ned en länk till ex. blogg etc. också. Förvisso är photoshop bra till att redigera bort sånt, men då blir ju bilden på något sätt konstig (dålig beskärning, konstigt utsuddat) och inte alls lika snygg som orginalet. Då kan tjuvarna få göra om dina bilder om dom vill, men du får cred genom dom som använder orginalbilden. ne?

2007-10-07 @ 03:50:16
URL: http://bishopscrotch.blogg.se
Postat av: Lisa

Ja, jag menar att folk inte förstår vilket arbete som ligger bakom. Jag kanske är naiv men jag hoppas verkligen inte att folk tänker att "nu ska jag pissa på den som gjort bilden och skita på hans/hennes arbete".

2007-10-07 @ 03:55:11
Postat av: barajagjohanna

Amen! För ett par veckor sedan sökte jag på mitt namn på knuff.se och fick se två stycken som kopierat två av mina bilder. Rakt av. Det var anonyma bloggare som tydligen varit inne hos mig och snott mina bilder, bara sådär, utan att fråga, utan att ens länka, uppge bildkällan. Fan, vad arg jag blev. Nu blir jag tyvärr tvungen att (c)-märka bilder...

2007-10-07 @ 14:22:16
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Mimi

jag kan säga att jag när jag väl använder saker fr en annan bloggare länkar till dem åtminstone, men visst ibland e man lat. men att låtsas att ngt foto är ifrån mig när alla vet var de kommer ifrån hade varit pinsamt, otroligt pinsamt så det e väl lika bra att skita i det...

2007-10-07 @ 23:05:58
URL: http://sotsak.blogg.se
Postat av: Armadill

Word, klart man ska tänka på vart man får tag i bilden och länka.
Känner själv att jag ofta glömmer det och försöker gå tillbaka och rätta till det.
Tror det är lite som Lisa skrev ovan, att folk inte har så bra koll och att bilder på nätet riskerar att uppfattas som "gratis". Bilder man inte få använda brukar ju t ex inte gå att dra ner till hårddisken.
Som sagt var, fattar att folk blir arga när folk snor deras bilder, men ett inlägg om hur man bör göra istället fungerar nog bättre om du verkligen vill göra något åt problemet än en utskällning.

2007-10-08 @ 19:38:15
Postat av: Hanna Fridén

Armadill: Man kan spara ner bilder från de allra flesta sidor. Faktum är att man inte får använda EN ENDA BILD överhuvudtaget utan tillstånd från fotografen, eller den som köpt rättigheterna. Hur man gör står i inlägget ovan. Pressbilder finns som undantag, men då ska man alltid skriva ut fotografens namn.

TIllstånd, hänvisning och fotografens namn.

Det handlar enbart om det. Och det står i inlägget.

Det här är inte vett och etikett. Det är lagen.

2007-10-08 @ 20:20:09
URL: http://frankincense.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback