Blogvertiser

Jahaja. Ett företag som heter Blogvertiser startar igång och bloggsfären blir helt nipprig. Så himla himla arg. Det är så fruktasvärt, så himla fruktansvärt, att folk kommer få betalt för deras texter om produkter och företag! Ja, hör ni det? Gud vad fruktansvärt att folk får betalt för utfört arbete!

Jag tittade igenom deras FAQ för både bloggare och annonsörer, jag kunde inte hitta något oetiskt någonstans.

Företaget erbjuder en blogg att skriva om en produkt.
Bloggen tackar ja eller nej och får en viss tidsperiod att utföra det på.
Man får skriva positivt eller negativt om produkten, företaget har inte rätt att dra tillbaka sin betalning om bloggaren så skulle hata produkten.
Tackar man nej till väldigt många uppdrag eller tappar man i sin ranking.
Rakning baserar sig främst på bloggens popularitet.


Jag kan inte se något oetiskt någonstans. Det här är exakt samma villkor som erbjuds tidningar och annan media för deras recensioner. När jag satt på ett bokförlag och skickade ut recensionsex gjorde vi det visserligen gratis, eftersom att recensenterna hade lön och alltså inte behövde betalning. Det är deras jobb. Men nej, vi hade inte heller kontroll över om folk skrev negativt eller positivt.

Men bara för att det är en privatperson som sitter bakom bloggen och inte ett företag så blir det hemskt. Jag kan inte se det hela som annat än absurt och extremt... ja, ja, lyssna.


Tryckt media inger ett mycket större förtroende än en personlig blogg. Mina texter inger mer förtroende nu bara för att jag har titeln "journalist". När jag skriver i min personliga blogg har inte det samma tyngd som när jag exempelvis skriver en debattartikel i en tidning eller skriver på Stureplan, och så är det. Och allt handlar om betalning och en jävla titel. Absolut ingenting annat. Därför torde det någonstans vara sämre att tryckt media får betalt eller överhuvudtaget skriver något alls, eller? Gud vad missledande det kan vara!

En frilansande bloggare, som det hela blir, blir däremot hemskt? Oavlönat arbete som ibland betalas med någon hundring för en text här och var? Oetiskt? Nej, det kan jag inte påstå.

Om ett företag faktiskt får betalt för en text om en produkt är det dock ett krav att det ska vara positivt. Bloggaren har en större valmöjlighet. Vilket är vettigt, med tanke på att bloggaren inte är avlönad för sitt journalistiska arbete. Men det är egentligen sjukt. Jag skulle inte vilja betala någon för att säga att min produkt är crappy, så ärligt, det är en ganska fantastisk möjlighet.

Sedan börjar folk rabbla om hur himla svårt det kommer att vara att skilja folks riktiga åsikter från deras "köpta" åsikter. Jahaja. Men bloggaren får skriva hur negativt den vill? Och javisst, javisst att det är större chans att någon skriver något positivt om de får betalt för att skriva något, men varför skulle det vara svårare att ta distans till en bloggares text? När bloggaren till och med inger mindre förtroende för att de saknar en liten titel?

Nej, det är det här personliga. Det är så fel för folk att tjäna pengar på sina hobbies, sitt tidsfördriv. Eller för den delen: Deras passion, det de strävar efter. Det de verkligen vill göra. Det de vill visa upp i och med sin blogg.



Jag är så himla trött på den ekonomiska missunsamheten i bloggsfären! Jag ska bannemig regga mig på Bloggvertiser, sätta in annonser på sajten, börja köra in hundra Tradedoubler-länkar, sätta upp ett Payson-konto eller dylikt och lägga upp önskelistor på vänsterspalten. Sedan ska jag sälja Fridén Merchandise, eller något. Och vet ni, det skulle inte ändra ett skvatt, ärligt talat inte ett enda skvatt. Jag skulle bara... tjäna pengar. Det är den enda jäkla skillnaden.

Jag vill att ni ska kunna göra det också.

Idag ska jag lägga ut lite utmaningar i bloggen. Vi ska tjäna pengar, mina damer och herrar. Vi ska göra bloggsfären till hur den ser ut i andra länder. Och vi ska sluta vara så jantelagsstörda och hiskeligt missunsamma.

Jag visar er hur.


Kommentarer
Postat av: Maria

Word!

Postat av: Vera

Amen to that!

2007-09-26 @ 12:51:01
URL: http://verasvarld.blogspot.com/
Postat av: ronnie

hurra för dig!!!!

2007-09-26 @ 13:17:03
URL: http://www.wasabilicious.blogg.se.se
Postat av: Annika

Jag var genast tvungen att registrera mig. Det är en principsak.

2007-09-26 @ 13:45:59
URL: http://beautifulones.blogg.se
Postat av: Charlotte

Intressant - trovärdighet är en knepig sak att sälja. Jag kikar in snart igen och kollar hur det går med moneymakingen!

2007-09-26 @ 13:47:00
URL: http://www.charlotte.nu
Postat av: Anna

Men jag förstår inte. Vem är emot det här? Varför skriva en jättelång text om något som är ganska självklart?

2007-09-26 @ 14:24:53
Postat av: Alexandra Malmqvist-Olsson

Jag vill mest veta vad det är för företag och vilka slags tjänster/varor de vill att man ska skriva om.

2007-09-26 @ 17:02:10
URL: http://trynottolooksopretty.blogspot.com
Postat av: Bisonfredrik

Men tror du inte att en bloggare (som vet att de får skriva vad de vill om en produkt) ändå känner ett visst motstånd mot att göra en totalsågning av det företag som den får betalt av?
Jag kan köpa att trovärdighetsfrågan inte behöver vara så stort problem. Det är inte bloggaren själv som avgör trovärdigheten, det är besökaren. Vill jag läsa en blogg där skribenten är köpt för att skriva om vissa saker så är det ju upp till mig. Det är svälvreglerande tror jag.

2007-09-26 @ 18:04:07
URL: http://www.bisonblog.se
Postat av: Anna

Tack Hanna, du har just påmint mig om varför jag läser din blogg!

2007-09-26 @ 18:07:26
Postat av: Emelie

Jättebra inlägg!

2007-09-26 @ 19:10:59
URL: http://emeliel.blogg.se
Postat av: Niklas

Hela idéen med att företag betalar någon för att skriva om deras produkter är oetisk. Det är därför ditt förlag skickar ut böckerna GRATIS, och gissar jag utan någon annan form av betalning. Vad detta företag håller på med är ungefär samma som när läkemedelsföretag bjuder läkare på resor. Dessutom tycker jag dessa två stycken i FAQ är väldigt tveksamma.
"Varför nekades mitt blogginlägg?
Något i din text ansågs inte vara korrekt eller tillfredsställande. En anledning kan t.ex. vara att du inte har följt uppdragsbeskrivningen."
"Hur mycket får jag betalt?
Betalningen varierar beroende på bloggens popularitet, ranking samt andra faktorer."
Vad betyder "tillfredställande"? Jag antar att det är öppet för tolkning, och dessutom, vad betyder "andra faktorer?" De är inte precis tydliga, men jag antar att man som bloggare får reda på det.
Vad jag inte heller förstår, är varför DU är så upprörd, andra kanske tycker att det är oetiskt, men du gör tydligen inte det. Så vad väntar du på? Börja göra reklam för produkter.

2007-09-26 @ 20:41:29
URL: http://niklaper.blogspot.com/
Postat av: linan

jag förstår vad du menar hanna - men jag känner ändå olust för att läsa en sådan blogg...så är det bara..

2007-09-26 @ 21:03:32
URL: http://www.liiinan.blogspot.com
Postat av: Slacker

Grattis Hanna! Din blogg är prissatt till 1000 kr, för den annonsör som vill köpa dig. Vad är hemligheten? Övriga reggade kostar ju bara 100-200, en till och med bara 50. Fan det är kanske annonsör man ska bli ändå?

2007-09-26 @ 22:04:12
URL: http://slackersview.blogspot.com
Postat av: Alexandra Malmqvist-Olsson

Jag förstår inte, sätter man priset själv?

2007-09-26 @ 23:32:21
URL: http://trynottolooksopretty.blogspot.com
Postat av: Christian

Kul att ni har uppmärksammat oss och tack för ditt förtroende Hanna!
Niklas, tack för feedbacken på FAQ:n denna skall givetvis vara tydlig.
Det är extremt viktigt för oss att vara transparenta och lyhörda för feedback.
Vi kommer inom kort att ha gått igenom hela FAQ:n och tydliggjort denna.

2007-09-27 @ 21:45:23
URL: http://www.blogvertiser.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback