Högre skatt för bättre vård?

Jag kan inte titta på den här artikeln i Göteborgsposten som annat än ren och skär propaganda (läs den och se, handlar om folks åsikter om skattehöjningar).

Jag anser inte att vi ska sänka skatten, men jag anser inte heller att vi ska höja skatten för samtliga. Vi är en av de länder med absolut störst skattetryck i världen, sedan har vi också en väldigt bra skola och vård jämfört med många andra länder. Däremot så sker det idag en nedrustning, och jag tror inte att lösningen är högre skattetryck. Många svenska bolag är exempelvis registrerade utomlands på grund av det höga skattetrycket (det är inte ovanligt att jag måste fakturera till England, exempelvis, vad gäller en hel del arbetsgivare eftersom att de vill slippa att betala svensk moms) och det här är knappast ett problem som kommer att minska i och med skattehöjningar, snarare tvärtom, som folk borde förstå.

Däremot borde effektivisering och prioritering vara på sin plats. Vad är vi beredde att försaka för att få bättre vård, skola och äldreomsorg? Det här är en väldigt individuell fråga, men mina åsikter lyder ungefär enligt följande:

1. Sportevenemang. Varför ska staten skjuta till en jävla massa stålars till det här när det finns en massa sportföreningar som bevisligen tjänar storkovan? Och what of all kaos som sker efter matcher. Skadegörelsen, polisuttryckningarna, är det här kanske också något som sportföreningarna bör bekosta? Eller i alla fall bidra till? Hellre att staten slipper skjuta till en jävla massa miljarder än att de som sitter där och jäser ska kunna komma undan jävligt billigt.

2. Kulturbidrag. Kultur är viktigt, men varför har den svenska medborgaren knappt något att säga om vart det ska gå? Hur många gånger har man inte sett skattepengar ödslas på en jävla massa skit som knappt någon vill ha för att "Sverige" ska få känna sig så jävla fint eller stolt av någon anledning? Nej. Satsa på saker folk vill ha, som man kan dra in pengar på, och jag är säker på att det blir precis lika bra även om det inte är några bildade kulturtofflor som sitter där och bestämmer utan faktiskt Sven Svensson i Tierp. Eller något utvecklande, något som gagnar och stimulerar folk.

Märk väl att jag arbetat med flera av dessa bildade "kulturkoftor" och har inblick i hur det ser ut, det finns en allmän åsikt om att Sven Svensson i Tierp inte vet lika bra vad han behöver som de, bara för att de gärna sitter och läser prettolitteratur (precis som jag) och de anser att den högsta formen av kultur han kan tänka sig är Bingolotto. Wonder why? Your shit is only interesting for some of us för att vi gärna placerar oss i ett lite högre segment och vi vill se oss som bättre. Men vet ni vad? Det är fel. Samt högst odemokratiskt. Blanda upp de som bestämmer vad folket ska ha i "kulturväg" MED Sven Svensson från Tierp. Så får båda sidor vara med.

En ytterligare del i det här är att konstnärer eller förtfattare som fått stora bidrag tidigare i sin karriär som senare i sin karriär tjänar stora pengar i sig själva borde bli återbetalningsskyldiga, precis som med studiebidrag. Får man väldigt mycket hjälp och sedan tjänar väldigt bra, finns det något skäl till att inte betala tillbaka, i så fall? Ska man slippa för att det är "finare" att skriva än att, säg, vara sopgubbe? Nej. Det är orimligt.

3. Arbetsförmedlingen. Åh, nej, vänta. Låt mig döpa om det till "Arbetsförnedringen". Har ni någonsin varit där? Jag hoppas att ni sluppit. Det har jag också, hitills, och det är jag jävligt glad över. Men jag har hört historier från många vänner. Man blir inte bemött väl. Man blir knappt ens bemött som en människa. Och ska man plocka tillbaka folk till arbetslivet så kan det vara på sin plats att behandla folk med respekt. Speciellt eftersom att det är tillräkligt jävla knäckande att inte känna att man duger till till att börja med.

4. Sjukskrivningar. Jag har haft och även har så många vänner och bekantskaper som är sjukskrivna av helt fel skäl. Det kan vara depression, socialfobi, utbrändhet eller vad som helst liknande. Istället för att utsätta folk för nya utmaningar, en förändring i livet eller en chans till nya möjligheter och miljöer så behandlas det här med torftig, deprimerande terapi och mediciner. Man blir inte frisk av det här. Man mår bättre ett tag och sedan gräver man ner sig totalt. Känner sig omotiverad. Värdelös. Deprimerad. Socialfobisk. Ja, hela alltet. Det går åt helvete. Få folk att känna sig bra och ge dem utmaningar förihelvete. Folk vill känna att de är bra och behövda, inte som värdelösa viljelösa offer. Men det är lätt att göra sig till ett och tro att man är ett när det är så man blir bemött, och det är svårt att ta sig ut. Jag vet. Jag har varit där. Jag tog mig ut med prövningar. Till mig sa de dock att de förväntade sig en livslång sjukskrivning och sa att jag alltid skulle ha besvär, vad är det för jävla skit egentligen? Orden förföljer mig fortfarande och får mig att må apaskit när jag är låg.

5. Granskning av bidragstagare. Okej, jag har en person i min omgivning som är förtidspensionerad och jobbar svart. Han hyr ut sin sexrummare i andrahand fullkomligt olagligt, och förmodligen överprissatt. Förutom det så har han handikapparkering också, något jag inte för mitt liv kan förstå eftersom att han uppenbarligen inte är så pass handikappad att han inte kan röra på sig eftersom att jag vid ett flertal tillfällen sett honom bära en jävla massa skrot. Om han är sjuk så är det för att han är en unyttjande psykopat, inte något annat skäl. Jag har som tur är anmält honom. Så ni vet.

Just det sista är kanske en av de mest intressanta punkterna. Vill man få in mer pengar så krävs det att fler personer jobbar vitt och att fler bolag betalar svensk skatt. Jag skulle tycka att det var intressant om bolag registrerade utanför Sverige men som bedriver sin verksamhet i Sverige (som ett flertal TV-bolag, tänker inte nämna några specifika) skulle vara tvungna att betala ut svensk moms i vilket fall, samt svenska arbetsgivaravgifter. Förutom det borde man inte skita i svartjobb. Om du inte vill anmäla din kompis för att vara juste, fine, men din kompis är inte juste mot dig.

Framförallt så är inte arbetsgivaren juste, och det borde kanske införas en slags skydd mot den anställda här så att man kunde få fast företagarna som ägnade sig åt det här lättare. Eller det kanske redan finns? Inte klar på den punkten. I övrigt är det inte att argument att det är dåligt att anmäla för att den anställda förlorar jobbet och då måste gå på socialbidrag, då de flesta som arbetar svart även plockar in socialbidrag.

I vilket fall så anser jag att man kan både prioritera och effektivisera i dagsläget innan man börjar överväga skattehöjningar. Precis som smuggling av tobak och alkohol ökar när man höjer priserna så ser det inte direkt annorlunda ut inom andra sektorer heller.

Mina förslag är kanske inte rätt, kanske inte fel heller. Men i vilket fall så finns det utrymme för förbättring.


Kommentarer
Postat av: Anna

Jag håller med dig! Det du säger är bra, men men men! en sak, vill jag , av egen erfarenhet, säga att du har delvis fel i. Sportevenemang som kostar staten pengar och idrottsföreningar som sitter på en massa pengar och jäser, det är ganska sällsynt. Alltså, sportevenemang kostar, men idrottsföreningarna har inte alla de där pengarna, de flesta idrottsföreningarna har knappt ett öre och får i stort sett vid varje årsmöte knåpa ihop en extremt tight budget och ibland undrar man om man kan fortsätta att bedriva sin verksamhet.
Jag antar dock att du syftar i första hand på sporter som typ fotboll, och det är trist nog dit de mesta pengarna går och även där man hittar den mesta förstörelsen. tråkigt för oss inom andra idrotter kan man ju tycka.

Postat av: Hanna Fridén

c: Det där har väl med omtanke kring andra människor att göra. Jag har inga problem med att betala en hög skatt för att den som behöver hjälp ska kunna få hjälp. Jag vill se att vi kan ta hand om folk och ha ett fungerande system. Jag vill inte att vi ska ha ett samhälle som i USA där folk inte har råd att behandla saker som cancer, hjärtfel och dylikt. Dessutom anser jag att skolan är extremt viktig och jag betalar gärna hög skatt om det går till utbildning, för det gagnar alla.

Anna: Jag kanske borde ha varit tydligare, men när jag syftar på de som sitter och jäser så syftar jag enbart på de som verkligen drar in monstersummor. Självfallet finns det en massa sportföreningar som knappt får det att gå ihop!

2008-04-09 @ 00:19:39
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: c

Hanna Fridén,

visst, det är bra om staten fixar sjukvård, utbildning och public service (svt, sr)(då de kommerciala alternativen megasuger). polis och domstol är rätt bra om staten fixar oxå.

men sjukvård och utbildning är små poster i statatens utgifter. jag kommer inte ihåg exakt men det kan varit typ 5% av totala budgeten. det är, enligt min mening, rent hyckleri (alternativt okunskap) att påstås att vi ska behålla världens näst högsta skattetryck och hänvisa till skola och sjukvård som anledning när det utgör en så marginell kostnad.

och det finns tusen argument till varför vi inte skulle få ett samhälle som i USA bara för att vi sänker skatten. Inget nämnt, inget glömt. Jag betraktar USA argumentet som ett innehållslöst svepargument som spelar på folks känslor och irrationallitet och har därför inte lust att bemöta det seriöst då jag inte anser förfarandet vara seriöst.

sen att våran värld inte hade gått att känna igen om det "hemska" USA samhället inte funnits är ju rätt intressant att fundera över. vilka fördelar och vilka nackdelar hade vi då fått leva med?

2008-04-09 @ 00:37:30
Postat av: marmel

Det låter bra det där med att ta sig ut efter en sjukskrivning, men alla e inte lika unga som u och blir faktiskt utbrända på riktigt. min mamma blir inte sjukskriven trotts att hon e på akuten varannan vecka med stressrelaterad hjärtklappningar och hon kan knappt somna på kvällar utan att få ångest. Hon kämpar varje dag med sitt liv för att gå till jobbet. Det är inget lätt jobb att vara gymnasie lärare och politiker när man hela tiden oroar sig över sin hälsa och att hjärtat kan klappa ihop när som helst.

2008-04-09 @ 01:31:16
URL: http://marimel.blogg.se
Postat av: Tobias

Jag håller med dig i varenda ord, och det händer inte ofta att jag håller med någon så mycket. Kultur ska inte bara vara nåt fint som man bevarar. På sätt och vis kan jag tycka att det kan vara viktigt också. Men om ingen vill höra den fina musiken så är det ju ingen mening. Det finns en anledning till att vissa musikstilar bara dör ut. Jag kan inte förstå varför vi ska ha distributionsstöd till SvD och kulturstöd till stora bokförlag . Men men...

2008-04-09 @ 02:04:06
Postat av: Magdalena

Du har så rätt i allt du skriver, jag röstar på dig i nästa val!

Borde man dra igång någon sorts kampanj för det till dess, kanske? Det borde man nog.

2008-04-09 @ 09:07:07
Postat av: pearl

jag är inte den som kommenterar. men, jag har läst din blogg ett tag och ska ärligt erkänna att i början var jag skeptisk. som fan. men återkom ändå lite då och då. sen bara fastnade jag. that's my story. men, vad jag egentligen ville få fram är att du verkar vara så himla... intressant! alltså, jag har väl funderat ett tag på hur man "lär känna" någon vars blogg man läser, det är ju på ett sätt envägskommunikation. massa folk (tjejer på stan, tanten i kassan) som du inte vet vilka de är anser sig mer eller mindre "känna" dig. jag tycker det är intressant och det är väl mest därför jag inte kommenterar, jag känner ju bara ditt "blogg-jag". vet att det inte makes sense men.. aja. jag tycker att du verkar vara intressant för du kan så mycket, intresserar dig för så mycket. du kan en del om internet/datorer (syftar på: IP-adressnacket och lite annat krafs), du intresserar dig för kultur, du har vettiga politiska åsikter och en massa annat krafs samtidigt som du flummar värre än Dr.Snuggles (syftar på: bajs!!). Är du med? I början, när jag läste inledningen till det här inlägget tänkte jag "oookej, hoppas hon inte fuckar upp något här", men inte behövde jag oroa mig - du vann! Grattis!

2008-04-09 @ 09:36:27
Postat av: Nicola

Ville bara snabbt kommentera din ena punkt om kulturbidrag. Förstår ditt resonemang men... Ifall kulturbidrag bara gick till projekt som folk vill ha, se och höra, och det skulle alltså mest betyda filmer och evetuellt konserter och teater antar jag. Alltså de evenemang som får en stor publik och annars också klarar sig ganska bra på de intäkter de får.

Jag är själv finlandssvensk och kan säga att för en minoritet på 5.5% av den finska befolkningen är den egna kulturen och möjligheten att se teater och film på sitt eget språk (som inte är importerat från Sverige) viktigt eftersom det ju just är språket och kanske en viss kultur som definierar oss. Trots att dessa projekt av förekommen anledning inte har ett väldigt stort publikunderlag om man jämför med evenemang på majoitetsspråket (men dock antagligen ett större procentuellt stöd med tanke på just hur viktiga de anses för en minoritet).

Jag antar att samma fenomen förekommer bland andra minoriteter som romer och samer m.fl.

Att understöda kultur handlar inte bara om att erbjuda befolkningen underhållning utan också om bevara kultur och mångfald och har dessutom ofta en rent folkbildande syfte.

Det är klart att bra utbildning och sjukvård kanske känns viktigare i jämförelse, men jag skulle ändå tro att de nordiska länderna skulle ha råd och inse att också ett mångsidigt kulturutbud också är värt att satsa en del på.

Tack för en bra och rolig blogg, föjer aktivt med fast jag inte tidigare har kommenterat.

2008-04-09 @ 11:36:09
Postat av: Hanna Fridén

Nicola: Jag säger inte att man enbart ska satsa det som folk anser roande, utan jag skriver i texten att man ska inkludera folkets önskningar också och inte bara satsa på det som "finkulturella" människor anser vara bra. Att man delar upp de som bestämmer, med andra ord. Jag har bland annat väldigt svårt för att mycket stöd från staten till svensk filmindustri går till TV-serier och filmer som inte en kotte vill se. Som exempel: Labryint. Kan man inte undersöka om materialet faktiskt är något folk kommer att gilla innan man pushar in hinkvis med pengar? Med piloter, exempelvis?

2008-04-09 @ 11:42:49
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Johnny Scharonne

Jag håller för en gångs skull med dig om nästan allt. Det där om kultur och sport har jag alltid sagt!

2008-04-09 @ 13:02:51
URL: http://scharonne.wordpress.com
Postat av: Darla

Om vi bara ska satsa på det som "folket" vill ha så blir det bara melodifestivaler, dolusåpor och sådana där program som ditt eget som kommer att finnas till, vi som föredrar att gå på filmfestivaler eller se program om tex ryska konstnärer på 20-talet skulle se alla våra få chanser till detta försvinna rakt ner i en skränig malström av antiintellektualism.

och att kultur måste generera pengar tycker jag är en väldigt obehaglig åsikt, tyvärr passar den väldigt bra in på dagens samhällsyn. jag mår illa dock illa varje gång jag hör det.

sen så är inte isabel allende och manga prettolitteratur. och jag tror inte att du och tex .
martina lowden har ett dugg gemensamt om du förstår vad jag menar.

2008-04-09 @ 13:37:57
Postat av: Darla igen

det roliga var ju ändå att det var högern som hade beställt den där undersökningen, vilken du kallar "propaganda"

2008-04-09 @ 13:39:33
Postat av: Hanna Fridén

Johnny Scharonne: Oj, ja, det måste vara en första! Det är nästan synd, jag gillar när vi debatterar mot varandra!

Darla: Oj, här haglade fördomarna vitt och brett. För det första så ska jag påpeka att jag inte sagt att folket ska bestämma helt själva, jag har sagt att de ska vara MED och bestämma. För det andra så har jag jobbat med Ordfront, Norsdtedts, Bokförlaget mormor och gjort jobb för flera av Sveriges största bokförlag. Så om du nu behöver veta det så råkar jag ha jobbat rakt med dessa människor. Men det är ju fint att du både målar ner folks önskningar samt att du vill utmåla mig som platt på samma gång. Jag föreslår att du börjar tänka lite bredare med mindre fördomar och dessutom lär dig lite allmän respekt inför mänskligheten? Fascism är inte sådär skittrevligt, direkt.

Tina: Ja, precis! Folk måste absolut få sjukskriva sig men sättet att få tillbaks folk är verkligen förjävligt. Det är jävligt jobbigt när man varit sjukskriven länge att komma ut i samhället. Saker är läskigt, svårt och man mår redan kass. Det vet alla som varit sjukskrivna en längre period.

2008-04-09 @ 16:35:30
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Sofie

Jag håller med dig, Darla, angående kulturen.

Och vad gäller sport så är jag inte det minsta intresserad av att glo på sport, men jag tror nog däremot att staten/kommunerna tänker att det är en bra investering att människor sportar eftersom det leder till bättre hälsa hos befolkningen = bra rent samhällsekonomiskt. Så det betalar nog tillbaka sig.

Och det är som den där killen (länken) från stureplan.se skrev: det här är moderat politik! Hehe, vilket uppenbarligen stör mig, men hey, det är din blogg.

2008-04-09 @ 16:58:37
Postat av: c

Hanna Fridén
"c: Tycker du? Jag tycker att USA är ett briljant exempel på ett land som inte klarar att ta hand om sin befolkning som borde skaffa sig ett bättre system."

Så du menar att Sverige är bättre på att ta hand om sin befolkning än USA? Har du några belägg för det? Hur mäter du detta? Vilka värderingar och normer och antaganden om världen och livets mening utgår du ifrån?

Har du någon statistik?

Har du överhuvudtaget något mer än vad svenska vänsterpolitiker och vänstermedia hävdar?

Vet du hur stor andel av sveriges befolkning som är uteliggare jämfört med USA? Vet du hur många som dör i Sverige pga bristande sjukvård och äldrevård jämfört med USA (att svenskar har "rätt" till "gratis" sjukvård innebär inte att de automatiskt får hjälp)?

Vet du hur många som mår psykiskt dåligt i Sverige jämfört med USA? Hur många tar livet av sig i sverige jämfört med USA?

Har du levt i USA? Eller är du helt enkelt självutnämnd expert på ett land på andra sidan jorden med över 300 miljoner invånare?

Jag har inte levt i USA och jag kan inte allt om deras situation. Men jag vägrar döma dem utifrån vad jag ser i svenska media. För jag ser dagligen hur svenska media vinklar, förvränger, och ljuger i allmänhet.

Men jag ser upp till USA då större delen av världens brain power och entreprenörskraft finns och har funnits där och att de skapat det mesta av det som vårt moderna samhälle bygger på (Japanerna hjälpte till med att vissa hur man producerar effektivt och med hög kvalitet).

2008-04-09 @ 17:02:13
Postat av: dontletthemfoolya

I min blogg har jag länkat till en annan GPartikel som är viktig: den kritiserar andra tidningars (dagstidningar) "högerpropaganda" typ att de på ledarsidan är högerorienterade osv. GP behövs i den massan, alltså fram för mer humanistisk och rättvis behandling av människor samt SUNDA ÅSIKTER. Högern kom till makten p.g.a. av väl genomförda reklamkampanjer och propaganda, de marknadsförde sig som sossar för fan!

2008-04-09 @ 17:26:50
URL: http://dontletthemfoolya.blogg.se/
Postat av: Darla

Jag har väldigt få fördommar Hanna, men jag ser vad som är populärt idag, vad som får högst tittarsiffror, vilka filmer som folk ser mest på osv.

men så har det varit länge, på 80-talet var min fars kulturförening tvungna att själva importera tarkovskijs filmer eftersom den kommersiella marknaden inte såg dem som pengamässigt gångbara. min far hade aldrig kunnat göra det utan kulturbidraget men du får gärna kalla det för en del i "en massa skit som nästan ingen vill ha"

sen så fäster jag ingen betydelse alls på att du har jobbat med flera olika bokförlag , jag har träffat människor därifrån som knappt vet vem Hrabal och le clezio är så det säger faktiskt ingenting.

vad är det som är så hemskt med att jag tycker att du är mainstream? det ligger inget värde i det. och det gör mig knappast till fascist.

2008-04-09 @ 18:26:55
Postat av: Susse

Eller så kan alla Sveriges kommuner skita i alla de fula "statyerna" och andra konstverken, samt skära ner lönerna hos tex politiker, och lägga de pengarna på skola och vård.

Varför ska de redan rika få fallskärmar på flera miljoner när de får sparken/säger upp sig, medan min käre far som har jobba hela livet bara får en bråkdel av vad han tjänat.

Skulle vilja veta hur de styrande ser på saken. Men som vanligt tjatar de väl om andra saker och försöker undvika att svara. Fyfan. Jag har inte mycket förtroende för de som styr vårt land.

2008-04-09 @ 20:44:51
URL: http://sussetorarpsbacke.blogspot.com
Postat av: c

Hanna Fridén
"c: Tycker du? Jag tycker att USA är ett briljant exempel på ett land som inte klarar att ta hand om sin befolkning som borde skaffa sig ett bättre system."

Menar du att Sverige är bättre på att ta hand om sin befolkning än USA? Vad har du för belägg för detta? Hur mäter du detta? Vilka värderingar, normer och antaganden om verkligheten och meningen med livet gör du? Hur har du definierat "ta hand om sin befolkning"?

Hur stor andel av sveriges befolkning är uteliggare jämfört med USA? Hur stor andel av Sveriges befolkning är deprimerade jämfört med USA? Hur stor andel av Sveriges befolkning är olyckliga jämfört med USA? Hur stor andel av Sveriges befolkning begår självmord jämfört med USA?

Hur stor andel av Sveriges befolkning avlider pga otillräckliga eller obefintliga sjukvårdsinsatser jämfört med USA?

Har du överhuvutaget något utöver påståenden och förvridna bilder från svenska vänsterpolitiker och vänstermedia? Har du levt i USA?

Själv vägrar jag döma USA uifrån svenska media då jag dagligen ser hur svensk media (och svenska politiker), i allmänhet, missinformerar, vinklar, förvränger, och i det närmaste ljuger om verkligheten.

Jag vet inte så mycket om USA, men jag ser upp till dem då de har stått för och står för större delen av jordens "brain power" och entreprenörskraft. De har skapat majoriteten av den kunskap och den teknologi och resurser vi har tillgång till här på jorden. Och de har skapat det moderna samhället så som vi känner det. Och utan den kulturen och de värderingar och drivkrafter och det systemet som deras samhälle bygger på skulle detta inte ha hänt.

Om vi verkligen ska göra något intressant och nytt av denna diskussionen kan vi börja reflektera över hur mycket USA indirekt lyft världens fattiga upp ur fattigdomen. USA har haft stor påverkan på den industriella utvecklingen i fattigare länder och Globaliseringen, vilket räddat och förbättrat liven för miljarder med människor.

Ska vi även beakta detta när vi dömer USA? Eller ska vi hålla oss till nationsgränserna så som svenska politiker och journalister alltid har gjort?

2008-04-09 @ 23:58:37
Postat av: Anne

Kan inte annat än säga TACK! De var klockrent, alltihop!

2008-04-11 @ 12:15:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback