All energi bakom ångest

Gud. Jag har PMS. Jag har inte haft det på så länge nu. Jag mår verkligen urdåligt. Tolkar allt åt fanders. Överreagerar. Allt är galet. Sinnessjukt. Jag har egentligen en regel att inte dricka alls vid PMS. Men jag dricker aldrig särskilt mycket numer. Vill bara inte. Vill vara nykter. Eller i princip nykter.

Sedan är det svårt att reglera det här nu eftersom att hela min menscykel alltid blir galen på vintern. Jag blöder 20 dagar utav 30. Det är mens, mellanblödningar och dessutom de där konstiga extrablödningarna som mina gynekologer alltid blivit konfunderade av och inte kan förklara vad de beror på. Blir alltid så under de mörkaste månaderna. Jag tror att det har med solljuset att göra och att det inte är det minsta farligt. Tror att så mycket med folks kropp och mentalitet har med det att göra.

Jag har PMS. Jag mår jätte, jättedåligt mentalt. Sådär fruktansvärt. Jag bara gråter och gråter och gråter. Känner mig hemsk. Ful. Värdelös. Äcklig. Allt. Bara hatar mig själv. Har ont i hela sniktet på grund av all gråt. Och jag var så glad över att jag sluppit all PMS så länge. I alla fall i tre månader så har jag inte haft någon alls. Vill inte ha tillbaks det.

Det enda, det enda som är bra med det är att jag får tillbaks min ilska. Jag vet inte hur ni definierar er ilska, men ilska kan vara både konstruktivt och destruktivt. Ilska behöver inte vara löjligt i form av exempelvis det mest tragiska som finns som är anonyma hatkommentarer i blogg (tycker synd om er, ni måste behöva så dyr terapi) utan det kan också användas till konstruktiva ting. Den typen av ting jag tänker försöka vända det hela åt imorgon.

Men nu. Nu mår jag dåligt. Så otroligt dåligt. Bara hatar mig själv. Imorgon ska jag hata annat. Men på ett konstruktivt plan. Ska fixa saker jag borde fixat tidigare som jag inte gjort på grund av löjlig skam. Ska göra saker. Saker som behövs. Vettiga saker. Ska använda det här dåliga och energin som bildas av det till saker jag verkligen vill göra. För det går, om man vill. För det ligger en energi i både ångest och ilska som man inte ska ignorera.

Och jag är så glad att jag kan hantera den energin nu, till skillnad från när jag var yngre och det bara var pest och pina. Men nu kan man ta den där pirrande ångesten, vrida den, manipulera den, forma den och göra den till något annat.

Ja, tror jag i alla fall.
 

Kommentarer
Postat av: 1.6

Alla känslor är både positiva och negativa, vilket innebär, precis som du säger, möjligheten till omvandling av destruktiva emotionella upplevelser till konstruktiva emotionella upplevelser. Och med den kreativa energi och talang du onekligen besitter är smärtan liksom glädjen en ofrånkomlig källa till inspiration.
Och om det är till någon tröst så älskar jag allt jag sett av dig hittills och anser att din blogg i sin helhet är lite av ett mästerverk.

Man måste falla för att kunna resa sig igen. det är denna process, detta konstanta flöde som gör oss hela som människor och som hjälper oss att utnyttja våra inre resurser och förverkliga oss själva.

Hoppas du mår bättre snart så att du kan ge oss en glimps av ditt nyvunna jag.

ps. du var fantastisk i ditt program. skulle dock önska att du tog av dig peruken så vi kunde se mer av ditt snygga du.

2008-02-23 @ 07:26:35
Postat av: Jess

Jag äter antidepressiva mot min PMS. Ca. 3-5 dagar i månaden, det fungerar jättebra! Min PMS går dessutom i cykler, har jag märkt, den tredje månaden är värst, sen är det rätt hanterbart i två månader osv. Men det är ju toppen om du kan göra något konstruktivt av PMS:en:-)

2008-02-23 @ 08:46:12
Postat av: Michaela

Jag märker alltid hur jag helt magiskt en gång i månaden kan skriva briljanta inlägg i min dagbok, sådär bitterljuva. Givetvis pga. PMS. Det är som att man inte kommer åt den biten av sig själv när man mår bra. Kanske är det så med din ångest/ilska också, och om du kan kanalisera den till något konstruktivt så kanske du kan leva med bieffekterna (att vara så ledsen) också. Typ som galna konstnärer som vägrar medicinera sin bipolära sjukdom, för att de är rädda att de inte kan skapa då. Eller så flummar jag. Hejdå!

Postat av: Ronja

Hoppas att du mår bättre snart Hanna... du är bäst!

2008-02-23 @ 09:46:28
URL: http://laserpiente.blogg.se
Postat av: I.S

Jag brukar också se min ilska som en möjlighet till konstruktivt handlande. Så länge jag kan kontrollerar den vilket inte alltid är fallet. Ilska som medel är underskattat, är den klar och tydligt kanaliserad kan den flytta berg.

PMS är däremot det värsta jag vet. Som om en ailien byggt bo i min annars så väl fungerande hjärna och förklarar för mig att jag är avksyvärd. Åh, vad jag skulle vilja mörda denna lilla ailien!

Tack för inlägget!

2008-02-23 @ 10:52:44
URL: http://myhandsomebrain.blogspot.com
Postat av: Anna

AK PA SEMESTER TILL SOLEN!!!

2008-02-23 @ 11:03:20
URL: http://blog.bulle.nu/annaochtotti/
Postat av: Angelica

Ilskan är ett bra batteri brukar jag säga. Ilskan blir motivation att reda ut och ta itu med sådant som man inte har tagit sig för innan av olika anledningar. Ilska och att vara arg och förbannad är jättebra!

2008-02-23 @ 11:12:45
Postat av: elsa

hm. tungt. alltid jobbigt att känna så här.

men satan vad söt du var på den där tillställningen igår kväll. himla fin!

2008-02-23 @ 11:28:27
Postat av: anonym

Vad tycker du om det Annika Marklund har skrivit, det där med maskulina idrottskvinnor?

2008-02-23 @ 11:57:50
Postat av: Lian

Fy fan att folk gör ner dig, kände att en kommentar var nödvändig här. Jag är en av de som tycker du är grym. Känner dig inte liksom men du är ett bra tillskott i stockholm/sverige. det känns som att du kan åstadkomma saker.

2008-02-23 @ 12:24:17
Postat av: Miss Lyckad

Ta bort ångest!

Släpp in solen fina Hanna! Nu är våren här och jag vill inspirera dig. Sjunga för Dig=) Så jag har satt upp en låt till alla Pms:iga människor...=)

Kom så ska du få en fin Stund! Det är lördag, you deserve it!

http://miss-lyckad.blogspot.com/

/ Miss Lyckad - because we are all worth it!

2008-02-23 @ 12:30:27
URL: http://miss-lyckad.blogspot.com/
Postat av: Valentina

Jag tror på dig! du är hur snygg och duktig och smart som helst. Visst man PMS vara jobbig och jag är fett glad att jag inte har en sån du verkar ha (!) men snart kommer ljusare dagar! :D

2008-02-23 @ 13:34:02
URL: http://muslimah.tjejsajten.se
Postat av: L

Jag var också uppe sjukt sent till 5 någon gång.
Hanna du är inte ensam, i dagens samhälle svämmar vi alla över av ångest. Det ligger något i luften. Jag har börjat gå till en psykolog för att jag börjat, eller börjat och börjat, men panikattacker blev lite för mycket en del av mitt generella liv.

Men jag tror man måste komma ihåg att man själv är inte den enda riktiga personen i världen och att alla andra går omkring i sitt glättiga sinne och trallar runt obekymrat. Det kan ju verka så på ytan, men man får aldrig glömma att alla har perioder där man ifrågasätter allting...

2008-02-23 @ 14:28:48
Postat av: Carolina

till du anonyme: det var ju inte annika som sagt det, hon citerade ju "blondinbella"

2008-02-23 @ 17:41:23
Postat av: Jenny

Känner så igen mig, har haft ett helvete med min pms de senaste månaderna. Gråter ju för ingenting, men nu använder jag all min energi till att vara produktiv och fixar allt möjligt väldigt effektivt :)

2008-02-23 @ 20:34:09
URL: http://pygmeestyle.blogg.se
Postat av: ronnie

fan va härlig du e hannah

nu lyckades du tamigfan tillochmed vända pms-ångest till nåt konstruktvt

stående ovationer!!!

2008-02-23 @ 22:14:47
URL: http://www.wasablicious.blogg.se
Postat av: M

Hej! Pröva p-piller :)

2008-02-24 @ 12:37:16
Postat av: malin

åh fysjutton... känner igen mig i den där PMS-ångesten... det är sjukt hur hormoner kan ställa till det, själv brukar jag ha dödsångest och sitta och diktera för min vid det här laget så trötta omgivning om huruvuda livet och all lycka bara är pure bullshit och om hur vi alla borde dö. Samt bädda ner mig i sängen och gråta ett par timmar. sen dagen efter när pmsen är bortblåst brukar jag kunna skratta gott åt eländet istället, men det är ett helvete när man är där.. på botten av allt liksom.
kämpa på! :)

2008-02-25 @ 00:05:20
URL: http://nancyb0y.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback