Dagens syn på smalt och tjockt

Lås oss prata lite mer om vikt.

Jag skulle vilja påstå att jag har en ganska bra erfarenhet av det hela. Jag har nämligen vägt på många olika sätt. När jag växte upp var jag ett skraltigt litet benrangel, sedan fick jag förpubertetshull, och efter det växte jag som ett spjut på längden och blev därefter mitt vanliga, väldigt smala jag. I tonåren började jag sedan må väldigt dåligt. Inte helt ovanligt, direkt. Men jag mådde verkligen sanslöst dåligt. Fick tunga antideppressiva mediciner i flera år vilket resulterade i en väldigt, väldigt stor viktuppgång. Jag tror att jag som mest vägde 85 kg. Sedan slutade jag äta dem och tappade allt väldigt, väldigt snabbt. På lite mer än ett halvår låg jag på 50 kg. Och sedan fortsatte det tappas helt okontrollerat tills jag hamnade på 43 kg. Och därefter, den stora kampen för att gå upp till mina nuvarande 60 kg.

Jag har varit underviktig. Jag har varit överviktig. Jag har varit, och är idag, normalviktig.

Och alla olika bemötanden man får i samhället är i ärlighetens namn väldigt skräckinjagande. När jag var överviktig var folks bemötande hemskt. Väldigt få sa visserligen rakt till mitt ansikte att jag var det, men de var mycket mindre måna om att vara min vän. Man var inte lika attraktiv i relationer. Varken vänskapliga eller romantiska. Sjukt nog. När jag slutade på medicineringen och raskt tappade och blev underviktig var det visserligen vissa som behandlade det hela med oro, men bekantskaper från förr som man sprang på ute hyllade det hela.

Och jag fann det obehagligt. Väldigt obehagligt. När vissa kom fram och sa: "Vad snygg du blivit! Du har verkligen blommat ut!" så kände jag mig nedstämd och tänkte på hur förjävla vidrigt vårat samhälle är. Där överviktig verkar vara synonymt med en massa hemska ting. Man ses som dum. Man ses som lat. Man ses som oansvarig. Och det är förjävligt. Efter ett tag började jag ryta till ordentligt på det här, fnös till och gav ett bitskt: "Det säger du bara för att jag gått ner i vikt. Men vet du? Det är inte synonymt med skönhet. Och vet du hur min hud ser ut? Under de här kläderna, vid min buk, är det hud som heter duga. Jag må ha varit överviktig förut, men då var jag i alla fall fast och fin. Nu är jag skrynklig som en gammal gymhandduk, så håll käften."

Jag blev bara så trött på det. Ingen, absolut ingen. Borde hypa en så snabb viktnedgång. Det är inte hälsosamt. Ingen som går ner så snabbt gör det av naturliga skäl. Min var visserligen på grund av att jag slutat med medicineringen, men med alla andra kan en sådan sak inte ha med annat än ätstörningar eller annan sjukdom att göra.

Och det här samhället är hemskt, som verkar vilja hypa ätstörningar och lovorda hela grejen. Det enda ljuset i det hela var de som kom fram och frågade om jag hade anorexi. Självfallet var det inte roligt att det antogs att jag var sjuk, men de här människorna visade i alla fall upp en mycket sundare bild. De rörde sig med ett bättre ideal. Och det var upplyftande.


Nu väger jag mina 60 kg. Ingen säger något om det alls. Det är smalt, men normalt. Vissa sjuka jävlar påstår dock att det är kurvigt. Att det innebär en massa kvinnliga former. Men det är också vrickat. Det är i den lägre delen av normalvikt, och att det ska stämplas som något meddelting tyder också på sjuk smalfixering.

Jag skulle fanimej vilja gå upp till 70 kg. Det är också inom sfären för normalvikt. Men ändock, ändock, mina tjejkompisar som väger det här. De ser sig själva som tjocka. Tjocka! En fullkomligt normal vikt. Och när folk beskriver de så beskrivs de som lite tjock, eller till gränsen på. Det hela är vidrigt. Och jag hatar vårat ideal och vårat samhälle som nitiskt fortsätter pusha på det här.

Men jag hoppas att ni, precis som jag, vet att det är fel. Och att vi tillsammans kan gå emot det här. För det måste vi, om vi inte vill se generation efter generation av tjejer banta ner sig, fördumma sig, förstöra sina hjärnor och kroppar med svält. Den mentala korsetten, som jag påpekar i Aftonbladets artikel är påtaglig. Vi blir dummare av det. Vi blir svagare av det. Och hur ska vi kunna ta plats, vara starka och må bra när våra hjärnor går på halv glöd av näringsbrist?

Nej. Det är viktigare att må bra än att kunna se smal ut när man sitter ner i midjehöga jeans. Det vet jag. det vet ni. Vi gör något åt det. Alla tillsammans!

Kommentarer
Postat av: Petra

tack! tack för både artikeln i aftonbladet och det du skriver här. du har så jävla rätt. tack!

Postat av: Anna

Ville bara säga tack för ett otroligt vettigt inlägg i en viktig debatt! Det är verkligen skrämmande vad vi tjejer gör mot oss själva och varandra!

2008-03-14 @ 14:51:53
Postat av: Malin

Jag är på ditt lag! :-)

2008-03-14 @ 14:54:51
Postat av: Josefin

Jag tycker du verkar vara helt jävla underbar!

2008-03-14 @ 14:59:20
Postat av: Petra

Vill bara säga att jag tycker att du är en fantastisk förebild! Så härligt med en tjej med sunda ideal och riktigt bra åsikter!
Och du är fantastisk vacker!

2008-03-14 @ 14:59:34
Postat av: Catrin

Äntligen någon som har huvudet på skaft!

2008-03-14 @ 15:01:32
URL: http://xenobia.blogg.se/catrinsnyablogg
Postat av: Elin

Jag är 172 cm lång och 67 kilo lätt. Man är INTE tjock när man väger 60 kg om man inte är extremt kortväxt. Jag ryser bara jag tänker på den kroppshets det är idag. Det har gjorts flera vetenskapliga studier som visar att barn på dagis känner att de behöver banta för att få vänner och bli accepterade. SJUKT är ordet. Som sagt, 67 kilo och stolt!

2008-03-14 @ 15:04:42
Postat av: Pia

Jag bryter inte mönstret, utan säger tack jag med
=) Jag har bara haft erfarenheter av att vara överviktig och normalviktig, så det var "kul" att se att nån varit med om alltihop - och som även reflekterat över vilken typ av bemötande man får i samhället. Härligt att det finns folk med sunda, vettiga värderingar kvar i vårt annars så smalhypade samhälle!
Ha det så bra
=)

2008-03-14 @ 15:06:09
URL: http://piamyhre.blogg.se
Postat av: Henrik

Jag kan inte göra mer än att hålla med. Dagens ideal är skeva och extrema. Det är skönt att se att det finns personer som inte dras med i andras hetsjakt utan går en egen, VETTIG, väg. Grymt bra!

2008-03-14 @ 15:07:22
URL: http://tankar.shogunatet.se
Postat av: Anna

Jag vill bara tacka för det du gör i kampen mot de sjuka idealen. Du har så rätt! Ett fång rosor till dig!!

2008-03-14 @ 15:07:49
Postat av: amanda

allt du skriver är så rätt. jag börjar nästan gråta när jag läser detta, tänker på mig själv och hur jag har behandlat (och även behandlar) mig själv. hur jag har blivit behandlad av folk omkring mig endast för att jag är överviktig. att ingen tar sig tid att se mig, såsom jag är. och detta har ju självklart med att göra att jag aldrig har tyckt att jag har varit någon viktig, någon man ska lyssna på. jag har alltid varit den tysta tjockisen som aldrig har varit delaktig. aldrig vågat ta plats, då jag redan tar så mycket plats med min kropp. men man kan ju aldrig, aldrig mäta och jämföra den fysiska och det mentala utrymmet man tar. tack för att du skriver det här. nu ska jag ut och ta plats, ta för mig.

2008-03-14 @ 15:08:17
Postat av: Steve Angello

Respekt.

2008-03-14 @ 15:10:48
Postat av: Sophie

Otroligt bra inlägg känner igen mig i din historia. Gick igenom precis det. Jag mår än idag illa av alla "fina" "positiva" kommentarer jag fick när jag hade gått ner 25kg. Sjukt säger jag. Jag håller med dig att om man väger 60 kg är man normal och inte kurvig, samma med 70. Men det är få i denna värld som ser det och isätllet hyllar unga flickor tjejer som väger som barn. Sjukt återigen. Med bra att det finns sådan som du som jag att andra får upp ögonen.

2008-03-14 @ 15:11:37
URL: http://afrenchlove.blogg.se
Postat av: Eleonora

Tack för ett oerhört bra inlägg! Du är grym! Jag önskar att fler tänkte och resonerade som du. Dagens samhälle gör inte bilden av hur tjejer bör se ut rättvis.

2008-03-14 @ 15:15:22
URL: http://forortsbarn.blogspot.com
Postat av: Anonym

Jag är också på ditt lag, i princip alla alla lägen. tack för att du är så klok.

2008-03-14 @ 15:16:48
Postat av: Eleonora

Tack för ett oerhört bra inlägg! Du är grym! Jag önskar att fler tjejer tänkte och resonerade som du. Samhällets bild av hur en tjej bör se ut är inte rättvis mot någon.

2008-03-14 @ 15:17:38
URL: http://forortsbarn.blogspot.com
Postat av: Anonym

vad ska vi göra åt att folk klankar ner på mig och tjatar på mig att äta godis och fett, för att jag är smal? Jag är helt hälsosam och äter mycket mat men jag är bara smal liksom?

2008-03-14 @ 15:18:49
Postat av: Maria

Kanonbra skrivet! Du har så rätt!

2008-03-14 @ 15:22:36
URL: http://mariaroth.blogspot.com
Postat av: Nils

Eleonora: Jag önskar att fler tjejer tänkte överhuvudtaget, som Hanna.

2008-03-14 @ 15:25:34
Postat av: Jite

Kanske inte bör skriva för mycket nu så det skapas en het debatt, men efter egna åsikter och tankar så har jag fått känslan av att detta ideal med "sjukt" smala tjejer/kvinnor inte alls handlar om vad män vill ha. Utan snarare något slags bekräftelsebehov tjejer emellan.

Jag kan ärligt säga att jag har absolut inget emot att en tjej har lite "mys". Tyvärr verkar det som att gränsen mellan att ha lite lite extra och att vara fet inte existerar hos tjejer. Har man inte stramande skinn så är man fet, vilket jag tvivlar på skulle få medhåll av många killar (vettiga sådana).

Som tur är tror jag mycket av detta släpper för majoriteten av tjejer när de kommer över 20-strecket och förhoppningsvis har hittat sig själva ganska väl. Det gäller nog att hitta balansen mellan när utseendet går till överdrift och när det är sunt förnuft.

I mina ögon är vad som klassas Normalt ett vääldigt stort spektra.

Jo, iallfall, det jag egentligen ville säga: Starkt jobbat, du är riktigt snygg, oavsett om du väger lika mycket som du gör idag eller 5kg mer eller 10kg mer!

2008-03-14 @ 15:26:08
Postat av: therese

Hejja igen :)

Jag känner mig så stolt och peppad att jag har gett dig dagens guldmedalj (http://luggkomplex.blogspot.com/2008/03/supersize-me.html). Finns egentligen massor att skriva och debattera om detta ämne, men jag har inte tid just nu.

2008-03-14 @ 15:30:52
URL: http://luggkomplex.blogspot.com
Postat av: Susanne

Åh...tack för detta inlägg!!
Jag har också gått upp av medicinering för att jag mått dåligt, och jag är mitt i viktuppgången och det är förjävligt. Folk, även familj, ser så bekymrade ut och så "stackars dig som har gått upp i vikt" och de pratar mer om viktuppgången än om min depression som är anledningen till medicineringen. VARFÖR ligger så mycket i vikten? Jag känner mig som en stor klump nu och fokus borde ligga någon annanstans. På varför jag gick upp i vikt, dvs. att jag faktiskt mådde jättedåligt!

2008-03-14 @ 15:31:08
Postat av: Sin

Ännu mer tackande här! Tack Hanna för att du som uppåtstigande stjärna och superstark tjej visar vägen, en bra väg!

2008-03-14 @ 15:38:33
Postat av: Marie

Mycket bra inlägg Hanna!

2008-03-14 @ 15:45:36
URL: http://www.marie-larsson.blogspot.com
Postat av: Elin

Superbra skrivet Hanna. Jag har precis som du gått upp i vikt, sen ner- vilket ledde till anorexia. Och nu väger jag som du o har samma längd. Jag är så trött på hur samhället ser på vikt och sundhet, ta bara skyltdockorna som ett exempel! Jag brukar kolla storlekarna på kläderna de satt på dem, och oftast är det dem minsta storleken- och den är till och med för stor! Sjukt är det!
Du är toppen!

2008-03-14 @ 15:53:37
Postat av: Åsa

I min familj (och då mest dess kvinnliga medlemmar med mamma, mormor och systrar) är det första som kommenteras när vi ses efter en tid, om någon har gått ner i vikt (alla pendlar naturligtvis som tusan). DET är sjukt.

2008-03-14 @ 15:57:08
Postat av: John

Viktuppgång är ett vanligt symtom vid deppression och psykiska problem, det är klart folk blir oroliga. Ett svagt psyke är inte attraktivt, sanningen är hård. För övrigt så känner jag ingen som tycker catwalkens benrangel är snygga.. du ser bra ut nu och det verkar som att du fått ordning på ditt psykiska hälsa, bra jobbat.

2008-03-14 @ 15:59:45
Postat av: Sofie

Men du nämner ju ingenting om dina ätstörningar, Hanna! Förnekar du nu att du haft ätstörningar? Jag vill minnas att du tidigare skrivit att du både haft anorexi och bulimi!

2008-03-14 @ 16:00:00
Postat av: a

tack för att du är så jävla bra!

2008-03-14 @ 16:12:10
Postat av: Rickard

Du är ju fantastisk.. Helt rätt

Ciao Bella

2008-03-14 @ 16:14:05
Postat av: celina

Fan vad bra du är.

2008-03-14 @ 16:15:30
URL: http://celina.blogg.se
Postat av: Cissi Wallin

Hanna, i detta fallet är du en jävla bra förebild. Värmer.

2008-03-14 @ 16:22:38
Postat av: Jessica

Blir så glad när personer med kraft att påverka många tar sitt etiska ansvar och sprider sunda tankar! Tack Hanna :)

2008-03-14 @ 16:28:37
Postat av: Sara

Värsta bra! Det borde finnas fler såna som du i världen!

2008-03-14 @ 16:34:17
Postat av: John

60 kilo är verkligen kurvigt. Du är en enormt dålig förebild för unga som tror att det är OKEJ att vara fet. Självklart är det inte bra att lida av en ätstörning, men så länge man mår bra finns det inget "för smal". Det finns däremot ett "för tjock" hur man än mår. Och det mest av häslosamma själ.

Bara för att man är emot pinnsmala tjejer och ätstörningar, behöver man inte bli en tjockis och glorifiera övervikt och fetma (som är ännu värre).

2008-03-14 @ 16:40:25
Postat av: Alexandra

Så jäkla rätt!! Har också varit både 10 kilo tyngre samt mycket, mycket smalare. Bemötandet är så olika beroende på vikten!! Helt sjukt ja.

2008-03-14 @ 16:44:15
URL: http://whattowear.blogg.se
Postat av: Smal

Åh, det var bara så bra skrivet. Och det är så sant också. Som alla andra: TACK! Du är verkligen en bra förebild för unga!

Jag är själv inte stor, 175 och väger 55 kg, men får ibland höra att jag har lite "hull" på mage och lår. Då känner man sig tjock, trots att jag egentligen vet att jag inte är det! Och till Jite som säger att han inte tror killar tycker tjejer är tjocka, så är det av killar dessa kommentarer kommer ifrån. Tjejer brukar oftare säga "åh du har så fin kropp" och killar är mer "Du borde träna mer för att få bort det där" och peka på nått ställe.

Jag upplever iaf att det är många killar som vill ha riktigt smala (underviktiga) tjejer.

2008-03-14 @ 16:51:22
Postat av: Malin

Fan vad bra skrivet. Fan vad bra. Skitbra. Helt bajsigt bra. Sjukt bra. Bra!!

2008-03-14 @ 16:53:56
URL: http://wilmapalmen.blogg.se
Postat av: Hanna Fridén

John: Du måste vara helt hjärntvättad av dagens ideal. Att väga 60 kg på 170 är smalt och innebär en BMI på lite över 20. Vad som klassas som normalviktigt hos en vuxen människa är oftast BMI mellan 20-25. Om du tycker att den lägsta gruppen är något man kallar kurvigt så föreslår jag genast att du går i terapi, och jag hoppas verkligen inte att du har några tjejkompisar eller flickvänner som du sprider den där förfärliga gojan till, för i så fall är du en extremt elak och fötryckande människa. Och ingen bör lyssna till dig.

Och varför påstår du att det finns ett "för tjockt" hur man än mår? Du vet att vissa är skapta annorlunda, va? Vissa är underviktiga naturligt utan hälsorisker, andra är överviktiga utan hälsorisker. Det är så vi ser ut, att du hävdar att man ändå kan vara för tjock trots hur frisk man är är bara sjukt, speciellt när du säger att man inte kan vara för smal.

Du är en typisk sådan person som bidrar till varför tjejer svälter sig, får dåligt självfötroende och blir sjuka. Är du en sådan psykopat att du anser att folk ska göra sig sjuka för att de ska passa din smak? Terapi, som sagt, låter som ett bra alternativ för dig. Lär dig att respektera dina medmänniskor.

Och i övrigt, läs på innan du uttalar dig inom ett ämne, och sedan: Väldigt konstigt att påstå att jag är "emot" pinnsmala tjejer. Var god och citera var jag säger det. Herregud.

2008-03-14 @ 16:55:17
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Lina

Heja Heja och håll dig till din vikt idag för du är ursnygg, både slimmad men ser ju pigg o frisk ut, härligt att se!
Måste varit påfrestande på kroppen med viktförändringarna så nu hoppas jag att du funnit din nya matchvikt!
skönt o se att det finns de som har bra syn på kroppen.

2008-03-14 @ 16:56:14
URL: http://marcela.blogg.se
Postat av: Robin

@ Hanna:

Såg artikeln i aftonbladet om dig, var tvungen att skriva något uppmuntrande här men kan inte direkt komma på vad. Tycker iaf att det du gjort är jättebra!

@ John

Du har helt fel... det finns visst "för smal". Bara för att det känns som man "mår bra" behöver inte det betyda att kroppen och själen gör det.

2008-03-14 @ 16:56:27
Postat av: katerina

fan va du e grymt bra!! Dagens bästa..Tack!

2008-03-14 @ 17:09:43
Postat av: Storsan

Bra skrivet - allt beröm!!

2008-03-14 @ 17:20:19
URL: http://storsan.blogg.se
Postat av: // J

Jäkligt BRA skrivet!!
Tänk om större delen av sveriges befolkning kunde läsa detta och få sej en REJÄL tankeställare!! det skulle behövas!!
Jag känner en 12-åring (JAA!) som bantar och mår dåligt av att hon tycker hon är tjock!! (denna 12-åring är typ 160 cm lång kanske, och har typ 27 i jeansstorlek!!)
Och får höra av vissa kilalr i samma ålder att hon e tjock!! HALLÅ! var fan e samhället på väg?!
Hoppas fler och fler blir förbannade och tar upp detta som du! super!
//J

2008-03-14 @ 17:25:13
URL: http://gozzipgirlz.blogg.se
Postat av: Jite

Till Smal:
Om det är killar som säger så, så antar jag de knappt är myndiga, eller så har du helt enkelt lyckats träffa de riktiga idioterna.

175cm lång och 55kg, då är man smal (inte för smal, bara smal helt enkelt). I mina ögon så är det du kallar hull (vilket jag ens tvivlar på att man får kalla det i ditt fall?), absolut mer positivt än negativt i mina ögon. Jag vet inte, det kanske är jag som umgås med vettigt folk bara och inte stött på någon riktigt snedvriden människa. Så hos de jag känner får du byta plats på killarna och tjejerna. Har Aldrig hört någon av mina vänner säga något negativt till en tjej om deras kropp, bara positivt. Däremot verkar det riktigt förekommande att tjejerna diskuterar sina och andras kroppar med varandra.

Jag sa inte riktigt att jag inte tror killar tycker tjejer är tjocka. Om det uppfattades så får jag omformulera mig lite:

Killar tycker självklart lika mycket som tjejer att en del personer är "tjocka", men jag tror att det är då mer riktat åt de som verkligen är överviktiga, och inte de som är normalviktiga och har lite extra bara. Det anser jag och de vettiga killar jag känner, att det gör verkligen inte en tjej fet! Om någon säger något annat, så säger det mer om den personen än om dig.

En tjej kan i mina ögon ha väldigt olika kroppar men ändå vara Perfekta.

Åter till det andra: Jag tror fortfarande att mycket av detta med att vara riktigt smal hänger ihop med tjejers tävlan mot varandra än vad de går på vad killar tycker. Självklart finns det undantag, men det är min uppfattning i det stora hela. Finns nog inget rätt eller fel på den frågan.

2008-03-14 @ 17:31:21
Postat av: Hanna Fridén

John: Jag hoppas verkligen att det här bara är ett smaklöst försök till att provocera för att du får någon obskyr tändning av att bråka, för om inte blir jag allvarligt oroad.

Och nej, det är inte upp till var och en. Precis som du inte bestämmer själv om du har cancer eller ej, eller om jag har en förkylning eller ej. Det finns exakta diagnoser på det, och att säga emot läkarvetenskapen på grund av att du gillar att se tjejer svälta sig till döds tyder snarare på en obskyr fetisch hos dig i kombination med psykopati. Sök vård.

Du får inget mer utrymme här. Inga fler av dina inlägg kommer att publiceras och ditt IP kommer bli spärrat. Utöva ditt förtryck mot dig själv istället, du får inte utrymme för det här.

2008-03-14 @ 17:31:44
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Annika

Jag är för yttrandefrihet, men är tveksam till om Johns kommentarer verkligen borde få stå kvar. Jag tar nämligen själv åt mig av det han skriver, trots att han uppenbarligen är sjuk i huvudet, och då kan jag bara tänka mig hur förjävligt det måste kännas för alla som har (ännu?) sämre kroppsligt självförtroende än jag. Jag är nöjd med min kropp på alla sätt och vis, men blir otroligt illa till mods av det han skriver. Hur i helvete kan man vara så idiotisk? Spåra ip-numret och fixa hans hemadress och lägg ut den på bloggen, så kan alla skicka hem kräks och bajs till honom.

2008-03-14 @ 17:32:51
URL: http://beautifulones.blogg.se
Postat av: hemme

du skrier ett inlägg om din viktnedgång/uppgång utan att nämna ätstörningar som du tidigare har tagit upp..var kommer dom in?

2008-03-14 @ 17:33:27
Postat av: Jite

Till smal: John är typexempel på motsvarigheten till det folk jag umgås med och känner. Precis det jag menar med att det säger mer om honom än om dig eller någon annan.

John: Mitt ex var runt 165 och vägde runt 55-60kg, hon var smal. Folk brukade refferera till: "Är det hon den smala?". Så ta och mogna till lite.

2008-03-14 @ 17:35:30
Postat av: Tobbe

John: Jag antar att du bara skriver för att provocera, men det finns ju tyvärr även sådana som tycker det du skriver på riktigt. Och jag kan upplysa att det för en vuxen kvinna är lika farligt att ha tre kilos undervikt som det är att ha 45 kilos övervikt. Peta inte i maten av Mattias Svensson är ett boktips.

2008-03-14 @ 17:39:53
Postat av: Malin

Amen!!

2008-03-14 @ 17:43:34
Postat av: N

Så, så, så bra skrivet

2008-03-14 @ 17:47:19
URL: http://privateinvestigation.blogg.se
Postat av: Maria Broström

Jag trillade in på din blogg i dag och blev väldigt förtjust! Du åkte rakt upp bland mina favoriter. =)

Måste dock tillägga att det är farligt att anklaga "samhället" så fort något är fel, för det är ju du och jag och alla andra som är samhället. Fortsätt istället att försöka påverka andra på det positiva sätt du gör, så kommer vi bidra till att samhället blir bättre.

Keep up the good work. =)
Kram Maria.

2008-03-14 @ 17:47:25
URL: http://brostrom.blogg.se
Postat av: Em

Du är super! Vilken bra förebild för alla tjejer!
Fortsätt så. Kram!

2008-03-14 @ 17:49:45
Postat av: Sassy

Vilket otroligt bra inlägg! Du är så klok och bra Hanna!!

2008-03-14 @ 17:50:06
URL: http://eurotrash.blogg.se/
Postat av: Linn

Hej!
Jag måsste bara säga att det är ett så bra inlägg.
och jag håller med dig till hundra procent.
Men det går ju inte att förneka att media skickar ut signaler som "ju smalare desto vackrare"
Jag är 169 lång och väger 63 vilket är helt "normalt" men för mig så finns inte ordet normalt, alla är vi olika.
jag vill inte gå upp eller ner. jag trivs med mig själv.
Tack för ett helt underbart inlägg och alla borde läsa det!

2008-03-14 @ 17:51:27
URL: http://linnrenman.blogg.se
Postat av: Rebecca

Jättebra inlägg! Jag väger 67 och är 1.73 och ganska ofta tycker jag att jag är fet vilket är helt jävla dumt i huvet. Ibland behöver man läsa spna här inlägg för att inse hur sjuk hela den här viktfixeringen är.
Du är så himla bra, en riktig förebild!

2008-03-14 @ 17:54:42
URL: http://beccolita.blogg.se
Postat av: L

Jag väger för tillfället 63 kilo och är 1,68 cm lång. jag älskar mat, godis och dricka. Jag har börjat leva sundare men bara igenom att röra mer på mig. Tycker inte det finns någon anledning att inte njuta av livet. Förra helgen hade jag varit på krogen och på natten gick vi på Max för att äta hamburgare, för en gångs skull köpte jag inte någon hamburgare utan jag köpte en påse minimorötter (bara för att jag inte var sugen på hamburgare) När jag satt där med mina vänner kom en kille fram till mig och sa: Vet du, det ser ut som du druckit gräddfil i ett år, du är så jävla fet. I början blev jag bara arg och var på väg att kasta drickan i ansiktet på han. När jag kom hem senare på kvällen och skulle sova så kände jag hur jävla ledsen jag var. Efter det har jag inte riktigt känt mig som förut. Jag vill inte känna så här men jag gör det ändå. Tragisk värld vi lever i.

2008-03-14 @ 18:00:53
Postat av: Jite

Till smal: Haha, det ska självklart stå MOTSATSEN och inte motsvarigheten :D

2008-03-14 @ 18:00:58
Postat av: John

Hej.
Detta var en riktigt bra blogg.
Stå på dig tjejen för du är riktigt smart.
Du har ett tankesätt som jag beundrar.

Du är grym.

2008-03-14 @ 18:02:08
Postat av: Vinterflickan

Hej gumman!

Så jäkla bra skrivet!

Starkt av dig att ta ställning, tycker du verkar vara en otroligt sund tjej med hjärtat på precis rätt plats. Skönt att idioter som John inte får snacka oemotsagd. Det finns uppenbara fysiska risker med att vara sjukligt smal. Sen tycker jag det är viktigt att inte anklaga alla smala för att vara sjukliga. En av mina bästa vänner har blivit trackad sen vi var små för att hon är 178 cm och har vägt ca 55 kg. Nu har hon krävt läkare att undersöka henne en gång för alla & hon har inte ett fysiskt fel på sig, enligt flera olika läkare. Ingen kan svara på varför hon inte går upp, men hon grät nästan av glädje för nått år sen när hon "äntligen" lyckats uppnå ett "lovehandle" vid 27 års ålder :)

Stå på er alla vackra kvinnor & män, ni är fantastiska som ni är!

2008-03-14 @ 18:11:12
URL: http://www.vinterflickan.se
Postat av: F

Underbart skrivet! Tack!

2008-03-14 @ 18:13:49
Postat av: Sofie

Jag kämpar mot anorexi och du är verkligen en förebild för mig Hanna! Men snälla, kan du inte ta bort Johns kommentarer? Det högg till i mig av att läsa vad han skrivit och det är säkerligen fler tjejer därute som påverkas av hans hemska ord.

2008-03-14 @ 18:14:04
Postat av: Marie

Så himla bra skrivet..
Du är verkligen en bra förebild för tjejer!

Hoppas du får en trevlig helg/ Marie

2008-03-14 @ 18:15:21
Postat av: Susanne

Hurra för dig! Du är en bra förebild.

2008-03-14 @ 18:16:46
Postat av: Elinor

Hur kan John saga att 60 Kg ar verkligen kurvigt som han sjalv uttrycker det? Vikt sager verkligen inte allt om en manniskas halsa. Vikt ar ju sa mycket mer an bara fett. Kroppen bestar av ben, muskler och vatten mm. Fett har man i kroppen av flera olika anledningar, tex for att kunna transportera vitaminerna A, D, K och E, och bade for mycket och for lite ar farligt for kroppen. Sa man kan inte saga att det inte finns "for smalt" for det gor det. Dessutom vager muskler mer an fett sa en valtranad manniska skulle kunna vaga betydligt mer an 60Kg men fortfarande inte vara tjock eller overviktig (eller kurvig). Sa vikt sager verkligen inte allt. Om man ar orolig att man ar underviktig eller overviktig kan man ga och kolla fett procent och kolesterol varde i kroppen mm.

Jag hoppas han tanker sig for nasta gang innan han uttalar sig om saker han inte vet nat om.

Bra inlagg!

2008-03-14 @ 18:24:55
URL: http://receptionen.blogg.se
Postat av: Petra

Tack tack och tack för detta fantastiska inlägg! Jag ligger själv lite över vad som är normalvikt och det tog lång tid för mig att inse att jag faktiskt dög som jag är. Det behövs fler som du därute. Fortsätt att göra det du gör för det gjälper många!

2008-03-14 @ 18:26:58
URL: http://limaverde.blogg.se
Postat av: mia

det är underbart att se människor som fortfarande har en del vett i skallen. jag, likt dig, har pendlat rätt mycket i vikt, har däremot aldrig vart över det normala. men jag vet hur det känns när man går ner en aning för mycket och det är Då som folk gillar en 'extra' mycket eller klankar ner på en som om man vore sjuk. det är hemskt varje gång man får en komplimang pga en vikt som skulle passa bättre på en 12-åring. det är pinsamt och jag skäms varje gång.
överviktiga då, hur ofta får dom Höra att dom är sjuka? dom får höra och veta av andra som hört av andra... att folk tycker dom är lata och liknande, men aldrig sjuka. tjock som smal, alla kan ha en ätstörning... men inte fan bryr man sig om tjocka äter för mycket? alltid "du äter för lite!"
sen går jag upp i taket, som många andra, när tjejer (och killar) som är långa och SMALA, klagar över sitt fett. "fett? vilket fett? det där är skinn och ben - koncentrationslägerstyle över det hela. inte ens en vrålhungrig varg skulle vilja gnaga på dig om du så kröp in i dess bo" jag säger visserligen inte så, men jag tänker det och hoppas lite att dom kan läsa tankar ;P

2008-03-14 @ 18:35:44
URL: http://uwantapieceofme.blogg.se
Postat av: millan

Hm förstår vad du menar... MEN jag har alltid varit lång o smal, oavsett vad jag äter verkar min vikt aldrig ändras. Men borde inte jag också som smal vara okej, utan att vara ett offer för den rådande "normen"? Jag är jag. Varför föespråkar man aldrig att tjejer får vara som dom är, är de för tjocka ska de banta, är de för smala ska de gå upp i vikt...?? Förespråka frihet!

2008-03-14 @ 18:41:55
Postat av: Anonym

HÄRLIGT!!! Fan vad glad jag blir av att läsa din blogg! Jag är 169 och väger 58, känner mig skitsnygg i kroppen. Kvinnlig och vacker! Sjukt att det anses kurvigt. Orka se ut som en fjortis utan form liksom (självklart vackert om det är naturligt. Tragiskt om det är bantat!) Puss!

2008-03-14 @ 18:43:54
URL: http://thereseinletters.blogg.se
Postat av: Susie Kate Mela

Ditt bästa inlägg hittills! Riktigt bra att du tar upp detta för det är precis så samhället ser ut, Tyvärr. Jag var också smal som en sticka i skolåldern, sen blev jag tonåring och fick fina former och blev också väääldigt deprimerad, fick börja ta mediciner när jag var 17 år, som jag äter fortfarande, är 24 nu. Klart som fan jag har gått upp i vikt. Ganska mycket, säkert 20 kilo, väger ca 70 kilo (tror jag) och jag KÄNNER mig snygg, men kan även komma å tänka tanken att "shit min kille kanske tycker att jag fet nu?) Fastän att han tycker att jag jätte het.. Så TROR jag, bara för att samhället säger att smal = snygg. Mullig = misslyckad, Tjock = döden.
Men sen när blev 70 kilo mulligt, egentligen? Visst, jag har strl L/42 i kläder men so what? De sitter ju snyggt så..

Lite förvirrad kommentar kanske, men det jag ville få fram är att dit inlägg är bra! Hela du är bra! Kanon förebild :)

Kram /Susie

2008-03-14 @ 18:48:32
URL: http://candykate.blogg.se
Postat av: Disney

Vilken poser du är. Missförstå mig rätt, det är säkert sunt för dig att gå upp till nästan normal vikt (ska det bli ett riktigt statement skulle jag sikta på några kilo till för du är fortfarande jävligt tanig), men jag har svårt att köpa dethär. Om du gått upp 17 kg och nu ser ut som du gör, måste du ha sett ut som ett jävla kolli innan. Var är bilderna på det? För mig ser du ut att nu väga runt 51-52, och att du i smyg verkligen inte vill gå upp i vikt men påstår att du gått upp till 60 för att framstå som den ultimata kvinnorättskämpen som är stolt och självsäker nog att "väga" 60 på din blogg men som i själva verket väger betydligt mindre. Jag vet att det låter hårt men jag säger detta eftersom jag varit likadan själv. Jag har lidit av både anorexi och bulimi, och när jag vägt väldigt lite har jag ljugit och påstått mig väga mer. Jag har samtidigt konstant påpekat hur medveten jag är om hur smal jag är, för att ingen ska förstå sanningen - att jag tycker att jag är tjock och ful. Varenda ord jag läser av dig låter som att jag kunde ha skrivit det för två år sedan, när jag som mest var en riktig poser, då allt jag gjorde gick ut på att framstå som så frisk, sund och medveten som möjligt utan att faktiskt vara det. Jag HOPPAS jag har fel och att du mår bra. Men mig kommer du tyvärr inte övertyga förrän du går upp till en vikt som syns. Vet att det låter krasst men du vet hur ex-ätstörare är. Vi är asjobbiga.
Hoppas jag inte kränkt någon alltför jävla mycket, försöker bara vara ärlig. Kämpa på alla tjejer.

/ Disney

2008-03-14 @ 18:57:00
Postat av: Hanna Fridén

millan: Det är just det jag försöker göra. Se på alla modemagasin, eller alla som anses vara "snygga tjejer". De är långa och smala precis som du. Jag tror inte att din look blir förbjuden för att jag är den enda i nuläget som ställer mig upp, säger "Nu är det nog med att alla förebilder ska se likadana ut!" och väljer att gå upp i vikt.

2008-03-14 @ 18:57:41
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Emelie

John:
Du verkar vara helt bakom flötet. Bara för att någon säger att den väger 60 behöver den inte vara fet. Har du hört talas om att alla har olika grova benstommar, muskler och helt enkelt olika kroppar? En del som är 170 och väger 60 kan se jättesmala ut, medan några andra kanske ser lite större ut. Samma med en del som väger kanske 75 och är 175 kan se helt "normala" ut de med. Varför? Muskler väger mer än fett.

Palla gå efter en siffra innan man sett kroppen.

Det är ingen som har sagt att man ska vara supertjock istället för vara pinnsmal. Jag är så trött på att höra detta fåniga "argument". Det är inte ens ett argument. Det är ett töntigt uttalande när man inte förstår att det finns något som kallas mellanting. Slå upp det. För folk väger inte bara antingen 50 kg eller 90 kg i den här världen. Du bör se mer av världen. Börja med att gå ut genom dörren.

2008-03-14 @ 19:00:17
URL: http://emelievanamnet.blogspot.com
Postat av: Anonym

Jag såg bilden på Aftonbladet.se, och eftersom jag inte riktigt vet hur du såg ut innan du gick upp i vikt så kanske jag inte heller kan bedöma det helt rätt, men jag har bara en sak att säga:

Du ser sjukt bra ut just nu. Ett sådant ideal som du har (bortsett från det faktumet att alla faktiskt duger som de är!) borde alla tonårstjejer ha.

Tummen upp för dig!

2008-03-14 @ 19:13:50
Postat av: Susse

Det är u helt sjukt att Aftonblaskan ska ha retuscherat bilden på dig så att den blev smalare! :O Vad fan är det för jävla typer som jobbar där egentligen.

Så jävla bra och fint skrivet, Hanna. Det är av anledningar som denna som din blogg är bokmärkt av mig. :)

2008-03-14 @ 19:18:25
URL: http://sussetorarpsbacke.blogspot.com
Postat av: joanna

Så jäkla bra skrivet! Jag har själv varit sjuk i TIO långa år och fick hjälp på MHE kliniken för ett år sedan. Jag diggar dig! PUSS o gull

2008-03-14 @ 19:20:00
Postat av: Hanna Fridén

Susse: Åh, nejnej! Aftonbladet har inte gjort något med bilden. Den kommer från min pressavdelning! Så, det är vår pressfotograf som tuschat isf.

Och tack! Glad jag blir!

2008-03-14 @ 19:24:02
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Eric

Fantastiska människa!
Jag önskar dig all lycka i världen.

2008-03-14 @ 19:24:10
Postat av: elisabet

jag höll nästan på att börja gråta när jag läste det här inlägget. jag hatar den smalhets som är idag, att jag inte kan gå förbi en enda jävla spegel utan att vända mig på sidan och kolla hur stor magen är. jag hatar det! så tack för ett bra inlägg i en viktig debatt, du är bäst.

2008-03-14 @ 19:33:19
Postat av: Rim

Varje inlägg i debatten från "den här sidan staketet" är så viktigt eftersom vi nästan drunknar i smalpropaganda. Det är som om media och hela samhället är fullt av "John". Vi vet innerst inne att de har fel, men det är svårt att stänga ute skitsnacket när det kommer emot en från alla håll och kanter.

Det här verkar vara en väldigt bra blogg. (Sunt förnuft OCH bajs på ett och samma ställe? Fantastiskt!)

Tack för ett grymt och intressant inlägg! Den här bloggen hamnar i favoriterna.

2008-03-14 @ 19:37:52
URL: http://yellowtokyo.blogspot.com
Postat av: Natalia

WOW! Du behövs! Det du skriver är så sant. Fortsätt med det du gör!

2008-03-14 @ 19:42:33
URL: http://nataliavelasquez.blogg,se
Postat av: anna

Fan vilket bra inlägg. Skrattar åt den där John's inlägg, för det är ju bara ett försök att provocera.
"L" som skrev ovan om hennes incident på Max, tycker jag bara så synd om. Vilken vidrig människa den killen måste vara. Sådana ord kan sitta kvar för livet, varför finns det sådana idioter????

2008-03-14 @ 19:47:15
Postat av: baby loonia

Bästa läsningen sen jag börja blogga.
Så personlig och bra skrivet. Tack och lycka till med allt !!

2008-03-14 @ 19:48:46
URL: http://babyloonia.blogg.se
Postat av: emelie

vad skulle vi tjejer göra om inte du fanns. fan vad du är bra!

2008-03-14 @ 20:06:46
Postat av: Suss

Åhh, du underbara människa! Mitt hjärta bara svämmar över av tacksamhet. En människa som inte bara sitter och gnäller om saker utan faktiskt gör något åt det.

2008-03-14 @ 20:10:15
URL: http://kevlarjeans.blogspot.com
Postat av: herre

det som gör mig mest arg är att "folk" verkar tycka att 60kg är tjockt!! vafan på min tid var jag SMAL, 50-55kg till 165 cm, 60 kg var NORMALVIKT osv, vad har hänt? folk som väger 40 är döda

2008-03-14 @ 20:24:11
Postat av: as

Vet hur det är, dethär med att gå ner i vikt, och sedan få kommentarer som att "har du gått ner i vikt, vad roligt! vad fint, snyggt" etcetc. Jag vet efter det också hur annorlunda man blir bemött som smal vs "tjock". Det är en stor jävla skillnad, precis som du säger. Och det gör mig ont i hjärtat.

2008-03-14 @ 20:34:40
Postat av: Mimmi

Hej!

Jag ligger för tillfället på 171 cm och 63 kg. Jag är nöjd, som fan. Jag väger varken för mycket eller för lite. Jag är har 38 i kläder. Ändå går modellerna runt med size zero. Och som modell måste man vara _minst_ 170 cm. Gud, jag blir bara så frustrerad.

2008-03-14 @ 20:35:27
URL: http://endoftavtimjan.blogg.se
Postat av: AnnaP

alltså...

synen
på vad som är snyggt är ju olika för olika personer - därför det finns så många ordspråk om detta (smaken är liksom baken - delad, t.ex).

för mig, som tycker att skönhet är att vara riktigt, ruggigt smal, är det inte "normalt" att väga 60 kg. Vad som är normalt för dig är inte normalt för mig.

Vem kan säga vad som är "normalt"? Att tvinga sig själv att spy efter varje måltid, det är kanske inte normalt för vissa, men en sann vardag och normalt för en annan.

2008-03-14 @ 20:49:48
URL: http://myanalife.blogg.se
Postat av: Frida & Fabulous

Åh så grymt inlägg! Som exempel var det ytterst trist att läsa om "tjockhetsfilter" böand VR:s mingelbilder, fy!

2008-03-14 @ 20:56:34
URL: http://fridafabulous.se
Postat av: Smal

Jite: Jo, killarna som sagt så är faktiskt myndiga ;-P Jag missförstod dig inte, det var bara jag som skrev lite otydligt! :-) Jag hoppas att det du säger är sant att det bara är jag som träffat "idioterna"! Jag har iaf flera gånger tagit illa vid mig av kommentarer, ställt mig i spegeln och undrat "Är jag tjock" (Nej, jag har inga ätstörningar). Men "nuförtiden" har jag ju insett att så är det inte. Det är säkert sant att många, många tjejer jämför sig med varandra. Det är synd, man borde tänka på vad som är hälsosamt, vackert och naturligt just för dig istället.
Killar som du ger hopp för världen! :-) Såna som John borde söka hjälp.

2008-03-14 @ 20:58:20
Postat av: Olle

Skönt att se en ung tjej med en sån sund inställning!!!
Kurvor är snyggt..normaviktiga kurvor eller lite mulligare kurvor spelar ingen roll. Bara man slipper höra dessa benrangel klaga över att dom är tjocka!
Råkar man vara jättesmal av naturen så är det ju inget man kan rå för iofs...men bara man har en sund inställning så är det lugnt! :)

Rock on!!

2008-03-14 @ 21:01:52
URL: http://enarmad.blogspot.com
Postat av: sars

Jag vill säga en sak.. Jag är överviktigt har varit smal, jag är 174 och väger kring 85kg kan inte säga tt man blir annorlunda bemött av att väga de..men om jag vägde 100 kan jag mycket väl tänka mej de..85 är inte ens fetma, hur många överviktiga finns de inte i detta land ska man gå och kolla snett på alla som har lite för många kilon över..

Men en sak kan jag då säga att de killar som gilla mej när jag var smal noncha mej när jag gått upp i vikt... de kan jag känna e väldigt sorgligt, att jag måste banta för att ha större chanser att träffa någon..

Men..
Tycker jag snarare att de e DU som skriver denna blogg som måste ha lågsjälvkänsla eller något.. Jag gick ner till 70 kilo jag var smal jag älskade hur jag såg ut, blev uppvaktad på kärleksfronten som aldrig förr, så om du inbillar dej att 70 kilo e mycket eller dina kompisar så e det hemskt tråkigt ..jag hade inget som hände utanför jeansen , min kropp var fast.. nu vet ju inte jag dina vänners längd.. men kan förstått de mer om de sagt de om 85 mer än 70

detta inlägg som du skrev ger ju en bara mer komplex

2008-03-14 @ 21:04:49
Postat av: sara

Jag vill säga en sak.. Jag är överviktigt har varit smal, jag är 174 och väger kring 85kg kan inte säga tt man blir annorlunda bemött av att väga de..men om jag vägde 100 kan jag mycket väl tänka mej de..85 är inte ens fetma, hur många överviktiga finns de inte i detta land ska man gå och kolla snett på alla som har lite för många kilon över..

Men en sak kan jag då säga att de killar som gilla mej när jag var smal noncha mej när jag gått upp i vikt... de kan jag känna e väldigt sorgligt, att jag måste banta för att ha större chanser att träffa någon..

Men..
Tycker jag snarare att de e DU som skriver denna blogg som måste ha lågsjälvkänsla eller något.. Jag gick ner till 70 kilo jag var smal jag älskade hur jag såg ut, blev uppvaktad på kärleksfronten som aldrig förr, så om du inbillar dej att 70 kilo e mycket eller dina kompisar så e det hemskt tråkigt ..jag hade inget som hände utanför jeansen , min kropp var fast.. nu vet ju inte jag dina vänners längd.. men kan förstått de mer om de sagt de om 85 mer än 70

detta inlägg som du skrev ger ju en bara mer komplex

2008-03-14 @ 21:05:52
Postat av: Hanna Fridén

Sara: Jag förstår inte vad du menar, alls. Jag säger ju att det är SJUKT och FEL att tycka att 70 kg är tjockt. Varför läser du inte det jag skriver? Läs om och be om ursäkt, alltså, på riktigt. För det där var konstigt.

2008-03-14 @ 21:10:06
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: lordtord

Måste bara få fråga en sak! Du skriver här i ditt senaste inlägg att du hyllar dig själv för att du gått upp i vikt, och uppmanar andra att våga väga. Men ändå var du tvungen att bortskylla varför dina ben såg så stora ut på en bild du har länkat till ett annat inlägg.

2008-03-14 @ 21:15:33
Postat av: Hanna Fridén

lordtord: Nja, det inlägget är visserligen en DRIFT med att skylla ifrån sig, men ironi går ju inte alltid fram tydligt i skrift. Men jag trodde att versalerna och utropstecknen skulle hjälpa till, eller kanske den sista texten där jag skriver att jag fnissar och tycker att sånt är fånigt? Menmen... Läs om det här, och se om du fortfarande har samma åsikt: http://frankincense.blogg.se/1205335793_vad_byggde_dessa_ben.html

2008-03-14 @ 21:18:15
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Erik.

Du har helt rätt. Varken undervikt eller övervikt är snyggt. Lev sunt, må bra och se fräsch ut.

2008-03-14 @ 22:08:36
Postat av: Caroline

tack! det du skriver hoppas jag att alla människor läser, och jag håller med om allt, från första ordet. tack än en gång=)

2008-03-14 @ 22:08:54
Postat av: Hanna L.

Hej. Jag är 170 cm och 52 kg, men jag vill väga 45 kg. Är jag sjuk?

2008-03-14 @ 22:12:52
Postat av: Sandra

Himla kloka ord!!

2008-03-14 @ 22:14:32
Postat av: Anna

Tack Hanna.
Jag har levt med en lillasyster med grav anorexia, och jag blev så glad av ditt inlägg. HUr ofta har jag inte fått försvara skolsyster och andra då de ifrågasatt vänner och andra bekantas vikt/viktnedgångar och varit oroliga för anorexia. Det du skrivit här om vikt värmer verkligen. Du är en förebild verkligen och jag vill bara säga fortsätt vara fantastisk.

Du borde dessutom läsa det här, som till skillnad från ditt inlägg fick mig att må illa. Vad jag förstått är det en av tjejerna som stylade på monki för ditt program:
http://kissie.blogg.se/1205513330_tstrningar_hit_och_di.html?cache=AF2148769167B7A8353E36BB01D44187

2008-03-14 @ 22:20:20
Postat av: S

Jag funderar liksom Annika på om det kanske vore en idé att ta bort Johns kommentarer. Med dagens skeva uppfattning kommer alla vettiga kommentarer att blekna och hans enfald och sadism att etsa sig fast i medvetandet.

2008-03-14 @ 22:22:46
Postat av: S

ljuvligt! jag önskar att ditt sunda tänk smittar av sig, till mig och alla andra viktfixerade puckon i världen. vikt är oviktigt!

2008-03-14 @ 22:35:12
URL: http://litebakom.blogspot.com
Postat av: nna

John du verkar ju fan helt sörd i huvudet

2008-03-14 @ 22:50:42
Postat av: sanne

Det där inlägget borde du skicka in till tidningarna.

2008-03-14 @ 22:51:28
Postat av: Åsa

Du har helt rätt!

2008-03-14 @ 23:01:53
URL: http://aasaa.blogg.se
Postat av: Anonym

Du måste vara världens bästa brud.

2008-03-14 @ 23:08:09
Postat av: Saki

Hej..
Jag har läst din blogg och på aftonbladet om dig.
ja ghar en fråga jag är smal också jag tycker att jag är för smal väger 40kg och är 160cm lång.
ja gha rne fråga till dig hur gick du upp i vikt jag vill också upp i vikt men jag kan itne det gr inte äter och äter bara emn de går inte.
Hjälp mig snälla
Mvh Saki

2008-03-14 @ 23:11:59
Postat av: DD

Fantastiskt bra skrivet och helt rätt.....samhället styr in flickor i en väldigt tidig ålder i facket: "smalt e snyggt" och flickorna kan inte ta sig ur detta själva och alla i deras omgivning tvingar tillbaka dom ner i facket om dom försöker. Ditt inlägg och likande behövs som motvikt till smal-e-snygg-bloggarna.

bra!

2008-03-14 @ 23:29:39
URL: http://devlishlydivine.blogg.se
Postat av: Ann

Jag vill bara säga att jag tycker det du gör är jätte bra! När du vet att du når ut till så många med din blogg är det toppen att du har gått upp i vikt och diskuterar detta ämne som alltid tycks vara av största i vikt i de flesta tjejers hjärnor. Du är en bra förebild!

2008-03-14 @ 23:40:41
URL: http://annpettersson.blogspot.com
Postat av: Mi

Jag tycker att du verkar vara klok, Hanna. Det känns så ledsamt att läsa några av männens kommentarer här och i inlägget nedan, jag tar åt mig jättemycket. Jag är typ 1,53 och väger 55 och om du är 170 och väger 60 och de tycker att du är tjock (fast du är ju inte det!), så måste ju jag vara jättetjock. Jag vill gärna tro att det inte är så, men det känns så jättemycket. Fan, världen är så jävla hemsk.

2008-03-15 @ 00:00:58
Postat av: tess

Jätte bra skrivet, håller med :)

2008-03-15 @ 00:35:08
Postat av: sara

ja de jag skrev blev lite konstigt, läste inte igenom de jag skrivit...så jag fick inte riktigt fram vad jag menade.
Men jag tycker bara att de att när du skriver att du gått upp till 60 låter de som om du går emot alla ideal. Du e ju knappast någon tungviktare som går emot ideal på de sättet. Du e smal och säger att du går emot ideal(lite konstigt budskap). 60 kg e smalt på lång tjej ..tom någon som kommentrade att de var kurvigt ..

alla e olika och har olka benstomme osv men jag .

Du skriver ju 70kg ändock ändock i den stilen som om de e mycket..du vill inte väga de

så de e lite dubbelbudskap i detta..Men alla tycker ju olika!

2008-03-15 @ 00:55:10
Postat av: sara

ja de jag skrev blev lite konstigt, läste inte igenom de jag skrivit...så jag fick inte riktigt fram vad jag menade.
Men jag tycker bara att de att när du skriver att du gått upp till 60 låter de som om du går emot alla ideal. Du e ju knappast någon tungviktare som går emot ideal på de sättet. Du e smal och säger att du går emot ideal(lite konstigt budskap). 60 kg e smalt på lång tjej ..tom någon som kommentrade att de var kurvigt ..

alla e olika och har olka benstomme osv men jag .

Du skriver ju 70kg ändock ändock i den stilen som om de e mycket..du vill inte väga de

så de e lite dubbelbudskap i detta..Men alla tycker ju olika!

2008-03-15 @ 00:55:45
Postat av: sara

ja de jag skrev blev lite konstigt, läste inte igenom de jag skrivit...så jag fick inte riktigt fram vad jag menade.
Men jag tycker bara att de att när du skriver att du gått upp till 60 låter de som om du går emot alla ideal. Du e ju knappast någon tungviktare som går emot ideal på de sättet. Du e smal och säger att du går emot ideal(lite konstigt budskap). 60 kg e smalt på lång tjej ..tom någon som kommentrade att de var kurvigt ..

alla e olika och har olka benstomme osv men jag .

Du skriver ju 70kg ändock ändock i den stilen som om de e mycket..du vill inte väga de

så de e lite dubbelbudskap i detta..Men alla tycker ju olika!

2008-03-15 @ 00:56:11
Postat av: Mona

Ett mycket bra inlägg som kanske kan få vissa tjejer att tänka till! Du är nog en bra förebild för alla unga tjejer där ute.. Forsättt med sådana inlägg.

2008-03-15 @ 01:00:47
Postat av: sara

jag skriver om e de jag läst i aftonbladet..

2008-03-15 @ 01:03:54
Postat av: Mysan

helt rätt!

2008-03-15 @ 01:08:00
URL: http://mysanliljequist.blogg.se
Postat av: Frida

Du kritiserar orealistiska och osunda skönhetsideal, och det är bra. Samtidigt kan jag känna att det vore ett större och mer effektivt statement om du t ex inte sminkade dig så mycket, fixade håret etc. Jag förstår att det är ett intresse för dig och det är lugnt, men samtidigt känns det lite inkonsekvent att du inte släpper fasaden helt. Nu har jag inte tittat alltför långt tillbaka i din blogg så det är möjligt att det tagits upp tidigare, men jag ville bara påpeka det. Man ska leva som man lär när man får chansen. Du är en vacker flicka Hanna, men smink och kläder har lika liten roll i det som vikten. Kram på dig.

P.S. Jag tror det är fler än jag som är nyfikna och vill se mer bilder på dina vackra 60 kg! Bilder på ALLA flickor och kvinnors vackra kilon för övrigt, så vi en gång för alla kan komma överens om hur heta vi är. Tack för mig!

2008-03-15 @ 01:17:27
Postat av: Kulturbloggerskan

Jag håller med dig fullt ut. Jag är smal naturligt(och har alltid varit) och jag får höra en massa skit för det istället. Inte fan är det någon som är nöjd. Jag förstog tidigt att den enda som ska bry sig om hur jag ser ut är jag och ingen annan. Jag får kväljningar av den mediabilden va kvinnor som är i utmärglade kroppar och som viker ut sig i tidningar, som i sin tur för över detta idealet till små barn osm i 9 års åldern börjar banta. S j u k t
j ä v l a ideal. När man nämner detta säger folk att man är bitter. Vi har hamnat i förnekelsestadiet. Naken och gärna utmärgdlad = normalt. "Det hör till vårt moderna samhälle".

2008-03-15 @ 01:42:27
Postat av: Stina

Du är så klok Hanna! Och jag tycker precis som dig - när det gäller alla andra förutom mig själv. Andra personer med kurvor är vackra, men inte jag. Om jag är helt ärlig skulle jag mer än gärna gå ner 10 kilo. Har pendlat en del i vikt och trivs verkligen inte med hur jag ser ut idag. Önskar att jag kunde strunta i alla smalhetsideal men jag kan inte. Har liksom växt upp med dem och de sitter djupt rotade. Minns när jag gick i lågstadiet och vi hade invägning hos skolsköterksan. Alla andra vägde typ 20 kilo och jag vägde 26. Jag kände mig så fet.

2008-03-15 @ 01:53:36
URL: http://rubia.se
Postat av: Hanna Hildeman

jag hann inte riktigt kommertera innan så jag får fyllekommentera nu. du är grym och det du skriver är så jävla sant. jag är så jävla trött på mattjat och bantning så jag dör. eller nej jag dör inte men jag somnar nu för det är bäst så trort jga. pussochkraam

2008-03-15 @ 02:15:19
URL: http://dubbelh.blogg.se
Postat av: Sam

Jag läser Aftonbladet online varje dag då jag bor i Monaco för tillfället, och jag brukar verkligen inte göra detta (läsa bloggar o kommentera) jag var bara tvungen att säga att det du gör är både bra för dig (du ser väldigt bra ut i bilden i Aftonbladet även om jag inte har sett din smala version så kan jag gissa vilken som är snyggast) och det är väldigt bra att du inspirerar andra tjejer (och killar hoppas jag)

RESPEKT tjejen ;)

2008-03-15 @ 02:44:15
URL: http://www.karabit.com
Postat av: Cat

Hanna, du är en så bra förebild.
Detta är så otroligt viktigt!

hur ska vi göra tjejer för att förändra det här?

2008-03-15 @ 02:57:30
Postat av: emma

hejhej. jag gör, som alla andra här, tummen upp för detta inlägg. av ren nyfikenhet undrar jag hur du ser på hårighet? för mig känns det lite som samma grej... totaltabu och snedvridna ideal och skeptsikt bemötande om man flashar sina orakade armhålor, sina fjun på överläppen eller gudförbjude sin raggarsträng. vad säger du?
sköt om dig!

2008-03-15 @ 05:29:05
Postat av: Annelie

Jag håller med dig precis om det du skrev. Själv är jag 171cm lång och väger nu 69kg och känner mig tjock! eftersom jag har vägt mindre förut, 60kg har jag vägt och då trivs jag i mig själv. Så varje dag tänker jag på detta att jag vill gå ner till 60kg för att bli lycklig. mår verkligen inte bra nu alltså =(

2008-03-15 @ 08:19:04
Postat av: nää

jag måste skriva igen. Du är verkligen inte tjock! Du är sunt smal! helt perfekt egentligen, du ärprecis som en kvinna ska bara. Jag blev mer medveten om "idealet" hur det påverkar oss undermedvetet, som jag sa: på "min tid" 80-90talet, skulle man se ut som du. den här "smal-sjukan" som kommit var förr något som man skrattade åt, inget att idealisera! Jag blir så arg på Hollywood o size-0 o hela botoxkarusellen.
FAN alla är snygga! precis som de var skapta
och hull är fan snyggt.

2008-03-15 @ 09:09:16
Postat av: Lotta

en spontan till dig! Läste på Aftonbladet om din protest... Shit va bra!

2008-03-15 @ 09:14:29
Postat av: Patsy

Stor respekt!! You fucking go girl!!

Kisses Patsy!

2008-03-15 @ 09:31:27
URL: http://www.patsydarling.blogg.se
Postat av: Karin

Det här Hanna var riktigt bra observerat och formulerat. Jag gillar dig.

2008-03-15 @ 09:41:40
Postat av: johanna

du är bara så jävla bra!

2008-03-15 @ 09:43:59
Postat av: Nina

Ah vad bra du ar! Jag har aldrig varit tjock (har som mest vagt 64 kilo och ar 170 lang) men de ganger jag har gatt ner i vikt sa har folk sagt saker som "Ah du har gatt ner! Vad duktigt!" och "Det var du som var den tjocka tjejen, nu ser du ju snygg ut!". Folk tror att de ar snalla nar de sager sa men jag tycker att det ar obehagligt. Nufortiden orkar jag inte bry mig langre utan ar stolt over att ha en kropp som fungerar som den ska!

2008-03-15 @ 10:02:55
Postat av: Theres

God morgon! Vill bara säga tack för detta inlägg, så otroligt viktigt och sant! Ha en bra dag.

2008-03-15 @ 10:05:55
URL: http://theresliv.blogg.se
Postat av: Victoria

Fy fan va bra skrivit tjejen!
När man väger nästan sjuttio, (samma lämgde som dig) kallas man tjock, samhället är sjukt! Hur kunde vi vackra kvinnor gå med på det här?! Och allt efter åren går, börjar man ju känna sig sådär tjock allt efter åren. Fastän man nästan vägt närmare sjuttio i hela sitt liv.. varken gått upp eller ner.
Idag väger jag 63 (känner mig fortfarande "tjock" för klädtrasorna sitter ju inte som på de "utan bröst", "utan revben?" etc etc..
Näe det är hög tid att reagera. Riktigt bra inlägg.. Aldrig mer diet!!
Kram Victoria

2008-03-15 @ 10:21:33
URL: http://www.babyshambles.se
Postat av: Idaho

Så himla bra skrivet! Jag är så himla trött på att allt hela tiden ska handla om att gå ned i vikt och bli smal och väga så lite som möjligt och typ äta en frukt till lunch och det är så sorgligt att det är så många som får ätstörningar av att alla förväntas vara underviktiga. BLÄÄ på det.

2008-03-15 @ 10:29:05
URL: http://marblehouse.blogg.se
Postat av: Lena

Jag önskar av hela mitt hjärta att båda mina döttrar var som du. Tro nu inte att jag inte älskar mina döttrar för det gör jag gränslöst och utan förbehåll. Men jag önskar att dom vore mer som du i tankesättet, för tyvärr har dom båda BDD, dock utan diagnos på papper visserligen. Sånt tar tid...
Hur jag än kämpar mot deras inställning och hur man än tröstar eller sätter sig emot, så är deras självbild, plus den de ser i spegeln- inte tillräckligt bra.
Jag vet verkligen inte i vilken ände man ska börja, men brukar ofta skämta lite (humor är bra) med att säga: Den dagens då intelligens, empati och sunt förnuft blir modernt, ja då jävlar blir det andra bullar.

Tusen tack för en underbar blogg och din fantastiska självinsikt, sjävlbevarelsedrift och livsglädje. Du är en mycket klok ung kvinna.

2008-03-15 @ 11:08:33
Postat av: E

Jag tycker alla unga tjejer skulle läsa det du skriver, kanske skulle de förstå ett och annat.

2008-03-15 @ 11:21:26
Postat av: Sandra Ajax

Tack för en jättebra artikel och ett härligt inlägg med rätt inställning!

You go girl :)

2008-03-15 @ 11:36:28
URL: http://sandraajax.se
Postat av: Jessica

Riktigt bra inlägg det här! Kvinnor kommer i olika former och storlekar, så är det bara. Man ska kunna vara den man är utan att må dåligt över det. Tycker det är sjukt hur en del hetsar sig att gå ned i vikt. Själv väger jag ca 80 kilo och är ca 1,65 lång, men jag är ingen "tjockis". Jag ligger på en stabil vikt, ökar inte i vikt och går heller inte ned i vikt - något som varit frustrerande när jag tidigare försökt få bort lite genom träning. Däremot tror jag inte att jag vågat skriva min vikt innan, för att "alla" tycker att det är mycket i dag. Jag har "handtag" när jag sitter ned (inte några som är lätta att greppa när jag står upp) och jag är kurvig. Folk som gissar min vikt har aldrig sagt mer än 65-70 kilo (jag vet då att de flesta av dessa inte skulle ljuga för mig kan jag tillägga), och de jag svarat på att det är mer än så har satt i halsen. "För över 75 kilo är ju mycket och då borde man vara tjock, typ"..
Andra personer som ligger runt min längd och vikt kan se både större eller mindre ut än mig, vi är olika byggda som sagt..

Visst tänker jag ofta att jag nog gärna skulle vilja ned 5-10 kilo, men inget jag hetsar mig med. Jag mår ju fint som jag är, har kondition och hälsan med mig. I så fall får nedgången ske genom träning, något som jag är ganska dålig med annars för tillfället...Men oftast tycker jag faktiskt att jag är helt okej, jag duger. Däremot skrämmer det mig vilka ideal som finns idag. Skulle jag fokusera på dem skulle jag ju lååångt ifrån duga kan jag säga. Dock så hänger ju de flesta klädmärken med i den där hetsen, så att leta byxor är ju något som inte är det roligaste kan jag säga. För enligt jeansstorlekarna är det mig det är helt fel på, jag är ju både tjock och kort, trots att expediterna jag frågar säger att en storlek 40-42 nog passar mig utmärkt. Ett dilemma det här med vikt och längd och att vi alla är stöpta i olika formar...

Tack för ordet och tack för ett kanoninlägg! =)

2008-03-15 @ 12:00:09
URL: http://ikkas.blogg.se
Postat av: jen

Helt rätt Hanna, mycket bra åsikter och så bra att du går längst fram i ledet. När min dotter blir tonåring ska hon in på din blogg och läsa :)

2008-03-15 @ 12:01:53
Postat av: Jessica

...det lät kanske knas det här med folk som "gissar" min vikt. Det är inte direkt nån lek jag brukar syssla med..hehehe..
Men asså, det jag menade var att folk man pratar med eller på skoj ber "akta mina handtag" eller nåt sånt kan säga tillbaka "ähh lägg av, du väger ändå inte mer än 65-70 kilo"...Eller nåt i den stilen...

2008-03-15 @ 12:05:37
URL: http://ikkas.blogg.se
Postat av: Vanilla

Jag är 35 och väger 70 kilo. Och jag har enorma komplex över det. Flera gånger om året ägnar jag mig åt hetsbantning för att försöka gå ner till 60 kg. Men det lyckas naturligtvis inte. Det sätter sig givetvis på självkänslan och på humöret. Komplex för min lilla hängmage varenda dag jag tittar i spegeln

Och jag glömde säga en sak; jag är man.

2008-03-15 @ 12:12:34
Postat av: Magnus

Hej!
Läste artikeln i aftonbladet idag och måste säga att du är en jäkligt bra förebild för tjejer och att du ser förmodligen (i mina ögon) snyggare ut idag än du gjorde innan du bestämde dig för att gå upp i vikt!

2008-03-15 @ 12:17:28
Postat av: Cajsa

Word!

Jag har också varit tjock (76 kg) och fick höra exakt samma saker när jag blev deprimerad ett tag och gick ner till 60. Väger idag ett snäpp under 70 (70 är en sån där gräns man som kvinna inte bryter) och känner mig fullständigt normal men behandlas ändå som "kurvig", lite "mullig" trots att jag tränar olika kampsporter och simmar och är muskulös och "tight som fan".
En annan grej var att jag är väldigt bredaxlad. När jag började konsumera tjejtidningar fick jag veta att jag med min kroppsbyggnad aldrig skulle hålla på med boxning eller simning, för då kunde man bli lite fyrkantig i formen. Min bästa vän som var en tunn liten spaghettitråd skulle inte träna löpning och min "baktunga" vän skulle "undvika" dans, step och ridning. Ni kan ju alla gissa vilka grenar vi haft mest framgång i. Det som gör mig mest less är att liknande artiklar fortfarande förekommer i viss mån i pressen.

Go Hanna, jag är så glad att du finns och tar upp sådant här. Jag är 29,småbarnsmamma i kranskommun och är nog längre inte så intresserad av mode, nattklubbar och utgång men väldigt intresserad av vad du har att säga.

2008-03-15 @ 12:29:17
Postat av: Amanda

Jävligt bra skrivet, och du är så jävla grym!

2008-03-15 @ 12:30:33
URL: http://westny.blogg.se
Postat av: Jessica

Förresten, jag blev bara tvungen att länka till det här inlägget på min blogg. Det var så klockrent bra skrivet! =)

2008-03-15 @ 12:38:27
URL: http://ikkas.blogg.se
Postat av: Amanda

Finns ingen som skulle kunna säga det här bättre än du!

2008-03-15 @ 12:42:37
Postat av: Aurosia

*

TACK!

tack för att du finns och för att du skriver detta underbara inlägg och stoltserar på aftonbladet så att fler får upp ögonen för detta.
För du har så rätt. Det är nästan pinsamt att människor som väger runt 70 kg ses som tjocka. Visst beror det helt på ens längd, men det godkänner inte att samhället är som det är idag.

Därför blir jag glad av såna som du. som vågar visa att det är okej att INTE vara en pinne.
Och att det tamejfan är sjukt att människor anser en
normalsmal vikt som kvinnligt kurvig.
Huh? Inga höfter, inga bröst, ingen markerad midja.
Det är inte kvinnligt.
Det är det sjuka samhället många försöker leva upp till idag.

Det gör mig förbannad.
För människor, ofta unga tjejer, dör av detta.
DÖR.

Smaka på det ordet.
DÖR.

Dör på grund av att vissa anser att extremt utstickande nyckelben, revben, höftben är estiskt vackert.

Är det lika estiskt vackert med ett lik under tårfuktig jord?

Tänk på det, alla ni som uppmuntrar till denna sjuka värld.

Och åter igen,
tack Hannah för att du är en så jävla bra förebild!

*

2008-03-15 @ 13:07:03
URL: http://theheartbeatofadoll.blogg.se
Postat av: jessica

jag har gjort precis samma viktresa som du och av precis samma anledning.
väger 70kg idag :D

2008-03-15 @ 13:26:00
Postat av: Sanna

Du är så bra! Och har så rätt! Jag väger 74 men är rätt fast och vältränad men ibland fixerar man sig vid vikten och tycker man är tjock. Men vet du vad? Jag ska inte tycka det mer! Jag har former och är SNYGG! Tack för peppen! Du är en bra förebild!

2008-03-15 @ 14:09:06
Postat av: Hanna Isabella

Hanna: Jättebra skrivet! Jag har själv haft poblem med min vikt, och på högstadiet gick jag ner mycket på kort tid, och ändå är jag fortfarande överviktig enligt BMI (med två kilo! BMI är sjukt), och jag tycker verkligen att det är superviktigt att du tar upp det här när det finns jättemånga tjejer som läser din blogg och ser upp till dig.

Frida: Jag förstår inte riktigt hur du menar att det faktum att Hanna sminkar sig kan göra hennes argument mindre effektiva. Smink är inget som är anpassat efter en kroppsform så som kläder är det. Smink kan fungera som ett uttryck vilket jag tycker är jättebra, om man själv trivs i det. Kläder däremot har en större betydelse när det gäller vikt eftersom kläder också är ett uttryck, men anpassas bara efter vissa kroppsformer. Det är synd, och det är det man borde ändra på.

2008-03-15 @ 14:11:43
URL: http://hannaisabella.com
Postat av: Ellen

Bästa bloggen jag läst på länge. Jag undrar om "John" är ironisk eller verkligen dum i huvudet. Jag hoppas på det första.
Stå på dig, du får en direktlänk från min blogg, det finns många som behöver läsa det här!

2008-03-15 @ 14:57:48
URL: http://menkattmat.blogg.se
Postat av: therese

tack för dethär inlägget.. Ja har själv haft ätstörningar och har väldiga problem nu när jag väger "normalt".. va nere på 45 kilo för något år sedan men väger nu 62 på mina 165 och ja vet att det är bra, men ja har aldrig vägt så mkt och ja vill åter till 45..
men ja vill bara tacka igen för inlägget..

2008-03-15 @ 16:50:23
Postat av: Fia

Du är viktig, det behövs fler som du! Snygga välmående förebilder och inte anorektiker med silikon (eller utan) Mer Hanna!!!Jag hoppas att man minns dig om 100 år som tjejen som förändrade det sjuka kvinnoidealet. Det borde man, annars är världen rätt sjuk. Kram!

2008-03-15 @ 17:13:34
Postat av: Malin

hej! har haft en nästan identisk viktutveckling som du (eller vad man nu ska kalla det). det enda jag är ledsen för numera är alla bristningar jag har, som en jävla myrinvasion över hela insidan av låren och rumpan...

2008-03-15 @ 17:17:03
Postat av: Astrid

John, det är klart att det inte är bra att väga alldeles för mycket, men det är ingen här som säger att det är hälsosamt att ha en sjuklig fetma. Så din bild var totalt onödig i det här sammanhanget. Nu vet jag att det finns problem med BMI-skalan, fast det är en ganska bra utgångspunkt, och jag tror inte det finns något tillfälle som det ses som hälsosamt att hamna på ett lågt BMI. Att ha ett BMI på 20-21 (vilket 60kg/170cm skulle innebära) är helt normalt, och hälsosamt. Om du tycker att det är kurvigt eller på gränsen till tjockt är det tragiskt. Precis som med övervikt är det faktiskt väldigt ohälsosamt att vara för smal (BMI

2008-03-15 @ 18:09:32
URL: http://pick-n-mix.org
Postat av: Mathilda

gud. måste tillägga att jag gråter.
vet inte om det är av glädje. eller för att sanningen gör ont..

2008-03-15 @ 18:33:19
URL: http://dalberg.webblogg.se
Postat av: Astrid

Jag verkar inte kunna använda mindre än tecknet. BMI mindre än 19 kan leda till att motståndskraften mot infektioner minskar, minskad fertilitet och det är ju ingen slump att underviktiga ofta har en sämre prestationsförmåga. Dessutom kan det påverka cirkulationen.

Nu ger jag upp

2008-03-15 @ 20:07:23
Postat av: Michaela

En stor PUSS till dig och denna text.

Detta är vad jag har behövt höra!

2008-03-15 @ 22:56:04
Postat av: Tove

Shit vad du är bra!

2008-03-15 @ 22:58:09
URL: http://coopie.blogg.se
Postat av: Leylah

jag älskar dig

2008-03-15 @ 23:41:15
URL: http://leylah.blogg.se
Postat av: anonym

kan du skriva lite mer om hur du gjorde så du gick upp i vikt? jag vill själv gå up i vikt men överallt man vänder sig står det bara hur om man ska gå ner. tack:)

2008-03-16 @ 01:28:12
Postat av: Lina

Tack Hanna Fridén, vet att alla säger det men kan inte annat än hålla med, du är fantastisk med dina sunda värderingar!

Jag blir stolt när jag läser din blogg, och önskar dig och alla andra kloka människor lycka.
Ha det fint!

2008-03-16 @ 12:28:47
URL: http://www.acupoftea.blogg.se
Postat av: jag

Jag blev jätteglad när jag läste din artikel i tidningen och sedan kom in på din blogg. Jag rasade i vikt för snart 2 år sedan och har nu i lite mer än 1 år försökt att gå upp i vikt igen. Det går inte. Jag har fått upp det till en stabil nivå så att jag mår bra fysiskt och psykiskt men jag är fortfarande underviktig och vill gå upp mera. Jag dricker också näringsdrycker och sådant men har du nåt mera tips på hur jag kan göra? Jag känner mig inte riktigt taggad på att dricka olje-shots dock..
du är bäst..

2008-03-16 @ 14:19:21
Postat av: Stina

Efter att ha läst det här är jag inte längre rädd för att gå upp till 61 kg, något som länge varit en mardröm för mig. "Inte ett kilo över 60" har varit mitt motto, men nu skulle jag kunna 65 och vara minst lika nöjd med mig själv. Tack för att du är en vettig människa. Det känns bra.

2008-03-16 @ 21:28:53
URL: http://israfel.blogg.se
Postat av: Ner40kg

Shit, vad jag älskar vad du skrivit!
Du gör det hela till en så bra grej - en rätt grej! Allt handlar inte om att det ska se bra ut, eller vara "inne" utan det ska vara hälsosamt! Tack för det här inlägget!

Jag själv har en övervikt värd att nämnas på grund av anlag och minipiller och jag har mött de där personerna som drar sig undan lite. Det är fördjävligt! Tack och lov bryr jag mig inte ett skit, för duger jag in då, så duger inte dom sen!

Det är samma sak för smala personer, de som vill gå upp ses som onormala för att dom ska vara "lyckliga" för att vara så smala även om de inte trivs med det, och de som väl är smala - ja, en del ser ju(som du skriver) sig sjävla som tjocka! Världen är snedvänd!

Tack igen för inlägget!

2008-03-17 @ 00:56:49
URL: http://www.ner40kg.blogg.se
Postat av: Amanda

bra tjejen, du ändrade just hela bilden jag hade av dig. sådana överraskningar är fantastiskt upplyftande.

2008-03-17 @ 02:25:36
Postat av: Anna

Skönt som sjutton!
Grattis till uppmärksamheten i Aftonbladet, fler som du behövs!
Jag har under det senaste året tappat 47kilo och det folk säger åt mig är, "vad fin du har blivit". Men vad sjutton, blivit? Det säger mig bara att jag var ful förut... Och det rör mig inte i ryggen vd andra tycker om mitt utseende, det är inte därför jag gör den här resan, det handlar om min hälsa.

Varför inte säga det som egentligen är viktigt: "vad du ser ut att må bra!"
För det gör jag.

Postat av: tournesol

I tonåren vägde jag mellan 45-50 kg och kallades för somaliabarn och allt annat som man kan kalla för benrangel,varför tog du inte upp sånt bemötande?

2008-03-17 @ 12:44:20
Postat av: Ingrid

Bra skrivet! Också det där om hur man ska träna för att få rätt kropp som ngn tar upp - har en bok om "styrketräning för henne" som helt fantastiskt i säljsnacket kallar låren för kvinnors svaga punkter . Va? det är ju där vi är starka (oavsett vad som kanske lagt sig ovanpå muskulaturen)???

De kvinnor som syns gör det till 80% på utseendemeriter, och utseendemeriter som inte är "normala". De förvrider bilden av vad som är normalt. Och friskt.
Nu ska jag leta efter den där artikeln i AB eller vad det var

2008-03-17 @ 12:53:09
Postat av: jenny

guuud vad jag känner igen mig!! har gått från supersmal till smårund till supersmal till smårund till "normal" idag. Jag säger smårund för att det varit precis på gränsen mellan BMI 25 och överviktig.
Som supersmal är man mer "het". Folk vill snacka, bli kompis, ragga osv osv. Precis som du beskriver. Och ändå är man samma människa. Märker en avsevärd skillnad i hur man blir betraktad som "tjock" och "smal". Folk tar sig friheten att kalla en för "kurvig" eller utropa glatt "du har gått ner i vikt".
Som normalviktig idag har jag fortfarande problem att shoppa emellanåt, för att följa trender o mode måsta man uppenbarligen dra en small eller mindre. Annars får man nöja sig med kedjornas lite mer slätstrukna utbud av kläder.

2008-03-17 @ 13:28:06
Postat av: Tora

I LOVE U

2008-03-17 @ 18:17:58
Postat av: Elsa

Du är så jävla klok, helt underbar!

2008-03-17 @ 19:32:32
Postat av: sofie

TACK! Själv väger jag 66kg och är 177 lång, tyckte länge att de var mycket.. Men tack för din artikel för den har verkligen fått mig att inse, jag duger som jag är. Helt underbar, och åter bara ett stort tack!

2008-03-18 @ 15:04:52
Postat av: jen

riktigt bra skrivit :)

2008-03-18 @ 16:13:35
URL: http://jagartjockast.blogg.se
Postat av: Xara

Blev nyfiken på din blogg efter att jag läst om dig på Aftonbladet. Har själv haft problem med att jag har varit för mager och tycker definitivt inte det är så snyggt.
Tycker du har vettiga åsikter och en bra och rolig blogg.

2008-03-24 @ 18:54:44
URL: http://xara52b.wordpress.com/
Postat av: Markus

Jag tänker inte säga tack.
Varför mana folk till att bli tjocka eller smala.
Jag väljer ett annat lag. Du kommer förmodligen tycka att jag är smygfacist. Men jag är biologist.
Vi är byggda för att se ut som 400m löpare. När folk inte rör på sig/äter för mkt så föder det ohälsa i form av sjukdommar och för tidig död.
Att hettsa för "smal" eller "tjock" sidan är fel. Hälsosamma sidan borde regera och vi borde alla få statligt subventionerade gymkort.

2008-03-26 @ 19:32:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback