Hårstrået, pormasken och det maniska beteendet

Trikotillomani är en psykisk sjukdom som innebär att man, en efter en, rycker ut hårstrån antingen från huvudet eller kroppen. Kanal 5 gjorde ett TV-program om det här en gång i tiden, dock med bristäfflig fakta, eller kanske snarare inte tillräkligt mycket fakta då det handlade om att det skulle vara en ovanlig psykisk sjukdom och att den gick ut på att man avlägsnade håret från huvudet. Den är dock inte det minsta ovanlig, och den är inte begränsad till huvudet. Vissa rycker från huvudet, andra från hela kroppen, vissa bara från benet och ännu en grupp rycker bara maniskt ut sina, ehem, könshår.

Sjukdomen kommer sig av stress och ångest och ofta en känsla av att vara maktlös. Trikotillomani är annars vanligt hos burfåglar, som sliter ut sina fjädrar tills de dör. Många som någonsin haft en större burfågel av typen papegoja eller liknande borde ha bevittnat det.

Men i alla fall, jag skulle vilja hävda att likartade manier inte är ovanliga hos kvinnor.

Som manisk pormaskklämning, exempelvis. Jag har mer än en tjejkompis som kan spendera 1-2,5 timma varje kväll med att stå framför spegeln och klämma existerande och ickeexisterande pormasker, mestadels är det de naturliga fetterna i porerna som åker. Mestadels handlar det om att personen i fråga är i en stressad och ångestartad situation, och det blir inte bättre av att personen i fråga hamnar i ett destruktivt mönster och därav inte får tillräkligt mycket sömn.

Men söker man efter detta, googlar man ens Trikotillomani, så är det ohyggligt svårt att hitta fakta om det. Varför är det så? Bådadera torde vara tämligen vanligt, speciellt med tanke på hur många jag känt och känner som har både Trikotillomani och tidigare nämnda pormaskmani.

Jag får senast nämnda i stressade situationer, det är egentligen svårt att förklara, man går in i någon slags trans. Det låter ohyggligt löjligt, jag vet. Jag vet. "Jag går in i trans när jag klämmer mina porer" låter som en mycket dålig och konstig fetishhistoria. Men ack, jag vet inte hur det ska förklaras bättre. Och när det händer så blir min hud självfallet helt förstörd, och jag får sår och prickar i hela fejan. Eftersom att hudfetterna är avlägsnade så svider och stramar det dessutom, och man känner sig mystiskt skamfull.

Jag vill prata om det här för att det inte är skamfullt. Jag vill dela med mig för att jag vet att det finns så många andra som tycker att det är skämmigt. Det är det inte. Däremot borde vi försöka tagga ner, yoga? Träna? Glatt humör?

Vad är ditt förslag?

Kommentarer
Postat av: karolina

oj vad jag känner igen mig! ofta framför teven, datan eller innan jag somnar, så drar jag maniskt bort ögonbryn, könshår, benhår(eh?) och hår på huvudet. inte typ tussar, men ett och ett.. jag letar efter de "grövsta" eller de som urskiljer sig på något vis. i väldigt stressade tider är det nästan extremt, jag får små sår/infektioner på ögonbrynen eftersom jag frenetiskt försöker skrapa fram små stubb som jag vill dra bort, jag får sopa bort små högar med hår som ligger brevid soffan..
shit, jag är ju typ helt ztörd ba:D

2007-06-14 @ 12:39:48
Postat av: Hanna Fridén

karolina: Typiskt definition av grav trikotillomani! Man kan åthjälpa det genom stresshantering och kognitiv terapi! Men bara om man vill, förstås, och det är inte alltid man vill det.

Postat av: tistel

man kanske kan vända det maniska porklämmandet till något annat. när man känner sig stressad, kan man ta timeout och lägga en ansiktsmask eller allmänt pyssla om sig.
jag har bitit maniskt på naglarna hela mitt liv, men så började jag måla/fila/smörja in dem varje gång jag egentligen ville bita. det kanske kan hjälpa lite?

2007-06-14 @ 13:15:04
URL: http://tistel.blogsome.com
Postat av: Sara

En jobbarkompis har varit väldigt stressad under en tid, och han har ni tagit reda på att de hålls meditationsläger nere i småland. så han åkte faktiskt dit igår (!) och ska vara på meditationsläget i 10 dagar. man mediterar själv, och med gruppen, äter tillsammans osv. detta "gratis". om man känner att detta var en bra grej och att det har gett en själv ett inre lugn så får man ge en symbolisk summa. tidigare har detta bara funnits utanför sverige, men de började tydligen med detta i sverige bara för nått åt sedan. kanske vore det en bra idé för den stressade?

2007-06-14 @ 13:39:47
Postat av: Koma

Själv har jag fått ett stort äckligt infekterat sår i hårbotten. Varenda gång jag blir det minsta stressad så är jag där och river sönder sårskorpan så att det bara blir misär av alltihop igen. Tvångströja, någon?

2007-06-14 @ 13:48:07
URL: http://nico.blogg.se
Postat av: Klas

Är det inte enklare att bara bita på naglarna?

2007-06-14 @ 14:06:31
Postat av: Magdalena

Jag kliar mig i hårbotten och klämmer pormaskar när jag är stressad. Så klämmer man fram små sår och när man är stressad på jobbet river man av de små skorporna... så nu har jag inte bara klämt sönder huden i ansiktet utan jag har förstört den genom att riva sokrpor med. Jag kommer aldrig ha en perfekt hy :(

2007-06-14 @ 15:06:00
Postat av: Lina

För er som missade årets diss! Stackars Paris Hilton! hihi sååå taskigt men ändå så fruktansvärt roligt!
http://www.videoboom.se/sarah-silverman-dissar-paris-hilton/

Postat av: Nattfjäril

Varför inte rispa sig i underarmarna?

2007-06-14 @ 16:06:47
URL: http://www.visomalltidsahora.blogg.se
Postat av: christina

jag ska fan rekommendera alla flicks jag känner detta inlägg. hanna baby, tack.

2007-06-14 @ 16:45:53
URL: http://cyborgmanifesto.blogspot.com
Postat av: Sandra

Oh, det där med pormaskklämning känner jag igen! Ju större och mer ljud det blir när de kommer ut, desto bättre. Sen är man så där snyggt rödprickig i hela ansiktet och undrar vad fasen det är man sysslar med.

2007-06-14 @ 18:44:28
URL: http://extrasalt.blogspot.com/
Postat av: Sezierra

Kaffe...det är bra... då har man någonting annat att hålla i.

2007-06-14 @ 20:18:43
URL: http://sezierra.blogg.se/
Postat av: she-it

Bara en sån klämmig tjej kan skriva ett sånt bra inlägg!

2007-06-14 @ 20:23:33
URL: http://blogg.aftonbladet.se/13177/
Postat av: Lisa

Förr så brukade jag städa mitt rum när kjag var stressad och hade ångest, men tyvärr så har jag övergått till att bara riva ut alla kläder och städa själva garderoberna o lådorna tills det går över, då står jag där med skinande garderob o tusen kläder på golvet, då går jag därifrån. det var bättre innan! =)

2007-06-14 @ 22:57:10
Postat av: SKiNHEaD BArBiEdOLL

Jag gör något liknande då jag behöver lugnas, någonting väldigt aplikt. Börjar rota i min bästisch hårbotten & drar bort torra delar med pincett, & det är verkligen trans då. Vet att det låter äckligt & konstigt, men ändock. Min hårbotten funkar inte eftersom den sällan är torr. Jag måste ha en torr hårbotten med bitar att pilla bort. :|

2007-06-15 @ 10:01:28
URL: http://SKiNHEaDxBArBiEdOLL.blogg.se
Postat av: Hanna P

det värsta är när det går ut över pojkvännerna. vet dock inte man man ska göra, jag tänker iaf lägga en ansiktsmask så att det händer på den vägen istället.

2007-06-15 @ 11:36:20
URL: http://hannapannapersson.blogspot.com
Postat av: Meidi

Dermatillomani heter det när man maniskt plockar på huden, under detta kan klämning också kategoriseras! Jag led rätt mycket av det förut när jag hade tonårsacne, och det gjorde ju inte saker bättre direkt :(

2007-06-15 @ 18:44:10
Postat av: Proserpina

Jag blir manisk, går in i trans och plockar benen rena från hårstrån ungefär en gång i veckan, men ibland varje timme, varje kvart.. Allt beror på humör och stressnivå. När jag plockar gäller att ju större hårsäck och längre strå jag får ut desto bättre. Det bästa är att hitta strån som vuxit bakåt in i huden flera centimeter. När de dragits ut känner jag mig underbart tillfreds och lättad. Trikotillomani? Oh yes.

2007-06-17 @ 03:55:02
URL: http://proserpina.blogg.se
Postat av: Anonym

känner igen mig precis i pormask-klämningen!

2007-06-17 @ 19:50:45
Postat av: tres

Shit, trodde jag var ensam!! well well, hade uppehåll 2-3 dagar med klämmandet men guess what, det överföll mig idag! Börja om från början, dock svårt eftersom jag haft detta beteende i säkert 6 år nu! Jag brukar halvskrika "NEJ!" och snabbt gå från spegeln, typ som att jag ger mig själv en utskällning. Brukar funka ganska bra. Viktigt att verkligen bestämma sig. Dock jättesvårt eftersom man blir låst i en trans! /therese

2007-06-17 @ 20:51:24
Postat av: Anonym


Har folk i välfärdens tecken för mycket fritid att ägna åt meningslösheter?

2007-07-28 @ 13:17:06
Postat av: Hanna Fridén

Anonym: Otvivelaktigt!

2007-07-28 @ 13:33:37
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Anonym

hallå hallå hej hej hallå

2007-09-12 @ 08:42:58
Postat av: emma

shit, du är så precis.

2008-03-19 @ 00:05:15
Postat av: Krille

Jag har dragit av mitt hår i nått år nu och snart så finns det inte nått kvar :S, jag biter också av köttet på fingrarna..
Snälla, finns det nått botemedel mot detta?! :O Vill inte ha det så här!

2008-03-19 @ 17:27:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback