Glutenintolerans - Celiaki

Jag är så jävla dum i huvudet. Igår åt jag en hamburgare med helt vanligt bröd, utan att tänka på det, vilket är satans jävla skitdumt eftersom att jag är glutenintolerant - även kallat Celiaki. Gluten är ett protein som finns i vete. Har man Celiaki så innebär det att man måste undvika gluten i hela sitt liv. Förutom det tar det ca: 2-3 år för allt gluten att försvinna ur systemet, enligt vad jag hört, så jag känner mig så himla smart just nu.

Jag har blivit slarvigare och slarvigare med det där den senaste tiden och inte ens kollat så nogrant vilken öl jag dricker, trots att det bara är vissa som är glutenfria, t.ex. Carlsberg Export. Detta skulle kunna förklara varför jag har känt mig tröttare och grinigare än vanligt, då det är mitt mest tydliga symptom på Celiaki. Faktum är att jag gick på antidepressiva medel i flera år innan jag fick reda på det här, och kunde sluta med det när jag slutade äta gluten - eftersom att jag helt plötsligt mådde psykiskt bra.

En annan anledning till varför det är dumt att slarva är andra människor jag träffat som haft Celiaki som inte vetat om det eller slarvat. En av dem, en kund på mitt förra jobb, fick reda på att han hade Celiaki på följande vis.

Mannen i fråga hade haft problem med utslag till och från i hela sitt liv (även kallat hudceliaki) som ingen doktor lyckats sätta fingret på var det var (det är egentligen bara de senaste åren som Sverige börjat uppmärksamma glutenintolerans, eller Celiaki, trots att andra länder vet hur extremt viktigt och farligt det är) en gång kom han till en ung, kvinnlig doktor som trodde sig veta vad det kunde vara för något och bad honom komma tillbaka när de var i full blom för fullständig diagnos. Det gjorde han. Hon sa att det förmodligen var hudceliaki, och vips så började de undersökningarna. Han fick göra en rektoskopi (enda sättet att diagnostisera glutenintolerans, eftersom att det innebär att man har ett medfött fel i tarmluddet) och en massa allmänna undersökningar för att kolla resten av hans hälsa.

Hans lungor var helt förstörda och han behövde en lungtransplantation, det är nämligen vanligt att glutenintoleranta, som får i sig små eller stora mängder av gluten, långsamt bryter ner sina organ vilket leder till död.

Han fick till slut sin lungtransplantation. Det gick som det brukar, dvs. att han har en fjärdedel av en normal människas lungkapacitet. Han ligger mestadels ner, eller går långsamt, men han blir andfådd av vad han än gör och kan inte leva ett normalt liv. Vanliga promenader är helt uteslutna, och flygcertifikatet han alltid drömt om att ta var en dröm som spolades bort kvickt och brutalt.

Han kommer förmodligen inte leva så fruktansvärt lång tid heller, kroppen stöter bort lungor snabbt.


Jag brukar försöka informera folk om det här så mycket som möjligt, då jag vet att många restauranger slarvar med gluten just därför att det väldigt sällan syns direkta symptom på en glutenintolerant, speciellt om det är små mängder. Men det är inte ofarligt bara för att det är lite gluten, det leder fortfarande till ett helvete, det tar bara lite längre tid än med en aggressiv allergi.

Om du är intresserad av att läsa mer, gå in på
Svenska Celiakiförbundets hemsida.

Kommentarer
Postat av: Vicky

Har två kompisar som är glutenintoleranta, det kan inte vara roligt :/ De mår båda illa och är som dutrötta när de fått i sig gluten.

Postat av: Anna

Du tar upp så bra saker på din blogg! Inte bara roliga saker som uteliv och mode utan sånna viktiga saker som det här, pmds, depression och ätstörningar! Det är så bra för det är så många som läser den. Keep up the good work!
Min kusin är gluten intolerant men hennes familj har vetat det sen hon var spädbarn så hon har lärt sig leva med det. Hon har den svåraste typen och kan dö o hon får i sig bara en smula bröd.

2006-12-21 @ 18:54:50
URL: http://annakatt.blogg.se
Postat av: Gelix

Fan vad hemskt för den där mannen med lungorna!

2006-12-21 @ 20:50:16
URL: http://www.gelix.blogg.se
Postat av: Ulle

Hmm, jag är gluten och det går finfint. Jag fick diagnosen när jag var tio månader så jag har levt med det hela livet.
När jag får i mig det får jag först sprängande huvudvärk och feber, sen kräks jag upp allt jag ätit. Inte så nice.

2006-12-21 @ 21:16:54
Postat av: Käthe

Tack för infon. Jag måste erkänna att jag inte visste att det kunde få så allvarliga konsekvenser.

2006-12-21 @ 21:51:15
URL: http://kathe.blogg.se
Postat av: Mod

stackars man

2006-12-21 @ 22:20:55
URL: http://mod.blogg.se
Postat av: Growdahn

Har en kusin som är glutenintolerant, så det var verkligen intressant o läsa det där. Har aldrig riktigt förstått vad det är men nu förstår jag vilket helvette det kan bli.

2006-12-22 @ 00:35:31
URL: http://growdahn.blogg.se
Postat av: Hanna Fridén

Vicky: Ja, det är lite jobbigt, och det är så svårt att upptäcka när symptomen är vaga men ändå alvarliga!

Anna: Oj, herregud! Det är ovanligt att folk har det så starkt, jag blir rädd för hennes skull så fort jag hör det med tanke på hur det slarvas hit och dit för att folk inte tar det alvarligt :( Och tack, förresten!

Gelix: Ja, det är verkligen hemskt :( Och ack så vanligt!

Ulle: Usch, jobbigt! Jag får inga av den typen av symptom, jag blir deprimerad och får utslag istället, det är lustigt hur mycket det där varierar.

Käthe: Nej, det är inte lätt att veta! Speciellt när alla symptom skiljer sig så mycket och det kan verka ganska harmlöst!

Mod: Ja :( Det är fruktansvärt!

Growdahn: Ja, det kan det verkligen bli, och glutenintolerans kan vara så otroligt lömskt!

2006-12-22 @ 08:24:16
URL: http://frankincense.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback