Kanske

Jag tycker mycket illa om ordet "kanske".

Kanske, kan vid första inblick, ge intrycket av att vara ett praktiskt ord, ett neutralt och användbart ord. Faktum är att det är fullkomligt onödigt, slöseri på luft och i många fall även destruktivt. Ett kanske är varken ett ja eller nej, det är ett smidigt sätt för folk att slippa undan åtaganden och vända vinden efter hur de känner sig för tillfället.

Ett kanske bör, för din psykiska hälsa, alltid tolkas som ett "nej". Eller som ett "ja" i de fall där ett ja skulle vara negativt.

Jag använder mig av ordet kanske väldigt ofta, men jag hatar när jag får det slängt på mig själv. Egocentrisk som jag är. När jag använder mig av ordet "kanske" så betyder det till 99,9% "nej".

Det handlar egentligen inte så mycket om att man vill ha kvar en möjlighet, utan snarare om det faktum att folk inte är vana att få ett "nej" utan en förklaring. En vän ringer upp dig, de ska besöka en trevlig bar men du vet med dig att du absolut inte har lust. Din vän säger att den ska dit med lite andra vänner från bekantskapskretsen. I det läget vet du att din vän kommer att ha sällskap oavsett om du dyker upp eller inte, och pustar befriat ut då du inte behöver lägga ett "nej". Du kan istället framföra ett "kanske" och utveckla med "jag ringer om jag kommer" så har du hela situationen löst på ett mycket smidigt vis.

För dig själv.

I det läget som den här vännen verkligen vill träffa dig så kommer han eller hon att bli mycket besviken när du inte dyker upp, ett nej skulle ha varit ett mycket bättre val, då den andra parten slipper tänka på det, slipper hoppas.

Kanske är ett förskräckligt ord.

Jag ska personligen sluta använda det, av respekt för min vänner och mina nära och kära.

Kommentarer
Postat av: Jag

Kanske = nej

Postat av: e.

Jag avskyr när man ringer i jättegod tid när man försöker dra ihop till födelsedagsfest eller middag eller nåt och får ett "jag kanske kan" som egentligen betyder "just nu är jag helt ledig, men det kanske dyker upp något roligare".

2007-02-09 @ 12:47:17
URL: http://luckyavenue.blogspot.com
Postat av: Dita

Ha! Så rätt du har. Har aldrig tänkt på det så tidigare. Har nog inte tänkt på ordet "kanske" alls. Ingen aning om jag själv använder det i detta slippaundansammanhang. Fram med förstorningsglaset! Detta måste undersökas!

2007-02-09 @ 18:35:28
URL: http://dita.blogg.se
Postat av: Petra

Att kanske är ett ord som används allt för ofta, dessutom med en negativ betoning, går ej att sticka under stolen med. Snäppet värre är dock när "helst inte" blir svaret på frågan.
-OK att jag följer med/lånar blabla?
-"Helst inte".
Detta är inte försvarbart, trots att detta inte ens borde komma ur en 6 årings mun, men att vuxna människor använder frasen, fy fy skäms.
Tack för en inspirerande blogg.

2007-02-09 @ 19:28:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback