Lägg ett vedträ

Om en man skojar om sitt utseende och är självironisk, då är han en rolig karl, en karl med självdistans som kan bjuda på sig själv.

Om en tjej gör det, och exempelvis säger "Hahaha, jag är så ful och grotesk blahblahblah!" då tycker folk att det är lite obehagligt. "Måste hon racka ner sådär på sig själv?" ingen kan nämligen inbilla sig att en kvinna, precis som en man, kan ha självdistans till sitt utseende.

När en kvinna skojar förutsätter folk automatiskt att det ligger en korn av sanning i det hela. När en man gör det blir det härligt befriande.

Det är kanske därför kvinnliga komiker sällan slår, och om de slår så har de arbetat länge och har, förutom det, en ganska manshaftig framtoning.

Kombinationen kvinna + humor är i dagens samhälle omöjlig.

Till alla er som fortsätter uppmuntra dessa stenåldersideal:
Nu ska jag gå på toa och lägga ett vedträ, som man säger på engelska.

Kommentarer
Postat av: Anna

Jag är sjukt trött på fenomenet! Om man som tjej har torr/udda/speciell humor eller bara skön självdistans ses det av någon anledning som oattraktivt.
Du är förresten det motsatta ;)

2007-01-16 @ 15:17:21
Postat av: Mia

japp - kläm i du:-)

Postat av: Victoronia

Hade jag inte haft min humor så hade vardagen blivit riktigt tråkig. Jag brukar kunna bräka på som vilken skogshuggare som helst och ibland kanske det uppfattas som maskulint men i andra fall som skoj. Så ett skratt väger mycket tyngre än några konstiga och dömande miner. Tänk på alla de människor som varit med om tragedier. De kan lättare gå vidare genom att just vara självironisk och skämta om saken. Varför många kvinnor inte funkar i komikersammanhang är för att de inte nischar sig tillräckligt. Parlamentet-Pia är grym men hon är också lite på. sånt gillar jag :P

2007-01-16 @ 16:03:41
URL: http://victoronia.blogg.se
Postat av: peckelalis

Fast jag håller inte med, för jag tycker oftast att det är obehagligt och jobbigt när män skämtar om sitt utseende också. Undantaget är kanske johan glans, då.
Varför jag tycker att det jobbigt har jag dock ingen aning alls om. Det är faktiskt rätt konstigt. Vet bara att när man träffar någon på krogen som garvar och pratar om hur ful han/hon (oftast han) är så går jag därifrån.

2007-01-16 @ 16:12:47
URL: http://peckelalis.blogspot.com
Postat av: UmmaGumma

Kan inte annat än nicka åt det du skriver. Och sorgligt är det allt. Och varför ska kvinnor behöva hålla käften angående "pinsamheter" såsom gå på toa?!? Skit på du.

2007-01-16 @ 16:33:52
URL: http://ummagumma.blogg.se
Postat av: Aurora

"Även prinsessor bajsar" som min vän brukar säga när folk blir alltför fisförnäma ;)

2007-01-16 @ 17:10:32
URL: http://mittlivsomstudent.blogspot.com
Postat av: Hanna

Sant! Snubbar (och andra tjejer också tyvärr) blir ju ofta provocerade av roliga tjejer. En tjej som håller låda på en middag t.ex. ses som manisk pratkvarn och anses ta för mycket plats. Gör en kille likadant är han spirituell, skojig och socialt begåvad.

2007-01-16 @ 19:02:59
URL: http://etnologen.blogspot.com/
Postat av: ab

Men det finns väl massor av roliga tjejer som skämtar om precis allt? Kim Anderzons enkvinnasföreställningar gick i ÅRATAL på Mosebacke och folk vred sig av skratt - och det fanns inget område hon undvek. Birgitta Andersson var snygg som tusan som ung och gjorde knallsuccé. Och så vidare! Men jag håller med om att de senaste åren har det blivit grabbigare och grabbigare på humorscenerna. Det är inget naturfenomen, dock, det är en svacka. :-)

2007-01-16 @ 20:12:01
URL: http://www.annikabryn.blogs.se
Postat av: Lisa

Det har väl (bland annat) att göra med att utseendet är det viktigaste en kvinna har. En mans utseende är liksom sekundärt (=rätt ointressant) medan en kvinnas utseende är Det Som I Första Hand Definierar Henne Som Människa. En kvinna som inte är vacker är det ju OFANTLIGT SYND OM, hon duger ju inte som objekt och har därmed inte samma existensberättigande. Om man som tjej skojar om sitt utseende blir folk illa berörda för att det är så känsligt - folk tror att dom måste säga emot för att försäkra den stackars lilla flickan om att hon VISST är attraktiv (=VISST är värd någonting). Kvinnor får helt enkelt inte vara människor fullt ut. Håll käften, var söt och stjäl aldrig showen från en man, det straffar sig. Och, of course, glöm inte att kvinnor inte har några kroppsfunktioner.

2007-01-16 @ 20:13:45
Postat av: Eric

Därför älskar man Sarah Silverman! Kolla henne på youtube vetja!

2007-01-16 @ 20:23:59
URL: http://www.length.se
Postat av: angelina

så sant, så sant. varje gång man skämtar om exempelvis sin vikt får man en medlidsam blick och försäkran om motsatsen. hallå, jag försökte ju bara vara rolig.

din blogg är en favorit, för övrigt.

2007-01-16 @ 21:25:29
URL: http://tistel.blogsome.com
Postat av: emilie

haha. jag tänkte på det här igår. manliga versus kvinnliga komiker. folk förutsätter att manliga komiker är bättre, därför att vad har kvinnor att skämta om? dieter och mentruation? höh höh. väldigt roligt. nej, komikerträsket är ett hyfsat mansdominerat hörn av showbusiness. tyvärr. jag skulle vilja vara komiker, men jag är inte särskillt rolig. fast i och för sig, jämför man mig med lyckade svenska kvinnliga komiker som tex babben larsson är jag helt hysteriskt rolig (och som bonus pratar jag inte gotländska).

2007-01-17 @ 09:29:50
URL: http://etanol.livejournal.com
Postat av: sf

hanna, du är young & gifted och kommer att bli jävligt framgångsrik - om du inte börjar knarka. lova att inte göra det bara för att du är ute mkt, ok?

2007-01-17 @ 09:34:52
Postat av: sura tanten

Hanna, jag tror du har helt rätt! Kvinnor med humor och självdistans verkar vissa uppfatta som oattraktiva, osexiga, manliga och burdusa eller rentav hysteriska.

2007-01-17 @ 10:14:57
URL: http://suratanten.blogs.se
Postat av: elli

Håller helt med. Och var finns alla unga kvinnliga komiker? Ung tjej + komiker verkar vara en omöjlig kombination...

2007-01-17 @ 10:51:34
URL: http://enbloggimangdan.bloggspot.com
Postat av: hotspot

Vad befriande! Tack! Jag har själv försökt mig på humor på bloggen (och då ofta genom att driva med mig själv) vid ett par tillfällen och varje gång blir folk så upprörda så de vet inte vad de ska göra av sig själva! Jag tror att det ligger mycket sanning bakom dina ord!

2007-01-17 @ 11:52:06
URL: http://www.hotspot.webblogg.se
Postat av: mikebike

Ja du har en solklar poäng här. det är väldigt udda egentligen. det är inte många kvinnor som kommit igenom det filtret. Manliga skitkomiker finns det dock väldigt gott om.

lägga ett vedträd.. hahaha... bygga en björn trodde jag det hette.

2007-01-17 @ 13:27:53
URL: http://blogfrossa.blogspot.com
Postat av: Hanna Fridén

Anna: Jo, så är det verkligen. Vanliga kommentar jag brukar få är: "Är du hög?" "Är du full?" "Är du sexuellt förvirrad?" "Har du damp?". Detta enbart pga. det faktum att jag inte skäms! Och tack :D

Mia: Jag klämde, det gick finemang ^_^

Victoronia: Jag måste säga att jag, tidigare i mitt liv, mestadels fått negativa reaktioner på mitt ostereotypiska beteende som knappast är klassiskt "kvinnligt" någonstans! Nu går det bättre, nu när man är äldre, så jag kan tro att många skräms av det i yngre åldrar och därav tonar ner och lätt blir snälla, lugna flickor! Men ja, ett skratt väger tungt, humor är viktigt.

peckelalis: Grattis, du dömer inte folk efter kön, det är bra! :D

UmmaGumma: Jag pratar faktiskt väldigt mycket om bajs, något extremt, så pass att mina vänner brukar komma med sina "pinsamma" frågor ang. deras tarmsystem till mig. Det är roande! :D

Aurora: Och ju oftare, dess bättre för hälsan!

Hanna: Yes, I hear you :( Och jag hatar att det är så! Upp till kamp och förändring!

ab: Vi får hoppas att det är som du säger, en svacka alltså. Jag ska kolla upp de här tjejerna du rekommenderar, tack för tipset! :D

Lisa: Ja, männens primära område är pengar eller makt, kvinnans område är utseende. Fruktansvärt. Att det fortfarande ska se ut så här när både mån och kvinnor är aktiva inom arbetslivet är en stor tragedi, och något som bör ändras på. Och jag vet med mig, exempelvis, att min blogg inte alls skulle vara lika populär utan mina foton, vilket känns ganska trist, speciellt då jag skulle vilja ha en ändring :( (dvs, jag bidrar till en skittradition jag vill ändra på!)

Eric: Det ska jag, tack för tipset! :D

angelina: Japp, speciellt när det handlar om vikt, tom! En tjejkompis till mig skojar om hennes vikt en del, dock är det absolut inte det hon skojar om mest, ändock är det alltid det folk kommenterar efter att de träffat henne. De säger: "Gud vad jobbigt att hon ska racka ner på sig ang hennes vikt! Skitjobbigt!"

emilie: Ja! Och jag vet inte hur många gånger jag hört en tjej dra ett jätteroligt skämt, som folk bara ryckt på ögonbrynen åt, som vid senare tillfälle dragits av en man i sällskapet, då den fått otroligt positiva reaktioner! Äckligt :(!

sf: Haha! Jag lovar att det inte är någon risk, knark skrämmer mig något ofantligt, speciellt då jag, av hemlig anledning, reagerar besynnerligt på olika medicinska preparat och därför inte alls kan förutse effekten. Snedtädning skulle därav vara ett garanterat faktum. Eller, det har i alla fall läkare informerat mig om. Jag har tom. en lapp i min plånbok där det står att man inte får ge mig vissa lugnande osv. vid olyckor då det kan få digra konsekvenser!

sura tanten: Japp! Det är så många uppfattar mig, exempelvis :/

elli: Ja, hemskt ovanlig. Jag försöker lite ibland med mitt roande låtskriveri, vilket har varit relativt uppskattat!

hotspot: Usch, vad synd att de reagerat så! Speciellt när man pratar mycket om mode så kan det vara skönt att få vara självironisk för att avdramatisera stereotypbilden av en "tjej som är intresserad av mode" och visa att folks förutfattade meningar faktiskt inte stämmer! Tur att vi vet att du är klok, duktig, bra och rolig i alla fall, fortsätt så!

mikebike: Bygga en björn har jag aldrig hört! Är det ett svenskt eller engelskt uttryck? :D Jag gillar det, men jag skulle gilla "göre en apa" lite mer, det skulle vara perfekt.

2007-01-17 @ 15:16:40
Postat av: Annika

Mitt problem är detta, Hanna: Jag tar jävligt mycket plats, har åsikter om a-l-l-t, säger till folk när de är idioter, tar mig själv på alldeles för stort allvar samtidigt som jag inte vet något roligare än att driva med mig själv (man är väl egocentrisk som få), och dessutom så är jag inte rolig. Jag försöker inte vara rolig. Jag lämnar komiken till andra, och så är jag den jag är: feminist trots att jag älskar skor med löjligt höga klackar, smink, och tycker att människor är snyggast smala (förlåt), jag tycker inte att ett seminarium är fulländat om jag inte kommenterat varenda jävla mening som sagts, och jag tror på fullaste allvar att precis allt i hela världen handlar om mig.
Jag är helt enkelt FEL, från min plattångade topp till mina ömma tår.

2007-01-18 @ 03:39:42
URL: http://beautifulones.blogg.se
Postat av: johnny

Hmm... jag har tänkt mycket på det där i flera år - det är faktiskt väldigt få tjejer jag känner som vågar vara roliga över huvud taget.

Det verkar som de är rädda för att vara fula. Humor är mycket självironi och då handlar det om att man ska göra sig ful. Och att göra sig ful kan uppfattas som "manhaftigt" - varför? Varför ska det förknippas med män?

Jag tycker män ska börja anstränga sig för att bli snygga också. Frisyrer, kläder, hudvårdsprodukter, smink. Visst kan man skämta om att man är ful och visst får man vara ful - bara man inte tycker andra runt omkring en borde vara snygga.

Men jag blir arg på när tjejer säger "det är så dumt att så fort man som tjej pratar för mycket så anses man som en pratkvarn..." Jag säger bara: SKIT I ATT FOLK TYCKER ATT DU ÄR EN PRATKVARN. De som tycker så är inte¨värda din uppmärksamhet i alla fall. Hur tror ni att världen ska förändras om ingen (tjej) vågar skämta och hålla låda? Jag tror knappast man kan lagstifta om att man ska skratta åt tjejers skämt. SLÄPP LOSS! Våga vara oattraktiv och bygg på din personlighet! Om några år är du ful på riktigt. :P

ps. alltså, Hanna - jag pratar inte med dig när jag säger DU ;)

2007-01-20 @ 01:37:57
URL: http://www.faghag.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback