Lava är inte synonymt med omoget.

Jag fick en kommetar på mitt förra inlägg där fenomenet Lava togs upp. Lava togs upp i negativ bemärkelse, ett ställe för pinsamma och omogna individer, helt enkelt.

Varför? Personligen tycker jag att Lava är en riktigt bra mötesplats för ungdommar. För, let's face it, hur många ställen finns det egentligen för folk som är unga, inte just har några pengar, att ses och umgås på inomhus? Speciellt om de har en lite avvikande stil och inte trivs på olika ungdomsgårdar? Det finns inte just.

På Lava kan folk hänga utan att betala pengar. Det finns ett café, det är inte köptvång, och caféet är så vitt jag vet ganska billigt. Det finns gott om utrymme, det finns en kreativ verkstad, det ligger centralt och Serieteket ligger dörr i dörr. Eminent, säger jag bara!

Men ändock, ändock kommer ofta kommentarer från folk där Lava benämns som något löjligt, och jag kan verkligen inte förstå detta. Blir andra ungdomsgårdar mobbade på samma vis? Är det bara för att det är en stor del ungdommar med avvikande stil, som kanske inte passat in i andra sammanhang, som det mobbas? Hemskt synd, hemskt synd.

När jag var 13 satte jag min första fot på Lava. Jag hade just tillfrisknat från min första släng av anorexi. Jag hade inte just haft lust att träffa människor de senaste åren och spenderade inte en enda dag i skolan. Jag var inte mobbad, inte utstött, men jag klarade helt enkelt inte av att gå dit pga. vissa faktorer. Min vän Sara från lågstadiet tog med mig dit en dag. Där var det fullt av folk med olika stilar, avvikande, varierande, intressanta. Vissa var lugna, andra var energiska, men alla umgicks med varandra och ingen hade fördommar om den andra. Jag blev fascinerad. Hela mitt liv hade jag känt mig avvikande, men här kunde man passa in oavsett vad.

Jag såg även den första goten någonsin på Lava. Han var lång, extremt tanig och hade vitt smink med svart runt ögonen. Han bar en väst och en frackkavaj och rörde sig annorlunda. Det var den mest avvikande person jag någonsin sett, och min fascination väcktes.

I samma veva hade jag klippt mitt hår kort efter ett mycket misslyckat frisörbesök (de klippte en rak frisyr på mig, vilket givetvis inte alls fungerade på mitt då vågiga hår, jag såg ut som en tant.) nästa dag när jag gick till skolan så var jag eldad. Jag ville sticka ut. Jag ville göra något roligt.

De första försöken var mindre imponerande. Jag ägde inget smink och hade aldrig sminkat mig i hela mitt liv. Inte hade jag några pengar heller. Det blev att ta till konstnärslådan, och med pirr i handen så målade jag ansiktet med akvarellfärger. Resultatet var inte vackert, men det var intressant, och jag gick till skolan med ny iver. Tur som var så gick jag i en Bild och formklass, så även om det var ganska annorlunda så var det inte några negativa reaktioner. Det var mestadels roligt. En av mina kompisar tyckte dock att jag skulle använda riktigt smink, och av henne fick jag en liten stump av en kajalpenna som hon ändå inte använde.

jag13-14 Jag gick dit. Jag blev kär. Jag träffade nya människor. Jag byggde upp min sociala kompetens som hade blivit tämligen lidande under anorexin (går man upp klockan 04:00 på morgonen för att jogga fram tills skolan började, joggade varje rast samt joggade efter skolan så får man inte så mycket tid att direkt hänga med folk) och det var helt enkelt början till min rehablitering in i samhället igen.

Jag kan inte se något ont i Lava. Jag kan inte se det som pinsamt. Jag kan inte se det som löjligt. Allt jag kan göra är att tacka att den platsen fanns, för annars skulle jag kanske ha fortsatt jogga, inte käka, och inte ha funnit någon motivation till varför livet var intressant. För Lava var inte grått, Lava var inte slätstruket - Lava var triggande.

ALL HAIL LAVA!

- Jag, 13-14 år gammal utanför Lava.


















Kommentarer
Postat av: gisela

nu vet jag inte vilka som brukar dissa lava men man kan ju tänka sig att det är för samma anledning som du skriver om, att du hängde där när du var typ 14. då kan man tänka att 14 = omogen. det är väl å ena sidan sant men å andra sidan är det väl inget krav att man ska vara mognare än 14 när man är 14.

eller så kan man tycka att det är omoget med posörer, men... ja, allt beror ju på.

men stör man sig på stället är det ju skitsmidigt att man kan helt enkelt låta bli att gå dit så slipper man alla som är där. :)

2006-09-07 @ 18:47:00
Postat av: barajagjohanna

När jag var 16 och var med min 14-åriga kompis på Lava (hon bodde i Stockholm, jag var där och hälsade på) blev jag typ... rädd. För alla människor. Men det verkar vara att bra ställe.

Och du, Hanna, hjälp mig. Jag vill också ha en sån röstnings-banner! Men jag fattar inte VAR på bloggen jag ska lägga in koden?! Går det trots att man bara har bas-medlemsskap?

Postat av: Kattis

Jag älskar Lava, även om jag tycker att det skulle vara att pusha det lite om jag hängde där som 30-åring. Jag har däremot övervägt att söka jobb där, men de söker ju för bövulen aldrig folk.

2006-09-07 @ 19:38:14
URL: http://splodgy.org
Postat av: nb

brukar ofta tänka att önskar lava hade funnits när jag 13-14, ibl önskar fanns likn för människor min ålder, hehe. (vet i tusan vad som fanns där när jag ung tonåring men minns hängde ofta själva kulturhuset, biblio osv.) fortf mkt kär i hela kulturhuset + så fint upplyst likt glasval om kvällen.

2006-09-07 @ 19:54:46
URL: http://nattbuss.blogspot.com
Postat av: Chloé

absolut, varför skulle en friplats för folk med andra stilar eller annat "sätt" att va på vara fel att ha? det är ju skitbra, sen måste jag bara berömma dig lite hanna du är en skitbra förebild,
och tillskillnad från bloggare så skriver du riktigt bra vare sig du skriver mode, politik, riktiga 'blahablaha' -inlägg, så år dom åtminstone välskrivna, en skitbra föebild med klockren humor, och superstort intellekt, vackert kranium ( hahaha) & en förmåga att egangera människor ( dvs mig iaf) inom ett utbrett antal områden.


men det framgår inte iof hurgammal du är?

:D:D:D fortsätt i samma still hörrudu!

2006-09-07 @ 20:37:28
Postat av: Chloé

oj, lite ursäkta ehm denm superstörda stavningen & meningsbildningar, för mkt läor i dag, hjärnan gick i strejk, reparatör på väg (:

2006-09-07 @ 20:38:36
Postat av: clara

du är underbar!

2006-09-07 @ 21:30:14
Postat av: Peter

Ja. Vad ska man säga. Du är en extremt öppenhjärtig tjej. Det är stort, Hanna. Respekt!

2006-09-07 @ 22:47:31
URL: http://ten-thirtyone.blogspot.com
Postat av: eric

När jag var 14 hängde jag vid en varmluftsfläkt bredvid en lastbrygga.

2006-09-08 @ 04:02:46
URL: http://www.length.se
Postat av: dnla

vad betyder all hail och vilket språk är det?

2006-09-08 @ 08:28:02
Postat av: Stella

Jag blev rörd av att läsa det här inlägget. Jättefint skrivet Hanna!

2006-09-08 @ 08:29:00
Postat av: dnla

en grej till som jag började fundera på: alla är väl överens om att du har en inspirerande klädstil och så, men jag är nu också nyfiken på hur du inreder ditt hem. jag tänker mig fantastiskt dekadenta detaljer och antikviteter. Är MYCKET intresserad av inredning. Skulle du inte kunna tänka dig att lägga ut några bilder på ditt hem? Många skulle säkert vara intreserade, särskilt jag. tack för mig!

2006-09-08 @ 09:02:53
URL: http://deni.blogg.se
Postat av: Ida

Jag har också hängt på Lava när jag var yngre och hälsade på min kompisar i sthml. Det var ju ett härligt ställe just för som du säger där får alla vara precis som de vill. Jag lyssnade på massa sköna band eller bara snackade m folk. Det finns väldigt få ställen som Lava tycker jag och det är synd.

2006-09-08 @ 12:43:25
URL: http://luckyem.webblogg.se
Postat av: bilqis

for et fint innlegg! Og så utrolig søt du var på bildet! Du virker som en sterk og fin kvinne.

2006-09-08 @ 13:39:03
Postat av: Carin

låter kul, hur gammalt är folket på lava?

2006-09-08 @ 17:35:23
URL: http://carins.blogg.se
Postat av: Lolita Loco

Lava låter som Ungdomens Hus i Uppsala. "Husare" som man var...

2006-09-08 @ 17:39:54
URL: http://blogg.passagen.se/vintagemaniac
Postat av: Joss

det här var den mest inspirerande bloggen jag har varit på. du är verkligen...bra! på alla sätt och vis, och det du skriver känns verkligen äkta.

2006-09-08 @ 18:38:20
URL: http://joss.blogg.se
Postat av: Mikey

Kan inte annat än och hålla med! Lava (det var föresten du som tog mig dit först!) var en fantastisk grej när jag var en 14-15. Bra skrivet!

2006-09-08 @ 20:02:30
URL: http://diegesen.blogspot.com/
Postat av: Miriam

Det jag uppfattar som störande med Lava är inte konceptet, utan att alla ungdomar inte faktiskt verkar göra någonting. De ÄR inte kreativa som man kanske skulle vänta sig av personer som dras till Lava. De bara sitter och poserar ungefär. Jag önskar att dessa personer kunde försvinna eller i alla fall börja utnyttja de resurser som finns på Lava. I DON'T KNOW, THEY JUST BOTHER ME.

Men det här var en jättefin text i alla fall. Som en sympatisk reklam för Kulturhuset.

2006-09-09 @ 03:24:39
URL: http://flunkmaster.livejournal.com
Postat av: Manda

Jag håller med Miriam totalt.

Tanken med Lava är jättebra, men folket som numera hänger där gör att jag känner mej lite avskräckt.

2006-09-10 @ 19:06:16
URL: http://pastelalamode.livejournal.com/
Postat av: Roadrobinhood

Very interesting site, beautiful design, keep up the good work.

2008-01-08 @ 22:08:53
URL: http://roadrobinhood.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback