Det vuxna tvångssupandet

Jag festar ganska mycket. Det gör jag. I perioder dricker jag för mycket när jag festar. Det gör jag. Men något jag inte gör, och inte kan förstå mig på, är det här vardagsbruket av alkoholet som alla runtom mig verkar ägna sig åt.

Jag har jättesvårt att förstå mig på det här med att gå ut på en bar med några kompisar, ta några öl, och sedan gå hem. Jag följer med ibland, men då brukar jag dricka läsk. Jag kan inte för mitt liv förstå varför jag ska behöva dricka alkohol för att prata med mina vänner. Jag tror att det är osunt, osunt och dyrt, och jag fattar inte.

Och vad gör det med vårat umgänge förutom att det är osunt att dricka på regelbunden basis och att det kostar pengar? Jag tror att det gör oss fegare. Jag tror att det lurar oss till att tro att man inte kan göra något utan alkohol. Jag tror att folk långsamt indoktrineras till att bli ännu mer begränsade, socialt inskränkta och trista.

En vanlig fråga jag får när jag är helt nykter är, i faktum, om jag är full. Jag får den ofta. Jag tror att det är för att jag inte låtit mitt psyke bergänsas sedan barndomen och att jag fortfarande är precis lika avslappnad och talför även utan alkohol. Jag har inte låtit mig luras att man som vuxen måste gå ut och dricka den där satans ölen för att konversera. Jag agerar lika fritt i vilket fall.


Och när jag går ut och dansar så dricker jag av tre skäl. Ett av dem är för att orka med de andra som dricker, det andra är för att man lättare håller sig pigg natten igenom och det tredje är för att våga ta kontakt med det motsatta könet i intima frågor, om jag så skulle känna för det.

Men varför i helvetet ska jag behöva dricka för att umgås med en polare från lågstadiet helt plötsligt? Nä, det finns ingen vits med det. Och jag tycker att det är konstigt. Jag äter hellre en god middag, fikar, ser på film, promenerar, går på en utställning eller vad som helst. Men jag vill inte dricka. Och jag fattar inte varför alla andra vill det, alltid, i alla former av umgänge. Jag var fri när jag var 13, jag tänker inte sätta någon spärr på mig nu bara för att jag är vuxen, en spärr som ska släppas lös vid alkoholbruk! Jag är jag!

Är det inte konstigt, är det?
 

Kommentarer
Postat av: Perny

Känner igen ditt dilemma. Under tre år så höll jag mig helt nykter under tre år på grund av magkatarr. Efter i stort sett varje fest jag varit på, eller krogbesök, så fick jag höra att jag varit fullast. Bara för att jag kan bli wild and crazy utan alkohol, eller vågar prata. Alkohol dricker jag för att det är gott, men som tillfällen som i fredags, för att fullstädningt släppa allt efter en tenta.

Postat av: sara

jag håller med på alla sätt

2007-11-04 @ 14:45:00
URL: http://reservoir.blogg.se
Postat av: Anonym

haller med dig till hundra procent, for mig ar det har barhangandet som folk agnar sig at helt oforstaeligt.

2007-11-04 @ 15:04:53
Postat av: PrettyInPink

när jag dricker en öl med mina vänner är ju inte det för att jag inte kan träffa dem utan alkohol, jag gillar att ses över en öl för att jag gillar öl... :-) för mej är det så enkelt. men jag förstår vad du menar.

2007-11-04 @ 16:08:03
URL: http://www.PrettyInPink.blogg.se
Postat av: Jenny

Bra skrivet, fattar verkligen inte varför man inte skulle kunna vara social och ha apakul en helt vanlig vardag utan alkohol. Livet måste vara bra tråkigt då. Stackare.

2007-11-04 @ 16:37:06
URL: http://pygmeestyle.blogg.se
Postat av: sofia

jag får också frågan, jätteofta, om jag är full när jag är nykter. Mest för at jag är pratglad och ganska sprallig, och tycker om folk.

Det är faktiskt inte så svårt att få allt det psoitiva en bra fylla ger,nykter!

(och sen dricker jag alltid ute på klubb, vilket är en helt annan sak)

2007-11-04 @ 16:57:11
Postat av: Kokobäng

jamen du glömde "för att det är gott". dricker man inte för att vinet/cidern/ölen/drinken är god så tycker nog jag också det är vettigare att dricka läsk.. om jag är ute och snackar blaj med kompisar tar jag gärna ett glas jättekall cider, eller två. för att det är gott och för att "fira" lite, jag träffar ju en vän! jag ser att fika en god kaka med varm choklad är rätt firigt också å andra sidan.

2007-11-04 @ 17:06:09
Postat av: emzi

Jag har tänkt på samma sak. Man dricker för att kunna släppa loss. det gör typ alla men jag har inte förstått det. Jag har aldrig fattat när någon frågar att "skall vi gå på en öl?" För det första så är det onödigt och för det andra är kaffe/te mycket billigare än en öl.

Man borde inte behöva dricka öl för att prata med någon annan. Man borde kunna vara social utan öl/alkohol även!

Jag kan vara hur sprallig som helst utan att jag fått en enda droppe alkohol i mig.

Man skall bara strunta i vad människor tänker om en. Skita i dem. Ha det roligt i livet.

Det går att göra utan alkohol.

2007-11-04 @ 17:14:33
URL: http://emmelemzi.blogg.se
Postat av: Helena

Självklart är det fel om man dricker alkohol enbart för att slappna av. Men en viktig aspekt är ju faktiskt att det är gott. Om jag går ut med polarna en tisdagkväll efter jobbet och tar ett glas vin, är det inte för att jag ska kunna slappna av - utan för att jag älskar vin! Inte supa mig full på det, utan njuta av det!

2007-11-04 @ 17:17:48
Postat av: Linnea

Öl är en hel kultur av spännande smaker. Och att brygga öl ligger det mycet kärlek bakom. Det känns konstigt att du skriver om öl som bara något o supa ner sig på. Öl är ju godaste drycken!

2007-11-04 @ 17:44:57
Postat av: mizfit

för att det är gott??

2007-11-04 @ 17:56:28
Postat av: Maria

Haha, jag känner igen mig i det där att jag måste vara full när andra är fulla för att jag ska stå ut med dem..! :P När jag är nykter upplever jag fulla människor som pinsamma, när jag också är full märker jag ju inte av det eftersom jag är likadan själv ;) Jag gillar att läsa din blogg, du kommer alltid med så intressanta och smarta funderingar! :)

2007-11-04 @ 18:31:57
URL: http://www.shoppoholic.blogg.se
Postat av: jenny

Jätte bra skrivet Hanna!

2007-11-04 @ 19:40:28
URL: http://strawberrygums.blogg.se
Postat av: riksha

På söder så är pubarna fulla från 3 på dagen. Där kan du snacka om riktigt vanesupande.

2007-11-04 @ 19:46:51
Postat av: o

För övrigt slår det mig att det gemensamma draget för alla sociala drycker är att de är svåra att dricka snabbt. Jag tror att poängen kan vara att det är lättare att sitta och smutta lugnt på en öl eller en kopp kaffe i en halvtimme-timme än en läsk.

Och du missar just kaffe. Jag vet inte hur det är med dig, men jag och många av mina vänner träffas lika gärna över en fika som över en öl. Där har vi också ett vida utspritt sätt att vara social som inte innefattar alkohol. Problemet kanske är överdrivet?

Apropå dyrt tycker jag att en annan sak som är tråkigt är vår ovana att aldrig kunna träffas hemma hos varandra. Varför måste man ha en särskild lokal för att umgås när de flesta av oss har ganska trevliga hem som många dessutom lägger löjliga summor pengar på? Själv tror jag det beror på att vi har så höga krav på oss själva så vi kan inte bjuda hem någon utan att dammsuga två timmar, laga en åttarätters middag, putsa alla krukväxter, gömma pinsamma släktingar i källarförrådet och allt det där.

Flera har förresten påpekat en sak du har missat: Öl och vin är gott. Lite kan jag tycka att din syn på alkohol är osund, när du ser det bara som ett berusningsmedel.

Kort sagt, mer spontant hemmaumgänge i halvsunkiga lägenheter och en trevligare syn på alkohol. Det är min nya, men inte helt smidiga, slogan.

2007-11-04 @ 19:51:16
Postat av: Meidi

Alltså, jag tycker det är så sjukt tråkigt att vara full! Jag håller mig inte pigg längre (så var det mer när jag var runt 16-17 dock), jag vill typ bara hem och sova. Haha. Jag dricker öl för att det är gott, riktigt full har jag faktiskt inte varit på flera år. Det jobbiga är att alla tror att jag dömer dem för att de dricker, bara för att jag inte gör det...wtf, liksom! Sup allt ni vill, bara jag slipper :D

2007-11-04 @ 20:08:29
Postat av: Proserpina

Hm, jag är nog helt tvärtom för en gångs skull, annars är det normalt hög igenkänningsfaktor på dina inlägg. Men jag tar gärna en öl i goda vänners sällskap; för att det är gott och just för att jag är bland vänner. När jag går ut på klubb är det dock i princip alltid för att mangla dansgolv och när musiken är bra vill jag inte ha någon alkohol som slöar till mig. Jag öser klart bättre utan. Vatten, det är grejer det.

2007-11-04 @ 20:35:48
URL: http://proserpina.blogg.se
Postat av: Hanna Fridén

o: Jag tycker att du missar en poäng. Javisst att öl och vin kan vara gott, min far är en vinsamlare och om jag hade råd skulle jag förmodligen vara det med.

Däremot har jag svårt i att se att man går ut på en bar och dricker blaskig tap-öl av märken Pripps exempelvis bara för smakens skull. Jag har otroligt svårt att se att någon, på ett par timmar, som beställer in en stork stark efter stor stark dricker för att det är gott.

Du behöver inte ta för givet att alla alltid dricker enbart för smaken. Precis som jag inte behöver ta för givet att alla dricker enbart för berusningen.

Att du tar för givet att jag dricker enbart för berusningens skull när jag skriver ett inlägg där jag uttrycker att folk dricker för mycket tycker jag väl också är, tja, lite konstigt.

Däremot har jag väldigt svårt att tro att människan skulle ha lärt sig uppskatta saker som cigaretter, kaffe och alkohol om det inte handlade om att det medförde vissa effekter.

2007-11-04 @ 20:53:22
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Käthe

Ja, det är märkligt att det ska behöva vara så. Ofta tycker (tyckte) jag att själva atmosfären och människorna (om det är rätt personer) kan vara tillräckligt berusande. Jag har inte blivit "anklagad" för att vara berusad när jag inte druckit men däremot har flera trott (som inte känt mig) att jag tagit droger. :) Som om jag skulle få för mig det. *haha*

2007-11-04 @ 21:41:58
URL: http://kathe.blogg.se
Postat av: Karin

Jag tycker tvärtom! Jag älskar att gå ut på ett ganska lugnt ställe och dricka gott öl med en eller flera vänner. Däremot tycker jag att det är ganska trist att vara ute hela natten och bli full på klubb. En schysst bar är ju ett trevligt ställe att ses på och variation på fika och hemmahäng. Och för mej är det snarare så att jag dricker "finöl" när jag hänger i en bar och blaskig stor stark när jag är på klubb. Jag tycker verkligen att det är mer avslappnat att dricka bärs i en bar än att dricka på klubb på helgerna.

2007-11-04 @ 22:56:20
Postat av: o

Du har förstås helt rätt. Och det är konstigt att gå ut och dricka pripps efter pripps, upphälld så att det ska vara gå så fort som möjligt och få plats med så mycket öl som möjligt per glas. Gör det sällan själv, antar att det är därför jag missar poängen lite.

Så jag antar att vi håller med varandra, på det stora hela.

2007-11-05 @ 07:38:38
Postat av: Vera

Nej där tycker du & jag olika. Gillar att sitta o snacka med kompisar o sippa G&T, öl eller vin. Men jag dricker aldrig blasköl som Pripps, utan istället så testar jag olika, okej, "finöl". När jag klubbar så blir det gärna drinkar, cider eller bubbel. That´s me!
Det här med att det skulle vara osunt, dyrt och alkisvarning med vardagssippande är rent nonsens. Dyrt kanske, men vad kostar inte en latte och bulle nu för tiden??
Jag tycker att det är mer ohälsosamt med helg-supa-skallen-av-sig-beteendet!
Kram

2007-11-05 @ 09:20:39
URL: http://verasvarld.blogspot.com/
Postat av: sofi.

...fast egentligen har ju alkoholen motsatt verkan när det gäller det där du säger med tröttheten. Alkohol påverkar de centrala delarna i hjärnan
som styr tröttheten, därav att många dricker lite sprit som sängfösare.

2007-11-05 @ 11:56:21
URL: http://amitechi.blogg.se
Postat av: Cati

Jag dricker av exakt samma anledningar som du. Vill bara försvara dig angående det där med tröttheten. Jag är en person som dansar mkt när jag är ute och håller igång hela tiden och om jag inte dricker ngt alkoholhaltigt blir det vatten (dvs inget med socker i) och om man håller igång utan att få i sig ngt under kvällen blir man lätt trött.

2007-11-05 @ 12:29:24
Postat av: Hanna fridén

sofi: Ja, det är sant. Men ändå har det inte samma inverkan på mig. Eller, beroende på vad jag dricker förstås. Jag har ingen förkärlek för sprit, direkt. Snarare god öl och rödvin. Öl blir jag pigg av, rödvin blir jag trött av.

2007-11-05 @ 12:32:18
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Bananaman

HÄRLIGT SLAGKRAFTIGT INLÄGG! Hurra för kraftuttryck i vardagen, och hurra för bra blogginlägg och funderingar!

2007-11-05 @ 14:40:58
URL: http://bananaman.webblogg.se
Postat av: bajs

hänger aldrig heller i baren, men tror att det kommer från andra länder där man inte alls super på samma sätt som här.

och det här med varför man dricker - det är ju kul?

2007-11-05 @ 16:27:33
Postat av: Anna

om inte annat så är det mer hälsosamt för kroppen att ta två glas öl, två vardagar i veckan. än att ösa i sig en vinare och massa drinkar på en kväll på helgen. (ja, veckodagen kvittar, men ändå)

2007-11-05 @ 19:40:44
Postat av: Anna

Kan förstå dig men samtidigt behöver man inte göra en höna av en fjäder. Jag delar gärna på en flaska vin men några vänner främst för att det är gott, lika gärna kan vi dricka cola tillsammans.

2007-11-05 @ 20:36:27
URL: http://annass.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback