Min fobi för pälsängrar

Igår valde jag att stanna hemma istället för att gå på Vicefesten, jag var ändå sjuk bara för ett tag sedan och känner inte för att få ett återfall. Det blev alltså hemmsittande med en öl, god mat och Sex and the City. Eftersom att jag sett alla avsnitt ungefär hundra gånger om (som alla andra tjejer, höh!) så var jag inte sjukt koncentrerad, utan jag gick runt i sovrummet och gav det en välbehövlig städning under tiden.

Till slut kom jag fram till ett område snett bakom sängen som tydligen vara negligerat väldigt länge. Jag lyfte på några lager av kläder och skor. Vad finner jag?

TRE TJOCKA, LIVSLUSTIGA PÄLSÄNGRAR.

Först gick en obehaglig rysning genom kroppen, sedan blev jag stel som en pinne, sedan började jag må illa och tillslut började jag skrika som en stucken gris, tog tag i närmsta klacksko och började banka sönder dem i fullkomlig panik.

Jag hatar pälsängrar. Jag är livrädd för dem. Hade det varit några år sedan hade jag hoppat, skrikit, sprungit till andra sidan rummet och börjat gråta och be någon om hjälp. Jag hatar dem.

Det är inte så mycket själva larven som anledningen till varför man får dem som äcklar mig. Pälsängrar infinner sig om man är en ÄCKLIG MÄNNISKA. En ÄCKLIG MÄNNISKA SOM INTE STÄDAR ORDENTLIGT. Jag blir fylld av ångest och skam och känner spontant för att sätta en kula i pallet på grund av mitt tynande människovärde.


Det är bara tack vare det faktum att jag ändå var lugn och på glatt humör igår som ledde till att inte allt i närheten av dem åkte i sopsäcken. De hamnade i en tvättkorg istället. Känner jag mig det minsta lilla instabil så åker alltid allt i närheten av pälsängrarna i soporna medan jag känner för att gråta och spy på samma gång.


Det här är min oresonliga fobi. Min fobi för små, små larver som äter kläder och tillslut blir skalbaggar.

Vad är eran?
 

Kommentarer
Postat av: sofia

jag har samma fobi ... och för silverfiskar. det är det äckligaste med att städa, att man kanske måste gå i närkamp med små kryp som inte skulle existera om jag hade haft lite städdisciplin.
sen är det daggmaskar då. så enormt äckliga, när det regnat och det ligger maskar över hela trottoarerna kan jag knappt gå ut.

Postat av: Kajsa

Människor i djurkostymer.

2007-11-02 @ 13:19:21
URL: http://aenigma.blogg
Postat av: Alice

Trappor. I ett bråk på en fest med en snubbe som trodde jag anklagade honom för att ha snott min plånbok (jag svarade konstant "NEJ, jag frågade om du sett den. Den är borta" och tycker inte det är att anklaga någon) försökte han kasta ner mig för en spiraltrappa. Sedan dess tror jag att jag ska ramla och dö varje gång jag är på väg nerför och vägrar gå om jag inte kan hålla i ledstången eller HÅRT i någon som är säkrare än jag (då dör man inte ensam iaf).

Annars är det spindlar. Älskar min sambos lilla handdamsugare...den hjälper. Och katterna som äter dem. Men sambon släpper bara ut spindlarna han fångar utanför fönstret så att de kan komma tillbaka. Iiiiiiiiiiiiiiiiiii! Vaddå att de är snälla nyttodjur?

2007-11-02 @ 13:19:28
URL: http://spegellandet.blogg.se/
Postat av: c

men när blir de egentligen skalbaggar? jag har bara hittat larver hemma... tips: skaffa vacuum-påsar att förvara dina saker som du inte använder så ofta i, där är det omöjligt för skadedjur att ta sig in. sparar dessutom utrymme eftersom man drar ut luften med dammsugare.

2007-11-02 @ 13:20:07
Postat av: Nickie

Fan vad skönt att jag inte är själv. Jag har dem i min lägenhet, inte bara för att jag och min sambo inte är städfanatiker utan också för att det är en riktigt gammal lägenhet. Jag mår alltså riktigt dålig av dem och drappas av lätt panik om jag stöter på en. Förutom dessa äckliga pälsängrar så klarar jag inte heller av silverfiskar. Pälsängrar och silverfiskar, det är min största fobi. Spindlar är ingenting i jämförelse, ingenting!

2007-11-02 @ 13:24:44
URL: http://nickie.tjejsajten.se/
Postat av: Penny

Usch, jag lider med dig! Jag blir exakt likadan med alla slags insekter (speciellt flygande), gömmer mig helt hysterisk i ett annat rum medans någon annan får ta hand om det. :P Sedan har vi folk som hostar, det är bland det värsta, livrädd att det ska vara något dödligt de har. Sedan så är jag dödsrädd för mörker, när jag var liten och skulle sova så brukade jag krypa in i hålet på påslakanet och gömma mig där.

2007-11-02 @ 13:28:24
URL: http://plussizepenny.blogg.se
Postat av: Heidi

Jag HATAR pälsängrar! Hittade 20 st när jag öppnade en påse med vinterkläder förra hösten. För att bli av med skiten måste alla kläder frysas in i minst 1 vecka, räcker med andra ord inte med att tvätta kläderna. Klädpåsen låg i frysen i två månader, kläderna tvättades två ggr. Trots detta kan jag inte använda dem, inbillar mig att mini-ängrar ligger gömda mellan sömmarna.

2007-11-02 @ 13:50:30
Postat av: anna

jag har alltid trott att det hetat pälsänglar, vilket nu framstår som rätt mostägelsefullt. en pälsig mjuk ängel låter rätt mysigt. tack för upplysningen då.

2007-11-02 @ 13:53:40
Postat av: ellen

BÅTAR! Hamnar, rost, olja, tänk om man ramlar ner i en hamn bland en massa rostiga fartyg och vattnet är alldeles svart och så.. PROPELLERN! AH. Jag mår illa bara jag tänker på det. Usch. Rost. Urk.

2007-11-02 @ 13:56:41
Postat av: Am

Jag har också råkat ut för dem! jag fick dem på köpet med en nyårsstass jag köpte på second hand till det senaste nyårsfirandet. själv sprayade jag raid frenetiskt och höll tummarna för ond bråd död. vad gör du för att få bort dem förutom att tvätta?

2007-11-02 @ 13:58:28
Postat av: emma

Jag ogillar de flesta småkryp, särskilt silverfiskar och HARKRANKAR!! Usch, de ska alltid flyga rakt i ansiktet på en och samlas på toaletten på natten (har lampan tänd). Vågar dock inte döda dem, vill inte få dålig karma! Och sen tycker jag lite synd om dem, så jag tvingar min bror att släppa ut dem i friheten. Pälsängrar har jag än så länge aldrig stött på och hoppas jag slipper det i fortsättningen, de låter inte allför trevliga..blä.

2007-11-02 @ 14:23:05
Postat av: Julia

Usch... jag säger bara nattfjärilar. Blä, deras äckliga brungrå vingar och deras flaxande gör mig lätt illamående. Sen har jag typ mögelfobi också. Jag är livrädd för att äta saker som kan vara mögliga, kommer aldrig klara att ha eget kylskåp sen. Hatar att äta mat ur burk eller att ta med mat som matsäck eftersom det lätt blir äckligt och luktar illa! Den värsta lukten är helt klart kall köttfärssås... Uäck!

2007-11-02 @ 14:31:05
URL: http://prick.blogg.se
Postat av: Evis

Pälsängrar är defintivt en av mina stora skräckgrejer också. Inte för att jag tycker att de är så hemskt äckliga utanför att jag har yllekläder och ylletyger för många tiotusentals kronor hemma. Som du kanske sett så syr jag historiska dräkter, med mycket handsömnad och i ylle och siden och tanken på att något jag lagt ner 1000 spänn och 100 arbetstimmar på skulle ätas upp är rätt skrämmande.

2007-11-02 @ 14:31:30
URL: http://frualeydis.livejournal.com/
Postat av: Emi

Barn. Barn skrämmer livet ur mej.
Och rå rulltrappor, när man åker neråt. Jag får för mej att nåt ska komma farandes bakifrån så jag flyger fram, och ner. (Det hände en gång så den är inte så oresonlig).

2007-11-02 @ 15:37:01
Postat av: E

silverfiskar och att FLYGA och åka BÅT (sådana där stora), huah.

2007-11-02 @ 15:39:19
Postat av: Carina

Har fobi för att kräkas och för hajar. Den senare brukar folk tänka att den bör ju inte va så jobbig när man bor i sverige. Men det är rätt jobbigt när man får för sig att det finns hajar överallt. (sjöar, simbassänger, badkar(dock bara en gång ^^))

2007-11-02 @ 15:43:35
URL: http://thecarina.blogg.se/
Postat av: ida

herre, nu blir jag svimfärdig. inte nog med att du delar min mage, du har EXAKT samma fobijävel också.
har dock bara läst rubriken för jag vågar inte läsa inlägget. min pälsängerfobi har förstört så fruktansvärt mycket i mitt liv. några månader sen när jag såg en sån i lägenhet stängde jag ut mig på balkongen och satt och grät i två timmar.

jag typ drömmer om att bo i ett spindelbo (spindlar dödar pälsängrar) för att slippa det här, alternativt bo i ett hus helt gjort av rött cederträ (som pälsängrar är allergiska mot).

bör tilläggas att jag inte är rädd för några småkryp alls utöver pälsängrar. ja förutom silverfiskar då, som spelar i samma liga. nattfjärilar är nästan lika illa. huuuaaaa.

2007-11-02 @ 15:47:48
URL: http://pancakesinthesky.blogspot.com
Postat av: ida

glömde tillägga att jag dammsuger mitt rum med lampan släckt av rädsla att se pälsängrar, och måste totalsanera garderoben minst en gång i månaden (dvs tvätta alla kläder och skura utrymmet från topp till tå). har dessutom tejpat för ventileringen i klädkammaren. jag tror med andra ord att det BOR pälsängrar i ventileringen.
allt detta i förebyggande syfte.
fobier gör en knäpp, ja.

2007-11-02 @ 15:54:45
URL: http://pancakesinthesky.blogspot.com
Postat av: Anonym

UUGH! aldrig att jag skulle fölrja med dig hem om du nappade på mig på krogen!

2007-11-02 @ 16:53:34
URL: http://primaryroad.blogspot.com
Postat av: linnéa

SNIGLAR. Fyfan vad jag hatar dem. Slemmiga och äckliga och redo att äta upp mig när jag sover. Inte för att jag någonsin vaknat med en snigel, eller ännu värre, en IGEL. Uhhr... jag mår dåligt bara jag tänker på det nu, och det finns inget värre än mardrömmar med dem! Usch!

2007-11-02 @ 18:08:38
Postat av: Rebecca

Min liknar din helt enkelt. Bra beskrivet.

2007-11-02 @ 19:22:51
URL: http://dagsrit.blogspot.com
Postat av: Michaela

Anticimex sade att det inte beror på att man är äcklig och inte har städat tillräckligt! Jag hittade en i min tvättkorg en gång och till min fasa så utvecklas de tydligen till skalbaggar som kan leva i fem år (!). Men du är inte äcklig! Bara tvätta allt på höga gradantal eller stoppa det i frysen. Nemas probs.

2007-11-02 @ 19:31:30
URL: http://www.pickamela.deviantart.com
Postat av: rebecka

hmm.. e de bara jag som aldrig hört eller sett "pälsängrar"??? eller så har vi inte de i skåne... antingen eller ;)
Nu måste jag googla!

men jag har fobi för hajar iallafall.. :)

2007-11-02 @ 20:18:05
Postat av: Kim

Telefoner! Finns inget jag hatar mer än när folk ringer till mig. Får värsta paniken om jag inte känner igen numret och har ingen aning om hur jag ska svara. En gång så ringde en kvinna hem till mig och började prata kinesiska. Det var hemskt. Och jag ska inte ens börja tala om hur illa det är att behöva ringa till folk. Speciellt folk jag inte känner.

2007-11-02 @ 21:26:49
Postat av: Frida

Alltså det finns inget vidrigare än dessa små kryp, varför i helvete finns de överhuvudtaget??? Pälsänglar (uuuh jag ryser bara av att skriva det) och silverfiskar, Jagär livrädd för dem och börjar gråta när jag ser dem. Blääääääääääää

2007-11-02 @ 22:07:20
Postat av: Lihna

potatisrötter. Det gör ont i kroppen när jag ser potatis med rötter, jävligt äckligt.

2007-11-02 @ 22:47:12
URL: http://sugarmonkey.blogg.se
Postat av: Emma

Alltså. Jag vill inte ens tänka på larver. Särsliöt inte larver som kommer för att man ine städar, eller larver som äter på sår. Jah mår illa av sådant. Elelr när folk kliar sig vissa dagar, eller av att trycka ned nagelbanden på andra. Jag mår illa av väldigt konstiga saker, jag tror man kan kalla det fobier.

2007-11-02 @ 23:01:35
URL: http://passthison.blogg.se/
Postat av: delinda

usch för pälsängrar, hittar man dem i kläder får man frysa in hela garderoben 1v så de inte förökar sej, usch! hoppas du slipper se fler ;)

2007-11-02 @ 23:13:20
URL: http://delinda.webblogg.se
Postat av: Jessica

Såna små äckel som du beskrivit i din blogg tror jag vi hade i förra lägenheten, trots att vi städar, det för att lägenheten och hela byggnaden vi bodde i var gammal och jaa, golv och sånt var inte lika lätt att få fräscha som i en nyare lya. Lite obehagligt.

Men när vi pratar rädsla så är det höjder som gäller för min del, min barnsliga förtjusning i att åka alla attraktioner på Liseberg är nog det enda som helt får mig att "glömma" den rädslan. Jag har lyckats ta mig upp i Eiffeltornet en gång också, mycket stolt över detta - men det gör jag nog aldrig om igen...

Jag har även svårt för daggmaskar, har med ett trauma i barndomen att göra för min del. Två vänner stampade ihjäl den största daggmasken jag någonsin sett, maskens inälvor skvätte över hela mig - inklusive mitt ansikte. Jag mår dåligt av att gå ut när det har regnat och det krälar massor med maskar på trottoarerna. Jag måste då hela tiden titta ned, så jag inte trampar på någon - går kalla kårar längs ryggen på mig bara jag tänker på det. Äckel är det rätta ordet alltså.

2007-11-02 @ 23:39:55
URL: http://ikkas.blogg.se
Postat av: Ida

Vad är pälsängrar?

2007-11-03 @ 11:51:42
URL: http://idaasp.blogg.se
Postat av: Linda

tack, nu fick jag lust att städa, googlade på pälsängrar eftersom att jag inte visste vad det var för något och nu ryser jag >.

2007-11-03 @ 13:23:12
URL: http://traiin.blogg.se
Postat av: sofia dahlén

Jag har många fobier. En av dem är skadedjur som äter kläder. Jag har ungefär fem hundra lavendelpåsar i min garderob eftersom skadedjur inte gllar lavendel. Jag ska sy några till dig någon gång.

Annars är mina två främsta rädslor ormar och döden.

2007-11-03 @ 13:34:57
URL: http://www.conspicere.se
Postat av: Rojin

snyggt skrivet inlägg! jag har för övrigt grav fobi för stora, färgglada fåglar. väldigt freudianskt.

2007-11-03 @ 16:21:30
Postat av: Binnie

Men usch och blä. Har precis flyttat till en gammal lägenhet i stan och nu är jag mer äcklad än någonsin. Vad ska jag göra för att undvika pälsängrar och är dom bara bland kläder?

2007-11-03 @ 17:32:25
Postat av: Linda

Det värsta som finns, över allt annat, är blött papper. Jag gillar inte papper i vanlig torr form heller, men när det är blött finns det inte på kartan att det nuddar min hud. Jag kan inte torka upp själv när jag spillt nåt, jag är ständigt illamående på vintern när snön gör tidningarna som folk slänger på marken blöta och jag fattar inte hur jag ska bära mig åt när jag får ungar. Den dagen, den sorgen.

2007-11-03 @ 23:10:04
URL: http://komigenlinda.blogspot.com
Postat av: s

att få något stucket/genomborrat igenom handleden, halsen eller handflatan. brosket mosas sönder typ..huuuh

2007-11-03 @ 23:46:50
URL: http://sussiella.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback