Narcissism och barnafödande

Min mamma påstår att det är taskigt att ge sina ungar lite konstiga, orginella namn. Hon talar om att det handlar om eget självförverkligande genom barnen, och att det är ytterst egocentriskt och pretantiöst. En smula narcissistiskt.

Men hallå! Varför skaffar man ungar om inte för sin egens narcissistiska skull? Handlar det inte om att föra vidare sina gener och stöpa en ny form utifrån ens egna önskningar och erfarenheter? Att ge barnet den uppväxt man själv önskade att man hade och därav försöka ge sitt barn möjligheten att kunna klara allt, bli bäst och fantastiskt?

Jag menar självfallet inte att barnafödande är utan kärlek, och självfallet bryr man sig mer om sin unge än sig själv om man är någorlunda vettigt funtad.

Men om det inte fanns några narcissistiska ivrer alls, skulle man då bara inte kunna adoptera en av de många barn i världen som mår dåligt och svälter istället för att skapa ett nytt? Skulle det då inte vara bättre att värna om de liv som redan finns? Om de inte, någonstans, handlade om att man ville föra sitt arv vidare så skulle vi sluta föda och börja hjälpa de som behöver hjälp, istället?


Jag hävdar att man föder barn av kärlek, men inte helt utan en smula egoism.

Sedan önskar jag att jag fått ett kaxigare namn än Hanna. Hanna är så mesigt. Jag önskar att jag haft mitt mellannam, Terezia, som mitt tilltalsnamn. Därför ska jag förverkliga mina drömmar genom att ge mina barn namn med styrka. Något som folk verkligen minns. Ett namn de kan forma helt utifrån deras egen personlighet. Inget namn som Hanna som alla redan har, som det redan vinns en uppfattning om, utan en eget som bara kommer stå för dem och inte hundra andra (eller, som i min lågstadieklass, tre Hanna).

Fast kanske inte typ Hildur-Neftalia som en i min släkt, eh.
 

Kommentarer
Postat av: yrsa

jag fick heta yrsa. alla tror att jag egentligen heter ursula.
VILKA MEN JAG FÅTT GENOM LIVET! jag ska hämnas på livet genom att ge mina barn ännu skummare namn. HAHAHHAAAAAAA

2007-11-22 @ 22:53:38
Postat av: sofie

haha, har alltid trott att du hetat terezia i efternamn.

2007-11-22 @ 23:03:19
Postat av: Johanna

Jag är helt med dig vad du menar med tråkiga namn, själv har jag två kolleger med exakt samma namn plus -son efternamn, heltist fantasi på föräldrafronten kan man inte annat än klaga på. MEN, jag kände en person med ett väldigt ovanligt namn som var så urbota trött på att bara bli ihågkommen för sitt namn och inget annat. Blev en tankeställare för vanliga Johanna iaf.

Jag säger hellre bli ihågkommen för den man är än sitt konstiga namn (som man inte får välja själv ens) men med måtta så klart, man måste ju kunna skilja på namnlapparna på dagis tycker man.

2007-11-22 @ 23:13:53
Postat av: F.

Kan du inte skriva en lista på namn du kan tänka dig att ge dina barn? Det vore kul. Denna blogg är förresten som livet självt, ibland rolig, ibland sorglig. Bara lite mer läsvärd än min tillvaro.

2007-11-22 @ 23:52:24
Postat av: Käthe

Jag har ett halvovanligt namn och skulle inte kunna tänka mig något annat. Sonen har fått ett ännu ovanligare namn, ett som du känner till och har skrivit om här i bloggen. Försökte bara göra dig nyfiken. :)

Postat av: lisa

missbruka inte beteckningen narcissism, slå upp det istället!

2007-11-23 @ 00:29:14
Postat av: Hanna fridén

lisa: Jag vet exakt vad narcissism är, det är kanske du som inte förstår meningen med min text? Eller du som ska slå upp det?

2007-11-23 @ 00:35:19
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: sara

Men är det inte bättre att ge barnet ett "vanligt" namn så kan man få bli exakt som man vill. Om man heter typ månstråle så förväntas man bli typ älva när man blir stor men om man heter kalle kan man bli vafan som helst liksom. Eller?

2007-11-23 @ 00:59:33
Postat av: Stina

Jag förstår verkligen inte hela grejen med det biologiska arvet. Jag skulle gladeligen adoptera när jag (om många år) vill skaffa smått. Dock tror jag att det kan vara en rätt slitsam och dyr process.

2007-11-23 @ 02:05:11
URL: http://rubia.se
Postat av: Filippa

Du skriver verkligen det som jag tänkt länge nu. Att det faktiskt är egocentriskt att skaffa barn, att adoption är det mest osjälviska alternativet. bra att du skriver vad du tycker!

2007-11-23 @ 06:28:49
URL: http://emmafilippa.blogg.se/
Postat av: Meidi

Ett unikt namn är ett TVEEGGAT SVÄRD. Man slipper ju att reduceras till en i mängden men det är ingen, INGEN som fattar vad jag heter när jag skakar hand med folk (Heidi? Mayday? Midi? Melody?). Sen när jag rett utt missförståndet ("som Heidi, fast med M i början") kommer alltid frågan "jaha, vilket land kommer det ifrån?" och så måste jag för 963287468768234:e gången dra historien om min mor och hennes fantasi som barn och blablablablablabla.

MEN. Jag gillart, ändå.

2007-11-23 @ 06:59:17
Postat av: Tjohanna

Det finns forskning som visar hur namnet påverkar människor. Hur man blir tilltalad, bemött osv. Forskningen är gjord av Judit Butler, feministisk filosof. Därmed är det inte sagt att andra saker spelar in och man kan bli en stark person ändå, men namnet har en stor betydelse!

Jag håller med dig fullt ut och kommer döpa mina barn till det jag vill, man kan ju inte gärna fråga ungen själv "vad vill du heta då?" Hahaha

Ge din mamma vad hon tål...

2007-11-23 @ 08:36:02
Postat av: Jana

Jag är väldigt glad över att mina föräldrar valde ett annorlunda namn till mig. Jag känner mig verkligen som en Jana, fast om det beror på att namnet har anpassats efter mig eller om jag har växt in i namnet vet jag ju iofs inte.

Dock är det lite frustrerande, som någon skrev ovan, att behöva upprepa namnet ett x antal gånger innan folk förstår att det inte är Diana jag heter. Men det är ju sådant man lätt överlever!

2007-11-23 @ 10:48:14
URL: http://froken-j.blogspot.com
Postat av: Evis

Jag är så medelålders. Jag håller med i allt du skriver om att det finns något egoistiskt i att skaffa barn, men jag håller med din mamma om konstiga namn också. Själv har jag ju Sveriges näst vanligaste kvinnonamn och därtill det näst vanligaste efternamnet, det finns en hel sida Eva Andersson i telefonkatalogen i Göteborg, men det har gått bra ändå.
Det jag egentligen har svårt för är trendiga "ovanliga" namn, när varenda unge heter Tindra och Neo vill jag slå ett slag för Karin och Jonas och såna namn.

2007-11-23 @ 16:30:33
URL: http://omstil.blogg.se
Postat av: DrKotte

Självklart är det en egoistisk grej att skaffa barn. ARGH! Jag hatar folk som påstår något annat! Och att adoptera är fan inte bättre än att knulla till sig en biologisk unge. Man skaffar barn för att man har en önskan om det, hur man gör det är däremot helt irrelevant. (Ännu mer hatar jag folk som adopterar och sen skryter vitt och brett om hur goda de är, ungefär som att ungen ska vara tacksam. Fan heller!)

2007-11-23 @ 19:09:59
URL: http://onkeltuca.blogspot.com
Postat av: tova

fotnot: både Johan och Hanna är ett av Sveriges vanligaste namn.
själv är jag stolt ägare till namnet irinisa, det är det bara JAG som heter! nyahahaha.
förresten, bilder på mig? ja tack? MITT ego blir inte bekräftat av några barn-namn, utan av bilder där hela jag får vara med, omaka strumpor eller ej

2007-11-24 @ 22:05:15
Postat av: P

Åh namn! Jag älskar att diskutera det så jag kommenterar även om det är lite sent.

Vill bara påpeka att det går att vända på argumentet: det kan väl inte vara så att föräldrar som ger sina barn jättevanliga namn gör det för att de ska vara så perfekta och normala, för att deras liv ska vara så komplett normala som möjligt?

Jag är den enda i Sverige som har mitt namn som tilltalsnamn och även om jag haft svårt för mitt namn hur länge som helst så är det inte för att det är ovanligt. Jag är jätteglad för att jag inte döptes till Lisa.

Sen kan man faktiskt byta namn så gillar man inte sitt vanliga eller ovanliga namn så kan man ge sig själv ett nytt! Finurligt det där. :)

2007-12-19 @ 23:40:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback