Stamcellsforskningen är äntligen på tapeten igen

Den kristna högern fick igenom sina önskningar att förbjuda stamcellsforskningar för många år sedan nu (tack för det, jävla fuckup-Bush). Skälet till varför de var emot det hela var att man var tvungen att använda cellerna från aborterade foster, vilket sågs som ett stort etiskt dilemma.

Detta avbromsade forskningen något otroligt, och helt plötsligt var inte skapandet av nya organ inom räckvidd. Stamcellsforskningen hade kommit så långt att de kunde skapa nya, helt funktionella urinblåsor exempelvis. Vad gäller bemärgen och hjärtat hade man kommit så långt att man kunde ge förlamade möss möjligheten att röra på sig igen (även om man inte kunde kontrollera exakt hur det växte, utan resultatet blev mer grötigt, men i 60% av fallen innebar det ändå att det var fullkomligt funktionellt) och man hade kunnat skapa nya hjärtceller som imiterade hjärtat exakt (tänk er bultande celler!) även om man inte kunnat återskapa ett helt hjärta.

Förutom det hade man lyckats med att bota vissa hjärnskador helt genom att tillföra stamceller till de skadade områdena. Det var tydligen en relativt enkel process inom det här området, och hjärnan producerade snabbt nya, vita hjärnceller.

Sedan kom den kristna högern och sa: "Det är oetiskt och mot gud. Låt fostrena vila i frid. Bajs bajs bajs Hitler."

Men nu har ett amerikansk forskarlag tillsammans med ett japansk utvecklat en metod för att kunna göra om vuxnas celler till just stamceller, vilket är de celler man måste använda sig av för att reproducera organ. Det här är helt fantastiskt!

Källa:
SVD

Även om jag önskar att förbudet mot stamcellsforskning med foster kommer att lyftas i och med nästa amerikanska president så är jag ändå lättad. Det här betyder att forskningen kan fortgå i vilket fall, och det innebär att hoppet om att skapa nya organ och ny ryggrad inte är utom räckhåll längre.


Det här är fantastiskt. Det innebär att man inte längre kommer att vara beroende av donatorer för folk i behov av nya organ. Det innebär också att man kommer att kunna skapa organ som passar varje individ bättre, vilket innebär att risken för bortstötning från kroppens sida minskar. Om man kan skapa ett nytt hjärta utifrån en persons egna hjärtceller så kommer inte kroppen att se det nya hjärtat som ett främmande hot.

Tänk alla de som får sina organ uppätna av cancer. Tänk på alla de som antingen kom till jorden med en förlamning eller som fått en senare i livet. Tänk på alla de som har dåliga organ. Tänk på dem som råkar ut för olyckor. Tänk på hjärnskador!


Jag blev intresserad av stamcellsforksning när min mormor var döende i cancer. I urinblåsdan. Jag var ganska ung. Jag såg ett program om det hela på Discovery, faktiskt, där de visade upp urinblåsor som var fullkomligt likvärdiga med människans egna. De sökte tillstånd för att få operera in det i någon som var döende, som min mormor, i just urinblåsecancer.

Sedan kom den amerikanska, kristna högern och fick igenom sina önskningar. Allt blev förbjudet. Allt gick i graven. Allt gick åt helvete.

Om det är en grupp av människor som verkligen skrämmer mig så är det den amerikanska kristna högern. De är många, de är starka, och de är de mest fruktade fundamentalister som överhuvudtaget finns på vår planet just nu. Och Bush är en av dem. Världens mäktigaste man tillhör en fundamentalistisk grupp som står för stenåldersideal.

Bush borde kanske ta och bomba sig själv lite, terrorist och fundamentalist som han är.

Heja stamcellsforskningen!
 

Kommentarer
Postat av: Nadine

I'm totally with you!

Postat av: Rabbi von Sydow

Me too! ;-)

2007-11-21 @ 16:12:45
URL: http://dagenstorrenttips.blogspot.com/
Postat av: Anna

Åhh vad lycklig jag blir av att läsa det här!!!! Varje gång jag ser Bush vill jag bara gråta och sen döda honom
håller med dig till 100%

2007-11-21 @ 16:30:43
Postat av: Amanda

Heja!

Kommer ihåg när jag såg den här videon för rätt längesen:
http://youtube.com/watch?v=a9WB_PXjTBo

Tittade på den om och om igen... och även när jag tittar på den nu (hade inte sett den på flera månader nu) så blir jag så ledsen.
Kanske för att Parkinsons som Michael J Fox har ligger mig väldigt nära, och jag tänker; hur kan människor vilja hejda utvecklingen, utveckling som kan rädda liv?
Sjuka människor är också människor; pappor, systrar, någons barn eller vän. De kristna republikanerna tycker i princip att "det finns en mening att dessa människor blir sjuka och dör" och hur vridet är inte det?

Gud vad långt jag skrev nu har så mkt att säga om detta men orkar inte mer blir bara...ledsen.

2007-11-21 @ 16:57:28
URL: http://amandaelinmaria.blogspot.com
Postat av: Elin

Kan man inte anända cellerna i den avklippta navelsträngen? Det läste jag någonstanns..

2007-11-21 @ 20:33:30
Postat av: Beata

Är så otroligt glad att någon tar upp detta!!
Har själv en mamma som blivit delvis förlamad pga av stroke och även i dessa fall skulle man kunna använda sig av denna metoden.
Det är vansinnigt att religioner även i vår tid har sån kraft över människor att tron går före förnuftet.
Ännu mer skrämmande är det faktum att världens mäktigaste man, är av denna religiösa tro.
Det pratas om terroister i mellanöstern, men inser folk vem Bush är och vad hans åsikter står för?!
Som sagt, ohyggligt skrämmande..

2007-11-21 @ 22:59:10
Postat av: Ulrika

Jag älskar dig.

2007-11-22 @ 19:15:02
URL: http://kilklack.blogg.se
Postat av: Anonym

vad för jävla etiska dilemma?
högerpolitiken är ju som den är och KD är som dom är......
Det jag vill säga är att om vi endå inte har någon nytta av barn som endå kommer att gå bort genom abort.
så varför inte vad förlorar vi på det? vilken skada har skett?
Det är samma sak som att donera organ efter sin död.
Och självklart ska föräldrar till barnet vara med på detta för stöd till forskning tänk så många neuro som neurodegneretiva sjukdomar kan bota samt lindras.
väl skrivet gumman

2007-12-15 @ 11:31:58
URL: http://sjukdom.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback