Imamutbildning i Sverige

Jag tyckte att det var asbra först när jag läste artikeln på DN om att det kan bli möjligt med statlig imamutbildning i Sverige. Både vad gäller integrationsfrågor och att ha en bättre kontroll över fundamentalism (kan man inbilla sig, hur stor koll har vi på kristen fundamentalism i Sverige?)

Men sedan blev jag så avtänd när jag läste slutcitatet.

"Vi vill att staten legitimerar en imamutbildning, men vi vill själva vara med och utforma den. Det är inte statens sak att definiera vad som är radikal islam" - Omar Mustafa.


Jo. Staten ska vara med och bestämma vad som är radikal islam. Självfallet. Vi behandlar inte kristendomen annorlunda i Sverige heller, vilket man märker om ser på debatten kring homosexuellt äktenskap. Staten erbjuder statligt utbildning inom det kristna prästerskapet, och därför har staten och det svenska folket, oavsett om de är registrerade inom den Svenska kyrkan eller ej, rätt att förändra kristendomen i Sverige.

Och det ska vara samma utgångspunkt inom allt det staliga. Antingen det, eller så separerar vi all religion från staten. Det skulle jag visserligen se som gott på ett plan, även om religion skrämmer mig överlag (trots att jag själv är kristen, protestant, medlem i Svenska kyrkan) och jag tycker om tanken på att staten och folket kan påverka.


Kommentarer
Postat av: anna

oj. hade inte kunnat tänka mig att du är kristen. skulle vara intressant att höra mer om det.

2008-02-06 @ 18:54:16
Postat av: Anonym

Jag tycker man ska bilda ett regeringsråd av Sveriges ledande imamer.

2008-02-06 @ 19:18:00
Postat av: Josefine

Håller med dig. När jag först hörde det tyckte jag också, gud vad bra, då kanske de blir lite mer nymodiga osv. Men jag vet inte. Jag skulle helst plocka bort alla religiösa utbildningar.

Postat av: Gubben

Staten ska överhuvudtaget inte syssla med denna typ av utbildning. Självklart ska även prästutbildningen läggas ner. Det är hög tid att lämna medeltida värderingar bakom oss!

2008-02-06 @ 21:03:38
URL: http://gubben.webblogg.se/
Postat av: drKotte

Fast nog är det muslimerna som måste få avgöra hur en imamutbildning ska utformas, inte nån byråkrat på skatteverket utan minsta kunskap i islam? Det han säger är ju för övrigt inte att det bara är Sveriges muslimer som ska bestämma utan minsta insyn från staten - bara att de öht ska få vara med, vilket ju är ett förbannat rimligt krav...

Man bör statsfinansiera utbildningen utan att topprida, just för att man då har rätt att ha invändningar om det kommer fram att utbildningen på något vis sponsrar konstigheter (jmfr med den kristet konfessionella friskolan Andreasgymnasiet som fick skit för att de lärde ut knäppheter). Att ha negativa åsikter om friskolor för barn är ju en sak, men att tro att vuxna jävla människor (vilket de blivande imamerna ju är) inte skulle kunna bedöma läget själva är ju att infantilisera dem.

Det finns en hel massa konstiga utbildningar här i landet, bl a i flum så som "naturmedicin" - de får minsann undervisa folk(låt vara att csn inte alltid godkänner dessa skolor som studiemedelsberättigade eftersom de inte uppnår vissa kvalitetskrav). Varför diskriminera just muslimer? Islamofobisk terroristskräck?

2008-02-06 @ 21:11:25
URL: http://onkeltuca.blogspot.com
Postat av: Nineve

Det finns ingen statlig prästutbildning...varje samfund kristna som muslimska bestämmer själva, precis som vilka andra organisationer somhellst vilken utbildning som är ett krav för anställning. Inget staten har något inflytande över.

2008-02-06 @ 21:50:02
URL: http://nineves.blogspot.com/
Postat av: Jo

Med risk att låta som en besserwisser så ÄR faktiskt stat och kyrka skilda åt och man kan inte studera till präst på nåt statligt sätt. Universiteten tillhandahåller kurser i teologi men det är inte samma sak som att man blir präst. Teologi är inte kristendom rakt av.

2008-02-06 @ 22:27:14
Postat av: c

"Och det ska vara samma utgångspunkt inom allt det staliga. Antingen det, eller så separerar vi all religion från staten"

det var min övertygelse att staten och kyrkan separerades för några år sedan. den svenska debatten om homosexuella äktenskap är tudelad. dels har den en juridisk dimension (statlig), och dels har den en kyrklig dimension, men om man är uppmärksam kan man se att dessa dimensioner behandlas separerade från varandra och att de i grunden är oberoende av varandra. att förändringar i opinionen inom den ena kan påverka opinionen i den andra är en annan sak.

"Jo. Staten ska vara med och bestämma vad som är radikal islam."

Men det innebär ju att staten ska bestämma vad som är godkänd och tillåten islam. Jag kan inte, hur jag än försöker, se hur det kan kombineras med religionsfrihet?

Staten ska stifta lagar som ska gälla alla i samhället - oavsätt vilken religion de har. Staten ska inte skapa lagar för att förbjuda hela eller delar av religioner.

2008-02-06 @ 23:27:03
Postat av: Mija

viktigast är att man inte tillåter någon som helst könsdiskriminerande trosutbildning.

och sen borde kvinnor också kunna få imamutbildningen. annars kan man skita i det.

2008-02-07 @ 08:08:27
Postat av: Lars J

Det viktigaste som står i artikeln är: "Idag har vi en brist på imamer vilket gör att radikala muslimska grupper från bland annat Saudiarabien erbjuder att skicka hit sina imamer. Det bidrar till en radikalisering, säger Lars Leijonborg.". Byt gärna ut "bland annat" mot "i huvudsak". Det är ett stort problem att vi i väst har stora islamska minoriteter pga invandring och när dom söker sig till sig egen religions institutioner här i väst så möts dom av imaner som representerar deras religions strängaste variant dvs "Bin-Laden-varanten" av Islam. Den Saudiska varianten av Islam har få anhängare, globalt sett. Men på grund av oljepengar och alliansen med USA så mer eller mindre äger dom Islam i väst

2008-02-07 @ 08:57:04
Postat av: Anonym

Jag tycker att man ska en utbildning för rabbiner.. eller förresten det behövs kanske inte, det räcker att slå upp valfri tidning så får man en detaljstudie i talmud.

2008-02-07 @ 11:40:29
Postat av: Ylva

Nej man blir inte präst genom att enbart läsa kurser i teologi. Det är lite mer komplicerat än så. Däremot ska man ha åtminstone en kanditatutbildning i religionsvetenskap från något universitet.

2008-02-07 @ 12:15:44
Postat av: Kardinal

Katolska präster får halva sin utbildning i Rom, under Vatikanens ledning, och resten i Sverige.

Såvitt jag vet invänder inte staten mot det, oavsett Kyrkans mer eller mindre politiskt korrekta uppfattningar. En motsvarande variant med imamer (även om de är två helt olika ämbeten) tror jag skulle bli utmärkt.

2008-02-07 @ 14:26:24
URL: http://kardinal.blogg.se
Postat av: Staffanos

Bedrövlig idé !
Den dagen då vi kan ställa samma krav på Islam, som kvinnliga imamer, homoäktenskap, först då kan vi tänka tanken.

2008-02-08 @ 06:16:55
Postat av: Lars J

re: Stafranos. Den dagen kommer aldrig då du, jag eller nån annan kan "ställa samma krav på Islam, som kvinnliga imamer och homoäktenskap". I Sverige hade vi under flera år en statskyrka vilket innebar att regerande poltiker ställde krav och kyrkan levererade. Tex så sa nån kansler nu ska vi bygga upp en stormaktsarme erat jobb blir att hålla reda på var de de blivande soldaterna finns och hur gamla de är. Javisst sa kyrkan och la upp ett system för detta. I modern tid, inte för så många år sedan, sa Mona sahlin till ärkebiskopen "nu ska homosexuella få gifta sig i kyrkan".
Javisst sa ärkebiskopen och levererade ett datum när det kan tänkas ske. Så funkar det inte därute. Och så funkar det inte här heller när det kommer människor hit med en annan religion från en annan bakgrund. Tror du att Imaner skolade i Wahhabism någonsin kommer att bry sig om dina "krav" på kvinnliga imaner eller homoäktenkap? Dom bryr sig inte ens om att skratta åt en sån som du. Staten bör hålla sina händer borta från alla prästutbildning utom möjligen av historiska eller nostalgiska skäl. Dom religiösa (oaktat om dom är muslimer eller ej) lyssnar ändå inte på vad en hedning till politiker har att säga

2008-02-08 @ 16:23:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback