Musikbibliotek

Retrobågar, Spectacles of Africa, kom med ett väldigt gott förslag ang. debatten om fildelning.

"Jag har aldrig laddat ner musik från nätet, men jag lånar e-böcker på biblioteket. För det betalar biblioteket 20:- till förlaget eller vem det nu är som får pengarna. Jag betalar ingenting. Bibliotekslån är gratis. Efter 28 dagar raderas boken från min IPAQ. Man kan låna om den hur många ggr som helst. Jag kan låna boken samma dag den kommer ut. Gillar jag boken, så köper jag den oftast. Kanske kunde man göra ngt liknande med musik. Utvecklingen inom musikbranschen kan inte stoppa upp. Den måste följa bokbranschen, efter hardcover kommer pocketbok som sedan reas."

Inte bara snygga bågar, dessutom goda tankar!

Kommentarer
Postat av: marie

Jag hänger nog inte med riktigt. Biblioteken måste ju få pengar någonstans ifrån som de kan ge till förlaget. Det måste väl ändå vara skattepengar, alltså är det väl vi som betalar? Jag har inget emot att det skulle vara så, men jag tycker det är konstigt att säga att man inte betalar något själv i så fall.

Om pengarna skulle gå från biblioteken till bokförlagen/skivbolagen, hur mycket når då i vilket fall fram till den fattiga författaren/artisten som vi väl alla tycker är den som förtjänar dem mest tro..? Såvida jag har förstått det hela rätt är det mycket få författare som blir rika eller ens kan leva på sitt författarskap, precis som i musikerbranschen, och bibliotek verkar i mina ögon inte vara tillräckligt för att ändra på detta. Men ett steg på vägen kan det ju fortfarande vara och som sådant tycker jag idén är bra.

Problemet som kvarstår är väl att för att bli utlånad på biblioteket måste ju någon veta att ens musik finns och tycka att den verkar vara värd att låna. För att detta ska ske måste man på ett eller annat sätt upplysa folk om det, alltså göra reklam. Ponera att man är mycket mycket bättre på det där med att göra musik än på att göra reklam; vad gör man? Att lägga upp musiken på en MySpace-sida är knappast tillräckligt, man måste ju fortfarande få folk att besöka den. Ett alternativ är ju att försöka hitta någon annan, eller ett helt bolag kanske, som kan hjälpa en att nå ut. Och vips, då krymper självklart ens andel i pengarna, och på något annat sätt kan det väl inte heller vara. Det är ju ingen lösning att låta fotografen som tog bilderna på dig eller mixaren som justerade ljudet i studion gå hungrig liksom. Skippa en massa mellansteg känns så jäkla svårt, det är nog det jag försöker säga... Ett odentligt dilemma detta. Lösningsförslag, någon? :)

2006-12-10 @ 17:36:47
Postat av: Marie

"Ordentligt" heter det förstås.

Usch vad lätt det är att låta arg när allt det icke-verbala språket försvinner. För att förtydliga är jag inte det minsta arg, bara förvirrad.

2006-12-10 @ 17:39:51
Postat av: Linda

Utvecklingen går som sagt vidare. Om musiker vill försörja sig genom att sälja cd-skivor för hutlösa priser, så är de ju bara synd om dem, det kommer ju inte att gå i framtiden. Ingen vill hyra någon för att gräva med spadar när det egentligen är snabbare och smidigare med grävskopor, men spadgrävarna kanske borde ha lobbat för lagstiftning om förbud av grävmaskiner. Däremot kan man ju disutera om att skattepengarna borde gå till att försörja musiker, typ bibliotek för musik.

Postat av: retrobågar

"Jag betalar ingenting. Bibliotekslån är gratis."
Nu är vi snart inne på semantik--vad betyder det vi säger eller skriver.
I de allra flesta fall, när man säger/skriver att det inte kostar mig ngt--det är gratis, är det de facto skattepengar det gäller. Som att köra på gatorna i stan, de flesta städer måste jag kanske skriva.
Vi vet alla att det inte kostar att låna böcker på biblioteket om man inte beställer en bok. Min poäng var att det inte heller kostar extra att ladda ner en bok.
Man kan som sagt också ladda ner mp3-böcker. Från ljudbok till musik är det inte långt--bara omvägen från bokförlag till musikförlag(heter det så?)
Tydligen finns det språkkänsliga personer i bloggvärlden. Det gläder mig som fd språklärare.
Hur fördelningen av pengarna för utlånade böcker/e-böcker /mp3-böcker fördelas visste jag inte. Nu vet jag
http://www.tidskrift.nu/artikel.php?Id=2527
Välbekomme

2006-12-10 @ 18:36:48
URL: http://spectaclesforafrica.blogg.se
Postat av: Hanna Fridén

marie: Hej Marie, ett av mina jobb är på ett bokförlag, faktiskt! Det heter Bokförlaget Mormor! Ang. fattiga författare så har du rätt, det är inte lätt att tjäna pengar på sitt skrivande :( dock är det inte heller så att förlaget kammar in en massa pengar heller, man måste sälja ex antal tusen böcker innan man får tillbaka pengarna man lagt ut. I vårat förlag har vi nog mestadels jobbat som så att vi lagt ut hela summan i förväg (men är inte helt säker på att det alltid blivit så, eftersom att jag inte sitter med det ekonomiska!) och först när det är återbetalt börjar författaren tjäna pengar. Det är ganska bra, då slipper förtfattaren riskera sina egna pengar. Men iaf, jag ville bara, med många ord, konstatera att du har rätt i att det inte är lätt som författare, men författare gillar biblioteken och förtjänsten de ger.

Vad gäller just böcker så förlitar sig de flesta förlag på bokrecensioner, bibliotek och bokklubbar, de flesta har nämligen inte råd med den typen av marknadsföring som de stora förlagen som t.ex. Bonnier och Norstedts har råd med.

Något som dock är riktigt effektivt är exempelvis bloggar, alla blir jätteglada när det skrivs om deras böcker på bloggar, så det och MySpace är faktiskt ett oändligt mycket bättre alternativ än vad många tror då ändå de flesta använder sig av nätet nuförtiden även om MySpace och bloggkulturen inte finns i allas hem ännu!

Så, vad jag försöker säga är, att det inte finns någon bättre marknadsföring gällande böcker än musik, snarare tvärtom, då konserter t.ex. oftast drar mer folk än högläsning och få bjuder in högläsare till klubbar flera gånger i veckan! Så bilblioteksalternativet, låter enligt mig, väldigt bra! Ps. Du lät inte det minsta arg, Marie! :)

Linda: Folk som arbetar måste ändå få lön för mödan, om inte kommer den arbetsgruppen försvinna och därav vår kultur. Det skulle vara intressant att skriva ett inlägg där jag framför idéer på hur man skulle kunna möjliggöra finansiering av musik i biblitek, där andra kan framföra egna förslag också, och för den delen kritik, för idén är minst sagt intressant! Annars så tror jag faktiskt att folk kan uppmuntras att betala, folk blir ändå t.ex. bättre och bättre på att säga nej till oetiskt producerade varor t.ex, trots att de är billigare! Men jag håller med, en skiva är dyr, och där uppstår frågan om hur man skulle kunna göra den billigare. Då jag inte jobbar inom musikbranschen så känner jag inte att det är ett ämne jag ska uttala mig inom dock, då jag förmodligen kommer dra felaktiga slutsatser.

retrobågar: Tack för länken, det var en väldigt intressant artikel!

2006-12-10 @ 19:32:46
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: sura tanten

Vissa yrken har ju faktiskt försvunnit, ganska många btw. Jag tror knappast att musiker kommer försvinna som yrke. Däremot kanske produktionskedjan kommer att ändras och yrken försvinna ur den. Jag förstår att det är ett känsligt ämne. Faktum är ju ändå att människor lyssnar på musik och många betalar fortfarande för sin musik, jag gör det t ex! Musikbibliotek är ju en intressant utveckling. Jag är inte heller i musikbranchen, därför vågar jag inte fortsätta diskussionen, jag kommer hamna på hal is;) Ha det bra!

2006-12-10 @ 20:08:30
URL: http://suratanten.blogs.se
Postat av: Mikey

Man kan faktiskt låna musik på bibilotek redan! Här: http://www.btj.se/musikwebb/FrontServlet :)

"På Musikwebb.se kan du låna musik via ditt bibliotek. Det går till så att du laddar ned låtar som kan avlyssnas under en begränsad tid, 1 eller 7 dygn (beroende på skivbolag)."

Tyvärr verkar inte Stockholms Bibliotek vara med, men man kan ju t ex skaffa ett lånekort i Uppsala eller något annat bibliotek i en grannkommun!

Ibland är det praktiskt att ha en mamma som är bilotekarie ;)

2006-12-10 @ 20:27:09
URL: http://diegesen.blogspot.com/
Postat av: retrobågar

Just nu ser grafen för besök på min blogg ut som feberkurvan hos en malariapatient efter 36 tim, dvs på väg rakt upp.
Tack Hanna, varje gång du länkar stiger "febern"

2006-12-10 @ 22:21:02
URL: http://spectaclesforafrica.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback