Sören Olsson


Sören Olsson har bett om ursäkt, inga påhopp nu. Tack.

Och till er som kritiserar mig för att jag ska ha sagt att han uppmuntrar prostitution. Läs om, läs rätt. Jag förväntar mig även en ursäkt för att ni anklagat mig för att jag skulle ha gjort något som jag, i faktum, aldrig gjort. Jag blir besviken och trött på när folk inte orkar läsa vad jag skriver och tar för givet att något de antar från början är sant. När jag ger mig in i en debatt, eller tar mig tid att lämna kritik, tar jag mig även tid att visa personen respekt genom att lyssna på dem utan att dra förhastade slutsatser.

Förutom detta är det ganska pinsamt för er som inte läser när det visar sig att ni har fel. Kritsera gärna det jag säger, men hävda inte att jag är dum som säger att bananer är blå, när jag i faktum sagt att vissa äpplen är gröna.


Sören Olsson, som tidigare uttalade sig i
den här artikeln, vilket triggade mig att behandla ämnet i det här blogginlägget, har skickat det här till min blogg. Hans skrift i kursiv text, min i normal but fat text.

"Hej.

Jag har läst en del av alla dessa inlägg på bloggarna och jag förstår verkligen inte att folk inte tar reda på mer info innan de kastar ur sig vad de "vet" om vad jag har sagt eller inte.


Tyvärr så tycks en hel del tro att jag förespråkar sexhandel - vilket inte alls är sant.
Men det tycks inte riktigt intressera alla.

Ja, det framgår ganska tydligt att du bara läst en del, då jag inte sagt ett knyst om något du sagt i mitt inlägg. Jag har konstaterat att det inte är ett obehandlat ämne inom media, sedan har jag uttryckt mina åsikter i frågan. Jag har aldrig ens nämnt ditt namn. Jag uppskattar därför inte att du tar ett meddelande som förefaller vara förskrivet av dig, publicerar det i min blogg, och får det att framgå som att jag gjort förstnämnda.

Jag har en fullt normal och fullt fungerande med alla mina tre barn - inklusive min son som råkar ha Downs syndrom.
Det är inte alla som förstår hur det är att leva med ett handikappat barn - och det är ju fullt förståeligt.
Vad som är mindre förståeligt är hur många som har åsikter om hur vi föräldrar ska sköta om våra handikappade barn eller ungdomar när de inte har ett dugg erfarenhet själva.

Man behöver inte ha erfarenhet av barn med Downs syndrom för att, om du tar och läser mitt inlägg den här gången, påpeka det faktum att positiv särbehandling frambringar ojämställdhet, bitterhet och avundsjuka i samhället.

Visst - jag var också enormt klok och förståndig när jag gick på gymnasium. Då trodde jag att jag hade alla svar på allting.
Men det viktiga är att det gick över..

Sören Olsson, att förringa folks åsikter enbart på grund av det faktum att de är yngre än du, det kan jag inte respektera. Kritisera folks åsikter om du vill, men ta inte till förnedrande argument baserat på folks ålder. Det är lika illa som att förringa folk på grund av deras kön, ras eller för delen, att förringa folks åsikter för att de är handikappade, som din son. Håll dig till vettiga argument, skippa det andra.

Varför är det så viktigt för folk att veta så precis hur allt ska vara?
Det tycks aktivera en djup rädsla i så många att inte veta.
Att inte ha ett klart och tydligt svar på allting.
Det är så oerhört provocerande att inte ha en färdig lösning på hela världens problematik.

Att tala om såna oerhört svåra saker som sex och samlevnad i samma mening som man nämner svårigheten att få tillgång till detta för funktionshindrade är så djävla obehagligt för en del människor.
Det är beklagligt.
För debatten är ju intressant och angelägen.

Redan i början av 1900-talet konstaterades att vi människor har några grundläggande basbehov.
Andning, törst, värme och sexualitet.
Det har vetenskapen accepterat.

Var det inte just du som sa att åsikten huruvida du hade svar på allting gick över med din ålder? Om du faktiskt har läst ett enda vetenskapligt dokument där det sexuella behovet likställs med de grundläggande behov av törst, hunger och syre så skulle jag väldigt gärna vilja se vilken kvacksalvare det är som skrivit det, då det står klart för alla att en människa i faktum dör om de inte får dessa tre behov tillfredställda. En människa dör inte på grund av bristen på sex, även om gemene man förmodligen mår bättre av att ha möjligheten till sex.

Dock skulle jag vilja se din åsikt om vetenskapen gällande kvinnans sexualitet, då det där är bevisat att en kvinna mår extremt dåligt om hon själv inte får välja sin sexuella partner. Det är därför det finns alfahanar i flockar och varför djur inte heller gillar att bli våldtagna (ta till exempel den rara lilla koalan som enbart förökar sig genom våldtäkt, och tänk på det faktum att koalahonan ofta väljer att ta sitt liv framför att bli våldtagen av koalahannen). Detta är på grund av det faktum att naturen vill att man ska välja den bästa partnern för att kunna skapa så god avkomma som bara möjligt.


Är alltså handikappade, som din son, mer berättigade till att må bra än den eventuellt prostituerade kvinnan? Borde inte kvinnan ha mer rätt i det hela, då det i faktum är hennes kropp som säljs?

Men att sexualitet är ett av människans grundläggande basbehov tycks ändå provocera vissa delar av mänskligheten till den milda grad att de istället ställer sig upp och börjar skrika om "Sören Olsson tycker att man ska köpa sex till handikappade!!"
Jaha?
Var det verkligen det jag sa?
Var det så?
Nä.
Ska man behöva bokstavera för att folk ska förstå?

Läs mitt inlägg Sören Olsson, läs och se att jag inte skrivit något om dig överhuvudtaget förutom det faktum att jag hänvisat till din artikel och inte hållit med om det faktum att det skulle ha varit odiskuterat i media. Jag har uttryckt min ståndpunkt i ämnet, som så många gånger förut, utan minsta lilla referens till dig överhuvudtaget. Jag ser det som otroligt respektlöst att du skickar detta som jag förmodar är ett förskrivet inlägg som du skickat till många bloggar, till mig, som inte gjort något av det du i faktum nu anklagar mig för.

Att gnälla över att folk inte lyssnar på dig, när du uppenbarligen inte lyssnar på andra är helt befängt.


Jag föreslår att de som vill ha en seriös och vettig debatt tar reda på lite mer info innan de börjar gapa och skrika.
Det är endast enfaldigt att läsa vad nån annan tror och därefter göra det till en sanning.

Kasta inte sten i glashus, Sören Olsson.

Vänliga hälsningar till er alla
/Sören"

Ja, tjena!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Sexualitet är en mänsklig rättighet. Tillgång till en annan människas kropp är det INTE! Att det glöms bort är ju en del i det snurriga i resonemanget.

2007-05-10 @ 16:46:08
Postat av: Saga

Vad duktig du är!
Jag blir så glad av att läsa det du skriver. Att det finns smarta, UNGA och starka tjejer som du!
Kram

2007-05-10 @ 17:16:01
Postat av: Evis

Håller med Saga. Ditt inlägg om detta var faktiskt det första jag läste som du skrivit. Och sen blev jag uppenbarligen fast, och hittade Fatale, som gjorde att jag hittade Annika och Sofia. Och se hur det kan gå...

Postat av: sandra

jag fattar inte varför Sören måste ha en klappa-lilla-gumman-på-huvudet-ton. så fruktansvärt onödigt och osympatiskt.

2007-05-10 @ 17:35:36
URL: http://niotillfem.blogg.se
Postat av: Katja

Jag vill inte ge mig in i debatten här - men Sören argument i brevet är inte särskilt tunga för att vara övertygande. Bra av dig att säga ifrån offentligt.

2007-05-10 @ 17:45:42
URL: http://sexmodeochteknik.blogg.se
Postat av: Sören Olsson

Hej Hanna.

Jag ber uppriktigt om ursäkt om du tog illa vid dig av min kommentar på din blogg.
Jag är som du säkert förstår ganska ny på det här, och det som jag skrev var mer en kommentar till vad andra hade skrivit för kommentarer på ditt inlägg.
Det är det första jag vill skriva.
Jag är helt uppriktigt ledsen om du tog åt dig av det jag skrev, som om det vore riktat mot dig.
Det var det inte!

Jag ska försöka bena ut det som du starkt reagerade på i min kommentar.

Nej - man måste inte ha erfarenhet av Down syndrom för att ha en åsikt om det.
Men det som jag försökte förmedla var att det för en del (inte du, alltså - för det skrev du inget om) - tycks ha en massa ideer som att "det där får de klara själva - de kan faktiskt träffa partners på discon" osv, osv.
Det har funnits på många ställen på olika bloggar såna åsikter - och det jag försökte visa var att det är ett sätt att slippa konfrontera sig med problematiken.
Det är lite som att stoppa huvudet i sanden och låtsas att det inte existerar.

Det där med att ålder var bara ett sätt att visa hur det ofta är. Att man i en viss ålder tycker att man har fattat det mesta - och att man därefter långsamt inser att det mesta av det man har förstått har man lånat av nån annan.
Nån klok (inte jag alltså) sa en gång att ju mer jag lär mig desto mindre förstår jag.
Det är en paradox.
Jag menade inte att försöka få det att låta som om jag satte mig över andra.
Det kanske lät så, men det var INTE meningen!

Vad gäller sexualitet som en del av de mänskliga grundläggande behoven så hette han Maslow och det var en amerikansk psykolog som skapade den så kallade "Behovspyramiden" som är allmänt vedertagen i all psykologi. Det var vad jag har förstått ingen kvacksalvare.

När du därefter börjar skriva om våldtäkt och övergrepp så förstår jag inte riktigt vad JAG gjorde för fel där..
Jag är motståndare till våld. Det är fruktansvärt hur hemskt en del, framför allt kvinnor utsätts för.
Tro mig - det finns inget som jag hatar mer än övergrepp på andra människor.
Det gör mig heligt förbannad.
Kanske är det därför jag blev ledsen om du uppfattade min kommentar som ett övergrepp på dig - när det i själva verket var ett missförstånd.
Jag är ingen förespråkare av sexhandel - och det är nåt som många tycks ha missat (inte du..ännu en gång..)
Att jag försökte hålla mig öppen för en intressant debatt utan förutfattade meningar innebär inte att jag plötsligt förespråkar det ena.


Jag vet som sagt att DU inte har skrivit nåt om mig. Det var ju andra som gick igång och började kommentera ditt inlägg och gjorde det ganska korkat ibland, enligt mig.

Men det jag skrev var inte på nåt sätt förskrivet och skickat runt till olika bloggar.
Så funkar inte jag.
Jag skrev mitt inlägg på din blogg som en kommentar på det som en del skrev under ditt inlägg.

Jag läste mycket noga allt som stod, så du behöver inte vara orolig att jag missade nåt.
Jag är intresserad av debatten - och jag har ingen avsikt att försöka skylla från mig på nåt annat än att jag inte förstod att jag endast skulle kommentera DITT inlägg.
Jag hade nog fattat knas där.

Ber som sagt ännu en gång om tusen gånger ursäkt om du känner dig kränkt.
Det var inte meningen.

Varma hälsningar
/Sören


2007-05-10 @ 17:48:32
URL: http://soren-anders.spaces.live.com/
Postat av: Marie

Haha, Hanna, du har totalt överläge här. Word. Jag ger mig inte in i diskussionen men kan konstatera att sexualitet INTE är en del i Maslows behovspyramid. Däremot finns kärlek och tillhörighet (det vill säga sociala behov) som en del, men dem kan man ju tillfredsställa på mängder andra sätt än via sex.

2007-05-10 @ 17:57:16
Postat av: Sören Olsson

Hej igen.

Säg till om jag blir tjatig.

Jo, Marie - som inte vill ge dig in i diskussionen..
Maslows behovspyramid.
Längst ner de mest grundläggande behoven - Fysiologiska behov: hunger, törst, andning och sexualitet.
Jag skrev inte sex.
Sociala behov kommer längre upp i denna beovspyramid.
Över trygghetsbehoven (skydd, ordning, säkerhet) kommer de sociala behoven (samhörighet, kärlek och bekräftelse från andra)

Så hur vi än vrider och vänder på det så är sexualitet ett av de grundläggande behoven hos människan.
Det tycker jag inte alls känns konstigt.

Men att få hjälp med att kunna utveckla sin sexualitet är ju ingen självklarhet!

Det var det enda jag ville lägga till.

Flåt att jag ÄNNU en gång kommenterade en kommentar. Kunde inte låta bli..

Vänliga hälsningar /Sören
/Sören

2007-05-10 @ 18:06:23
URL: http://soren-anders.spaces.live.com/
Postat av: Hanna Fridén

Hej Sören, du får jättegärna kommentera andras kommentarer, speciellt om de handlar om dig eller du upplever att de handlar om dig. Däremot så får du ta och specifiera att så är fallet precis som alla andra, annars blir det ett svar på mitt inlägg. Jag godtar din ursäkt Sören, och passar på att ge mig in i debaten på samma gång!

Angående att det är ett behov sätter jag mig inte emot, men jag vägrar likna det vid ett behov på samma vis som föda, syre och vatten eftersom att det inte är ett grundläggande behov för överlevnad. Behovspyramiden känner jag väl till, och har refererat till den som ytterst intressant vad gäller exempelvis idealdebaten, där Maslows pyramid slår knut på sig själv i och med exempelvis anorektiker, men det är inte vad ämnet handlar om nu så jag förskonar dig från hela den saken.

Vad jag menade med kvacksalvare var om det fanns en vetenskaplig studie som likställde syre, vatten och föda med sexualiteten. Det finns det inte, vilket jag ville poängtera.

Angående att jag nämner våldtäkt har enbart att göra med det faktum att jag nämner hur koalornas parningsritualer ser ut och vilken forskning som bedrivits angående kvinnas sexualitet, och vad den påvisat. Jag har inte menat det som att du skulle stötta eller ha något med våldtäkt att göra.

Jag nämner forskningen på grund av det faktum att du nämner forskning angående människans behov, och ger ett svarsargument till varför jag inte anser att det är anledning nog, då det enbart skulle innebära att en individs olyckliga ställning inom det sexuella skulle flyttas över på en annan individ, och därför är det inte en god lösning.

2007-05-10 @ 18:26:52
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Anonym

Hej Hanna,

jag har inte orkat igenom allt text men unnar mig ändå att skriva. Detta är ju internet liksom.

Jag tycker du är onödigt hård. Jag vet inte om du såg när Sören Olsson var på TV och diskuterade detta. Han förespråkade då inte legalisering av sexhjälp på något sätt. Utan han satt där, rakt upp och ner i egenskap av att vara far och med ett problem han inte hade någon lösning på. En handikappad son, nyfiken på sin sexualitet.

2007-05-10 @ 19:31:07
URL: http://poplife.blogg.se
Postat av: Annika

När man vill försvara sig för att man känner sig missförstådd är det lätt att ta till argument som kan verka på gränsen till desperata. Jag tycker att Sören har massor av poänger, varav den viktigaste är att DET FAN INTE ÄR LÄTT. Inte det minsta. Han säger ju inte att han tycker att prostitution är rätt på något vis, han diskuterar bara svårigheterna i situationen, det tycker jag är både intressant och relevant. Konstigt att det kommer så långt efter "originaldebatten"? Jag fick också en kommentar i min blogg, som inte alls kändes nedlåtande, jag tycker bara att han känns lite ledsen. Det hela är en aning taget ur sitt sammanhang. Men eftersom kommentaren i din blogg inte tydligt riktade sig till de andra kommentarerna var din reaktion fullt förståelig och helt riktig.
Jag håller fast vid att det är svårt.

2007-05-10 @ 19:54:59
URL: http://www.fatale.se
Postat av: Hanna Fridén

Anonym: Jag tycker att det är fel i samtliga fall, ja. Då all form av sexhandel, oavsett om den är lyxig eller ej, uppmuntrar till dålig sexhandel. Samt även det faktum att våldtäkt och misshandelstatistiken även bland lyxprostituerade är stor. Förutom detta så uppmuntrar det till dåliga könsroller och en hemsk sexism.
http://poplife.blogg.se: Eh, nej, det märks att du inte orkat gå igenom den, eftersom att jag aldrig sagt att han uppmuntrar sexhandel någonstans över huvudtaget. Jag vill helst att folk lyssnar på mig innan de kritiserar mig för något jag aldrig gjort.
Annika: Ja, klart att det är svårt, det säger jag inget om. Däremot gillar jag inte att bli kritserad för saker jag inte sagt (som det framgick som) samt även det faktum att jag inte anser att man kan framföra den sexuella driften som ett lika stort behov som vatten, syre och föda. Dessutom anser jag aldrig att man någonsin får ta till nedlåtande medel som folks ålder i en debat. Om någon faktiskt kan mindre, och det beror på ålder, ja, då märks det i debaten beroende på de olika argumenten som förs, inte på att någon påpekar deras ringa ålder. Och det är det jag kritiserar.

2007-05-10 @ 20:21:02
URL: http://frankincense.blogg.se
Postat av: Ellen

"Fysiologiska behov:
Dessa är de mycket grundläggande behoven liksom lyft, syre, vatten, mat, sömn, SEX etc., när dessa inte är tillfredställda kan vi känna oss SJUKA, irriterade, SMÄRTA, obehag, etc. Dessa känslor motiverar oss att lätta och lindra dem så snart som möjligt för att upprätta homeostasis. När de är lättade kan vi tänka på andra saker."
hittade jag på : http://www.12manage.com/methods_maslow_hierarchy_needs_sv.html
Det tyckte jag var intressant för då ser man vad Manlows pyramid verkligen säger om sex.
Sen undrar jag bara vad homeostasis är.

2007-05-10 @ 20:24:42
Postat av: empe

Att människan har ett grundläggande behov av sexualitet behöver inte betyda att vi har ett grundläggande behov av sex (med en annan människa). Sexualitet = som rör kön och könsliv
Jag tolkar det snarare som att det hänger ihop med människan som ras. Människan som ras måste fortplanta sig (ha sex med en annan människa) för att fortsätta finnas.
För övrigt finns det väl fler än handikappade som tvingas leva ensamma hela sina liv. För många heter lösningen självtillfredsställelse...

2007-05-10 @ 20:34:21
Postat av: empe (igen)

Förresten, vem säger att något är sant bara för att det utgör huvuddelen inom forskning och vetenskap? Jag tycker det är rätt solklart att en människa klarar sig utan sex.

2007-05-10 @ 20:37:53
Postat av: viktoria

"Visst - jag var också enormt klok och förståndig när jag gick på gymnasium. Då trodde jag att jag hade alla svar på allting.
Men det viktiga är att det gick över.." WORD!

Vänsterpartisten som tog upp ämnet i riksdag ville att landstinget ska tillhandahålla sexleksaker till funktionshindrande.

Då undrar jag, vad hjälper en Mr. Rabbit när man vill känna mänsklig närhet och ömhet?

Sen att hon vill att det ska vara gratis är ju en annan femma.. Det är många sjuka i dagens Sverige som får betala läkemedel och hjälpmedel själva, de allra flesta faktiskt. Varför ska då funktionshindrade särbehandlas? Typiskt vänsterpartister...

Svår fråga, dock.

2007-05-10 @ 20:42:10
URL: http://donadoni.blogg.se
Postat av: viktoria

Hanna Fridén: Förstår inte hur du kan döma Sören Olsson när han bara ville väcka debatt. Du kanske har missat att han inte tagit ställning till något och inte förspråker sexhandel?

2007-05-10 @ 20:43:50
URL: http://donadoni.blogg.se
Postat av: Anders

Hej! Skulle ni snälla människor som läser detta kunna göra mig en tjänst och svara på 5 korta frågor på min blogg?? Jag vore evigt tacksam!

2007-05-10 @ 20:56:06
URL: http://hallerstroem.blogg.se
Postat av: empe

Åh jag glömde säga att du är fenomenal Hanna. Du är smart och uttrycker dig så kärnfullt. Kan du inte bli politker? Du har redan min röst!
Man tjänar bra också.. och slipper den kreativa ångesten!

2007-05-10 @ 21:05:59
Postat av: empe

Ok nu hänger jag här istället för att rita klart.

Sören says: " En kompis föreslog att han skulle ta med sig grabben till Danmark och betala en prostituerad.
? Först tyckte jag det var det vidrigaste förslag jag hade hört. Sedan blev jag mindre säker.
? Om min son över allt annat önskar att en gång i sitt liv få vara naken med en tjej, hur långt ska jag då vara redo att gå?"

Du får väl helt enkelt ta ett snack med din son om sex- och samlevnad. Förslag: Jaa du, jag förstår att du vill vara naken med en tjej. För att få vara det måste man hitta någon man kan bli kär i. Och fråga om hon är intresserad av dig. Är hon det kan ni börja träffas med kläder på först, och lära känna varandra. Sen efterhand blir ni troligtvis båda intresserade av att utforska varandra.

Så går det till för alla människor. Lycka till!

/Mvh sex- och samlevnadsempe

2007-05-10 @ 21:15:21
Postat av: Karl

Jag var i Brasilien i julas, och en kompis tog med mig till ett par bastuklubbar/bordeller. Helt OK, och tjejerna som jobbade där verkade trivas, särskilt jämfört med de alternativ som stod dem till buds. Ett par av dem jag träffade drack inte ens alkohol. I Sverige har man ju vuxit upp med bilden av att horor är pundiga tjackluder som går på Malmskillnadsgatan. I Brasilien var det i stället jättesöta tjejer som månade både om sitt yttre och sin integritet. Den typen av prostitution tycker jag gott vi kunde ha i Sverige också. Tjejerna tjänar bra och blir inte föraktade. Men det är väl svårt att bygga upp en sån verksamhet i Sverige, eftersom det är så stigmatiserande att ha sex mot betalning här.

2007-05-10 @ 21:41:55
Postat av: Sezierra

Hanna Fridén: "Behovspyramiden känner jag väl till, och har refererat till den som ytterst intressant vad gäller exempelvis idealdebaten, där Maslows pyramid slår knut på sig själv i och med exempelvis anorektiker, men det är inte vad ämnet handlar om nu så jag förskonar dig från hela den saken."

Tell more... *Nyfiken i en strut* som vanligt med andra ord. Om du känner för det, blogg eller mail spelar ingen roll. Ha en trevlig helg! : )

2007-05-10 @ 21:48:16
URL: http://sezierra.blogg.se/
Postat av: fil

jag gillar din blogg, stundvis, jag tror att du är en bra förebild för unga tjejer och killar och jag tror att du kommer att kunna debattera lika nyanserat som du tror att du gör...nu när du blir äldre.
Det ligger sanningar bakom-
"gammal och vis" - "ung och rebellisk"

2007-05-10 @ 22:41:38
Postat av: Dina

varför kan inte sörens son hitta en tjej själv - t.ex. en flicka med downs syndrom som också vill ha sex? finns det killar med downs syndrom som vill ha sex så borde det väl rimligen finnas tjejer med downs syndrom som vill ha sex! varför ens överväga att ta till prostituerade, frågar jag mig.

2007-05-10 @ 22:42:52
Postat av: Fröken T

Sex är mysigt och fantastiskt- men ett grundläggande behov? Sånt här man kan debattera i all evighet och jag tror aldrig man kan komma fram till några "rätta" svar.

2007-05-10 @ 22:52:40
URL: http://terriern.blogg.se
Postat av: Anonym

Intressant debatt! Jag vill ge dig stor cred för att du håller ihop en så bra blogg med en blandning utav allt. Den enda blogg jag hittils inte blivit uttråkad av! Tack!

2007-05-10 @ 23:54:47
Postat av: Hanna Fridén

Ellen: Ja, och det han säger angående sex kan jag tänka mig stämmer in på de allra flesta.

empe: Ja, det tycker jag också. Hemskt synd förstås, eftersom att man vill göra folks liv så bra som bara möjligt, men prostitution är ingen lösning, sexhjälp däremot är en bra grej! Och tack detsamma Empe!

viktoria: Nej, men du har däremot tagit miste på vad jag skrivit, då jag aldrig hävdat att han förespråkar prostitution. Läs om, läs rätt. Jag behandlar ämnet i mitt första inlägg och nämner aldrig ens hans namn, i tråden besvarar jag frågor han själv tagit upp.

Karl: Du tycker alltså att din ytliga bild av de tjejerna är mer korrekt än all forskning som bedrivits inom prostitution? Att det ökar trafficking, droghandel, misshandel och våldtäkt spelar ingen roll? Och självfallet är de friska, glada och vackra utåt, tror du att dessa bastuklubbar skulle få ut just någon vinst annars? Även när jag har migrän ler jag åt mina kunder på jobbet, självfallet. Det är så det fungerar (och jag jobbar med grafisk produktion, for the record, öh, så att det inte blir ett knasigt missförstånd).

Sezierra: Maslows pyramid gör ut på att man tillfredställer de grundläggande behoven först, de allra viktigaste är mat, sömn och vatten. Efter det kan man börja tillfredställa andra behov, som exempelvis social status. Här i västvärlden har vi det väldigt bra, därför ligger vi långt ner i pyramiden, men för att uppnå en hög social status och uppfylla ideal är vi beredda att trotsa en av de absolut mest grundläggande behoven för att uppnå deler som är längre ner i pyramiden, vilket är ett otroligt intressant fenomen, och en av anledningarna till varför exempelvis anorexi ses som fruktansvärt svårbehandlat.

fil: Ja, du tillhör uppenbarligen inte förstnämnda, då du kommer med påhopp istället för argument. Jag tror inte jag tar åt mig av det du säger, då jag föredrar att lyssna på folk med en god ton som kan framföra sina åsikter utan att tillföra förolämpningar, tack.

Dina: Folk med handikapp kan inte alltid ha sex med varandra, och ibland räcker inte sexhjälpen till. De flesta med Downs är kapabla till att ha sex, men jag vet inte hur det är i Sörens sons fall och vill inte vara så pass påträngande mot honom att jag skulle ta upp den frågan i debaten. Men det är synd, att alla inte kan få hjälp, men prostitution är inte lösningen på frågan!

Liza: Sören har bett om ursäkt, så han verkar reko! Däremot blir jag jävligt lack på de här i tråden som anklagar mig för saker jag inte gjort, de borde lära sig att läsa innan de skriver.De stör jag mig på. Mycket.

Frökten T: Jag ser bara sånt som man dör av utan som grundläggande behov. Även om jag verkligen tror på att sex är viktigt för de flesta!

Anonym: Tack så hemskt mycket, jag blir jätteglad!

2007-05-11 @ 00:09:01
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Jeanette

Jag tror som alla andra att man får ta bort ordet sex och ersätta det med närhet. Närhet har alla rätt till enligt Fn-konventionen om mänskligarättigheter. Jag är fullokmmligt medveten om att det är ett stort problem med funktionshindrade och deras sexualitet. Danmark gör ibland så i vården att de antlitar kvinnor som hjälper till - bra eller inte det tänker jag inte uttala mig om. Jag vet att det förekommer fall på boendena i Sverige där vårdpersonalen hjälper till bra eller inte - jag vet inte. Allt jag vet är att när jag praktiserade hos en enhetschef för några veckor sen togs samma problem upp. Nu ska jag skriva min c-uppsats om det. Kan juh höra av mig
om jag får någon rätsida på problemen :D Jätte intressant ämne och välargumenterat!
Jeanette

2007-05-11 @ 10:05:07
URL: http://jea.kesos.se
Postat av: fil

Hanna Fridén: Jodå, jag tror att jag är en bra förebild för unga, de har bevisat sig genom mitt yrke och mitt engagemang på min fritid.
Skillnaden är att jag kan läsa vad du skriver och gör medans du inte har en aning om vad jag gör. Det är bestämt du som förolämpar. Jag kritiserade inte dig, jag gav dig cred för att du ÄR en förebild och en rätt bra sådan.
Däremot, genom att läsa din blogg, kan man konstatera
att du med tiden kommer att kunna debatera bättre och mer nyanserat. Det är ju inget konstigt.
Respektfull hälsning
/F
www.ted.com

2007-05-11 @ 10:41:22
Postat av: Victoria

Men nu förstår jag inte (och det har inte med att göra med vad du har skrivit) jag hade själv uppfattat det som att han själv ville få tag på en prostituerad. Så då pratar vi ju prostitution. Men om det var en vanlig kvinna han letade efter, så förstår jag. :S

2007-05-11 @ 10:52:55
URL: http://svartvitlila.blogg.se
Postat av: empe

Hur fan kan man ha rätt till närhet? Om ingen vill vara nära en då?

2007-05-11 @ 11:19:58
Postat av: Hanna Fridén

Jeanette: Jag känner som så att sexhjälp är en sak som är väldigt bra, det vill säga att skötarna kan hjälpa de handikappade att ha sex med varandra, men det räcker ju inte alltid. I vissa fall kan inte de handikappade röra sig alls, vilket orsakar problem. Tänk vad bra det vore om

fil: Jag vet inte om jag är en bra förebild eller ej, det har jag aldrig funderat över. Däremot vet jag att det inte är konstruktivt att uttrycka sig enligt följande: "kunna debattera lika nyanserat som du tror att du gör" då det enbart blir en förolämpning. Och jag kan inte se det som att du är en mogen individ, som vill mig väl, om du måste inkludera förolämpningar istället för att vara konstruktiv.

Victoria: Ja, jag tror väl att det speciellt handlar om närhet och en lösning på problemet. Närhet i den form som innebär att båda parterna gillaroch älskar varandra är självklart att föredra, men hela debaten har i princip centrerats kring prostitution.

empe: Ja, det blir ett problem. Ett sorgligt problem, men i vissa fall något man inte kan göra något åt eftersom att alla, framförallt, har rätt till sig själva!

2007-05-11 @ 12:59:46
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Linderholm

Sören!

Jag tvivlar starkt på att sexuell utlevelse (för det måste ju vara det du syftar på) skulle ligga i botten på Maaslows behovstrappa - där finns ju de totalt livsviktiga behoven, och man dör faktiskt inte utan sex (ja, förutom det att man inte kan fortplanta sig, ha ha). Du kan ju visa på någon källa till det påståendet?

Sex är inte en "mänsklig rättighet" (jag avskyr förringandet av detta begrepp), utan något som en del får och andra inte får - grymt orättvist för en del. Det har inte med handikapp att göra, även om vissa typer av handikapp (främst rörelsehinder och autismspektrumstörningar tror jag) förmodligen kan försvåra.

Du får gärna kalla även mig ung, dum gymnasist, men jag tycker inte att varken jag eller Hanna har varit så tvärsäkra som du tror.

Men det är som jag skrev i mitt blogginlägg (hittar tyvärr inte länken...) om saken (där jag kallade dig dum i huvudet, vilket var mycket dumt av mig - ber om ursäkt - det var ju inte det som saken gällde...) inte en ny eller outforskad debatt, utan en gren av prostitutionsdebatten som helhet. Prostitutionsförespråkare använder gärna argumentet att handikappade ska ha "rätt" till sex (nu säger jag alltså inte att alla som förespråkar att handikappade ska kunna få köpa sex är för all sorts prostitution), och därför borde prostitution bli lagligt med statliga bordeller.

Dock tycker jag att man på så sätt dumförklarar handikappade. Handikappade är ju inte en homogen grupp på något vis, och det skulle bli mycket svårt att bedöma vem som skulle ha rätt till vilken sorts sex (vilket är vad jag lite tillspetsat skrev i mitt blogginlägg). Räcker det med blyghet? Hur invalidiserande måste handikappet vara? Kan ingen handikappad få sex på egna meriter?

Jag vill inte fläka ut bekantas sexualliv, men generellt tror jag inte att personer med Downs skulle ha så himla svårt att få ett ligg (eller en kärleksrelation för den delen). I gruppboenden kan det gå vilt till. Autister av olika typ kan ha problem att skapa de kontakter som kan leda till sex - men det är knappast omöjligt. Svårt rörelsehindrade (t ex cp- eller ryggmärgsskadade) kan förmodligen ha olika problem med själva sexet, men inte nödvändigtvis att träffa någon som vill göra det med dem.

Alltså är det precis som du säger - en mycket komplex fråga. Men min grundinställning är ändå att prostitution i alla former bör vara förbjudet. I Amsterdam har de legaliserad prostitution, vilket nu efter ett antal år har utvärderats av hälsoministeriet. Inget har blivit bättre för de prostituerade. Det skulle det förmodligen inte bli i Sverige heller. Denna aspekt av saken tycker jag är viktigare än att öppna en (alternativ) väg för funktionshindrade att få sex.

2007-05-11 @ 19:37:55
URL: http://linderholm.blogg.se
Postat av: Isabella Lund

Hanna du skriver "Dock skulle jag vilja se din åsikt om vetenskapen gällande kvinnans sexualitet, då det där är bevisat att en kvinna mår extremt dåligt om hon själv inte får välja sin sexuella partner."

Du utgår här från att en kvinna som säljer sex inte väljer sina kunder... Varför tror du att det är så? Om du själv erbjöd professionell intimitet skulle du inte då vilja välja dina kunder?

I verkligheten, bortom den stereotypa bilden av vad en hora är... bortom era föreställningar och fördomar så är det faktiskt så att en sexsäljare säljer sina sexuella tjänster på sina egna villkor. Jag har aldrig mött en grupp kvinnor som kan sätta gränser tydligare mot män. Sexsäljare både i Sverige och Danmark nekar kunder dagligen och vi behöver inte ange något skäl. Känns det inte bra så blir det inte bra.

Du måste också förstå att vi som säljer sex har säkert ett annat förhållningssätt till våra kroppar och det intima än vad du har. Bara för att sexsäljeri för dig hade varit kränkande så är det inte det för oss.

Vi är många som med stor glädje erbjuder sexuella tjänster till alla slags människor som behöver dem, funktionshindrad eller ej. För mig är detta jobb ett glädjefyllt jobb, mina kunder mår bra av de tjänster jag erbjuder, de mår bra av min kramar, min sensuella massage och vi kan njuta av sex tillsammans!

Vänligen
Isabella Lund

2007-05-11 @ 21:43:26
URL: http://sensuellqkonsult.wordpress.com/
Postat av: Hanna Fridén

Liderholm: Du är bra, vi är bra. Vi bor ihop och är en gröt.

Isabella Lund: Jag utgår att ni,so0m har turen att ha hamnat i den bättre delen av prostitutionsbraschen, väljer era kunder på samma sätt som jag väljer mina. Däremot så väljer man aldrig något fult ut när man gör ett jobb, för då skulle man göra det gratis. Jag kan ge en teckning till en vän om jag vill, men väljer inte att ge den till alla. På samma vis väljer du kunder, det vill säga, det är inte en fullständig valfrihet.

Förutom detta så är det väldigt bra att du har det bra, men det betyder inte att alla prostituerade har det bra. Jag har inte mindre än 5 kompisar som är prostituerade, de har alla valt de själva. De är glada och trevliga utåt men de har inte kunnat ha ett förhållandepå flera år just på grund av det du pratar om, det vill säga att du ser din kroppsom något annat än vi andra gör, och därför blir ett normalt och romantisk sexliv svårt för dem vilket fått dem att må väldigt dåligt då de saknar närhet.

Förutom detta är det också jobbigt på grund av det faktum att en av tjejerna nu dragit sig ur och väntar barn, men hon har fått hot av en av hennes kunder om hon inte fortsätter jobba som vill berätta det för myndigheterna och hennes hyresvärd. Detta innebär att hon kan bli vräkt med motiveringen att det inte får förekomma "horeri" i lägenheter, samt det faktum att hon kan få sitt barn fråntaget henne.

Alla mina vänner som jobbar som prostituerade har för eller senare varit med om ringa eller grov misshandel samt hot, och de har tillhört den "säkra" grenen. De är i åldrarna 32-46 och började tidigt med webprostitution och de rekommenderar inte att någon börjar med det.

Men det är såklart de, men de har ingen relation till varandra. Men jag baserar inte bara det här på dem.

Jag baserar det på annan statistik och erfarenheterna jag pratat med folk om. Du förstår, förut var jag nämligen av åsikten att statliga bordell och legalisering kunde vara vettigt, men jag valde att sätta mig in i det, söka upp prostituerade och läsa alla rapporter jag hittade om det.

Allt jag hört har hitills varit negativt, du är den enda som någonsin sagt något helgjutet positivt av alla jag talat med. Alla undersöningar om prostitution säger att misshandel, våldtäkt, könssjukdomar, drogmissbruk och framförallt trafficking ökar av prostitution.

Samt att all form av prostitution, oavsett hur fin och ordnad den är, uppmuntrar till den sämre formen då sexköpare blir invanda med att kunna köpa sex och inte enbart går till den "finare" formen med "bättre kontroll".

2007-05-11 @ 22:23:39
URL: http://frankincense.blogg.se/
Postat av: Isabella Lund

Jag blir glad av att läsa att du faktiskt pratar med sexsäljare istället för att bara utgår från en fördomsfull bild.

Det här med att sälja sexuell tjänster är i grunden samma sak om du så är tantra instruktör, erotisk mentor, lyxeskort eller står på gatan. Fördomarna och skammen ökar dock ju närmare gatan du kommer. Så jag vill inte kalla mitt sexsäljeri finare än något annat.

De jag känner om säljer sex gör det alla utifrån sig själva och på deras egna villkor. För mig är det ett jobb där jag involverar mycket av min egen lust, känslor osv, för andra är det mer ett "mekaniskt" jobb, ett jobb som vilket som helst.

I alla krävande yrken som innebär att man jobbar med människor så finns det människor som far illa och kan ta skada av dessa jobb på olika sätt. Om du inte är lämplig att jobba inom vården t.ex. så kan det jobbet snabbt ge dig trauma för livet liksom prostitution. Det innebär inte för mig att man därmed ska förbjuda människor att anlita varken sjuksköterskor eller sexsäljare.

För mig innebär detta att det är viktigt att man ger en korrekt bild av vad jobbet kräver och vem som kan vara lämpad att jobba med det. Att stigmatisera sexsäljeri och förtrycka människor som vill arbeta med sex gör inte saken bättre. Det handlar för mig i grunden att vi alla ska vara fria att jobba med det vi trivs med och ha samma rättigheter som alla andra, dvs detta är en fråga i grunden om jämställdhet och mänskliga rättigheter.

Jag var i Stockholm i helgen och träffa flera kollegor som jobbat i många år. Om vi skulle lägga ihop vår totala arbetslivserfarenhet inom sex branschen så skulle det bli totalt över 100 år! Ingen av oss har tagit skada av jobbet så fast vi har naturligtvis som inom vilket annat jobb som helst även negativa erfarenheter. Det positiva överväger dock och därför fortsätter vi att jobba.

2007-05-12 @ 07:34:42
URL: http://sensuellqkonsult.wordpress.com/
Postat av: Annika

Jag kan förstå hur Sören Olsson menar när han säger att sexualitet är ett grundläggande behov (enligt Maslow), precis som någon här ovan skrev att det antagligen handlar om människan som ras - utan sexualitet överlever vi inte. Alltså, sex är inte ett grundläggande behov, men sexualitet är det. Utan sexualitet - inget sex = vi dör.

2007-05-12 @ 10:39:40
URL: http://annikakristiina.blogg.se
Postat av: Annika

Kanske ska förtydliga mig själv, och mitt inlägg innan. Jag menar inte att vi dör utan sex, utan att vi dör ut som ras. Jag skyller felfomuleringen på nyvakenhet :)

2007-05-12 @ 13:12:56
URL: http://annikakristiina.blogg.se
Postat av: Linderholm

Annika: Maaslows behovstrappa är (förutom att den är mycket obsolet) inte inriktad på överlevnad i någon abstrakt, långsökt bemärkelse, utan på individens omedelbara överlevnad. Där ingår inte sex, åtminstone inte på det lägsta steget, vilket Olsson hävdar.

2007-05-12 @ 16:45:25
URL: http://linderholm.blogg.se
Postat av: Kajsa

Vad man kanske måste komma ihåg när man diskuterar prostitution är att fenomenet i grunden bygger på en föreställning om att kvinnans kropp är mannens ägodel, något som han kan köpa och sälja. Kvinnans existens berättigas genom att hon tillfredställer mannen och anpassar sig efter hans behov. En tanke som idag känns ganska omodern, men som tyvär fortfarande påverkar människors sätt att se på sex och prostitution.

2007-05-12 @ 18:39:36
Postat av: Linderholm

Kajsa: Yep, och att Olssons debattinlägg handlar om en pojke som vill knulla en flicka. Har han ens reflekterat över att sonen kanske gillar killar, typ?

2007-05-12 @ 20:16:08
URL: http://linderholm.blogg.se
Postat av: Isabella Lund

Kajsa det är tråkigt att läsa att du tror att män generellt vill att kvinnor och därmed också vi som säljer sexuella tjänster ska anpassa oss efter dem.

Min erfarenhet som sexsäljare har lärt mig att de flesta män som söker upp oss vill ha en aktiv kvinna som de älskar med och låter oss med glädje styra vad som sker. Dessutom så ligger det i mannens sexualitet att de flesta män njuter enormt av att tillfredsställa en kvinna och många vill bara göra detta när de träffar oss.

2007-05-12 @ 22:12:42
URL: http://sensuellqkonsult.wordpress.com/
Postat av: Fredrik Lindholm

Ha sex med en downis mot betalning = ingen status.
Ha sex med någon från Stureplan.se = status.

2007-08-03 @ 13:31:10
URL: http://ironthorn.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback